Μαργαρίτης Σχοινάς για μεταναστευτικό: Η ΕΕ θα πρέπει να στηρίζει όχι μόνο με κονδύλια αλλά και με χορήγηση ασύλου

720_662501_680683611c-9007bab4c58fad77

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, περιέγραψε τους βασικούς πυλώνες του νέου ευρωπαϊκού Συμφώνου για το μεταναστευτικό και το άσυλο

Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 25-26 Μαρτίου 2020 θα παρουσιαστεί η νέα Συμφωνία για το Μεταναστευτικό και το Ασυλο της Ε.Ε. σύμφωνα με τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μιλώντας στα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία του “Δουβλίνο πέθανε οριστικά” και ότι το νέο πλαίσιο θα στηρίζεται σε τρεις άξονες: προγράμματα στήριξης των χωρών προέλευσης - αυστηρή φύλαξη ευρωπαϊκών συνόρων με Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή που θα στελεχωθεί εως το 2027 με 10.000 μόνιμο προσωπικό – πειστικό πρόγραμμα επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εως το τέλος του έτους, υπο την γερμανική προεδρεία της ΕΕ και εκτίμησε ότι η νέα Συμφωνία θα μπορούσε να ονομαστεί “Συμφωνία Λέσβου ή Λαμπεντούζα”.

“Το Δουβλίνο πέθανε οριστικά. Δεν πρέπει να μιλάμε καν για Δουβλίνο αλλά για νέο ολοκληρωμένο πλαίσιο ασύλου. Αν έχουμε μια Συμφωνία μπορούμε να την λέμε Συμφωνία Λέσβου ή Λαμπεντούζα” είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει “θα χρειαστεί να υπάρξει ένας πρώτος διαχωρισμός στα σύνορα. Σε εκείνους που μπορούν να πάρουν άσυλο και εκε’ίνους που σίγουρα δεν μπορούν να πάρουν. Με αυτο το τρόπο τα κράτη πρώτης υποδοχής δεν θα έχουν όλο το βάρος.

Πιστεύω ότι εως τέλος έτους θα έχουμε εξελίξεις” Αναφορικά δε με το χρονοδιάγραμμα είπε: “ υπάρχει η σύνοδος κορυφής στις 25-26 Μαρτίου. Πιστεύω ότι εως τότε η πρότασή μας για το νέο Σύμφωνο θα είναι στο τραπέζι. Οχι για να ληφθεί απόφαση αλλά για να δωθεί χρόνος στην γερμανική προεδρεία να την ολοκληρώσει”.

Σχετικά με την νέα μορφή της Frontex είπε ότι θα μετατραπεί σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή με 10 χιλ μόνιμο προσωπικό, ειδικές στολές και εξοπλισμό.


Ο κ. Σχοινάς απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών προχώρησε σε ορισμένες διαπιστώσεις μεταξύ των οποίων: “Είμαστε καταδικασμένοι από την ιστορία να διαχειριστούμε το μεταναστευτικό μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που προσπαθούν να πείσουν ότι μπορούμε να ζήσουμε σε συνθήκες μηδενικής μετανάστευσης. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Είναι σαν να λέμε ότι θα ζήσουμε σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Δεν είναι μόνο ειρήνη πόλεμος τα αίτια της μετανάστευσης. Είναι και η κλιματική αλλαγή. Η Αυστραλία ήταν χώρα υποδοχής μην απορήσετε αν γίνει χώρα εξαγωγής”.

Για το σύστημα επιστροφής είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναζητήσει συνολικό πλαίσιο συμφωνίών (εμπορικές κ.α.) ώστε να πείσει τις τρίτες χώρες.

Επίσης, για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και την κατανομή των βαρών είπε: “Η ιδέα μας αυτή τη φορά είναι να χτίσουμε σύστημα καλαθιών αλληλεγγύης στα οποία καλάθια η συνεισφορά θα είναι υποχρεωτική αλλά η φύση μπορεί να είναι διαφορετική. Ενα πρώτο καλάθι αφορά τον επιμερισμό βαρών που για να λειτουργήσει πρέπει να έχει κρίσιμη μάζα κρατών που μετέχουν. Σε άλλα καλάθια θα έχουμε συνεισφορά σε είδους, μέσα και προσωπικό. Αλλά κανένας δεν θα βγαίνει απο το σύστημα αλληλεγγύης”

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες του νέου ευρωπαϊκού Συμφώνου για το μεταναστευτικό και το άσυλο ενώ υπογράμμισε ότι απαιτείται και ο σχεδιασμός plan b για την αντιμετώπιση νέων μεταναστευτικών κρίσεων ανάλογων με εκείνη του 2015. Επισήμανε δε το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί σε χώρες όπως το Ιράν, Ιράκ και η Λιβύη.

Πάντως, ο Ευρωπαίος Επίτροπος παραδέχθηκε πως αν και έχουν συμπληρωθεί σχεδόν πέντε χρόνια ακραίας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης η ΕΕ δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ολιστικό θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης των προβλημάτων και άρσης των αδικιών που υφίστανται οι χώρες πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα.


“Κάναμε πολλά για το μεταναστευτικό αλλά μένουν πολλά να γίνουν. Πετύχαμε την εκταμίσευση πολλών κονδυλίων. Διασώσαμε 700 χιλ ζωές στην μεσόγειο. Δημιουργήσαμε δομές στην ΕΕ για όσους μπορούν να πάρουν άσυλο και όσους όχι και υπηρεσία επιτήρησης συνόρων. Σε κάποιους τομείς αποτύχαμε, κυρίως στο επίπεδο της αλληλεγγύης προς χώρες που βρίσκονται στα ευρωπαϊκά σύνορα. Αποτελεί αποτυχία η μη αναθεώρηση της πολιτικής για την μετανάστευση και το άσυλο του Δουβλίνο. Είναι εντελώς ξεπερασμένο το θεσμικό πλαίσιο για να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό. Συνέπεια αυτής της ασυμμετρίας είναι η δυσανάλογη επιβάρυνση χωρών όπως η δική μας. Αυτή η αδικία ήρθε η ώρα να διορθωθεί. Η Ελλάδα, Ιταλία, μάλτα και Ισπανόια έχουν σηκώσει δυσανάλογο βάρος και έχουν καταβάλλει υπέρμετρες προσπάθειες για την διαφύλαξη του κύρους όλης της Ευρώπης” είπε.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση ενώ άσκησε εμμέσως κριτική στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι οι χώρες της ΕΕ απαιτούν υπεύθυνη φύλαξη συνόρων για να δείξουν αλληλεγγύη.


“Οι νέες δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης των τελευταίων μηνών κινούνται στην σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει η ΕΕ να στηρίζει όχι μόνο με κονδύλια αλλά να πάμε ένα βήμα παρακάτω να ολοκληρώσουμε το ευρωπαϊκό σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο. Ενα πειστικό σύστημα μεταναστευτικής πολιτικής που θα αφήσει πίσω το μοντέλο των κρίσεων με το οποίο αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα” είπε για να περιγράψει τους τρεις κεντρικούς τομείς του νέου συμφώνου που ετοιμάζει η ευρωπαϊκή επιτροπή.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: “είναι νωρίς να μιλήσουμε για το ακριβές περιεχόμενο του Συμφώνου, όμως μπορώ να μιλήσω για τις τρεις πτυχές του:

1. Αυτή τη φορά χρειάζεται μια ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος. Στην διαχείριση μεταναστευτικής πολιτικής όλα συνδέονται με όλα. Δεν υπάρχει μια πλευρά που απο μόνη της μπορεί να δώσει λύση στις υπόλοιπες. Απαιτείται ολιστική αντιμετώπιση. Να ξεκινήσουμε απο τις χώρες προέλευσης και διακίνησης. Εκεί που οι σημαντικές κοινοτικές χρηματοδοτήσεις δεν έχουν πετύχει να κρατήσουν τους νέους να βρουν δουλειές και βάζουν τις ζωές τους στους λαθρεμπόρους. Άρα πρέπει να ξεκινήσουμε έξω απο τα σύνορά μας

2. να διασφαλίσουμε κοινή ισχυρή διαχείριση εξωτερικών συνόρων. Χωρίς κοινή διαχείρισης δεν θα δουλέψει το σύστημα αλληλεγγύης. Για να πείσουμε τα κράτη μέλη για αλληλεγγύη πρέπει να τους πείσουμε για σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Σε λίγους μήνες οι νέα Frontex που θα είναι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή με ίδια μέσα και οπλισμό και μόνιμο προσωπικό που θα φτάσει 10 χιλ μέχρι 2027 αρχής γενομένης απο επόμενη χρονιά θα μπορεί να φυλά σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτοί οι νέοι συνοριοφύλακες και ακροφύλακες δεν πρέπει να εκπαιδεύονται και καταρτίζονται σε κάποια ανώνυμα στρατόπεδα της κεντρικής Ευρώπης αλλά στις συνοριακές περιοχές της ένωσης. Να δουν οι τοπικές κοινωνίες ότι η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή είναι κοντά τους.

3.Ήρθε η ώρα να χτίσουμε το δίδυμο υπευθυνότητας και αλληλεγγύης. Για να πετύχουμε στην υπευθυνότητα χρειαζόμαστε στην ΕΕ να έχουμε ένα μεγάλο πειστικό πρόγραμμα επιστροφών. Οσοι τίθενται υπο προστασία της ΕΕ να έχουν την βεβαιότητα ότι θα είμαστε στο ύψος των ευθυνών μας. Όσοι όμως δεν έχουν ή δεν τυγχάνουν νομικής προστασίας ασύλου σύμφωνα με τους δικούς μας κανόνες θα πρέπει να επιστρέφονται. Οι επιστροφές είναι μια ακόμα αποτυχία της Ευρώπης καθώς το ποσοστό μειώνεται. Δεν βρήκαμε τρόπο να χτίσουμε το πλαίσιο επιστροφών και τώρα ήρθε η ώρα να είναι μέρος του Συμφώνου”.

Παράλληλα τόνισε ότι “πρέπει παράλληλα με το σύμφωνο να δουλεύει και το σχέδιο πυρόσβεσης. Πρέπει η Ευρώπη να μην ξεχνά ότι λόγω των γεγονότων σε Ιράν, Ιρακ ίσως και Λιβύη πρέπει να έχουμε και ένα πλάνο Β, σχέδιο κρίσης που αν τα πράγματα πάνε στραβά και ξανακυλήσουμε στο 2015 να ενεργοποιείται το σχέδιο για την υποστήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα”.

Επίσης, ο κ Σχοινάς ανέφερε ότι η ΕΕ στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο ως προς τις εντεινόμενες προκλήσεις της Τουρκίας και ως προς το σύμφωνο με την Λιβύη, πρόσθεσε όμως ότι “στο ζήτημα διαχείρισης του μεταναστευτικού πρέπει να ομολογήσουμε ότι η συμφωνία ΕΕ Τουρκίας παρήγαγε απτά αποτελέσματα με την γείτονα χώρα να φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων”.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Ο Σχοινας...

ηρθε να μας πει οτι εχει ετοιμα τα κονδυλια και η Ελλαδα να παρεχει καλη διαβιωση σε ολους που ερχονται!! ΣΕ ΠΟΣΟΥΣ? ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΙΟ? Το 70% των εξοδων τους το πληρωνει ο ελληνικος λαος που δεν αντεχει και αντιμετωπιζει τη δικη του φτωχεια και την εγκληματικοτητα που φερνουν. Αν δεν εχει βαλει οριο η ΕΕ τοτε εχει βαλει σκοπο να μας ισοπεδωσει. Το 1% που λεει η κυβερνηση ειναι αιωλο γιατι συνεχως ερχονται. Πρεπει να σταματησουν οι ροες με φυλαξη των συνορων και να γινουν απελασεις. Τα λεφτα που δινει η ΕΕ μπροστα στην εθνικη ασφαλεια ειναι τιποτα.

Νοπ

Η ΕΕ πρέπει να στηρίζει κλείνοντας την κάνουλα από την Τουρκία δλδ με στρατό και αποτροπή.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης