Live από Βουλή: Η ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος

kalpes_main01

Σε εξέλιξη η καταμέτρηση των 274 ψήφων - Ποιοι βουλευτές δεν ψήφισαν - Ποια άρθρα προτείνεται να αλλάξουν - Πού υπάρχει συμφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ - Πού αναμένεται να επιτευχθεί πλειοψηφία 180 και πού προκύπτει απλή πλειοψηφία 151

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της πρώτης ψηφοφορίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και πλέον η εφορευτική επιτροπή καταμετρά τις ψήφους. Συνολικά ψήφισαν 274 βουλευτές.

Από την ψηφοφορία απείχαν 18 βουλευτές της ΔΗΣΥ καθώς όπως είχαν προαναγγείλει τις θέσεις του κόμματος εκπροσώπησε μόνο ο Ανδρέας Λοβέρδος. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΗΣΥ έχει δηλώσει πως επιθυμεί στην παρούσα φάση να μην λάβει κανένα άρθρο 180 ψήφους προκειμένου στην επόμενη βουλή να αναζητηθούν ευρύτερες συναινέσεις.

Επίσης, από την διαδικασία έλλειπαν 4 βουλευτές από την Ενωση Κεντρώων, ο Πάνος Καμμένος, ο Αριστείδης Φωκάς, ο Γιώργος Κασαπίδης και ο Στάθης Παναγούλης

Νέο επεισόδιο Δ. Καμμένου-Τ. Κουίκ

Να σημειωθεί ότι την ώρα που ο κ. Τέρνες Κουίκ κατέθεσε την ψήφο του, ο Δημήτρης Καμμένος του φώναξε «μπράβο Τέρενς. Μπράβο που είσαι υπέρ του ουδετερόθρησκου κράτους. Μπράβο για την ψήφο υπερ του πολιτικού όρκου και για τα μόνιμα δημόσια πανεπιστήμια»Τα ψηφοδέλτια

Οι βουλευτές είχαν προμηθευτεί ήδη από εχθές το δεκασέλιδο ψηφοδέλτιο προκειμένου να αρχίσουν να γεμίζουν τα πολυάριθμα «κουτάκια». Το ενιαίο ψηφοδέλτιο έχει τις 151 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας και άλλων βουλευτών που κατάφεραν να συγκεντρώσουν στις προτάσεις τους τουλάχιστον 50 υπογραφές. Ωστόσο, στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τον αριθμό του άρθρου του Συντάγματος που προτείνεται για αναθεώρηση θα αναγράφεται με ακρίβεια και το περιεχόμενο που επιθυμούν να δώσει η επόμενη Βουλή. Με τον τρόπο αυτό η πλειοψηφία επιχειρεί να δεσμεύσει πολιτικά όσους υπερψηφίσουν τόσο για το άρθρο όσο και για το τροποποιημένο του περιεχόμενο. Από την άλλη πλευρά η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθεί την μορφή που είχαν τα ψηφοδέλτια των προηγούμενων αναθεωρήσεων, δηλαδή αριθμός άρθρου και τίτλος.

psyf5


psyf2Δείτε εδω το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας


Δείτε εδω το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ


Ανταρσίες;

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η σημερινή διαδικασία ενδεχομένως να αναδείξει αρκετές εσωκομματικές διαφωνίες με τις κεντρικές προτάσεις που κατατέθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ηδη, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης έχει ανακοινώσει ότι διαφωνεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση του άρθρου 3 που εισάγει την θρησκευτική ουδετερότητα και καθιστά τον πολιτικό όρκο υποχρεωτικό έναντι του θρησκευτικού και του άρθρου 21 για την οικογένεια. Παράλληλα τάσσεται υπερ της αναθεώρησης του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Να σημειωθεί ότι «σιωπηλά» αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι το συγκεκριμένο άρθρο πρέπει να αναθεωρηθεί προς την κατεύθυνση της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Επίσης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έχει δημόσια εκφράσει την διαφωνία του με την άποψη του Μεγάρου Μαξίμου πως η παρούσα βουλή δεσμεύει απόλυτα την επόμενη και για το περιεχόμενο των υπο αναθεώρηση. Σε κάθε περίπτωση στην σημερινή ψηφοφορία θα τεθούν υπο την κρίση της εθνικής αντιπροσωπείας συνολικά 149 τροποποιήσεις για να ακολουθήσει η επόμενη ψηφοφορία στις 14 Μαρτίου. Οι διατάξεις που θα λάβουν λιγότερες από 151 ψήφους απορρίπτονται. Εκείνες που θα λάβουν από 151 εως 179 θα χρειαστούν στην επόμενη Βουλή τουλάχιστον 180 για να τροποποιηθεί το περιεχόμενό τους, ενώ όσες στην παρούσα φάση λάβουν τουλάχιστον 180 θετικές ψήφους τότε στην επόμενη θα απαιτηθεί η απόλυτη πλειοψηφία για να αποκτήσουν νέο περιεχόμενο.

psyf1

psyf4
psyf6


Σύμφωνα με την τοποθέτηση του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα, η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει στην πρώτη ψηφοφορία 5 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την σημείωση ότι η κατεύθυνση που δίνει η πλειοψηφία δεν δεσμεύει την επόμενη Βουλή. Υπο αυτά τα δεδομένα οι βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν κατά συνείδηση στα εξής άρθρα:

- 32 §4 για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής

- 32§5 για τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στην κατεύθυνση της αποσύνδεσης της διάλυσης της Βουλής

- 62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας

- 86 για τον περιορισμό των προνομιακών ρυθμίσεων της ποινικής ευθύνης των Υπουργών.

- 101 Α για τις ανεξάρτητες αρχές.

Υπο αυτά τα δεδομένα τα συγκεκριμένα 5 άρθρα είναι και τα μόνα που μπορούν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 180 θετικές ψήφους

Οι  παραπάνω είναι και οι μόνες προτάσεις οι οποίες αναμένεται να συγκεντρώσουν με ευκολία τουλάχιστον 180 θετικές ψήφους.tsipras_flabouraris
quick_tsipras


kokkalis_michelogiannakis
adonis_dendias_chatzidakis


Παράλληλα οι βουλευτές της Ν.Δ αναμένεται να ψηφίσουν όλες τις προτάσεις του κόμματός τους αλλά και τη συμπληρωματική πρόταση για το δικαστικό Σώμα στις Ένοπες Δυνάμεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα διαφοροποιηθεί σε σχέση με την στάση που είχε στην αρμόδια επιτροπή και θα καταψηφίσει την πρόταση για το άρθρο 54 για τη δυνατότητα ορισμού από ενιαίο ψηφοδέλτιο ως 5 βουλευτών απόδημου ελληνισμού.

Από την άλλη πλευρά  η κυβέρνηση προκειμένου να περάσει με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών μια σειρά από προτάσεις που έχει καταθέσει θα χρειαστεί να διαμορφώσει νέες πλειοψηφίες – κουρελού με ανεξάρτητους βουλευτές.

Ειδικά για τις προτάσεις που αφορούν τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας και της «θρησκευτικής ουδετερότητας» θα δυσκολευτεί να βρει «δεκανίκια» απο τον χώρο της κεντροδεξιάς, περιοχή που συνήθως βρίσκει κοινοβουλευτικά στηρίγματα.


pink1
pink2

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Τη δεδηλωμένη

και στο κλουβί σας ζαίοι

Ροδίων

Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε άρθρο 34 αντί για άρθρο 32 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτοί μας κυβερνάνε...

Μίμης

Αισθάνομαι μια σιγουριά πάντως βλέποντας τους βουλευτές μας, φαίνονται φωτισμένοι άνθρωποι, που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στο σωστό δρόμο...

Νίκος

Η Βουλή των Ελλήνων να έχει μέγιστο αριθμό 180 βουλευτές και νομίζω χωρίς αλλαγή του συντάγματος. Είναι εδώ και χρόνια αίτημα του κόσμου που θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα και οικονομία στην χώρα.Επιτέλους να το κάνουν.

100%

300 του Λεωνίδα.... 300 κότες της βουλής..... ΔΙΑΦΟΡΑ Ε; ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΆΣΜΑΤΑ ΑΥΣΤΗΡΆ ΔΙΚΆ ΣΑΣ....

Δημοσκόπος

Τέτοιο πανικό που εξέπεμψε ο καραφλάκιας Τζανακόπουλος δεν έχω ξαναδεί . Παραδοχή ήττας και προσπάθησε να το διορθώσει λέγοντας για φαντασιόπληκτο σενάριο . Σου λέει μήπως αν μιλήσουμε για Προκόπη τσιμπήσουν κάποιοι του σουβλακάκια της Ραφήνας και πούνε α δε θέλουν το Προκόπη στενό συνεργάτη του Καραμανλή . Δυστυχώς και καραμανλικοί δε τσίμπησαν και 2 βουλευτές του Αλέκση διαφοροποιήθηκαν στη ψηφοφορία . Άρα στο κενό οι εντυπώσεις που πήγαμε να δημιουργήσουμε . Ήδη μεγάλο κέρδος για το Κούλη οι διαφοροποιήσεις μέχρι στιγμής 2 βουλευτών και το γεγονός του πανικού του Αλέκση μέσω Τζανακόπουλου .

mnimoniolatris

Ντροπή για το άρθρο 16! θα ΄πρεπε να ντρέπονται που είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο χωρίς ιδιωτικά πανεπιστήμια (όταν έχουμε ιδιωτικά σχολεία) που δρα μεροληπτικά υπέρ των πλουσίων που μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό. ΝΤΡΟΠΗ! και για την συνεχή υποβάθμιση των ελληνικών πανεπιστημίων. Για τον κομμουνιστικό μεσαίωνα της "προοδευτικής" αριστεράς! ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!

gat 2 hav yor lov

η κέιτ μιτλετον αποκαλυψε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ποια ειναι τα αγαπημενα φαγητα του τζωρτζ κ της σαρλοτ..

dim

300 καρεκλόλαγνοι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα ... σωστός ο Αρκάς σήμερα απλά δεν έχει καταλάβει ότι δεν αφορά το σκίτσο του μόνο την κυβέρνηση.

Πόπη

Τέτοια ταύτιση ΝΔ- ΚΙΝΑΛ (Πασόκ) ούτε σε θρησκευτικό γάμο δεν είδαμε.

Αντίδραση

Προέχει να φύγει ο κακομούτσουνος πρωθυπουργός σου . Θα συνηθίσεις Πόπη πάρε και ξύδι

@Πιπη...

Ενώ η ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με την Παπακώστα ,τον Κουικ , την Κουντουρά,τον Παπαχριστοπουλο σου κάθεται τέλεια ... Και εις ανώτερα..... με τον Μιχαλολιακο και τον Κασιδιαρη..... κοντά είστε...

Εμμονή

Στον ύπνο σου τον βλέπεις τον Κυριάκο. Πλύσου έρχεται

Α

Υποθέτω ότι ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ σημαίνει ότι "δεν έχω τα κότσια να πάρω συγκεκριμένη θέση για το θέμα"...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης