Λιβύη: Η επιχείρηση «Ιrini» για το εμπάργκο όπλων

Κόλαφος για την Αγκυρα η δημιουργία ευρωπαϊκού στολίσκου με πολεμικά πλοία που θα περιπολούν στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης και θα κάνουν επιθεωρήσεις σε σκάφη για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι μεταφέρουν οπλισμό

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
ploia-arthrou
Μεθοδικά, συστηματικά, με υπομονή και κάτω από την ακτίνα δράσης των εχθρικών ραντάρ, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει την άμυνά της για να αντικρούσει τη διακηρυγμένη απόφαση της Aγκυρας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης μέσα στο 2020.

Η επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Eνωσης «Irini» -από την ελληνική λέξη «ειρήνη»- για την επιβολή του εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης, εξέλιξη που επισημοποιήθηκε έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, αναμένεται να σπάσει τη στήριξη της Τουρκίας στον διεθνώς αναγνωρισμένο πρωθυπουργό της Τρίπολης Φαγέζ αλ Σαράζ, ενώ παράλληλα θα εδραιώσει την ευρωπαϊκή παρουσία στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης.

Η επιχείρηση «Ειρήνη» σχεδιάζεται να λειτουργήσει ως ευρωπαϊκή ασπίδα για την προστασία από τις αναθεωρητικές βλέψεις της Τουρκίας, εδραιώνοντας την παρουσία της Ε.Ε. μεταξύ της Ελλάδας και της Λιβύης. Προβλέπει τη δημιουργία ευρωπαϊκού στολίσκου από τρεις έως πέντε φρεγάτες ή άλλα πολεμικά πλοία που θα περιπολούν στη θαλάσσια περιοχή από την Κρήτη μέχρι τις ακτές της Λιβύης, με αποστολή την παρακολούθηση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη.

Την ευρωπαϊκή αρμάδα που θα κινείται μεταξύ Ελλάδας - Λιβύης - Ιταλίας - Μάλτας θα συνδράμουν και αεροσκάφη που θα επιτηρούν από αέρος, ενώ για τον συντονισμό θα αξιοποιηθεί και το Δορυφορικό Κέντρο της Ε.Ε. (SatCen). Η Ελλάδα έχει προσφέρει μία φρεγάτα στην ευρωπαϊκή πολυεθνική δύναμη «Ειρήνη», εξετάζοντας το ενδεχόμενο να συμβάλει και με αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης.

Τα πολεμικά πλοία που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση «Irini» θα μπορούν να διεξάγουν, σύμφωνα με την απόφαση 2292 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επιθεωρήσεις σκαφών στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι μεταφέρουν όπλα ή συναφές υλικό προς και από τη Λιβύη. Στο πλαίσιο της επιχείρησης «EUNAVFOR MED IRINI» οι συμμετέχουσες χώρες θα μπορούν να παρακολουθούν και να συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικά με τις παράνομες εξαγωγές ορυκτού, αργού και διυλισμένου πετρελαίου από τη Λιβύη. Ο ευρωπαϊκός στολίσκος προβλέπεται επίσης να ενεργοποιηθεί για την εκπαίδευση της Ακτοφυλακής και του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης ώστε μελλοντικά να μπορεί να επιτηρεί και να αστυνομεύει τη χωρική θάλασσα της γειτονικής χώρας.

Η παράνομη μετανάστευση

Μεγάλη συζήτηση έγινε για την εμπλοκή της ευρωπαϊκής δύναμης «Ειρήνη» στην παράνομη μετανάστευση. Επισήμως, αποφασίστηκε ότι η ευρωπαϊκή αποστολή θα συμβάλει «στην εξάρθρωση του επιχειρηματικού μοντέλου των δικτύων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων μέσω της συλλογής πληροφοριών και της αεροπορικών περιπολιών».

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, αντιδρούσαν με την ενεργοποίηση της επιχείρησης «Ειρήνη», επιχειρηματολογώντας ότι η παρουσία πολεμικών πλοίων θα αποτελέσει παράγοντα έλξης (pull factor) για παράνομους μετανάστες από την Αφρική που θα θελήσουν να μπουν στην Ευρώπη. Επειτα από διαβουλεύσεις, όμως, οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν ότι ο ευρωπαϊκός στολίσκος θα κινείται στην ανοιχτή θάλασσα, μακριά από τις μεταναστευτικές οδούς και κάθε τέσσερις μήνες θα επανεξετάζεται η αναγκαιότητα της επιχείρησης «Ειρήνη» και όποιες χώρες διαφωνούν θα μπορούν να αποσύρουν τη συναίνεσή τους. Αν παρ’ όλα αυτά τα πολεμικά πλοία που θα αποτελούν την ευρωπαϊκή αρμάδα διασώσουν μετανάστες τους οποίους θα εντοπίσουν στη θάλασσα, θα τους μεταφέρουν στο λιμάνι των Χανίων.

Κλείσιμο
Εκεί θα παραμένουν transit για πολύ μικρό χρόνο, μέχρι να μεταφερθούν στη Γαλλία ή στη Γερμανία, αφού το Παρίσι και το Βερολίνο συμφώνησαν στην υποδοχή και οριστική φιλοξενία όσων μεταναστών εντοπιστούν από τα πλοία που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση «Ειρήνη».

Στη σημερινή εποχή, η πανδημία του κορωνοϊού είναι το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα για την Ελλάδα και όλες τις χώρες του πλανήτη, με δεδομένες τις απρόβλεπτες συνέπειες σε επίπεδο ανθρώπινων απωλειών αλλά και στο πολιτικοοικονομικό, με τη γιγάντωση της ανεργίας και τη μετάπτωση της οικονομίας σε ρυθμούς ύφεσης. Ωστόσο, η πρόσφατη κρίση στον Εβρο, όταν ορδές παράνομων μεταναστών επιχείρησαν να εισβάλουν σε ελληνικό έδαφος με την κάλυψη, στήριξη και ενίσχυση του επίσημου τουρκικού κράτους, απέδειξε ότι οι σχεδιασμοί της Αγκυρας μπορεί να καθυστερούν χρονικά, όμως δύσκολα αλλάζουν.

Η συμφωνία για την έναρξη της ναυτικής επιχείρησης «Ειρήνη» στη Μεσόγειο θεωρείται από έμπειρα διπλωματικά και στρατιωτικά στελέχη θετική εξέλιξη για τα ελληνικά συμφέροντα. Κι αυτό γιατί αφενός η ευρωπαϊκή αρμάδα θα σταματήσει τη μεταφορά στρατιωτών, όπλων και λοιπού πολεμικού υλικού που γινόταν διά θαλάσσης μόνο από την Τουρκία για την ενίσχυση των δυνάμεων του Αλ Σαράζ στην Τρίπολη, αφετέρου εδραιώνεται η ευρωπαϊκή ναυτική παρουσία (μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021) σε μια περιοχή όπου ο Ερντογάν είχε προαναγγείλει έρευνες για υδρογονάνθρακες παρακάμπτοντας την ελληνική κυριαρχία.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Ενθαρρυντική η θεραπεία με Remdesivir στην Ελλάδα

Ο Βαρουφάκης είπε «δεν ξέρεις ποιος είμαι;» και απέφυγε τον έλεγχο

Κορωνοϊός-Τουρκία: Πανικός, σύγχυση και εντάσεις μετά την αιφνίδια απαγόρευση κυκλοφορίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης