Με «πραξικόπημα» πάνε να ορίσουν νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη

areios-pagos_main01

Παρά την αντίθεση σύσσωμου του πανεπιστημιακού, νομικού και δικαστικού κόσμου, η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη μετά το «πράσινο φως» από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ - Επέλεξαν την 7η Ιουλίου για τις εκλογές προκειμένου να μην μπλοκαριστεί η μεθόδευση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σύσσωμος ο πανεπιστημιακός, νομικός και δικαστικός κόσμος εκφράζει σε όλους τους τόνους την έντονη αντίθεσή του στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρόωρη αντικατάσταση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού την περασμένη Κυριακή ότι θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών μετά το β΄ γύρο των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παρ΄ όλα αυτά, η Κυβέρνηση προσδιόρισε ως ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών την 7η Ιουλίου 2019, αντί για την εύλογη ημερομηνία της 30ης Ιουνίου, προκειμένου να προβεί στο διορισμό της νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο (προέδρου και εισαγγελέως).

Όχι μόνο αυτό, με την κυβερνητική άποψη συντάχθηκε την Τετάρτη και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έδωσε το «πράσινο φως» για τις επίμαχες προαγωγές, ενώ αναζητήθηκε και βρέθηκε λύση, έτσι ώστε να μην μπλοκάρει το θέμα των διορισμών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναλυτικότερα, από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή ότι, αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα προκηρύξει εθνικές εκλογές, είναι αυτονόητο ότι, η κυβέρνηση -μια κυβέρνηση δηλαδή υπό προθεσμία όπως επισημαίνουν οι πανεπιστημιακοί και οι νομικοί - δεν νοείται, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης, αλλά και στο πλαίσιο των συνταγματικών επιταγών, να λαμβάνει καμία απόφαση που θα δεσμεύσει τη χώρα για το μέλλον και τις επόμενες γενιές.

Πολύ περισσότερο, συνεχίζουν, δεν μπορεί να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις οι οποίες αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Στο πνεύμα αυτό κινήθηκαν και οι διατυπώσεις έγκυρών πανεπιστημιακών δάσκαλων, που δεν πρόσκεινται στη Ν.Δ., όπως είναι οι κ.κ. Αντώνης Μανιτάκης, Νίκος Αλιβιζάτος και Μιχάλης Σταθόπουλος.

Αντώνης Μανιτάκης

Ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Αντώνης Μανιτάκης, χαρακτηρίζει «προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος», την περίπτωση κατά την οποία να προχωρήσει η Κυβέρνηση στην αλλαγή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και υπογραμμίζει ότι «έχει χάσει η κυβέρνηση, τη δημοκρατική και συνταγματική της νομιμοποίηση να παίρνει αποφάσεις που δεν είναι τρέχουσας φύσεως, ούτε έχουν επείγοντα χαρακτήρα».

Συγκεκριμένα σημειώνει ο κ. Μανιτάκης: «Εάν η απόφαση αυτή συντελεστεί, θα αποτελεί προφανή καταδολίευση του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος. Μια κυβέρνηση που έχει εξαγγείλει τη διενέργεια εκλογών με τη διάλυση της Βουλής, ουσιαστικά τελεί υπό παραίτηση διότι έχει απολέσει, όπως το συνομολογεί, την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος… Έχει χάσει δηλαδή τη δημοκρατική και συνταγματική νομιμοποίηση να παίρνει αποφάσεις που δεν είναι τρέχουσας φύσεως, ούτε έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Τέτοια προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος σπάνια συναντά κανείς στα κοινοβουλευτικά μας ήθη».

Νίκος Αλιβιζάτος

Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που η Κυβέρνηση προχωρήσει σε τοποθετήσεις νέων προσώπων, παραβιάζεται η συνταγματική δεοντολογία όλων των θεσμικά ώριμων χωρών και η συνταγματική η αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Μιχάλης Σταθόπουλος

Παράλληλα, ο ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος συμφωνεί απόλυτα με τις απόψεις των συναδέλφων του και τονίζει ότι «μια τέτοια κίνηση θα ήταν προφανώς αντιδεοντολογική».

Αντώνης Καραμπατζός

Ακόμη, ο αναπληρωτής καθηγητής στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Καραμπατζός τονίζει πως «ακόμη και αν οι εκλογές διεξαχθούν με την παρούσα κυβέρνηση, αξίζει να θυμηθούμε εδώ την καταληκτική προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα όταν τον Μάιο του 2014 ζητούσε από τον ΠτΔ εκλογές: “Προειδοποιούμε τον πρωθυπουργό να μην διανοηθεί να προχωρήσει στον διορισμό του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του επόμενου επιτρόπου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίχως τη συμφωνία του μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα, δίχως την ευρύτερη πολιτική συναίνεση, γιατί δεν νομιμοποιείται να παίρνει αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια με τα ποσοστά που κατέγραψε χθες”.

Η υπόμνηση αυτή έχει ιδιαίτερη πλέον σημασία ενόψει της σπουδής που επιδεικνύει η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες – και την οποία δεν είχε επιδείξει σε αντίστοιχες περιπτώσεις κατά το παρελθόν – να ορίσει νέο πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Ευάγγελος Βενιζέλος

Σαφής ήταν και οι θέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το επίμαχο θέμα, θέσεις τις οποίες πρώτος διατύπωσε από το πανεπιστημιακό χώρο, ανεξάρτητα ένα έχει προσχωρήσει στην πολιτική.

Ειδικότερα, μεταξύ των άλλων, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε:

«Στρατηγική ήττα είναι να οδηγείσαι σε διάλυση της Βουλής και εκλογές στις 30 Ιουνίου, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος. Παρά τις αντίθετες αλαζονικές διακηρύξεις σου. Στρατηγική ήττα είναι να χάνεις τη δυνατότητα επιλογής των προσώπων που θα καλύψουν τις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης μετά τις 30 Ιουνίου».

Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Παρ΄ όλα αυτά, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε χθες υπέρ της άμεσης υλοποίησης τους και μάλιστα η γνώμη που εκφράστηκε ήταν ομόφωνη, καθώς δεν υπήρχαν διαφωνίες ή αντίθετες απόψεις. Μάλιστα επισημάνθηκε ότι νομικά είναι κατοχυρωμένη η κυβέρνηση, αλλά τονίστηκε ότι χρειάζεται προσοχή στην πολιτική διαχείριση.

Προεδρία της Δημοκρατίας

Στην προσπάθεια να μην υπάρξουν εμπόδια στην υλοποιήσει των κυβερνητικών επιθυμιών για τους νέους διορισμούς στην ηγεσία του Αρείου Πάγου, η κυβέρνηση αναζήτησε και βρήκε λύση για να μη μπλοκάρει το θέμα των διορισμών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς η ημερομηνία που θα κενωθούν οι θέσεις στην ηγεσία του Αρείου Πάγου (προέδρου και εισαγγελέως) είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα η 30η Ιουνίου 2019.

Η λύση που δόθηκε είναι να υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα των διορισμών των νέων προσώπων, μετά την 30η Ιουνίου, που είναι η ημερομηνία συνταξιοδότησης του απερχομένου προέδρου και εισαγγελέως του ανωτάτου ποινικού δικαστηρίου και εν συνεχεία να δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η Νέα Δημοκρατία

Το κόμμα της αξιωματικής έχει ξεκαθαρίσει ότι η Κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, ότι θα ζητήσει την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών δεν μπορεί να λαμβάνει καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια.

Αναλυτικότερα, η Νέα Δημοκρατία αναφέρει:

«Ο κ. Τσίπρας, υπό το βάρος της ήττας του, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. Είναι, επομένως, αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (41)

Αφου διελυσαν

Τα παντα στη χωρα, τωρα πανε να απλωσουν τα βρωμοχερα τους στη Δικαιοσυνη με τις ευλογιες και του ΚΚΕ. Τελειωστε τους, αρκετο θανατο εχουν φερει στα υποζυγια και στη χωρα .

Φίλιππος

Το ότι τα σκουπίδια επιθυμούν διακαώς δεύτερο συμμοριτοπόλεμο δεν είναι κάτι που προκαλεί έκπληξη. Το ότι είναι τόσο αγράμματοι που ακόμη και τα "βου και α =βα" των συμβούλων αγνοούν και νομίζουν ότι η διχαστική πόλωση θα τους φέρει ποσοστά, είναι το πιο γελοίο. Διότι ως κουμούνια που κατέχουν διαχρονικά την απόλυτη αλήθεια, αντί να αγοράσουν καθρέφτη να μουτζώσουν κάνουν ό,τι μπορούν για να φάνε 12-16 μονάδες "στη μάπα". Η ακόμα μεγαλύτερη πλάκα είναι ότι αβαντάρουν κρυφά και φανερά (από ουδετερότητα έως κολλητιλίκια και ενδεχόμενη χρηματοδότηση) ό,τι σαβούρα υπάρχει εκ δεξιών της ΝΔ με αποτέλεσμα στα ψηφοδέλτια να βαριέμαι να βλέπω μαιάνδρους και ασπίδες, (όσες και οι παραλλαγές του σφυροδρέπανου). Την ίδια στιγμή ο Μητσοτάκης γρατσουνάει ποσοστά από σκεπτόμενους του κέντρου, (βοηθούμενος από την maximum αποδεκτή, και άκρως αναγκαία, δεξιά πινελία ανθρώπων με λόγο και άποψη όπως ο Γεωργιάδης), αφήνοντας τα ακραία χάλια εκατέρωθεν να ξακρίζουν και προετοιμαζόμενος για μεγάλους συνασπισμούς Ευρωπαϊκού τύπου, καταδικάζοντας τους κάφρους στη γραφικότητα και την πορεία εξαφάνισης. Σε αυτούς τους αριστερόστροφους αγράμματους και ανιστόρητους κάφρους του ΚΚΕ προστίθεται επαξίως και το παρόν τσίρκο που διάλεξε το δρόμο του.

Tsopanis

Ήθελα να ήξερα εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ τι μυαλά κουβαλάνε . Θα πάμε στις εκλογές με βασικό θέμα συζήτησης αν έγινε συνταγματική εκτροπή η όχι !!!!!! Έτσι θα αλλάξουν την ατζέντα ? Οι καλύτεροι χορηγοί της ΝΔ πάει για αυτοδυναμία με +36%. Ακόμη και αν το κάνουν για να προστατευτούν πάντα οι κυβερνώντες έχουν τον τρόπο να εξωθήσουν κάποιον σε παραίτηση .....

ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣΣΣΣ

ΣΤΕΙΛΤΕΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΣΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗΗΗΗΗΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑΑΑΑΑΑ .ΔΕΝ ΓΛΥΤΩΝΕΤΕ ΟΤΙΙΙΙΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕΕΕΕ ΑΘΕΟΙΙΙΙΙΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣΣΣΣΣΣΣΣΣ .ΠΑΝΑΘΕΜΑΣΑΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ ΘΑΝΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΔΟΤΕΣΣΣΣΣΣΣΣΣ

Τρέμουν

Ξέρουν ότι μόλις φύγουν από την κυβέρνηση θα κινηθούν διαδικασίες σχετικά με την προδοσία Τσίπρα στις Πρέσπες με την κατηγορία της έσχατης προδοσίας και κάτω υπό ποιους όρους βουλευτές άλλων κομμάτων στήριξαν την.προδοσια τι ανταλλάγματα υπάρχουν και έλεγχος σε τραπεζικούς λογαριασμούς και εάν συστάθηκαν οφ σορ βουλευτών που ψήφισαν την προδοσία και χρήματα που μεταφέρθηκαν προκειμένου να ψηφίσουν ναι. Έτσι λοιπόν θέλουν δικούς τους να μπλοκάρουν τις έρευνες. Στις εθνικές εκλογές θα είναι τέτοια η ήττα τους που δεν θα το πιστεύουνε..

Χαζούλης

Από ποιόν θα κινηθούν οι διαδικασίες ?

Άγγελος1

Με πραξικόπημα, ως γνήσιοι Απριλιανοί κλώνοι.

ΑΛΕΞΙΟΣ ο Α

Πραξικόπημα είναι των φασιστών.εμεις το λέμε προλεταριοδικτατορια.............ΑΛΕΞΙΟΣ Α

ΠΟΛΑΚΗΣ

ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΡΕ ΠΡΟΒΑΤΑ.ΑΡΚΕΙ ΝΑΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ .ΦΑΤΕ ΤΟ ΣΑΝΟ ΣΑΣ ΤΩΡΑ

Μ.Α.

Αλήθεια είναι ότι ο Προκόπης καλούσε στο τηλέφωνο κυριακάτικα τους δημοσκόπους για να τους πει να παρουσιάζουν μικρότερη τη διαφορά ΝΔ-Σύριζα; Και από αυτόν τον ανώτατο υπάλληλο περιμένουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να μην υπογράψει τους διορισμούς, της ομάδας του Αλέξη, στην κεφαλή της Δικαιοσύνης;

ΑΙΑΣ

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ,ΠΕΡΙΦΡΟΝΕΙ ΤΗΝ ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ,ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ..ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ...

Τρολ

Το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης