LIVE

Κορωνοϊός

Χατζηδάκης κατά ΣΥΡΙΖΑ: Εξυπηρετείτε ξεδιάντροπα τα συμφέροντα - Γιατί καταργούμε τη μονιμότητα στη ΔΕΗ

xatzidakis_deh

Ο υπουργός Ενέργειας χαρακτήρισε «θρασύτατη» και «υποκριτική» την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις προωθούμενες διατάξεις, υπενθυμίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνησηπροχώρησε στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ

Τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ παρουσίασε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, καταγγέλλοντας παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνο για την κατάρρευση της Επιχείρησης.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος χαρακτήρισε «θρασύτατη» και «υποκριτική» την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις προωθούμενες διατάξεις, υπενθυμίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ.

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε την έκθεση ορκωτών λογιστών, που επισήμαινε ότι η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης οδηγούσε σε χρεοκοπία την εταιρεία και προσέθεσε ότι η ΝΔ σε τέσσερις μήνες κατάφερε να θέσει την ΔΕΗ σε τροχιά ανάκαμψης, αυξάνοντας την τιμή της μετοχής της από 1,3 σε 3,2 ευρώ.

«Εχει και το πολιτικό θράσος τα όριά του» είπε ο υπουργός, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει: «Στη ΔΕΗ δεν είστε κατήγοροι. Είστε κατηγορούμενοι».

«Ουαι υμίν γραμματείς και φαρισαίοι του ΣΥΡΙΖΑ» είπε σε άλλο σημείο για τις καταγγελίες της αξιωματικης αντιπολίτευσης περί ιδιωτικοποιήσεων, υπενθυμίζοντας τις πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης.

Κάλεσε, δε, την Κουμουνδούρου να χρησιμοποιεί «με ρέγουλο» την αντιπολιτευτική ρητορική, εξηγώντας: «Φέρνουμε την δική σας ρύθμιση για τους υδρογονάνθρακες και τοποθετήστε απέναντι. Τώρα σε ρυθμίσεις παρόμοιες με τις δικές σας πάλι κάνετε το ίδιο. Βγήκατε και σε πορείες. Ξεχάσατε βέβαια τα όσα λέγατε για τον Τράμπ, ότι τα κάνει για καλό σκοπό. Βέβαια, ο κ. Τσίπρας δεν πέρασε μπροστά από την πρεσβεία, καθώς φαίνεται κουράστηκε και έκανε μια στάση στη Μεγάλη Βρετάνια», ενώ υπογράμμισε: «Δεν είστε κόμμα που στρατεύεται εναντίον των συμφερόντων, αλλά τα υπηρετείτε με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο».

Αναφορικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, ο υπουργός είπε ότι κινούνται σε πέντε άξονες:

- Διάσωση ΔΕΗ

- Εκσυγχρονισμός εταιρείας

- Απολιγνιτοποίηση

- Ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ

- Άνοιγμα αγοράς ΑΠΕ

«Για την διάσωση της ΔΕΗ ολοκληρώσαμε τις παρεμβάσεις το καλοκαίρι με την αναπροσαρμογή τιμολογίων, καταβολή ΥΚΩ και κατάργηση δημοπρασιών ΝΟΜΕ, οι οποίες καταργήθηκαν χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Αυτή την ώρα για τις παρεμβάσεις αυτές έχουμε συγκεκριμένες εξελίξεις και πιστοποιητικά. Το πρώτο έρχεται από τον ορκωτό ελεγκτή της επιχείρησης Ernst» είπε ο υπουργός, για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Στη συνέχεια στις 6 Νοεμβρίου είχαμε την τοποθέτηση της Standard & Poor’s, που λέει ότι τα μέτρα αναμένεται να αναστρέψουν την αρνητική πορεία της προηγούμενης περιόδου και να καλύψουν τις απώλειες. Παράλληλα, έχουμε και την πορεία τιμής της μετοχής... Την ημέρα των ευρωεκλογών ήταν 1,3 ευρώ και την περασμένη Παρασκευή είχαμε 3,2 ευρώ».

Αναφορικά με τις προβλέψεις του σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ, ανέφερε: «Η ΔΕΗ δεν είναι αυτό που ήταν πριν από δέκα χρόνια. Δεν είναι μονοπωλιακή επιχείρηση, αλλά ανοικτή στον ανταγωνισμό. Οι ανταγωνιστές κινούνται με δικούς τους ρυθμούς, ενώ η ΔΕΗ με τον αραμπά. Η ΔΕΗ πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να μειώσει το κόστος της και να μην χρειάζεται ο εκάστοτε υπουργός να πηγαίνει στους καταναλωτές και να ζητά να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Τι κάνουμε:

- Θέτουμε προϋποθέσεις -η απόφαση είναι στο ΔΣ της ΔΕΗ- για να πάρει σάρκα και οστά η εθελούσια έξοδος. Ανεξαρτήτως των ακριβών αριθμών, το πρόγραμμα εθελούσιας θα είναι απολύτως αυτοχρηματοδοτούμενο και θα αποσβεστεί σε δύο-τρία χρόνια και άρα οι φορολογούμενοι και ασφαλιστικά ταμεία δεν θα επιβαρυνθούν.

- Καταργείται η μονιμότητα για νεοπροσλαμβανόμενους. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είναι ήδη νομοθετημένη. Αν ισχύει, σας καλώ να το ξαναψηφίσετε. Αυτό αλλάζει, γιατί η ΔΕΗ δεν είναι μονοπώλιο. Υπάρχει ανταγωνισμός και πρέπει η ΔΕΗ να επιβιώσει. Δεν είναι δυνατόν η ΔΕΗ με προβλήματα να αγνοεί τις εργασιακές συνθήκες. Τις αντίστοιχες ρυθμίσεις για τον ΟΤΕ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν τις ανέτρεψε. Δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά.

- Τρόπος προσλήψεων. Προσλήψεις θα γίνονται με την έγκριση του ΑΣΕΠ και δεν θα είναι καθόλου αθρόες, αλλά εξειδικευμένες. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την μια λεει ότι θα δημιουργήσουμε κομματικό στρατό στην ΔΕΗ και από την άλλη θα δίνουμε μισθούς πείνας. Έχετε βέρτιγκο. Διευθυντικά στελέχη η ΔΕΗ χάνει προς ιδιωτικό τομέα, γι' αυτό αλλάζουμε το σύστημα, ώστε η ΔΕΗ χωρίς μονιμότητα να μπορεί να συνεργάζεται είτε με δικά της είτε από τον ιδιωτικό τομέα στελέχη με 3ετία.

- Προμήθειες ταχύτερα.

- Προνομιακό τιμολόγιο για εργαζόμενους. Εμείς καταργούμε την έκπτωση 75% και πάμε από το 75% στο 30% έκπτωση μόνο για το τιμολόγιο της ΔΕΗ. Πρέπει να σηκώσουν και οι εργαζόμενοι ένα μικρό βάρος στην προσπάθεια διάσωσης της ΔΕΗ. Το αγκαλιάζει η ΔΕΗ, υποθέτω ότι το ίδιο θα κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ

- Βεβαίως θέλουμε στρατηγικό επενδυτή. Προς το παρόν, όμως, επειδή η ΔΕΗ έχει να ανέβει μεγάλη ανηφόρα, δεν κρίνουμε ότι θα ενδιαφερθεί στρατηγικός επενδυτής για το σύνολο της ΔΕΗ. Να είστε σίγουρος ότι θα υπάρξει για τον ΔΕΔΔΗΕ, όπως υπήρξε για τον ΑΔΗΜΕ και την ΔΕΣΦΑ. Εσείς που κάνατε τις ιδιωτικοποιήσεις ΑΔΜΗΕ και ΔΕΣΦΑ πρέπει να έχετε μεγαλύτερη σεμνότητα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (18)

Μιλτος

Είχαν 75% μειωμένο τιμολόγιο?Ούτε στο Αφγανιστάν δεν γίνονται αυτά.Και μετά σου λένε ότι φταίει ο Σόιμπλε για τα χάλια μας.Άντε να ξυπνήσουμε επιτέλους γιατί θα μας πιάσει το 3.000 μ.Χ. και πάλι φαντάσματα θα κυνηγάμε.

Ρίτα

Θυμηθείτε πόσους διόρισε ο Μάνος σε μια νύχτα, 7000 ο άτιμος, τότε ήταν υπουργός της ΝΔ. Μας δουλεύουν πατριώτες, πάλι ο κοσμάκης θα πληρώσει ρουσφέτια. Μόνη διέξοδος, να σταματήσουμε να έχουμε τη ΔΕΗ πάροχο.

Είπε ο γάίδαρος

τον πετεινό κεφάλα

Πυροτεχνήματα

Η μονιμότητα στη ΔΕΗ έχει καταργηθεί από το 2012.

Δώσε πόνο

Κωστή!

Τι πόνο να δώσει ο φασίστας με το γελαστό προσωπο

Η αλητεία στην εξουσια

Ελλάς το μεγαλείο σου

Αντί να μιλάμε για την αδικία να υπάρχουν 2 ταχύτητες εργαζομένων σε μια χρεοκοπημένη ΔΕΚΟ, αντί να αρθεί η μονιμότητα για όλους, συζητάμε αν τα ήπια, σε βαθμό λαϊκισμού, μέτρα Χατζηδάκη είναι πολύ αυστηρά (θα κάνει λέει και προσλήψεις!). Ανάποδη χώρα ρε παιδί μου.

Παλιός δεξιος

Για να καταλάβετε. Πόσοι εφυγαν από την ΔΕΗ απο την ημέρα που ανακοίνωσε ο Κωστής οτι θα ερθουν αυξησης, στο ρεύμα? Πολύ. Παρα πολύ. Το νούμερο ειναι πάρα πολύ υψηλό. Και το εχει ανακοίνωση πρόσφατα πριν ενα μηνα. Να δειτε οτι θα εχει και συνέχεια. Και οταν σχεδόν φυγουν όλοι. λογο υψηλού κόστους. Μπορεί να ερθουν μετά η ιδιώτες, και να βαλουν αυτοι μετα καμιά μικρη αυξησουλα. Ξέρετε λογο υψηλού και ακριβού κοστους. κ.λ.π.

Λυκούργος

Κατάργηση μόνο για νεοπροσληφθέντες. Άρα καμία κατάργηση για παλιούς + νέες προσλήψεις χωρίς πολύ σκέψη και χωρίς αντιδράσεις από τρόικα αφού μπορούν να απολυθούν αργότερα. Win win. Δεν είναι αυτό που θέλουν οι πολλοί. Οι πολλοί θέλουν πλήρη κατάργηση και ιδιωτικοποίηση.

Πατριώτης

Μιλάνε αυτοί που έβαζαν άτομα στη ΔΕΗ και καλά με ΑΣΕΠ, αλλά με προσωπική συνέντευξη. Γελάει ο κόσμος με αυτά που λες Χατζηδάκη...

nick

Προχωράτε!! Πρέπει άμεσα να γίνει και αυτό!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης