Κατρούγκαλος: Να σταθμίζεται με διαφορετικό τρόπο η ψήφος των ομογενών

katrougalos

«Οι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό, ούτε την ίδια πληροφόρηση έχουν, ούτε συμμετέχουν με τον ίδιο τρόπο στον κοινό δημόσιο χώρο με όσους βρίσκονται εντός επικράτειας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση νόμου για το θέμα της ψήφου των Αποδήμων, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή, παρουσίασαν ο γενικός εισηγητής του κόμματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο πρώην πρόεδρος της επιτροπής του υπουυργείου Εσωτερικών για την ψήφο των Αποδήμων, Κώστας Πουλάκης.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Κατρούγκαλος, η αναθεώρηση για την ψήφο των Αποδήμων «θα αποτελέσει λυδία λίθο, όχι μόνον για την υπερψήφιση υπερώριμων θεσμικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και για όλη την κατεύθυνση της πολιτικής ζωής». Επιπλέον, εστίασε στην «ανάγκη συγκεκριμένης, κλειστής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς να ενσωματώνεται δηλαδή το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας στον γενικό οριστικό πίνακα των αποτελεσμάτων του εκλογικού σώματος εντός της ελληνικής επικράτειας».

Ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι «καθώς οι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό, ούτε την ίδια πληροφόρηση έχουν, ούτε συμμετέχουν με τον ίδιο τρόπο στον κοινό δημόσιο χώρο με όσους βρίσκονται εντός επικράτειας, είναι πολιτικά αναγκαίο η ψήφος τους να σταθμίζεται με διαφορετικό τρόπο από ό,τι η ψήφος των τελευταίων».

Ακόμη είπε πως, σε αντίθεση με άλλα κράτη, όπως η Ιρλανδία που αποκλείουν εντελώς την ψήφο των ομογενών τους, «ο ΣΥΡΙΖΑ αντιθέτως θέλει να κατοχυρώσει, όπως είναι και η συνταγματική επιταγή, την δυνατότητα όλων των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της χώρας».

Στη συνέχεια, ο κ. Κατρούγκαλος υπενθύμισε, ότι στην πρόταση αναθεώρησης που είχε παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε υιοθετηθεί το μοντέλο για εκλογή σε κάθε μεγάλη γεωγραφική Περιφέρεια του εξωτερικού, βουλευτή που θα εκπροσωπεί στην ελληνική Βουλή όσους διαμένουν σε αυτή. Τώρα, στην τροποποιημένη πρόταση που θα καταθέσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην διαδικασία αναθεώρησης της παραγράφου 4 του άρθρου 54 του Συντάγματος, θα διατηρηθεί η δυνατότητα αυτή ως συνταγματικά ανεκτή επιλογή, σε συνδυασμό με την εναλλακτική – περί εκλογής σε ενιαία λίστα εξωτερικού – την οποία περιλαμβάνει η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα βασικά ερωτήματα που αντιμετώπισε η επιτροπή για την εξέταση του ζητήματος

Από την πλευρά του, ο κ. Πουλάκης αναφέρθηκε στα τρία βασικά ερωτήματα που αντιμετώπισε η επιτροπή που εξέτασε το ζήτημα της ψήφου των Αποδήμων.

Το πρώτο ερώτημα αφορούσε στο ποιοι από αυτούς που ζουν στο εξωτερικό θα διευκολυνθούν, ποιοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους κτλ. και αποφασίστηκε ομόφωνα ότι δεν θα μπουν φίλτρα όπως έχουν άλλες χώρες.

Κατά συνέπεια, όσοι έχουν την ελληνική ιθαγένεια και άρα είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, θα μπορεί να διευκολυνθούν να ψηφίσουν.

Το δεύτερο ερώτημα ήταν το πώς θα ψηφίζουν. Είπε ότι η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα, πως η αυτοπρόσωπη παρουσία των Αποδήμων στα προξενεία και τα εκλογικά καταστήματα είναι αυτή που δεν ξεπερνά αντίστροφα την ισοτιμία των πολιτών.

Σχολίασε πως η πρόθεση που αποδίδεται στη ΝΔ «όπως διαβάζουμε, αλλά δεν το έχουμε δει», για επιστολική ψήφο, ανατρέπει το θέμα τις ισότιμης διευκόλυνσης των ψηφοφόρων που μένουν στην Ελλάδα έναντι των Αποδήμων.

Ως προς αυτό, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η επιστολική ψήφος των Αποδήμων αναφέρεται στο Σύνταγμα, όμως ως εναλλακτική, δηλαδή όχι ως η μόνη ενδεδειγμένη.

Το τρίτο ερώτημα αφορούσε σε ποιον θα προσμετράται η ψήφος των Αποδήμων εκλογέων και πώς θα μετράει. Πάνω σε αυτό, ο κ. Πουλάκης ανέφερε ότι η επιτροπή, ομόφωνα είπε ότι θα πρέπει να υπάρχουν «βουλευτές επικρατείας εξωτερικού», βουλευτές των Ελλήνων του εξωτερικού. Για το «πού» όμως θα μετράει η ψήφος των Αποδήμων υπήρχαν προβληματισμοί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Χφγ

Καλά πού ζούμε στην παλαιολιθική εποχή που ένα γράμμα έκανε μήνες για να φτάσει στον προορισμό του;

patra

ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΠΟΙΟΝ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ! ΤΟΝ ΑΣΧΕΤΟ ΚΑΙ ΨΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΗ ΠΟΥ ΟΣΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΨΗΦΙΣΕ ΒΓΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ! ΑΘΛΙΕ

ΝΙΚΟΣ

Δεν ξέρει ο αρχικόπανος ότι το 99% των Ελλήνων που ζούν στο εξωτερικό, είτε μέσω internet, είτε μέσω συνδρομιτικών καναλιών, είτε μέσω άμεσης επαφής με τους εδώ συγγενείς και φίλους, μαθαίνουν και ενδιαφέρονται για τα πεπραγμένα στην χώρα μας ; Νομίζει ο προοδευτικός του κώλου ότι είναι άσχετοι οι ομογενείς, η τίποτα βούρλα σαν τους εδώ ψηφοφόρους του ; Απλά αυτοί που ζούν έξω, στην πλειοψηφία τους έχουν ζήσει τα "καλά του καπιταλισμού" και δεν παραμυθιάζονται από τους Σταλινοφασίστες σαν και του λόγου του.

Βρωμοστομος

Τι λεει ο Καπεταν Ηλιθιος τουλαχιστον στην Αμερικη δεν λειπει η ενημερωση ολα τα Ελληνικα καναλια ειναι εδω ολα τα σπιτια και καφενεια τα εχουν και με το Ιντερνετ εισαι μεσα στα παντα.

khan

"Να σταθμίζεται με διαφορετικό τρόπο η ψήφος των σανοφάγων ούγκανων που ψηφίζουν άπλυτους". πως σου φένεται αυτό ρε σύντροφε.

SOTIS

Μπορεί η κάθε ψήφος να έχει διαφορετική βαρύτητα , ανάλογα με το πώς συμφέρει ή δεν συμφέρει κάποιους ??!!! Που το έχετε δει αυτό, ανά τον κόσμο ω κύριε Κατρούγκαλε πείτε μας , να το μάθουμε ???!!! Εκτός αν θέλετε οι ομογενείς και οι ψήφοι τους , να περοσμετρούνται "διπλοί " , γιατί αυτοί οι άνθρωποι πήραν την ξενιτιά για κάποιους λόγους ανεξάρτητους της θέλησης τους, εξ αιτίας διαχρονικά κακών πολιτικών χειρισμών των κυβερνώντων μηδέ εξαιρουμένης και της δικής σας .

giannas

Ο πολυπραγμων κ.Κατρουγκαλος,αφου κατεστρεψε και εξαθλιωσε οικονομικα και κοινωνικα τους συνταξιουχους με τον περιφημο ασφαλιστικο νομο που ο ιδιος εφευρε,θελει με τον ιδιο τροπο να καταστρεψει και να διαλυσει τον ελληνισμο του εξωτερικου.Ειμαι αποδημος ελληνας του εξωτερικου για 35 χρονια και ως ελληνας πολιτης γραμμενος στους εκλογικους καταλογους,εχω το δικαιωμα βασει συνταγματος να ψηφιζω.Ψηφος με ορους ιδιαζοντες,εφαρμοζονται μονο σε φασιστικα καθεστωτα.Αφου αν βρεθω στην Ελλαδα την ημερα των εκλογων εχω δικαιωμα ψηφου,αν ομως βρισκομαι στο εξωτερικο μου το απαγορευετε.Αυτο μπορειτε να μου το εξηγησετε;Βλεπετε,τοοο...σα χρονια στο εξωτερικο δεν εχω τα χρονικα βιωματα του τοπου και δεν ειμαι πολιτικα ενημερος.Ασφαλως και δεν θα ηθελα να εχω βιωματα της λαμογιας και της απατης.Δεν πειραζει και το νομοσχεδιο αν εφαρμοστει που μου απαγορευει να ψηφισω εδω,θα ερθω στην Ελλαδα να ψηφισω και να σας μαυρισω.Ψηφος στους αποδημους ελληνες,χωρις ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥΣ-ΟΡΟΥΣ..Το νομοσχεδιο που προωθειτε,ειναι παρανομο και καταπτυστο..!!! Ελπιζω,να δημοσιευθει η αποψη μου.

gigo

Θα προτείνω κ εγώ Κατρούγκαλε να έχει μειωμένη βαρύτητα η ψήφος όσων λαμβανουν επιδόματα βλέπε γύφτοι και δεν πληρώνουν φόρο καθώς είναι έρμαιο των λαϊκιστών

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης