Οι 14 τεχνοκράτες που θα κάνουν τη διαφορά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Οι 14 τεχνοκράτες που θα κάνουν τη διαφορά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ποια είναι τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη του κυβερνητικού σχήματος - Εμπειρία, πετυχημένη επαγγελματική πορεία, γνώση και απόδοση, τα κριτήρια για την επιλογή τους από τον πρωθυπουργό

texnokrates
Άνθρωποι με εμπειρία και εξειδίκευση, με εμπειρία και εικόνες από την πραγματική οικονομία, την αγορά και την καθημερινότητα, αυθεντίες στους τομείς τους... Μία σύντομη περιγραφή για τους τεχνοκράτες που επέλεξε να εντάξει στο κυβερνητικό του σχήμα ο νέος πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απέδειξε με το «καλημέρα» ότι διακατέχεται από μία λογική πρακτικής για την κοινωνία, απαλλαγμένος από τα στενά κομματικά δεσμά και έτοιμος να δράσει με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα, ώστε να πραγματώσει όσα -πολλά- έχει σκοπό να κάνει για τη μεταμόρφωση της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί κομβικού χαρακτήρα τη συμμετοχή των τεχνοκρατών στην κυβέρνησή του. Δεκατέσσερα άτομα, στελέχη πετυχημένα από τον ιδιωτικό τομέα, με κίνητρό τους να προσφέρουν στο γενικό καλό, με θαυμαστές επαγγελματικές πορείες στους τομείς τους, αποτέλεσαν τις προσθήκες, εκτός πολιτικής σκηνής, του πρωθυπουργού, με στόχο -τι άλλο;- να κάνουν τη διαφορά, να δώσουν το κάτι παραπάνω. 

Η επιλογή τους έγινε με άκρως αξιοκρατικά και λογικά κριτήρια. Και οι 14 τοποθετήθηκαν σε νευραλγικά πόστα σύμφωνα με την εμπειρία και τις δεξιότητές τους. Σε αυτήν τη λογική, τον τομέα των τραπεζών στο οικονομικό επιτελείο αναλαμβάνει ο Γιώργος Ζαββός -ειδικός σε θέματα που αφορούν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.  Ο Γιάννης Τσακίρης που αναλαμβάνει τον τομέα των συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι από τους πλέον ειδικούς για τις επιχειρηματικές συμμετοχές, ενώ ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών -αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία έχει πορεία τριάντα ετών σε μεγάλες επιχειρήσεις. Ξεχωριστή είναι και η είσοδος στην κυβέρνηση της 32χρονης οικονομολόγου Δόμνας Μιχαηλίδου  που αναλαμβάνει υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής αλληλεγγύης. Η ίδια είχε διατελέσει και υπεύθυνη οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την Τρίτη Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ . Αντίστοιχα, η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον απόδημο ελληνισμό, είναι ο εκδότης του Εθνικού Κήρυκα της Ν. Υόρκης, Αντώνης Διαματάρης, ένας άνθρωπος που προέρχεται και ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε τα ζήτημα που αφορούν τους Έλληνες της διασποράς. 

Ο Άκης Σκέρτσος που αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ήταν Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι πρόσφατα.
skertsos-_2


Ο Γιώργος Ζαββός


Ο Γιώργος Ζαββός που αναλαμβάνει υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έχει μακρά θητεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ειδικός σε θέματα που αφορούν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

zavos


Ο Γεράσιμος Θωμάς που αναλαμβάνει υφυπουργός Ενέργειας αρμόδιος για θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων, είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI). Σπούδασε οικονομικά, διοίκηση επιχειρήσεων και διεθνείς σχέσεις στην Αθήνα, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.
profile-picture-gerassimos


Ο Γιάννης Τσακίρης που αναλαμβάνει υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για τις Επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα είναι ένας από τους πλέον ειδικούς στην Ελλάδα σε θέματα επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital), διαθέτει πλούσια πείρα στον ιδιωτικό τομέα ενώ από το 2006 είναι στέλεχος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Ioannis-Tsakiris
Κλείσιμο


Ο Νίκος Παπαθανάσης που αναλαμβάνει υφυπουργός Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τον τομέα της βιομηχανίας και του εμπορίου, είναι από το 2016 γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας. Στα 35 χρόνια εργασιακής εμπειρίας του, πολλά από τα οποία σε ανώτερες και ανώτατες διοικητικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα, έχει συμβάλλει καθοριστικά στην αναδιοργάνωση και τον εξορθολογισμό λειτουργίας εταιρειών καθώς και στη σημαντική βελτίωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.

n__papathanasis_1


Ο Κώστας Φραγκογιάννης που αναλαμβάνει υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια έχει διατελέσει για πάνω από 30 χρόνια υψηλόβαθμο στέλεχος σε σημαντικές επιχειρήσεις και ομίλους ενώ μέχρι σήμερα ήταν Διευθυντής Ανάπτυξης του Ομίλου Chipita.


Ο Αντώνης Διαματάρης που αναλαμβάνει υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού, είναι ο εκδότης του “Εθνικού Κήρυκα”, μιας από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες εφημερίδες των Ελλήνων της διασποράς.
diamataris


Η Δόμνα Μιχαηλίδου που αναλαμβάνει υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής αλληλεγγύης ήταν η υπεύθυνη οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την Τρίτη Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ και τα τελευταία χρόνια Σύμβουλος Μεταρρυθμίσεων του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

domna_2


Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης που αναλαμβάνει υφυπουργός Υγείας, έχει διατελέσει πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και Γενικός Γραμματέας Υγείας.
kontozamanis


Ο Δημήτρης Οικονόμου που αναλαμβάνει υφυπουργός αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού.

oikonomou


Ο Δημήτριος Κράνης που αναλαμβάνει υφυπουργός Δικαιοσύνης υπήρξε ανώτατος δικαστικός λειτουργός, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

kranis


Ο Θεόδωρος Λιβάνιος που αναλαμβάνει υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών και θα αναλάβει τη διαμόρφωση του νέου εκλογικού νόμου, διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας μέχρι σήμερα ήταν Διευθυντής Πληροφορικής του κόμματος και επικεφαλής της ψηφιακής καμπάνιας των Ευρωεκλογών του Μαΐου 2019 και των εθνικών εκλογών του Ιουλίου 2019.Ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος που αναλαμβάνει υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για τα θέματα ψηφιακής στρατηγικής είναι στέλεχος επιχειρήσεων, μέχρι πρόσφατα Περιφερειακός Διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google.
zarifopoulos


Τέλος, ο Στέλιος Πέτσας, που αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, την περίοδο 2012-2014 ήταν από τους βασικούς διαπραγματευτές της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους μας της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για τα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής. Από τον Απρίλιο του 2018 ανέλαβε Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

petsas
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης