ΝΔ: «Όχι» στην κυβέρνηση για την αλλαγή ηγεσίας στον Άρειο Πάγο - Eίναι παράνομο

ΝΔ: «Όχι» στην κυβέρνηση για την αλλαγή ηγεσίας στον Άρειο Πάγο - Eίναι παράνομο

Ζητούσε συναίνεση σε «σημαδεμένη τράπουλα» το Μαξίμου και τώρα λέει ότι «οι μάσκες έπεσαν» - Νωρίτερα, απαντώντας στον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έκανε λόγο για εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία, τονίζοντας ότι είναι αδύνατον να συναινέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Επικαλέστηκε και τους συνταγματολόγους, που μίλησαν για καταδολίευση του Συντάγματος

areiospagos0
Αρνητική ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στην επιστολή του Μιχάλη Καλογήρου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία ο υπουργός Δικαιοσύνης ζητούσε από τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναινέσει για την αλλαγή ηγεσίας στη Δικαιοσύνη.

Στην απάντησή του, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κάνει κλόγο για εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία και τονίζει ότι είναι αδύνατον να συναινέσει η Νέα Δημοκρατία σε κάτι τέτοιο.

Πέρα όμως από την αντισυνταγματικότητα, η ΝΔ εγείρει και ζήτημα παρανομίας, επικαλούμενη και στις σχετικές παρατηρήσεις διακεκριμένων συνταγματολόγων και καθηγητών Νομικής.

Αναλυτικά η απάντηση της ΝΔ στην κυβέρνηση:

Κύριο
Καλογήρου Μιχάλη
Υπουργό Δικαιοσύνης,
Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Αθήνα, 30 Μαΐου 2019

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σχετικά με το αίτημά σας να προχωρήσει η διαδικασία πλήρωσης θέσεων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, το οποίο κι ο ίδιος συνομολογείτε ότι εγείρει πολιτικό ζήτημα, είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία.

Γνωρίζετε άλλωστε ότι την άποψη αυτή έχουν ήδη διατυπώσει δημοσίως διακεκριμένοι συνταγματολόγοι και καθηγητές Νομικής, χαρακτηρίζοντας «προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος ως προς το πνεύμα και το γράμμα του» τον διορισμό της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από μια κυβέρνηση η οποία προκηρύσσοντας εθνικές εκλογές επί της ουσίας έχει ήδη παραιτηθεί.

Ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη. Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών. Και παράνομη διότι ο νόμος 2190/94 ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων. Με τα δεδομένα αυτά ακόμη και αν υπάρξει διακομματική συναίνεση για το ζήτημα αυτό, το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.

Ο Κώδικας Οργάνωσης των Δικαστηρίων προβλέπει με τρόπο σαφή την αναπλήρωση του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το διάστημα το οποίο οι θέσεις παραμένουν κενές. Άλλωστε στις τελευταίες κρίσεις για θέσεις ανωτάτων δικαστικών (πρόεδροι του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας), η κυβέρνησή σας έκανε χρήση αυτής της διάταξης και τις άφησε να χηρεύουν για περισσότερο από πέντε (5) μήνες.

Τέλος, όπως προφανώς αντιλαμβάνεστε και εσείς, τυχόν παράνομη επιλογή των ανωτάτων δικαστικών όπως αυτή που προτείνετε, θα οδηγούσε σε βέβαια ακύρωση του σχετικού προεδρικού διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας και, συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει τη νομιμότητα των αποφάσεων που θα εκδοθούν στο μέλλον από τα ανώτατα δικαστήρια.

Με εκτίμηση,

Νίκος Παναγιωτόπουλος
Τομεάρχης Δικαιοσύνης ΝΔ

ΥΓ. Σας παραπέμπουμε και στη σχετική νομική αρθρογραφία:
Ν.Αλιβιζάτος, Καθημερινή 28/5
Α. Μανιτάκης, Καθημερινή 28/5
Μ.Σταθόπουλος Κathimerini.gr 28/5
Α.Καραμπατζός, Τα Νέα 29/5
Ν.Παπασπύρου, Τα Νέα 30/5
Κ. Μποτόπουλος Τα Νέα 30/5



Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία έδωσε στη δημοσιότητα τα ΦΕΚ διορισμού προηγούμενων ηγεσιών ανώτατων Δικαστηρίων, για να υποστηρίξει τη θέση της ότι, τις περισσότερες φορές, οι τοποθετήσεις γίνονταν αρκετό χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της θητείας των προκατόχων τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νυν προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλείου Πέππα, το ΦΕΚ για τον διορισμό του οποίου εκδόθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2017 και ενώ η θητεία του προκατόχου του είχε λήξει στις 30 Ιουνίου του ίδιου χρόνου.

Κλείσιμο








Απάντηση από το Μαξίμου στη ΝΔ

Σχολιάζοντας την στάση της ΝΔ, το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει, σε ανακοίνωση που εξέδωσε: «Η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι έχει τη συνταγματική αρμοδιότητα αλλά και τη νομική υποχρέωση να προχωρήσει στον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μετά και την προεπιλογή της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, κάλεσε τη ΝΔ στο τραπέζι του διαλόγου για να βρεθεί συναινετική λύση. Η άρνηση της ΝΔ στην συναινετική πρόταση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει πως ουδόλως την ενδιαφέρει  η τήρηση της Συνταγματικής νομιμότητας».
 
«Οι μάσκες έπεσαν για τη ΝΔ. Δε θέλουν τη συναινετική επιλογή, δε θέλουν την τήρηση του νόμου και του Συντάγματος. Γιατί άραγε; Ποιος έχει λόγο να αρνείται τη συναινετική επιλογή; Και τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η σπουδή της ΝΔ με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στελεχών της; Τα συμπεράσματα τα βγάζει ο ελληνικός λαός» καταλήγει η κυβερνητική ανακοίνωση

Καλογήρου: Στον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο η απόφαση για τις αλλαγές 


Η απόφαση για το αν θα γίνουν οι αλλαγές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου θα ληφθεί από τον Αλέξη Τσίπρα και το υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, μετά το «όχι» της ΝΔ για την αλλαγή ηγεσίας στη Δικαιοσύνη πριν από τις εκλογές.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης στον ALPHA


Κληθείς να σχολιάσει την αρνητική απάντηση της ΝΔ, ο κ.Καλογήρου υποστήριξε ότι η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αποκαλυπτική των προθέσεών της. «Οι μάσκες έπεσαν», είπε και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι υπηρεσιακή, αφού οι εκλογές έχουν προαναγγελθεί, αλλά όχι εξαγγελθεί, ενώ πρόσθεσε ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν υπάγονται στις επιταγές του νόμου για τις προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά οι διαδικασίες που τους αφορούν περιλαμβάνονται στις προβλέψεις του Συντάγματος και το νόμου Καστανίδη. Επιπλέον, ο κ.Καλογήρου, σχολιάζοντας την απάντηση της ΝΔ στην επιστολή του, υποστηρίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προδικάζει ότι ενδεχόμενο Προεδρικό Διάταγμα για τον ορισμό νέας ηγεσίας στον Αρειο Πάγο, θα εκπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Κατηγόρησε μάλιστα τη ΝΔ πως δίνει την εικόνα ότι οι δικαστές είναι υποχείριο της εκάστοτε κυβέρνησης.
Στην ερώτηση αν μετά από αυτές τις εξελίξεις η διαδικασία επιλογής νέας ηγεσίας θα σταματήσει ή θα συνεχισθεί ο κ.Καλογήρου υποστήριξε ότι από το νόμο Καστανίδη προβλέπεται ότι και με διάλυση της Βουλής συνεχίζεται η διαδικασία που είχε αρχίσει στις 30 Απριλίου και 22 δικαστικοί εμφανίσθηκαν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, αξιολογήθηκαν διακομματικά και πλέον εμφανίζονται όμηροι μιας πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης κλήθηκε να σχολιάσει και τις πληροφορίες που θέλουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράφει το προεδρικό διάταγμα για ενδεχόμενες αλλαγές. Απάντησε ότι ο κ.Παυλόπουλος είναι εγγυητής, ξέρει να κρατά τις δέουσες αποστάσεις. Κατέληξε διαψεύδοντας ότι έχει ζητηθεί η παραίτηση του προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προκειμένου να διευκολυνθεί η κυβέρνηση. «Οι θέσεις κενώνονται στις 30 Ιουνίου, δεν υπάρχει λόγος να μένουν κενές», είπε.




Η επιστολή Καλογήρου για συναίνεση

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, με επιστολή του προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνιζε πως, αν και «δεν υφίσταται κανένα συνταγματικό ή νομικό κώλυμα για την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διαδικασίας», «βούληση της κυβέρνησης» είναι να «επιλεγούν ο επόμενος Πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και οι τρεις Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από συμφωνία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση».

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, ο υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι υπάρχει πολιτικό ζήτημα από τον χειρισμό που επέλεξε η κυβέρνηση.

Οι μεθοδεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου έχουν προκαλέσει την έντονη διαφωνία των συνταγματολόγων, οι οποίοι κάνουν λόγο για καταδολίευση του Συντάγματος, σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει να διορίσει νέους επικεφαλής στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Υπό την πίεση της πραγματικότητας και κάτω από την ομόθυμη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να υπάρξει συμφωνία στα πρόσωπα της ηγεσίας της Δικαιοσύνης «τιμώντας έτσι τους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν ήδη προεπιλεγεί».

Η επιστολή του κ. Καλογήρου προς τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας έχει ως εξής:

egrrf1
egrrf2
Πάντως, όπως σημείωναν έγκυροι πολιτικοί παρατηρητές προσπάθεια της Κυβέρνησης να ορίσει τα πρόσωπα που θα βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας της Δικαιοσύνης την επομένη των εκλογών μόνο άσχετη δεν μπορεί να θεωρηθεί από την πιθανή διερεύνηση συγκεκριμένων υποθέσεων. Κι αυτό διότι οι πράξεις ή και οι πιθανές παραλείψεις των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των πρώην συνοδοιπόρων τους από τους ΑΝΕΛ σε μια σειρά θεμάτων που χειρίστηκαν από το 2015 βρίσκονται ήδη υπό τον έλεγχο των δικαστών.

Πρόκειται για υποθέσεις που ήδη διερευνώνται, όπως οι πιθανές ευθύνες για την τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι, ο φάκελος με τους νεκρούς από την πλημμύρα στη Μάνδρα, η υπόθεση Πετσίτη αλλά και υποθέσεις που κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς όπως η δικαστική έρευνα για την προσπάθεια πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία αλλά και η απόφαση του 2015 για αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου P-3.

Επιπλέον, υπόθεση της Δικαιοσύνης είναι και η υπόθεση Novartis που ξεκίνησε από την κυβέρνηση με ιαχές ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του Ελληνικού κράτους και κατέληξε με τη διαπίστωση των δικαστικών λειτουργών ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για πιθανό χρηματισμό των δύο πρώην πρωθυπουργών και των οκτώ πρώην υπουργών που κατηγορήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ευνόησαν την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία με δόλιο τρόπο.

 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ωστόσο, ο κυβερνητικός σχεδιασμός  δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη συνδρομή του Προέδρου της Δημοκρατίας  ο οποίος επικυρώνει τις αλλαγές στην κορυφή της Δικαιοσύνης με την υπογραφή του σε Προεδρικά Διατάγματα.

Η Κυβέρνηση προ του αδιεξόδου στο οποίο έχει αυτοοδηγηθεί, επιχειρεί να εμπλέξει στο πολιτικό αυτό παιχνίδι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «κυκλοφορόντας» -όχι και τόσο εντέχνως- ότι το υπουργικό συμβούλιο θα προχωρήσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάσημα στις επιλογές των προσώπων τα οποία μετά την 1η Ιουλίου 2019 θα καλύψουν τις κενές θέσεις που θα δημιουργηθούν την προηγούμενη ημέρα στην ηγεσία του Αρείου Πάγου

Στη συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος θα υπογράψει τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα την 1η Ιουλίου, έτσι ώστε να μη υπάρχει ένας πρόεδρος εν ενεργεία και παράλληλα προς αποχώρηση στον Άρειο Πάγο και ένας πρόεδρος εν αναμονή περιμένοντας να κενωθεί η θέση του προέδρου (το ίδιο θα συμβαίνει και με τη θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου).

Αλλά και πάλι η 1η Ιουλίου 2019 είναι μέσα στην προεκλογική περίοδο, καθώς όπως ανακοίνωσε η Κυβέρνηση οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν την 7η Ιουλίου. Άρα, ούτε το χρονικό εκείνο διάστημα μπορεί να προχωρήσουν τα Προεδρικά Διατάγματα προς το εθνικό τυπογραφείο για καταχωρηθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό από πήγες της  Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος, δεν θα προβεί σε «καμία παρέμβαση προς καμία κατεύθυνση».

Μάλιστα έμπυροι νομικοί έθεταν το εύλογο ερώτημα εάν Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα νομιμοποιήσει τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που καταγγέλλονται από τους συνταγματολόγους ως αντιθεσμικές, όταν ο ίδιος έχει και την ιδιότητα του Πανεπιστημιακού δασκάλου;

Ή ο Προκόπης Παυλόπουλος θα τηρήσει στάση ανάλογη με αυτή που είχε επιλέξει το 2016 όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕλ είχε ορίσει στη θέση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου την Ξένη Δημητρίου (η οποια στις 30 Ιουνίου 2019 συνταξιοδοτείται) προτού λήξει η συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της τότε εισαγγελέως Ευτέρπης Κουτζαμάνη και ο Προκόπης Παυλόπουλος υπέγραψε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα την 1η Ιουλίου, επιτρέποντας έτσι στην κυρία Κουτζαμάνη να παραμείνει στη θέση της μέχρι την 30η Ιουνίου;

Πολύ περισσότερο όταν η Ξένη Δημητρίου, σημερινή εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, όμως το κόμμα του κ. Τσίπρα θέλει να ορίσει τον αντικαταστάτη ή την αντικαταστάτριά της λίγες ημέρες πριν τις εθνικές-βουλευτικές εκλογές.

Οι ίδιοι νομικοί εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι είναι απίθανο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επικυρώσει την αντιθεσμική προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει τα νέα πρόσωπα που θα ηγηθούν της Δικαιοσύνης.

Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι

Σύσσωμος ο πανεπιστημιακός, νομικός και δικαστικός κόσμος εκφράζει σε όλους τους τόνους την έντονη αντίθεσή του στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρόωρη αντικατάσταση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού την περασμένη Κυριακή ότι θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών μετά το β΄ γύρο των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Παρ΄ όλα αυτά, η Κυβέρνηση προσδιόρισε ως ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών την 7η Ιουλίου 2019, αντί για την εύλογη ημερομηνία της 30ης Ιουνίου, προκειμένου να προβεί στο διορισμό της νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο (προέδρου και εισαγγελέως).

Όχι μόνο αυτό, με την κυβερνητική άποψη συντάχθηκε την Τετάρτη και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έδωσε το «πράσινο φως» για τις επίμαχες προαγωγές, ενώ αναζητήθηκε και βρέθηκε λύση, έτσι ώστε να μην μπλοκάρει το θέμα των διορισμών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναλυτικότερα, από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή ότι, αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα προκηρύξει εθνικές εκλογές, είναι αυτονόητο ότι, η κυβέρνηση -μια κυβέρνηση δηλαδή υπό προθεσμία όπως επισημαίνουν οι πανεπιστημιακοί και οι νομικοί - δεν νοείται, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης, αλλά και στο πλαίσιο των συνταγματικών επιταγών, να λαμβάνει καμία απόφαση που θα δεσμεύσει τη χώρα για το μέλλον και τις επόμενες γενιές.

Πολύ περισσότερο, συνεχίζουν, δεν μπορεί να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις οι οποίες αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης.
Στο πνεύμα αυτό κινήθηκαν και οι διατυπώσεις έγκυρών πανεπιστημιακών δάσκαλων, που δεν πρόσκεινται στη Ν.Δ., όπως είναι οι κ.κ. Αντώνης Μανιτάκης, Νίκος Αλιβιζάτος, Μιχάλης Σταθόπουλος και Κώστας Χρυσόγονος.

Αντώνης Μανιτάκης

Ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Αντώνης Μανιτάκης, χαρακτηρίζει «προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος», την περίπτωση κατά την οποία να προχωρήσει η Κυβέρνηση στην αλλαγή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και υπογραμμίζει ότι «έχει χάσει η κυβέρνηση, τη δημοκρατική και συνταγματική της νομιμοποίηση να παίρνει αποφάσεις που δεν είναι τρέχουσας φύσεως, ούτε έχουν επείγοντα χαρακτήρα».
Συγκεκριμένα σημειώνει ο κ. Μανιτάκης: «Εάν η απόφαση αυτή συντελεστεί, θα αποτελεί προφανή καταδολίευση του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος. Μια κυβέρνηση που έχει εξαγγείλει τη διενέργεια εκλογών με τη διάλυση της Βουλής, ουσιαστικά τελεί υπό παραίτηση διότι έχει απολέσει, όπως το συνομολογεί, την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος… Έχει χάσει δηλαδή τη δημοκρατική και συνταγματική νομιμοποίηση να παίρνει αποφάσεις που δεν είναι τρέχουσας φύσεως, ούτε έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Τέτοια προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος σπάνια συναντά κανείς στα κοινοβουλευτικά μας ήθη».

Νίκος Αλιβιζάτος

Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που η Κυβέρνηση προχωρήσει σε τοποθετήσεις νέων προσώπων, παραβιάζεται η συνταγματική δεοντολογία όλων των θεσμικά ώριμων χωρών και η συνταγματική η αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Μιχάλης Σταθόπουλος

Παράλληλα, ο ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος συμφωνεί απόλυτα με τις απόψεις των συναδέλφων του και τονίζει ότι «μια τέτοια κίνηση θα ήταν προφανώς αντιδεοντολογική».

Κώστας Χρυσόγονος

Ως «σαφή καταδολίευση» του Συντάγματος χαρακτήρισε ο συνταγματολόγος και πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος την προσπάθεια της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στην Δικαιοσύνη κατά την προεκλογική περίοδο.
Με αφορμή τον σχεδιασμό της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εκλογές στις 7 Ιουλίου προκειμένου να υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το Προεδρικό Διάταγμα για τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου μετά τις 30 Ιουνίου οπότε και λήγει τυπικά η θητεία του σημερινού προέδρου και της σημερινής εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ο κ. Χρυσόγονος τόνισε:
«Διορισμός ηγεσίας Αρείου Πάγου ακόμα και με προοπτική τετραετίας - αυτό είναι το ανώτατο συνταγματικό όριο - την τελευταία προεκλογική εβδομάδα θα αποτελέσουσε σαφή καταδολίευση του άρθρου 90 του Συντάγματος».
Ακόμη, ο κ. Χρυσόγονος κάλεσε, μάλιστα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αρνηθεί να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα που θα του παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Αντώνης Καραμπατζός

Ο αναπληρωτής καθηγητής στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Καραμπατζός τονίζει πως «ακόμη και αν οι εκλογές διεξαχθούν με την παρούσα κυβέρνηση, αξίζει να θυμηθούμε εδώ την καταληκτική προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα όταν τον Μάιο του 2014 ζητούσε από τον ΠτΔ εκλογές: “Προειδοποιούμε τον πρωθυπουργό να μην διανοηθεί να προχωρήσει στον διορισμό του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του επόμενου επιτρόπου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίχως τη συμφωνία του μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα, δίχως την ευρύτερη πολιτική συναίνεση, γιατί δεν νομιμοποιείται να παίρνει αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια με τα ποσοστά που κατέγραψε χθες”.
Η υπόμνηση αυτή έχει ιδιαίτερη πλέον σημασία ενόψει της σπουδής που επιδεικνύει η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες – και την οποία δεν είχε επιδείξει σε αντίστοιχες περιπτώσεις κατά το παρελθόν – να ορίσει νέο πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Ευάγγελος Βενιζέλος

Σαφής ήταν και οι θέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το επίμαχο θέμα, θέσεις τις οποίες πρώτος διατύπωσε από το πανεπιστημιακό χώρο, ανεξάρτητα ένα έχει προσχωρήσει στην πολιτική.
Ειδικότερα, μεταξύ των άλλων, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε:
«Στρατηγική ήττα είναι να οδηγείσαι σε διάλυση της Βουλής και εκλογές στις 30 Ιουνίου, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος. Παρά τις αντίθετες αλαζονικές διακηρύξεις σου. Στρατηγική ήττα είναι να χάνεις τη δυνατότητα επιλογής των προσώπων που θα καλύψουν τις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης μετά τις 30 Ιουνίου».

Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Παρ΄ όλα αυτά, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε χθες υπέρ της άμεσης υλοποίησης τους και μάλιστα η γνώμη που εκφράστηκε ήταν ομόφωνη, καθώς δεν υπήρχαν διαφωνίες ή αντίθετες απόψεις. Μάλιστα επισημάνθηκε ότι νομικά είναι κατοχυρωμένη η κυβέρνηση, αλλά τονίστηκε ότι χρειάζεται προσοχή στην πολιτική διαχείριση.

Φίλια πυρά

Ωστόσο οι κυβερνητικές επιλογές δέχθηκαν και φίλια πυρά τα οποία προήλθαν από τον πρώην υπουργό Παιδεία Νίκο Φίλη, ο οποίος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1, τόνισε ότι με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης να προχωρήσουμε στις αλλαγές στην Δικαιοσύνη,  διαφοροποιώντας έτσι την στάση του σε σχέση με την Κυβέρνηση.
Ο κ. Φίλης, αφού επισήμανε ότι η Κυβέρνηση νομοθετικά είναι καλυμμένη και μπορεί να προχωρήσει, πρόσεθεσε πως υπάρχει ένα ζήτημα δεοντολογίας.
«Εγώ ακούω αυτό που λένε διαπρεπείς καθηγητές, και λέω γιατί να πρέπει να τσακωθούμε προεκλογικά, για την επιλογή της διοίκησης στον Άρειο Πάγο, θα μπορούσαμε με την ΝΔ να συναινετικά να συννενοηθούμε, γιατί το τριπρόσωπο έχει περάσει από την διάσκεψη των προέδρων, γιατί να κόψουμε την διαδικασία, και έναν από τους τρεις μάλιστα τον έχει ψηφίσει και η ΝΔ», τόνισε ο κ. Φίλης και διερωτήθηκε: «Γιατί να πετάξουμε μπαλάκι στον κομματικό ανταγωνισμό το θέμα της Δικαιοσύνης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης