Φον ντερ Λάιεν: Όσοι δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στην ΕΕ να επιστρέφουν στις πατρίδες τους

Φον ντερ Λάιεν: Όσοι δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στην ΕΕ να επιστρέφουν στις πατρίδες τους

Έκανε λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ - Σήμερα η ψήφος εμπιστοσύνης στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

fonderlines
Τις προτεραιότητες της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσιάσει εκλεγμένη πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μιλώντας στην ολομέλεια του Σώματος στο Στρασβούργο, η κυρία φον ντερ Λάιεν έκανε αναφορές στη Βελούδινη Επανάσταση στην Τσεχοσλοβακία και την πτώση του παραπετάσματος στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας μια νέα «επανάσταση» στην Ευρώπη η οποία τα επόμενα χρόνια θα αγγίξει κάθε πτυχή της κοινωνίας και της οικονομίας. «Η Ευρώπη δεν έχει ιστορία κομμάτων και πολιτικής, κανόνων και κανονισμών, νομισμάτων και αγορών, αλλά ανθρώπων και οραμάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά, παραφράζοντας τον Βάτσλαβ Χάβελ, τον Τσέχο πολιτικό και συγγραφέα που πρωταγωνίστησε στην Άνοιξη της Πράγας και τη Βελούδινη επανάσταση.

Η κυρία φον ντερ Λάιεν ανέπτυξε τρείς βασικές προτεραιότητες της προεδρίας της, κάνοντας λόγο για μια Ευρώπη που θα μιλάει τη γλώσσα της εμπιστοσύνης σε διεθνές επίπεδο, θα προωθήσει ένα New Deal για το κλίμα και θα γίνει περισσότερο ανταγωνιστική στις νέες τεχνολογίες. «Δεν αρκεί να παλέψει μόνη της η ΕΕ για την κλιματική αλλαγή. Ευθυνόμαστε μόνο για το 9% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων. Πρέπει να εμπνευσμένε και άλλες χώρες να μας ακολουθούσουν», τόνισε η κυρία φον ντερ Λάιεν, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ μπορεί να πετύχει το στόχο να γίνει ουδέτερη στις εκπομπές αερίων μέχρι το 2050.

Σύμφωνα με την ίδια η ψηφιοποίηση και οι νέες τεχνολογίες είναι ένας τομέας που η ΕΕ μπορεί να πρωταγωνιστήσει διεθνώς. «Είμαστε υπερδύναμη στο εμπόριο, οι βιομηχανίες μας είναι πολύ σημαντικές και κατασκευάζουν το 1/3 των δορυφόρων, οι εταιρείες μας κατέχουν το 40% στις ευρεσιτεχνίες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της τεχνολογίας, προστατεύοντας τις ευρωπαϊκές αξίες μας στην ψηφιακή εποχή».

Αναφορικά με τη μετανάστευση η κυρία φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στο τραγικό γεγονός του θανάτου 39 μεταναστών μέσα σε ένα φορτηγό που διέσχισε τουλάχιστον τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να επαναληφθεί πότε. «Η ΕΕ πάντα θα προσφέρει καταφύγιο σε εκείνους που χρειάζονται διεθνή προστασία αλλά θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όσοι δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στην ΕΕ θα επιστρέφουν στις πατρίδες τους», τόνισε η ίδια, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ για ένα εύρυθμα λειτουργούν σύστημα Σένγκεν.

Η κυρία φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε τέλος και στην ανάγκη ευρωπαϊκής δράσης για την καταπολέμηση του καρκίνου, μιλώντας πρώτη φορά δημοσίως για ένα προσωπικό της ζήτημα. «Όταν ήμουν μικρό κορίτσι και ζούσα στις Βρυξέλλες, είδα την αδελφή μου να πεθαίνει σε ηλικία 11 ετών από καρκίνο. Δεν θα ξεχάσω τον αβάσταχτο πόνο των γονιών μου»

Το παζλ της πλειονοψηφίας στο ΕΚ

Κλείσιμο
Στις 13.00. το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει εάν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βάσει των Συνθηκών της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (συνολικά ως Κολέγιο) με απλή πλειονοψηφία. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για την κυρία φον ντερ Λάιεν. Η εκλεγείσα πρόεδρος της Κομισιόν και το Κολέγιο των Επιτροπών, χρειάζονται 375 ευρωβουλευτές σε σύνολο 751.

Και οι μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εμφανίζονται διχασμένες, καθώς αναγκάζονται να ακολουθούν τις εσωτερικές, εθνικές εξελίξεις.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του ΕΚ, αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της επόμενης Κομισιόν. Το ίδιο ισχύει και για τους Σοσιαλδημοκράτες αλλά με αστερίσκους. Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί να καταβάλει τεράστια προσπάθεια, όχι απλώς για να λάβει τις θετικές ψήφους των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών που αναμένεται να καταψηφίσουν την... συμπατριώτισσά τους, αλλά και για να προσεγγίσει τους ευρωβουλευτές των Πρασίνων, ελπίζοντας ότι οι τελευταίοι δεν θα την καταψηφίσουν αλλά θα επιλέξουν την αποχή. Άλλωστε δεν απαιτείται η πλειονοψηφία του όλου αριθμού των Ευρωβουλευτών, αλλά αρκεί η πλειονοψηφία των παρόντων.

Παρόλο που η θετική ψήφος των ευρωσκεπτικιστών της πολιτικής ομάδας των «Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών» (ECR) θεωρείτο βέβαιη, η πολιτική ομάδα με τους 62 Ευρωβουλευτές δεν κατάφερε να καταλήξει σε κοινή απόφαση και συνεπώς κάθε εθνική αντιπροσωπία θα ψηφίσει χωρίς να υφίσταται λεγόμενη «κομματική πειθαρχεία».

Σίγουρη θεωρείται η ψήφος των Φιλελευθέρων Ευρωβουλευτών της πολιτικής ομάδας « Renew Europe», χωρίς ωστόσο κανείς να μπορεί να αποκλείσει πιθανές διαρροές.

Οι τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του ΕΚ (ΕΛΚ - 182 ευρωβουλευτές, Σοσιαλδημοκράτες - 154, Φιλελεύθεροι- 108) συγκεντρώνουν από κοινού 444 ψήφους. Χωρίς τις δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες η πλειονοψηφία είναι αδύνατη. Οι 62 Ευρωβουλευτές των «Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών» αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης