Διάγγελμα Σακελλαροπούλου: Για να πετύχει η εθνική προσπάθεια, το «εμείς» πρέπει να μπει πριν από το «εγώ»

sakelaropoulou-xrwma

«Να θυσιάσουμε προσωρινά ατομικές μας ελευθερίες, για να προασπίσουμε το υπέρτατο συλλογικό αγαθό της δημόσιας υγείας»- «Τα νέα αυστηρά μέτρα που ισχύουν είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της κρίσης» τα μηνύματα της Προέδρου της Δημοκρατίας - Δείτε ζωντανά το διάγγελμα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Μεστό σε μηνύματα και αναφορές στη διπλή «ασύμμετρη απειλή» που δέχεται η Ελλάδα στην παρούσα χρονική συγκυρία είναι το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και της έντασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα τον Έβρο.

«Η φετινή επέτειος βρίσκει την χώρα μας αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη απειλή που έχει αλλάξει δραματικά την καθημερινότητά μας: την πανδημία του κορωνοϊού. Αναπόφευκτα, δεν θα γίνουν οι καθιερωμένες παρελάσεις» αναφέρει σχετικά στο μήνυμά της η κ. Σακελλαροπούλου. Η ίδια υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι φέτος «παρελαύνουν, όμως, μπροστά μας, και μας κάνουν να νιώθουμε περήφανοι, οι ήρωες της όλο και πιο δύσκολης καθημερινότητας που βιώνει η χώρα: οι ένοπλες δυνάμεις που προστατεύουν τα σύνορά μας από την επιθετικότητα της Τουρκίας, τα σώματα ασφαλείας που επαγρυπνούν, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού, οι εργαζόμενοι που καλύπτουν τις καθημερινές μας ανάγκες, όσοι ανώνυμα προσφέρουν χωρίς να προσδοκούν όφελος ή αναγνώριση».

Μήνυμα της Αικ. ΣακελλαροπούλουΣυλλογικές ελευθερίες

«Η 25η Μαρτίου μας διδάσκει ότι, για να πετύχει μια εθνική προσπάθεια, το «εμείς» πρέπει να μπει πριν από το «εγώ». Η ατομική ευθύνη, η συνεργασία και η αλληλεγγύη βρίσκονται στην καρδιά του νέου πατριωτισμού που έχουμε ανάγκη» επισημαίνει παράλληλα η κ. Σακελλαροπούλου στο μήνυμά της, παρεμβαίνοντας δημόσια στη συζήτηση περί ατομικών ελευθεριών των τελευταίων ημερών, επισημαίνοντας ότι «τα νέα αυστηρά μέτρα που ισχύουν είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Επιλέγοντας έναν πιο προσωπικό τόνο, «με γεμίζει επίσης ελπίδα το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα συνεννοούνται και ομονοούν για την αντιμετώπιση του κοινού εχθρού» αναφέρει η κ. Σακελλαροπούλου με αφορμή τον αυριανό εορτασμό της εθνικής παλιγγενεσίας και «κι όπως τότε, έτσι και σήμερα, για να θωρακίσουμε το «εμείς» και να κρατήσουμε την πατρίδα όρθια, καλούμαστε να παραμερίσουμε το «εγώ». Να θυσιάσουμε προσωρινά ατομικές μας ελευθερίες, για να προασπίσουμε το υπέρτατο συλλογικό αγαθό της δημόσιας υγείας», καταλήγει.

Αναλυτικά, το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας:

Αγαπητοί μου συμπατριώτες,

Η 25η Μαρτίου είναι μέρα ανεξίτηλα χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη. Με την επανάσταση του 1821 ενάντια στον οθωμανικό δεσποτισμό, ο λαός μας διεκδίκησε και κέρδισε οριστικά το δικαίωμα να ορίζει ο ίδιος τη μοίρα του. Ο αγώνας του ’21 και οι θυσίες των προγόνων μας άνοιξαν τον δρόμο για ένα σύγχρονο κράτος, που σήμερα βρίσκεται στον πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης και είναι εγγυητής σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Η φετινή επέτειος βρίσκει την χώρα μας αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη απειλή που έχει αλλάξει δραματικά την καθημερινότητά μας: την πανδημία του κορωνοϊού. Αναπόφευκτα, δεν θα γίνουν οι καθιερωμένες παρελάσεις. Παρελαύνουν, όμως, μπροστά μας, και μας κάνουν να νιώθουμε περήφανοι, οι ήρωες της όλο και πιο δύσκολης καθημερινότητας που βιώνει η χώρα: οι ένοπλες δυνάμεις που προστατεύουν τα σύνορά μας από την επιθετικότητα της Τουρκίας, τα σώματα ασφαλείας που επαγρυπνούν, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού, οι εργαζόμενοι που καλύπτουν τις καθημερινές μας ανάγκες, όσοι ανώνυμα προσφέρουν χωρίς να προσδοκούν όφελος ή αναγνώριση.

Με γεμίζει ελπίδα η επιστημονική επάρκεια, το ήθος, η αποτελεσματικότητα και η πειθώ του επικεφαλής των αρμόδιων επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας.

Με γεμίζει επίσης ελπίδα το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα συνεννοούνται και ομονοούν για την αντιμετώπιση του κοινού εχθρού. Σε τόσο κρίσιμες στιγμές, η ομοψυχία του πολιτικού κόσμου εμπνέει και καθοδηγεί τους πολίτες.

Η 25η Μαρτίου μας διδάσκει ότι, για να πετύχει μια εθνική προσπάθεια, το «εμείς» πρέπει να μπει πριν από το «εγώ». Η ατομική ευθύνη, η συνεργασία και η αλληλεγγύη βρίσκονται στην καρδιά του νέου πατριωτισμού που έχουμε ανάγκη. Κι όπως τότε, έτσι και σήμερα, για να θωρακίσουμε το «εμείς» και να κρατήσουμε την πατρίδα όρθια, καλούμαστε να παραμερίσουμε το «εγώ». Να θυσιάσουμε προσωρινά ατομικές μας ελευθερίες, για να προασπίσουμε το υπέρτατο συλλογικό αγαθό της δημόσιας υγείας. Τα νέα αυστηρά μέτρα που ισχύουν είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και τα περιθώρια περιορισμού των ατομικών ελευθεριών ορίζονται στο Σύνταγμα και στον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαι σίγουρη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών καταλαβαίνει την αναγκαιότητα των μέτρων. Και θα τα τηρήσει σχολαστικά, όσο οδυνηρά κι αν είναι, αφού αποτελούν τον μόνο τρόπο, ώστε να αντιμετωπισθεί η πανδημία.

Καταλαβαίνω ότι υπάρχει φόβος. Τόσο για τις ζωές και την υγεία μας όσο και για τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης. Δεν θα τον αφήσουμε να μας κυριεύσει. Μένοντας σπίτι, προφυλάσσουμε όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά και άλλους. Ταυτόχρονα πρέπει να διατηρήσουμε αποθέματα συνοχής και αλληλεγγύης. Το «μακριά ο ένας από τον άλλον» να μην μετατραπεί σε παραμέληση ή άγνοια των συμπολιτών μας. Ας βοηθήσουμε ιδίως τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους, τους το χρωστάμε.

Η κρίση θα περάσει. Και από την πρώτη στιγμή της επόμενης μέρας, όλοι θα συνδράμουμε σε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Σχέδιο που θα κινητοποιήσει το πολιτικό σύστημα, την κοινωνία των πολιτών και τις παραγωγικές δυνάμεις του ελληνισμού εντός και εκτός συνόρων. Θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα και θα έχει ως αποστολή την επανεκκίνηση της οικονομίας, την επαναφορά του τόπου σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας, την ανόρθωση του ηθικού, την απάλυνση των πληγών, τη μείωση των ανισοτήτων.

Η πανδημία που ζούμε ξεπερνά κατά πολύ τα εθνικά όρια και συμπαρασύρει κράτη και κοινωνίες σε μεγάλες αλλαγές. Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι οι προκλήσεις που απειλούν όλους μας δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν παρά σε διεθνές επίπεδο, κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και επιστημονικό. Μας δίνεται η ευκαιρία να ξανασκεφτούμε όλοι την πατρίδα, τη σχέση μας με το συλλογικό, τις ευθύνες και τις δυνατότητές μας ως ισότιμα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας.

Σήμερα, οι Έλληνες δίνουμε ακόμα μια ιστορική μάχη. Δεν είμαστε όμως μόνοι. Είμαι σίγουρη ότι θα νικήσουμε. Και ότι του χρόνου θα γιορτάσουμε με λαμπρότητα τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Γράφημα γερμανικού Ινστιτούτου προβλέπει την πορεία του ιού στην Ελλάδα τις επόμενες 6 μέρες   

Κορωνοϊός: Το «ευχαριστώ» του Βαγγέλη Μαρινάκη στους γιατρούς του ΕΣΥ   

Κορωνοϊός: Επιστήμονες «φωτογράφισαν» τον Covid-19 - Οι πρώτες εικόνες από μικροσκόπιο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (106)

Θλίψη

Μια χώρα που γέννησε ηγέτες και ήρωες όπως τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Νικήτα Σταματελόπουλο (Νικηταρά), την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και δεκάδες άλλους πριν από μερικές γενιές, να έχει θεοποιήσει ολίγιστους όπως τον Τσίπρα με τα νταούλια του, τον Μητσοτάκη τον ηγέτη, τον Βαρουφάκη με την διαπραγμάτευση του και την κυρία Σακελλαροπούλου.

Αφελης

Μην εισαι τοσο σιγουρος. Διαβασες ποτε για τους δυο εμφυλιους της Επαναστασης? Ποιοι πολεμησαν εναντιον ποιων? Αφου περασαν δια πυρος και σιδηρου καθε Τουρκο, μετα,στραφηκαν εναντιον των ...αδελφων τους. Για,τα,γροσια βεβαια. Τα λεει οποιο ιστορικο βιβλιο και ν ανοιξεις. Αν εχεις ανοιξει ποτε

Οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους, θα επαναλάβουν τα λάθη τους

Ξέχασε τους αγώνες της εθνικής επανάστασης του 21, ξέχασε και τους αγωνιστές. Εξήντα επτά οι σειρούλες του μηνύματος της νέας προέδρου για τα διακόσια χρόνια της επανάστασης, όλα καλά. Και το πρόβλημα? Απλο, η αναφορά της στην επανάσταση του 1821 αφορούσε μόνο επτά κουτσές γραμμούλες, ήτοι το 10,45% του μηνύματος. Ακόμη και ο σύντροφος Κορδάτος, ιστορικός και τέως ηγέτης του ΚΚΕ που στη συνέχεια αποπέμφθηκε, θα διαφωνούσε. Εκείνος, ξεκινούσε την ελληνική ιστορία απο το 147, τότε που καταληφθεί η Κόρινθος απο τους Ρωμαιους. Η νέα πρόεδρος πιστεύει πως η ελληνική ιστορία ξεκινά απο τις αρχές του 2020, όταν ψηφίστηκε ως πρόεδρος και οταν ξεκίνησε το Δράμα του Κορωναϊού. Για τους αγωνιστές που απελευθέρωσαν την χώρα, καμία κουβέντα, καμία αναφορά.

Ελιζα

Μια χαρά τα είπε! Σκεφτείτε να ήταν ο Παπούλιας στη θέση της ακόμη! Θα είχε κοιμηθεί στο 1ο λεπτό του διαγγέλματος...άσε που θα το έκανε από το σπίτι του λόγω καραντίνας

Οκ.

Εδω εχουμε φτασει να πηγαινο ερχομαστε στο φεγγαρι...εναν ιο δεν μπορουμε να περιορισουμε!?η καλυτερα να τον εξαλειψουμε!?ψεκαστε τον αερα να τελειωνουμε τοσα μικροβιοκτωνα υπαρχουν...τα χημικα και τις μολοτοφ ξερουν να τις φτιαχνουν και να τις πετανε στον κοσμο σε καθε συγκεντρωση...η επιστημη προχωρησε...οσους ακουω μιλανε και ειναι πλεον υποψιασμενοι για πολλα...η Κινα τον σταματησε οι ρυθμοι στις πολεις τους επανηλθαν πως!?αραγε...ρωτηστε τους πλεον ειναι αδελφια μας.

Το διάγγελμα εξεφωνήθη,

ΟΥΑΟΥ! Ας πέσουμε για ύπνο περήφανοι, για την πρόεδρο του τίποτα, που πληρώνεται αυτήν και οι παρατρεχάμενοί της απ' τον Έλληνα φορολογούμενο, για να μας εκφωνεί ανούσια διαγγέλματα, να υποδέχεται ξένους ηγέτες, και να υπογράφει σε ότι της βάζουν στη μούρη. Ζήτω το έθνος!......

Κατερίνα...

Άσε μας Κατερίνα. Όταν αποφασίσεις να γίνεις Αικατερίνη και να σταθείς στο ύψος του αξιώματος το συζητάμε. Όσο παίρνεις το αξίωμα στην πλάκα και δεν τηρείς το πρωτόκολλο που καθιέρωσαν οι μεγάλοι άνδρες που κάθισαν σε εκείνο το μέγαρο θα σε βλέπουμε και εμείς για πρόεδρο της πλάκας, όπως τον Πάκη. Ο ενικός είναι σκόπιμος.

Ίδ.Ύπάλληλος

ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΜΟΥ ΤΣΑΚΙΣΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 43 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΒΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΔ.ΤΟΜΕΑ Κ ΟΧΙ ΣΤΟ (ΓΛΥΦΟΔΗΜΟΣΙΟ) ... ΚΥΡΑ ΣΑΚΚΕΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΑΚΟΥ ΝΕΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ...ΑΦΗΓΗΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ... ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΚΥΜΑ...ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ !!!

αθανασια

Δεν ακουσα τι ειπε ούτε και με ενδιαφερει. Εγω την παω γιατι πηγε κοντρα στον Χριστοδουλο και στα σκοτεινα του σχεδια κατα του Ελληνισμού.

Καλό ξεκίνημα

Συγχαρητήρια κυρία Πρόεδρος. Καλώς ελάτε. Η ομηλια σας ήταν ουσιώδη και ελπιδοφόρα. Αδιαφόρηστε τα δηλητηριώδη σχόλια. Αυτοί που τα γράφουν είναι Συριζώα ή Τουρκαλαδες. Αλλά είναι ένα και το αυτό.

"Οθωμανικό δεσποτισμό" εννοεί την Τουρκοκρατία;

Την Τουρκοκρατία εννοεί;

Γιάννης

Έλα μου ντε!!! Δηλαδή και το 41 - 45 είχαμε γερμανικό δεσποτισμό 🤣

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης