Κορωνοϊός - Βρούτσης: Tο ΑΕΠ θα υποστεί βλάβη αλλά δεν θα είναι ανεπανόρθωτη

Κορωνοϊός - Βρούτσης: Tο ΑΕΠ θα υποστεί βλάβη αλλά δεν θα είναι ανεπανόρθωτη

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι σφοδρότερες στις περιφέρειες που στηρίζουν την οικονομία τους στον τουρισμό όπως το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη τονίζοντας ωστόσο πως «η ζημιά θα γίνει αλλά δεν θα είναι ανεπανόρθωτη»

vroutsis12
Για μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό εξαιτίας του κορωνοϊού, που θα προκαλέσει ζημιά στο ΑΕΠ της χώρας μίλησε ο κ. Γιάννης Βρούτσης στην Βουλή επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζόμενων αλλά και των εποχικών εργαζόμενων στον τουριστικό κλάδο.

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι σφοδρότερες στις περιφέρειες που στηρίζουν την οικονομία τους στον τουρισμό όπως το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη τονίζοντας ωστόσο πως «η ζημιά θα γίνει αλλά δεν θα είναι ανεπανόρθωτη. Θα ξαναγυρίσουμε. Ενωμένοι θα δώσουμε την μάχη».

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου (ΚΙΝΑΛ) τόνισε ότι εντός των επόμενων ωρών θα εκδοθεί νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα που εξήγγειλαν τα παραγωγικά υπουργεία για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων και για την αναστολή των απολύσεων.

Ειδικά δε για τους εποχικούς εργαζόμενους του τουριστικού κλάδου που θα προσλαμβάνονταν με την έναρξη της τουριστικής σεζόν τους επόμενους μήνες είπε ότι θα υπάρξει παράταση της καταβολής του επιδόματος ανεργίας εως τέλος Μαΐου με δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης του μέτρου.

Κλείσιμο
Παράλληλα, τόνισε ότι το υπουργείο μελετά μέτρα στήριξης και της υποκατηγορίας εποχικών εργαζόμενων – κυρίως στον τουρισμό - που δούλεψαν μέσα στο 2019 μόλις για 4 μήνες με αποτέλεσμα το επίδομα ανεργίας τους να διακοπεί τέλος του ίδιου έτους.

Ειδικότερα, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι η ΠΝΠ θα προβλέπει:

Α. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

- Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.

- Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη.

- «Αποζημίωση ειδικού σκοπού» ύψους 800 ευρώ, για διάστημα κάλυψης από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους βάσει ΚΑΔ, η οποία θα καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.

- Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των παραπάνω εργαζομένων για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενη στον ονομαστικό τους μισθό.

Β. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

- Παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο (2) ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει την 31η Μαρτίου. Ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι θα υπάρξει δυνατότητα επέκτασης του μέτρου και μετά το τέλος Μαίου ενώ πρόσθεσε ότι μελετάται η στήριξη και των εποχικών εργαζόμενων για τους οποίους η καταβολή επιδόματος ανεργίας έληξε στις 31.12.2019

Γ. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ

- Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μηνός Φεβρουαρίου για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

Δ. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

- Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, για τρεις (3) μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται.

- Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για τρεις (3) μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Ε. ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΥΕΛΙΞΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

- Πρόβλεψη λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

- Θέσπιση μέτρων για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών Ιατρού Εργασίας, την άρση των διοικητικών εμποδίων για επιχειρήσεις, υπηρεσίες και ιατρούς, και ιδίως την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και της δημόσιας υγείας.

«Αυτό που βιώνουμε είναι πρωτοφανές. Αχαρτογράφητο πέλαγος που δεν μπορούσε κανείς να προβλέψει» είπε σε άλλο σημείο ο κ. Βρούτσης.

Απο την άλλη πλευρά ο κ. Κωνσταντινόπουλος εξήγησε ότι η κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει τα μέτρα στήριξης ειδικά για τους χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους του τουρισμού, σημειώνοντας μεταξύ άλλων «στον τουρισμό εργάζονται συνολικά 650 χιλ άτομα. Απο αυτούς οι 250 χιλ είναι εποχικοί, εργάζονται με την σεζόν. Αυτοί δεν είναι στα μέτρα που ανακοινώσατε γιατί ανήκουν σε επιχειρήσεις που πρόκειται να ανοίξουν τους επόμενους μήνες».

Διαβάστε περισσότερα:

Βρούτσης: Ακύρωση απολύσεων - Όλα τα μέτρα για την προστασία της εργασίας - Τι προβλέπεται για το επίδομα στους εργαζόμενους

Κορωνοϊός -Βρούτσης στον ΘΕΜΑ 104,6: «Εγκλημάτησαν» όσοι συνέρρευσαν σε παραλίες και σούπερ μάρκετ

Βρούτσης για κορωνοϊό: Δυστυχώς η αποκλιμάκωση της ανεργίας θα ανατραπεί 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης