Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Η κυβέρνηση κέρδισε το «στοίχημα» της συναίνεσης για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Η κυβέρνηση κέρδισε το «στοίχημα» της συναίνεσης για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ξεκαθάρισαν ότι θα στηρίξουν την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη - Με έως και 266 θετικές ψήφους αναμένεται να εκλεγεί από την πρώτη ψηφορορία η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου - Αναλυτικά η διαδικασία

sakellaropoulou444
Αν και είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για αλλαγή πολιτικής συμπεριφοράς, η ισχυρή συναίνεση που διαμορφώνεται και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ενθαρρύνει όσους υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετεί τα θεμέλια για τον απαραίτητο μετασχηματισμό της κουλτούρας του πολιτικού συστήματος ήδη από το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι υποψήφια για την θέση της προεδρίας της Δημοκρατίας θα είναι η νυν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας αλλά και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισαν ότι θα στηρίξουν την συγκεκριμένη επιλογή.

Από τις επίσημες τοποθετήσεις όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκύπτει ότι η κυρία Σακελλαροπούλου εκλέγεται απο την πρώτη ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 22/1, καθώς συγκεντρώνει έως και 266 θετικές ψήφους. Ο αριθμός δεν σπάει το ρεκόρ που κατέχει η υποψηφιότητα του κ. Κάρολου Παπούλια με 279. Όμως, αποτελεί κοινοβουλευτικό ρεκόρ το γεγονός ότι σε περίπου έξι μήνες η σημερινή κυβέρνηση έχει πετύχει ευρύτατες πλειοψηφίες σε μια σειρά από κρίσιμες διεργασίες που δεν αφορούν μνημονιακά προαπαιτούμενα. Χαρακτηριστικές είναι η περιπτώσεις της συνταγματικής αναθεώρησης, της υποψηφιότητας του κ. Κώστα Τασούλα για την θέση του Προέδρου της Βουλής που έλαβε 283 θετικές ψήφους, ρεκόρ για τα κοινοβουλευτικά χρονικά. Επίσης, το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που έλαβε ιστορική πλειοψηφία 288 «υπέρ» καθώς και ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις δαπάνες των εξοπλιστικών έλαβε 250 θετικές ψήφους.


Στόχος του Μητσοτάκη υπερκομματική υποψηφιότητα


Σε κάθε περίπτωση οι ανακοινώσεις για την υπερψήφιση της κυρίας Σακελλαροπούλου, που θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήδη από την πρώτη ψηφοφορία υλοποιεί την εκπεφρασμένη βούληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να επιλέξει ένα πρόσωπο ενωτικό και υπερκομματικό.

Με δεδομένη την ανάδειξη της κυρίας Σακελλαροπούλου στη θέση της προέδρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την προηγούμενη κυβέρνηση, δύσκολα ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να βρει ισχυρά επιχειρήματα που θα έκαναν μια αρνητική απάντηση να ακούγεται πειστική.


Για «εξαίρετη δικαστή» κάνει λόγο ο Τσίπρας


Κι ενώ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζονταν θετικά για την προτεινόμενη υποψήφια, επισήμως, η Κουμουνδούρου παρέπεμπε στις ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνεδρίαση των αρμοδίων οργάνων.

Κλείσιμο
Παρά την αντιπολιτευτική διάθεση ως προς την τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις αναφέροντας: «Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποτέλεσε κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να διατελέσει η Πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας», τόνισε ο κ. Τσίπρας, που έκανε λόγο για μια «εξαίρετη δικαστή που υπηρέτησε με σθένος τη δικαιοσύνη, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους»


Το ΚΙΝΑΛ μιλά για γυναίκα με προοδευτικές αντιλήψεις και δημοκρατικό ήθος


Τις αρχικές εκτιμήσεις επιβεβαίωσε και το ΚΙΝΑΛ που φάνηκε εξ αρχής να διάκειται θετικά στην υποψηφιότητα. Μετά την κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε ότι η κυρία Σακελλαροπούλου πληροί ουσιώδεις πλευρές της πρότασης του ΚΙΝΑΛ για τον επόμενο ΠτΔ.


«Είναι μία γυναίκα που υπηρετεί με συνέπεια προοδευτικές αντιλήψεις, όπως απέδειξε και στη δικαστική της διαδρομή, με το γνωστό ακέραιο δημοκρατικό της ήθος -ιδιαίτερα μάλιστα στα χρόνια της κρίσης. Είμαι βέβαιη ότι θα εκπληρώσει με υπευθυνότητα και επιτυχία την συνταγματική της αποστολή. Γι’ αυτό, και θα έχει τη στήριξή μας» ήταν η σύντομη δήλωση της κυρίας Γεννηματά.


Στήριξη από τον πολιτικό και νομικό κόσμο


Τη βεβαιότητα ότι η κυρία Σακελλαροπούλου θα ανταποκριθεί με επιτυχία στα καθήκοντά της εκφράζουν πολιτικοί και νομικοί. «Οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας συγχαίρουμε την πρόεδρό μας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την υποψηφιότητά της στο ύψιστο πολιτειακό αξίωμα, στο οποίο είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθεί με επιτυχία όπως και προηγούμενα μέλη του Δικαστηρίου που κλήθηκαν να υπηρετήσουν σε κορυφαίες πολιτειακές θέσεις» αναφέρει η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ.


«Αν με την επιλογή της νέας Προέδρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε, προπάντων, να δείξει ότι η χώρα γυρίζει σελίδα, τότε πέτυχε τον στόχο του. Διότι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου συμβολίζει σε πολλά επίπεδα την αλλαγή εποχής» σχολίασε με ενθουσιασμό ο ομότιμος καθηγητής Νομικής του ΕΚΠΑ και Συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος.


Θετική χαρακτήρισε την υποψηφιότητά της και η Ντόρα Μπακογιάννη. «Ο χαρακτήρας, η πορεία και η γνώση της κυρία Σακελλαροπούλου το ότι είναι ένας άνθρωπος που έχει δείξει ότι έχει τα χαρακτηριστικα ενός ανθρώπου που τιμά τις επιλογές του είναι θετική επιλογή» είπε η κυρία Μπακογιάννη στον ΘΕΜΑ 104,6 κάνοντας λόγο για «μια επιλογή που στο τέλος της ημέρας θα ψηφιστει με μεγάλη πλειοψηφία».


Ως διπλή τόλμη του Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτήρισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στον ΘΕΜΑ 104,6 την επιλογή να προτείνει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς, όπως είπε, «ξεπέρασε τα πολιτικά στεγανά που ήθελαν πολιτικά πρόσωπα στη δύση της ζωής του της πολιτικής στο ανώτατο αξίωμα. Είχε τη δυνατότητα να επιλέξει πολιτικό πρόσωπο παρά ταύτα έκανε την επιλογή να πάει σε μια σύγχρονη Ελληνίδα. Αντιλαμβανόμαστε όλοι την ιστορικότητα των στιγμών».


«Είναι μία δικαστής με πολύ άξια πορεία, την τελική απόφαση θα την πάρουμε το μεσημέρι. Οι αποφάσεις και η πορεία της δείχνουν έναν άνθρωπο με θάρρος γνώμης, εγνωσμένης επιστημονικής κατάρτισης» δήλωσε το πρωί στον ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.


Η θετική στάση του ΚΙΝΑΛ είχε διαφανεί και από τη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Ανδρέα Λοβέρδου, στον «ΘΕΜΑ 104,6», που όπως είπε πριν τη συνεδρίαση των οργάνων: «Εγώ λέω ναι, προσωπικά. Δεν βρίσκω λόγο να πω όχι».


Διαδικασία


Αναφορικά με την διαδικασία, το πρωί της Πέμπτης αναρτήθηκε η ημερήσια διάταξη της Βουλής που ορίζει ότι την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στις 10:30 θα διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με τη φανερή, ονομαστική ψηφοφορία καθώς δεν προβλέπονται ομιλίες που σημαίνει ότι εως το μεσημέρι θα έχει ανακοινωθεί το αποτέλεσμα.

Το Σύνταγμα απαιτεί πλειοψηφία 200 βουλευτών για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, πήχης που αναμένεται να ξεπεραστεί σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των κομμάτων. Εφόσον τα προγνωστικά επιβεβαιωθούν και η υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου συγκεντρώσει 266 «υπερ», δηλαδή περάσει το συνταγματικό όριο των 200, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί και ο Πρόεδρος της Βουλής θα μεταβεί στο γραφείο στης κυρίας Σακελλαροπούλου προκειμένου να της ανακοινώσει το αποτέλεσμα.

Σε περίπτωση ανατροπής των πολιτικών δεδομένων και αδυναμίας εκλογής Προέδρου την ερχόμενη Τετάρτη, η διαδικασία επαναλαμβάνεται μετά απο πέντε ημέρες με το όριο της πλειοψηφίας να παραμένει στις 200 ψήφους, ακολουθεί τρίτη ψηφοφορία με το όριο στις 180, τέταρτη με το όριο στις 151 ψήφους ενώ αν και αυτή αποβεί άκαρπη το όριο πέφτει στην σχετική πλειοψηφία κατά την πέμπτη και τελευταία διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση και μετά την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση δεν προβλέπεται πρόωρη διάλυση της Βουλής λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Να σημειωθεί ότι το ρεκόρ ψήφων κατέχει ο κ. Κάρολος Παπούλιας ο οποίος κατά την πρώτη εκλογή του το 2005 συγκέντρωσε 279 ψήφους.

Ο Μιχάλης Στασινόπουλος εξελέγη το 1974 με 206 ψήφους. Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος το 1975 με 210. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1980 με 183 και το 1990 με 153. Ο κ. Χρήστος Σαρτζετάκης με 180 το 1985, ο Κωστής Στεφανόπουλος με 269 το 2000, ο κ. Κάρολος Παπούλιας με 279 το 2005 και 266 το 2010 και ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος με 233 το 2015.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης