Βρούτσης για κορωνοϊό: Δυστυχώς η αποκλιμάκωση της ανεργίας θα ανατραπεί

Βρούτσης για κορωνοϊό: Δυστυχώς η αποκλιμάκωση της ανεργίας θα ανατραπεί

«Ο προγραμματισμός αποκλιμάκωσης της ανεργίας δεν θα εφαρμοστεί λόγω πανδημίας» είπε ο υπουργός Εργασίας

vroutsis-giannis-vouli
Tην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει και στον τομέα της οικονομίας η χώρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού υπογράμμισε ο Γιάννης Βρούτσης εξηγώντας ότι παρά τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση ο ρυθμός αποκλιμάκωσης της ανεργίας θα ανατραπεί.

«Ο προγραμματισμός αποκλιμάκωσης της ανεργίας δεν θα εφαρμοστεί λόγω πανδημίας» είπε αρχικά ο υπουργός Εργασίας απαντώντας την Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ) για να προσθέσει σε άλλο σημείο «η περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας που καταγράφεται στον προϋπολογισμό του 2020 ότι θα φτάσει στο 15%, μακάρι να επιτευχθεί, δυστυχώς όμως φοβάμαι ότι θα ανατραπεί λόγω πανδημίας».

Επιπροσθέτως, απαντώντας σε ερωτήσεις των Χρήστου Κατσώτη (ΚΚΕ) και Μαρίας Αθανασίου (ΚΚΕ) για τις συνέπειες του κορονοιού στους χώρους εργασίας, ο κ. Βρούτσης επισήμανε: «Η κατάσταση είναι έκρυθμη και τα δύσκολα είναι μπροστά. Η κυβέρνηση βρίσκεται εφ όπλου λόγχη. Δυστυχώς οι όποιες ανακοινώσεις καλύπτουν μόνο ένα διάστημα» εξηγώντας παράλληλα πως παρεμβάσεις που γίνονται έχουν στόχο να μην υπάρχουν κοινωνικές και δημοσιονομικές ανατροπές.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί επανέλαβε ότι έχει υπάρξει αναστολή της καταβολής του ΦΠΑ και έχουν εξαγγελθεί ρυθμίσεις των χρεών. Σχετικά με την ευελιξία στα ωράρια εργασίας έχουν ληφθεί μέτρα ώστε οι επιχειρήσεις να έρχονται με τους εργαζομένους σε συνεννοήσεις για τον τρόπο λειτουργίας. Επίσης έχει ενισχυθεί η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι ώστε να μην υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων στους χώρους εργασίας.

Ο Γιάννης Βρούτσης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε ρυθμίσεις στο ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών στις επιχειρήσεις των νομών Ηλείας, Αχαίας και Ζακύνθου, λόγω των έκτακτων συνθηκών.

Σε ό,τι αφορά την άδεια ειδικού σκοπού, υποστήριξε ότι αν όλο το βάρος έπεφτε στις επιχειρήσεις τότε θα καταστρέφονταν η οικονομία, διότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων στη χώρα μας είναι μικρομεσαίες. Εξήγησε ότι η άδεια ειδικού σκοπού αφορά τους εργαζόμενους και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Θα είναι τρείς ημέρες συν ακόμα μια που ο εργαζόμενος θα την λαμβάνει από την κανονική του άδεια. Τα 2/3 θα επιβαρύνουν την επιχείρηση, το 1/3 την πολιτεία και το 1/3 τον εργαζόμενο.

Παραδέχθηκε τέλος ότι θα υπάρξουν καταχρηστικές συμπεριφορές και ενέργειες λόγω της αναστολής της Εργάνης, όπως όμως είπε θα είναι προσωρινή και θα επανέλθει.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός-μέτρα: Αυτή είναι η ΠΝΠ για αναστολές πληρωμών, ειδικές άδειες και ματαίωση παρελάσεων

Κορωνοϊός-μέτρα: Άδειες ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές για τους εργαζομένους γονείς

Κορωνοϊός-μέτρα: Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, οφειλών, δόσεων και ασφαλιστικών εισφορών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης