LIVE

Κορωνοϊός

H EE αποφασίζει για την τουρκική προκλητικότητα

fatih_ar

Ερώτημα αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μείνουν στη ρητορική του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ ή αν θα προχωρήσουν σε απόφαση για λήψη συγκεκριμένων μέτρων κατά της Τουρκίας - «Ο πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» δήλωσε την Τετάρτη ευρωπαίος αξιωματούχος

Η τουρκική προκλητικότητα, οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τα μέτρα που πρότεινε πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα αποτελέσει ένα από τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος στο πρώτο μέρος της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.

Η απόφαση του Συμβουλίου την Τρίτη ήταν να ζητήσει από την Κομισιόν και από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποδείξουν «χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα» προς την Τουρκία, με σκοπό η ΕΕ να «είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».

«Το Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές αρνητικές και άμεσες συνέπειες, που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και περαιτέρω το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσουν επιλογές για απαραίτητα μέτρα χωρίς καθυστέρηση. Αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την χρηματοδότηση ή και συναντήσεις ανώτατου επιπέδου» ήταν το χαρακτηριστικό απόσπασμα του κειμένου των συμπερασμάτων.

Ανώτερος αξιωματούχους της ΕΕ δήλωσε την Τετάρτη ότι «ο πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» μολονότι έσπευσε να επισημάνει ότι «δεν περιμένω να παρουσιαστούν αύριο (σ.σ. σήμερα) τα μέτρα αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει έγκριση του κειμένου με την ίδια ή παρόμοια γλώσσα, καθώς αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση».

Λευκωσία και Αθήνα προσέρχονται με την ίδια ατζέντα και τις ίδιες προσδοκίες στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία και θα κρίνει τη στάση που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, Αναστασιάδης και Τσίπρας θα ζητήσουν την άμεση υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας. Διπλωματικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι οι ηγέτες αναμένεται να επικυρώσουν την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για παράταση της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και για «πάγωμα» των συζητήσεων σχετικά με την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης.

Πράγματι, η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας αναφορικά με την κινητικότητά της με τις γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ είναι τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες σήμερα στις Βρυξέλλες, καθώς η συζήτηση αυτή θα λάβει χώρα κατά το πρώτο μέρος της συνόδου κορυφής το απόγευμα, ώρα 16:00 Ελλάδος. Τότε θα υιοθετηθούν όλα τα επίσημα συμπεράσματα. Η συζήτηση, όμως, χαρακτηρίζεται προκαταρκτική, ενώ είναι αμφίβολο αν θα υπάρξουν απτές προτάσεις.

Όπως και να έχει, μετά και το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, το οποίο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και την Κομισιόν να υποδείξουν «χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα εις βάρος της Τουρκίας ώστε να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο», οι προσδοκίες της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι υψηλές. Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε χθες κατά τη σχετική ενημέρωση του Τύπου, ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ενώ εξέφρασε και την ελπίδα, τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν ομόφωνα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών θεμάτων, να εγκριθούν από τους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εξωτερικές σχέσεις. 

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε τη σκυτάλη στους ηγέτες της Ένωσης. Νίκος Αναστασιάδης και Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσουν άμεση υποβολή συγκεκριμένων μέτρων. Εξάλλου, να τονιστεί ότι διπλωματικοί κύκλοι της Λευκωσίας παραδέχονται ότι μία φραστική καταδίκη δεν συνάδει με τα όσα συμβαίνουν εδώ και σαράντα πέντε ημέρες εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Η μόνη ικανοποιητική εξέλιξη θα ήταν το «πάγωμα των συζητήσεων για την τελωνειακή σύνδεση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας». Στο πλευρό της Κύπρου και της Ελλάδας φαίνεται να είναι η Γαλλία ( «Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου», είχε δηλώσει ο Γάλλος πρόεδρος από τη Μάλτα με αποτέλεσμα να δεχτεί τα πυρά του Ερντογάν που τον χαρακτήρισε μεταξύ άλλων ατζαμή), η Ιταλία, η εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι. Στην εκτίμηση πως η πολιτική απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο Γενικών Υποθέσεων της Ένωσης είναι πολύ σημαντική και σηματοδοτεί «την ανάγκη που τέθηκε επιτακτικά από Κύπρο και Ελλάδα να μεταφερθούμε από τις λεκτικές δηλώσεις υποστήριξης σε στοχευμένα περιοριστικά μέτρα», προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Χριστουλίδης. «Είναι πολύ σημαντικό ότι λήφθηκε πολιτική απόφαση για να εισηγηθούν, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, συγκεκριμένες προτάσεις ως μέτρο αντίδρασης. Οι εταίροι μας συμφώνησαν στην ανάγκη που τέθηκε επιτακτικά από Κύπρο και Ελλάδα να μεταφερθούμε από τις λεκτικές δηλώσεις υποστήριξης σε στοχευμένα περιοριστικά μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύπριος υπουργός.

Η Τουρκική προκλητικότητα δεν είναι το μοναδικό ζήτημα, με το οποίο θα καταπιαστούν οι Ευρωπαίοι Ηγέτες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη στήριξη του στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) Φρανς Τίμερμανς, για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Στο στόχαστρο της συζήτησης θα βρεθεί το Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, αλλά και η Κλιματική Αλλαγή. Κοινό μυστικό είναι επίσης ότι η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής κινδυνεύει να ναυαγήσει εξαιτίας των διορισμών στα κορυφαία πόστα της Ένωσης. Ευρωπαίοι ηγέτες και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαφωνούν σχετικά με το πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμμαχος της Αθήνας και της Λευκωσίας είναι και το Βερολίνο το οποίο δια κυβερνητικού αξιωματούχου, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, έχει εκφράσει τη μεγάλη αλληλεγγύη της στην Κύπρο παραπέμποντας και αυτός στην απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Ωστόσο ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι εάν δεν υπάρξει ουσιώδης αλλαγή των δεδομένων, το θέμα θα παραμείνει στο επίπεδο των συζητήσεων γιατί, όπως σημείωσε, «δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα τα οποία αργότερα δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας σε σε συντονισμο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα επιμείνει ως προς την ταχεία εξέταση και υιοθετηση μέτρων κατά της Τουρκίας όσο εκείνη επιμένει σε αυτή τη συμπεριφορά, τονίζοντας ότι δεν τίθεται μόνο θέμα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ε.Ε.

Την ίδια ώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε την ανησυχία του «για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι θα προβεί σε γεωτρήσεις σε περιοχές που διεκδικεί η Κύπρος».

Σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της Καθημερινής και του ΣΚΑΙ, Κ. Σώκου, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καλεί «όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση» και τονίζει ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να εμπλακεί σε προκλητική ρητορική ή δράση».

Τέλος, το State Department αναφέρει: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ισομερώς και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Δεξιός Ευρωπαϊστής

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν χρειάζεται να ασχολούνται για θέματα που δεν τους αφορούν. Και μόνο που εγγυώνται την παραμονή μας στην ευρωζώνη τούς είμαστε υπόχρεοι. Κακώς τους σκοτίζουν οι κομμουνιστοσυμμορίτες Τσίπρας και Κατρούγκαλος, γιατί μπορεί να πάρουν ανάποδες και να μας πετάξουν από το ευρώ. Ήδη τους έχουμε κοστίσει πολύ.

Να μας πουν οι πατριώτες οι ΝΔουλοι

Για πες τε μας ρε πατριώτες, αv γίνει κάνα τσαφ με τους Toύρκους οι υποψήφιοι βουλευτές του Koύλη ... Aλή Oγλού Φεράκ, Xατζή Mεμίς Toυρκές, και Σιαμπάν Oγλού Aλέβ, με ποιανού μέρος θα είναι;

Λαονικος

... και ο Ερδογάν θα πάθει θλάση όρχεων.

Dina Carabina

Μα ναι καλέ, τι λες τωρα ? Παγακια κλασανε οι τουρκοι με την ευρωπαικη ενωση του αισχους Σκιστεεεεεεεεε κοριτσιααααααα 😹😹😹

αμ πως....

αφου εμεις δεν εχουμε την δυναμη να τα εκμεταλευτουμε μονοι μας τα πετρελαια μια χουφτα κοσμος και ενα διαλυμενο κρατος. αφηστε τους να τσακωθουν μεταξυ τους εμεις θα παρουμε ποπκορν δεν παμε πουθενα.

ΕΛΛΗΝ

ΗΡΘΕ Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΠΟΣΟ ΑΧΡΗΣΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ, ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΟΣΟ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΕΘΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΟΠΩΣ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΩΝ ΑΠΕΛΑΣΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ, ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ, ΑΦΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΛΠ. ΑΛΛΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΟΛΛΑΝΔΩΝ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.

Ευρωπέος Διανοούμενος

Νάχαμεναλέγαμε

μπουντουγκου

Πότε θα κλείσουμε την πρεσβεία τους ; Δε θα μας λείψει !

...:μπανανία

Ναι τρελά μεγάλες αποφάσεις... η Γερμανία τους πουλαει τα λεοπαρντ, η Νορβηγία πως να βγάλουν σκάψουν στον βυθό, κτλ... μη τρελαθούμε τώρα... άσε που κοντεύουν η έχουν είδη βγάλει το πετρέλαιο ...στο marine traffic είναι κ ένα πυροσβεστικό σκάφος από δίπλα (!).... Το διεθνές δικαίο τι λέει; Υπάρχει νόμιμη βάση για σύλληψη η βύθιση του σκάφους; Υπάρχει αρκετό πετρέλαιο για να ασχοληθούν αυτοί που θα το πάρουν; - εάν θυμάστε καλά ότι βγάλουν από τη Κύπρο δεν θα πάει στη Κυπρο(!) ...

95% Σανοφαγοι

Ο Αλιεξης ΕΧΕΙ ΣΤΕΙΛΕΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ . ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΠΕΛΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ και δεν έχετε επιβάλει ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΩΣΗ σε διμερες Επίπεδο ΚΑΙ ΠΑΤΕ ΚΑΙ ΖΗΤΑΤΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ;! Μας ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ ΡΕ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝΟΙ ; Μετά θα λέτε «ααααα δεν επιβάλουν σοβαρες κυρώσεις οι κακοί ευρωπαίοι- είναι φιλοτουρκοι» . ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ που είναι ρε 95% ραγιαδομουρηδες ;!

Αλ6

Και από πότε ωρέ ζαγάρια η θάλασσα έχει σύνορα?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης