Αρχίζει το τριήμερο ρουσφετιών στη Βουλή

Αρχίζει το τριήμερο ρουσφετιών στη Βουλή

Πράξη πρώτη η παράταση για συμβασιούχους Δήμων έως τις 30 Οκτωβρίου - Πέντε τροπολογίες από την γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - Το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε 10.500 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών χωρίς διαγωνισμό

tsipras_ar
Στα όρια της θεσμικής παράνοιας συνεχίζει να κινείται η κυβέρνηση καθώς μετά την σχεδόν «πραξικοπηματική» ενέργεια να ορίσει ηγεσία της αρεσκείας της στην κορυφή της Δικαιοσύνης, επιχειρεί τώρα να μετατρέψει την Βουλή σε προεκλογικό παράρτημα της Κουμουνδούρου.

Με το προσχηματικό επιχείρημα ότι μέχρι την συνταγματική διάλυση της Βουλής, έχουν δικαίωμα να κάνουν ότι θέλουν, λες και το εκλογικό μήνυμα της 26ης Μαίου που πυροδότησε τις πολιτικές εξελίξεις ενεργοποιείται με χρονοκαθυστέρηση, το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία την κοινοβουλευτική πλειοψηφία «κουρελού» - που διαμόρφωσε τάζοντας υπουργικές καρέκλες – και να ψηφίσει προεκλογικές υποσχέσεις μπας και «εξαγοράσει» την ψήφο των φορολογούμενων και της μεσαίας τάξης που επι 4,5 χρόνια λεηλάτησε.

Στην πράξη η κυβέρνηση ετοιμάζει μια κακόγουστη επανάληψη της καμπάνιας των ευρωεκλογών που όχι μόνο δεν απέφερε εκλογικά οφέλη για την Κουμουνδούρου αλλά ζημίωσε την οικονομία της χώρας και κατ επέκταση την μεσαία τάξη που υποτίθεται ότι επιθυμεί να προσεγγίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ προανήγγειλε ότι μια από τις τροπολογίες που θα κατατεθούν εως την Παρασκευή στην Βουλή θα προβλέπει την ακύρωση της περαιτέρω μείωσης του αφορολόγητου που η κυβέρνησή του είχε ψηφίσει.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε από την ΝΔ το αφορολόγητο στα 9.545 ευρώ με έκπτωση φόρου στα 2.100 ευρώ, το μείωσε το 2016 στα 8.636 ευρώ και την έκπτωση στα 1.900 ευρώ και προνομοθέτησε περαιτέρω μείωση από 1.1.2020 στα 5.681 ευρώ και την έκπτωση στα 1.250 ευρώ. 

Νωρίτερα, από την συνέντευξη του πρωθυπουργού ο Νίκος Παππάς παραδέχθηκε στο δελτίο ειδήσεων του Alpha πως οι ρυθμίσεις που θα ψηφιστούν τις επόμενες ημέρες στην Βουλή «θα σηματοδοτήσουν και τις προθέσεις τους για την επόμενη τετραετία». Πρόσθεσε ότι θα γίνει και «πολιτικό ξεκαθάρισμα».

Κλείσιμο
Η φράση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής ήρθε ως επιβεβαίωση ότι το Μέγαρο Μαξίμου παράτεινε τον χρόνο προσφυγής στις κάλπες όχι μόνο για να ορίσει ηγεσία της αρεσκείας της στην Δικαιοσύνη αλλά και για να μετατρέψει το κοινοβούλιο σε προεκλογικό εργαλείο.

Παραδοχή Βούτση

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες επιβεβαίωσε την κατάθεση τροπολογιών υπογραμμίζοντας πως «ευελπιστώ πως δεν θα ειναι πολλές ούτε θα εχουν «φωτογραφικό» χαρακτήρα».

Ο ίδιος είπε πως από 10 έως 13 Ιουνίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα τον ενημερώσει για την αποφαση του να προσφύγει σε πρόωρες εκλογες στις 7 Ιουλίου. Προσθεσε οτι θα ακολουθήσει η θυροκόλληση του διατάγματος για την διάλυση της Βουλης αλλα εως τότε το κοινοβούλιο μπορει να λειτουργεί.

«Η Βουλή διαλύεται με προταση του πρωθυπουργού. Μέχρι τότε θα ειναι ανοικτή» ανέφερε σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν θεωρώ πιθανό να υπάρξει συνεδρίαση την ερχόμενη εβδομάδα».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε οτι εως την ερχόμενη Παρασκευή θα ψηφιστούν δύο Κυρώσεις, οι Κώδικες της Δικαιοσύνης και η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιαρχος υπογραμμίζοντας πως «δεν αποκλείω να υπάρξει και μικρός αριθμός τροπολογιών. Ευελπιστώ οτι δεν θα ειναι πολλές ούτε θα εχουν φωτογραφικό χαρακτήρα».

Να σημειωθεί ότι όλοι σχεδόν οι υπουργοί ανέμεναν το άνοιγμα της Ολομέλειας για να περάσουν ρυθμίσεις που επιλύουν υπαρκτά προβλήματα λόγω εκλογών αλλά και μια σειρά ρουσφετιών. Ετσι με πρόσχημα ότι η Βουλή δεν έχει επισήμως διαλυθεί καθώς η ημερομηνία εκλογών παρατάθηκε για μια εβδομάδα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει εως τις 10 Ιουνίου να τακτοποιήσει κάθε εκκρεμότητα και να εξασφαλίσει «ευνοϊκότερες» συνθήκες για την περίοδο που δεν θα βρίσκεται στην εξουσία.

Πρωταγωνίστρια αναδείχθηκε την Τρίτη η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Κεφαλλονιάς, Άρτεμις Θεοπεφτάτου, που κατέθεσε πέντε τροπολογίες για υποθέσεις της εκλογικής της περιφέρειας.

Τροπολογία για παράταση στην διάρκεια εργασίας των συμβασιούχων

Ήδη, με ρύθμιση που παρατείνει την διάρκεια εργασίας συμβασιούχων έως τις 30 Οκτωβρίου 2019, άνοιξε στην Βουλή ο «χορός» κατάθεσης υπουργικών τροπολογιών. Η διάταξη κατατέθηκε σε νομοσχέδιο που αφορά κύρωση συμφωνίας της ελληνικής δημοκρατίας με το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί το απόγευμα της Τετάρτης.

Με την τροπολογία «παρατείνεται η διάρκεια των συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) του προσωπικού που περιλαμβάνεται στους προσωρινούς πίνακες κατάταξης της προκήρυξης 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ και απασχολείται προσωρινά σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία από την λήξη τους μέχρι την ανάληψη υπηρεσίας των διοριστέων στις αντίσοιχες θέσεις σύμφωνα με τους οριστικούς πίνακες της προκήρυξης και κατ ανώτατο όριο μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2019».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι απασχολούνται στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων.

Αντιδράσεις από αντιπολίτευση

Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τσιάρας σε δήλωσή του επισήμανε πως «Η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως αντίθετη σε μία πρακτική που έχει καταδικαστεί από το παρελθόν. Εμείς πιστεύουμε ότι η επόμενη των εκλογών της 7ης Ιουλίου θα είναι μία μέρα που η κοινοβουλευτική διαδικασία Θα ξαναμπεί σε κανονικούς ρυθμούς και η πατρίδα μας θα επιστρέψει εκεί που πραγματικά της αξίζει».

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου κάνει λόγο για αντιθεσμικές μεθοδεύσεις και ζητά να μην ανοίξει η Ολομέλεια. «Έχουμε την τρίτη πράξη μεθοδεύσεων της κυβέρνησης. Μέτα την ασέβεια προς την ηγεσία της δικαιοσύνης και τις μεθοδεύσεις για την επιλογή προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά την αποκάλυψη για τη σκευωρία της Novartis έρχεται εξπρές διαδικασία νομοθέτησης. Οι Κώδικες αλλάζουν κάθε 100 χρόνια και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στην επόμενη Βουλή να τους επεξεργαστεί. Η σημερινή κυβέρνηση ειχε 4,5 χρονιά στη διάθεσή της να τους φέρει αλλά το κάνει την τελευταία στιγμή. Εμείς καταγγείλαμε τη διαδικασία. Το ίδιο θα κάνουμε στην επιτροπή και την Ολομέλεια και θα αποχωρήσουμε» είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

«Για τις κυρώσεις διεθνών συμβάσεων που τις είχαν στο συρτάρι τους μήνες και χρόνια και τώρα τις θυμήθηκαν; Το κάνουν για να ακολουθήσουν τροπολογίες διευθετήσεων της τελευταίας στιγμής. Δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτή την ντροπή που ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει και την τελευταία στιγμή εις βάρος των Θεσμών» πρόσθεσε ο κ. Κεγκέρογλου.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την διαδικασία και την επιλογή της κυβέρνησης να ανοίξει τη Βουλή και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφιλης. Ο ίδιος τόνισε ότι το ΚΚΕ θα καταγγείλει την συγκεκριμένη πρακτική στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής που θα συζητήσει τους Κώδικες και θα αποχωρήσει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης