Εκλογή Σακελλαροπούλου: Οι απόντες, το ποίημα Τασούλα και το «αντίο» στο ΣτΕ

Εκλογή Σακελλαροπούλου: Οι απόντες, το ποίημα Τασούλα και το «αντίο» στο ΣτΕ

Έξι οι απόντες βουλευτές - Οι τέσσερις δικαιολογημένοι - «Πονοκέφαλος» στον ΣΥΡΙΖΑ για την απουσία Ζουράρι - Τα πρώτα μηνύματα της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας

sak-exo
Μία εβδομάδα μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, στο οποίο πρότεινε την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκείνη εξελέγη με ευρεία πλειοψηφία 261 ψήφων. Η αίθουσα της Ολομέλειας στη Βουλή είχε γεμίσει από νωρίς, ενώ καρφίτσα δεν έπεφτε ούτε στα θεωρεία, με μαθητές από όλη την Ελλάδα να έχουν σπεύσει να παρακολουθήσουν την ιστορική αυτή διαδικασία. Πολυπληθέστερο αποδείχθηκε ένα Δημοτικό από το Μενίδι. Οι βουλευτές σηκώνονταν ένας ένας. Δεν υπήρχαν «ναι» και «όχι», αλλά μόνο το όνομα της μοναδικής υποψήφιας για την Προεδρίας της Δημοκρατίας. Άλλοτε σχηματιζόταν με στεντόρεια φωνή (βλ. Γεραπετρίτη) και άλλοτε με πιο χλιαρή.

Ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα της πλειοψηφίας, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας τόνισε ότι οι ψήφοι υπερέβησαν κατά πολύ την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3. Από τους 294 παρόντες βουλευτές, «παρών» ψήφισαν μόνο 33 (ΚΚΕ, Μερα25 και Ελληνική Λύση). Επίσης έξι βουλευτές απουσίαζαν. Μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρισκόταν εκτός Ελλάδος και για αυτό είχε φροντίσει να στείλει επιστολή. Αυτή ανέφερε: «Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, όπως γνωρίζεται βρίσκομαι στο εξωτερικό και σας γνωστοποιώ με την παρούσα επιστολή, πως αν ήμουν παρόν στην συνεδρίαση, θα ψήφιζα σύμφωνα με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Με εκτίμηση Αντώνης Σαμαράς».

eklogi-1


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης νοσηλεύεται, μετά την έντονη αδιαθεσία και κατάρρευση που υπέστη όντας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η ευχή «Περαστικά», δια στόματος Κωνσταντίνου Τασούλα προκάλεσε χειροκρότημα στην αίθουσα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος επίσης δήλωσε ασθενής. Με επιστολή της, η Κωνσταντίνα Αδάμου από το ΜέΡΑ 25 κοινοποίησε ότι είναι λεχώνα και κλινήρης. Ενημέρωσε, όμως, ότι αν βρισκόταν στην αίθουσα θα ψήφιζε «παρών».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζουράρης και ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος επίσης δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Ο τελευταίος εγκλωβίστηκε στους δρόμους καθώς χάλασε το αυτοκίνητό του! Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104.6, περιέγραψε πως το αυτοκίνητό του «έμεινε» στη Συγγρού, με τον ίδιο να επιχειρεί να φτάσει με τα πόδια, τρέχοντας στη Βουλή. «Για ένα λεπτό έχασα την ψηφοφορία, ελπίζω το προεδρείο να δει το θέμα και να καταμετρηθεί η ψήφος μου» είπε ο βουλευτής, δίνοντας παράλληλα συγχαρητήρια στην κυρία Σακελλαροπούλου. «Ήταν μία ανθρώπινη στιγμή, τι να κάνω» αναρωτήθηκε ο κ. Μεϊκόπουλος. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κλήθηκε να διαχειριστεί την «κρίση». Τον οδήγησε στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο εθεάθη να εξηγεί με ζέση τους λόγους της καθυστέρησής του.

Κλείσιμο
Οι μηχανικές βλάβες είχαν την τιμητική τους, όμως, χθες. Ο βουλευτής της ΝΔ Νικόλαος Μανωλάκος αποδείχθηκε πιο τυχερός από τον συνάδελφό του. Αν και το αυτοκίνητό του τον πρόδωσε, έφτασε τελευταίος και καταϊδρωμένος, αλλά πρόλαβε να ψηφίσει.

Ο μόνος που δεν έδειξε καμία ιδιαίτερη ζέση να συμμετάσχει στη διαδικασία ήταν ο Κώστας Ζουράρις. Με τα πολλά επικαλέστηκε το πόδι του, λέγοντας ότι είχε ενημερώσει για την απουσία του την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΘΕΜΑ 104.6 που επικοινώνησε μαζί του, δήλωσε «δεν μπορώ, τώρα είμαι σε σύσκεψη»!

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, συνοδευόμενος από τους αντιπροέδρους του Σώματος κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία του ΣτΕ, ώστε να ανακοινώσουν στην νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας το αποτέλεσμα. «Επάξια η εκλογή, αντάξια να είναι και η θητεία σας», ευχήθηκε ο κ. Τασούλας. Ένας απλός πολίτης, όμως, είχε ήδη προλάβει να την συγχαρεί, με την ίδια να τον ευχαριστεί εγκάρδια.

tasulas-sak


Στην οδό Πανεπιστημίου, από νωρίς το πρωί είχαν ληφθεί ισχυρά μέτρα ασφαλείας, αν και το Β΄ και Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, το ένα υπό την προεδρία του Αθανάσιου Ράντου ο οποίος και διαδέχετα τη νέα πρόεδρο, λειτουργούσαν κανονικά. Στο ισόγειο του ΣτΕ, όμως, είχαν “στηθεί” δυο γιγαντοοθόνες απ’ όπου δημοσιογράφοι και υπάλληλοι του Δικαστηρίου παρακολούθησαν την σύντομη τελετή που μετέδιδε η ΕΡΤ.

Κατά τη διάρκεια της προσφώνησης του προς την νεοεκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Τασούλας επέλεξε να της απαγγείλει ένα απόσπασμα από το ποίημα «Το Πρώτο Σκαλί» του Κωνσταντίνου Καβάφη. «Εις το σκαλί για να πατήσεις τούτο, πρέπει με το δικαίωμά σου να ’σαι, πολίτης εις των ιδεών την πόλι. Και δύσκολο στην πόλι εκείνην είναι και σπάνιο να σε πολιτογραφήσουν. Στην αγορά της βρίσκεις Νομοθέτας που δεν γελά κανένας τυχοδιώκτης». Ως βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας το Μάιο του 2017, με αφορμή το γεγονός ότι ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμαζόταν να φορέσει γραβάτα, θυμήθηκε ένα άλλο ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη, το οποίο τιτλοφορείται «Μέρες 1909».

«Σας ευχαριστώ θερμά για το μήνυμα και τα ευγενικά λόγια. Παρακαλώ να μεταβιβάσετε στη Βουλή τις ευχαριστίες μου και τη διαβεβαίωση ότι έχω πλήρη συνείδηση του βάρους που αναλαμβάνω. Σε συνεργασία με τη Βουλή, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση θα συνεργαστούμε για τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Το προεδρείο αποχώρησε, αλλά ο Πρόεδρος της Βουλής παρέμεινε, επιλέγοντας εικοσάλεπτο προσωπικό τετ α τετ μαζί με το τιμώμενο πρόσωπο της ημέρας. Όταν, κατά την αποχώρησή του, η ίδια τον συνόδευσε, απλός κόσμος και συνάδελφοι την πλησίασαν, λούζοντας την από καταιγισμό ευχών και συγχαρητηρίων.

Ο πρόεδρος της Βουλής ενημερώνει την κ. Σακελλαροπούλου | 22/01/2020 | ΕΡΤ


Το εορταστικό κλίμα συνεχίστηκε. Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέας Κωνσταντινοπουλος ζήτησε να βγάλει και μία σέλφι με τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία δεν του χάλασε το χατίρι.

Ο Χρίστος Γεραρής, ανέβηκε τα σκαλιά του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κρατώντας μία όμορφη γλάστρα με μία ροζ ορχιδέα. Δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι σχημάτισαν ουρές έξω από το γραφείο της, προκειμένου να την συγχαρούν αλλά και να την αποχαιρετήσουν. Ο σύντροφός της και νομικός Παύλος Κοτσώνης επίσης βρισκόταν στο γραφείο του προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κερνώντας καρέ και τυροπιτάκια τους δημοσιογράφους.

Πριν αποχωρήσει, η κυρία Σακελλαροπούλου φωτογραφήθηκε μαζί με τους συναδέλφους της και τους υπαλλήλους του ΣτΕ και έβγαλε μια αναμνηστική φωτογραφία και όλους τους δικαστικούς συντάκτες. Εκείνοι ήταν που παρατήρησαν ότι στο γραφείο της είχε μία φωτογραφία του πατέρα της, πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Νικόλαου Σακελλαρόπουλου, ο οποίος ήταν στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Εντύπωση προκάλεσε και μία κούπα με πολυάριθμα χρωματιστά μολύβια και η οποία γράφει «Notorious RBG». Η κούπα αναφέρεται στην εμβληματική δικαστικό των ΗΠΑ Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ και μόλις έγινε αντιληπτή προκάλεσε αρκετά θετικά σχόλια στο διαδίκτυο.

grafeio-1


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την εκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συγχαρητήρια καθώς και τις θερμές ευχές του για κάθε  επιτυχία κατά την άσκηση  των καθηκόντων της. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης επικοινώνησε τηλεφωνικά, ενώ τα θερμά του συγχαρητήρια απέστειλε πλήθος πολιτικών και προσωπικοτήτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης