Ίδρυμα Σόρος: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Τσίπρας θα μπορούσε να πάρει δημοσιονομικά ανταλλάγματα

soros-zaev01-mesa

Παραδέχονται ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αντίθετη στον συμβιβασμό - Ο αρχικός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ θα δεχόταν «κάθε διευθέτηση», λένε οι συνεργάτες του Σόρος - Έκθεση του ιδρύματος Open Society του αμφιλεγόμενου Τζορτζ Σόρος για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Το «χάσμα» ανάμεσα στον τρόπο που βλέπει ο ελληνικός λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ τους συμβιβασμούς που έκανε η Ελλάδα με τη Συμφωνία των Πρεσπών αναδεικνύει έκθεση που δημοσίευσε αυτόν τον μήνα το ίδρυμα Open Society του Τζορτζ Σόρος.

Στην έκθεση με τίτλο «Βόρεια Μακεδονία: Τι έρχεται μετά;» ο διεθνής οργανισμός που χρηματοδοτείται από τον δισεκατομμυριούχο αμφιλεγόμενο επενδυτή αναλύει το παρασκήνιο της Συμφωνίας, τα οφέλη που παρουσιάζει αυτή για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα σενάρια για την «επόμενη ημέρα».

Παίρνοντας ξεκάθαρα θέση υπέρ της Συμφωνίας, το Open Society υπογραμμίζει ότι η λύση που θα ήθελαν οι περισσότεροι Ελληνες (π.χ. να μην ονομάζονται «Μακεδόνες» οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας) θα ήταν αδύνατο να γίνει αποδεκτή από τις ελίτ και τον λαό της Βόρειας Μακεδονίας.

«Είναι ξεκάθαρο από τις δημοσκοπήσεις ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αντίθετη στον συμβιβασμό... Όλες οι δημοσκοπήσες που διενεργήθηκαν μετά την υπογραφή δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων απορρίπτει τη Συμφωνία και δεν δέχονται τον παραμικό συμβιβασμό στην διένεξη για το όνομα», επισημαίνει η έκθεση στο πρώτο της κεφάλαιο με τίτλο «Κατανοώντας την ελληνική αντίθεση στην προσέγγιση µε τη Βόρεια Μακεδονία».

Όπως επισημαίνεται στο ίδιο κεφάλαιο, η αντίθεση είναι πιο έντονη στην Βόρεια Ελλάδα και ιδίως στην περιοχές της «Θεσσαλονίκης, της ελληνικής Μακεδονίας και της Θράκης».

Στο άλλο άκρο του φάσματος βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας που έχουν επενδύσει πολλά στη διευθέτηση του ονοματολογικού ζητήματος εν μέσω ενός εχθρικού κλίματος.Όπως επισημαίνει ο διεθνής οργανισμός: «Ο αρχικός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ (αυτό που αποκαλείται ΣΥΡΙΖΑ του 3%) θα δεχόταν κάθε διευθέτηση της διένεξης (σ.σ.: µεταξύ Αθήνας και Σκοπίων). Στην πραγματικότητα, για τους υποστηρικτές από τον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα αποτελούσε απόδειξη ότι η παλιά αριστερή ψυχή του κόμματος δεν έχει χαθεί».

Τέλος, η έκθεση ασκεί κριτική στη Νέα ∆ηµοκρατία για τη στάση της κατά της συµφωνίας, ενώ επαινεί ονοµαστικά τον Γιάννη Μπουτάρη και τον Νίκο Μέρτζο για τη θέση που πήραν υπέρ αυτής.

Τα οφέλη για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η έκθεση συνεχίζει παραθέτοντας τα οφέλη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα από την επικύρωση της συµφωνίας.

Το πρώτο όφελος είναι ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε οι διεθνείς εταίροι να διευκολύνουν την κυβέρνηση να χαλαρώσει ορισµένες από τις δηµοσιονοµικές δεσµεύσεις της. Όπως αναφέρει το σχετικό απόσπασμα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να ενισχύσει την εικόνα του ανάµεσα σε ξένους εταίρους-κλειδιά, από τις ΗΠΑ και τη Γερµανία µέχρι την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που θα µπορούσε να αποδειχθεί επωφελές για τη βελτίωση του διεθνούς πολιτικού κλίματος που περιβάλλει τις αποφάσεις σχετικά µε την οικονοµική ατζέντα».

Το δεύτερο όφελος για τον ΣΥΡΙΖΑ αφορά το εγχώριο πολιτικό τοπίο. Όπως υποστηρίζει η έκθεση, η Συμφωνία των Πρεσπών εντάσσεται στο σχέδιο πολιτικής και εκλογικής στρατηγικής του κυβερνώντος κόμματος. «Το δεύτερο κέρδος για τον ΣΥΡΙΖΑ αφορά την εσωτερική πολιτική σκηνή. Αυτό έχει µακροχρόνια προοπτική και είναι συνδεδεµένο µε τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχεί στην Κεντροαριστερά για πολλά χρόνια. Η διευθέτηση της διένεξης για το όνοµα και άλλες κινήσεις, όπως η αναθεώρηση του ελληνικού Συντάγµατος, η επαναδιαπραγµάτευση των σχέσεων µεταξύ κράτους και Εκκλησίας, η έµφαση σε µια ατζέντα περισσότερο φιλελεύθερη πολιτικά και επικεντρωµένη στα δικαιώµατα, η ατζέντα κατά της διαφθοράς, η επίθεση στη Ν.∆. για τα δεξιά διαπιστευτήριά της, όλα αποτελούν κοµµάτι της ίδιας τακτικής: να αναδείξουν και να επισηµάνουν τη διάκριση µεταξύ των δεξιών και των αριστερών και προοδευτικών δυνάµεων, όπου κυριαρχεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτηµα της ονοµασίας, παρά το γεγονός ότι αποτελεί συναισθηµατικό θέµα για τους περισσότερους Ελληνες, αποτελεί παράδειγµα της στρατηγικής αυτής», σηµειώνει χαρακτηριστικά το Open Society Foundations.

Ως προς το ζήτημα της επίδρασης της συµφωνίας στην εκλογική μάχη του 2019, το ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος εκτιμά ότι «σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί απώλειες σε σχέση µε την επίδοσή του το 2015, αλλά κυρίως εξαιτίας άλλων λόγων και όχι εξαιτίας της Συµφωνίας των Πρεσπών».

Οι συντάκτες της έκθεσης τοποθετούν τις εθνικές εκλογές «πριν ή παράλληλα µε τις ευρωεκλογές» και προβλέπουν ότι η Ν.∆. θα κερδίσει την πρωτιά µε διαφορά από πέντε ως δέκα µονάδες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, στη Βουλή θα µπουν επίσης, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνηµα Αλλαγής, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, µε 6%-8% το καθένα. 

Σε σχέση µε τις εξελίξεις στην Ευρώπη, η έκθεση επισημαίνει τον καίριο ρόλο που διαδραµάτισε η Γερµανία για να πείσει και την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ «να ξεµπλοκάρουν τη διαδικασία ευρωατλαντικής ενσωµάτωσης της Βόρειας Μακεδονίας» µετά τη Συµφωνία των Πρεσπών, ιδίως απέναντι στη σθεναρή αντίσταση που προέβαλλε ο Εµανουέλ Μακρόν για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγµατεύσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (87)

!!!!!!!

ΑΝ ο Τσίπρας,ενδιαφεροτανε τόσο πολύ,για την Μακεδονία μας,όσο ενδιαφέρεται για την Βενεζουέλα και τον Μαδούρο,ειμαι σίγουρος οτι θα είχαμε μιά καλύτερη και πιό συμφέρουσα για μας συμφωνία,με τους σκοπιανούς...

ΜΟΝΟ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΑ ΣΩΣΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ! ! ! ! ! ! ! ! !

Δεν είναι μόνο αυτό. Χρόνια τώρα οι Έλληνες είναι " εκπαιδευμένοι " να είναι υποτακτικοί σε άλλα έθνη. Παραδειγματα πολλα. Καθημερινη κόλαση βιασμών από τους λαθρομετανάστες , δολοφονίες , ξυλοδαρμοί , βασανιστήρια και ληστείες. Και τι γινεται ? Σιωπή ως αντίδραση... Ι εν ψυχρω εκτελεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα και η έλλειψη κοινωνικης αντίδρασης αποδεικνύει αυτό. Η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο κατά της έρευνας της εκτέλεσης του Κωνσταντίνου Κατσίφα από Ελληνες ευρωβουλευτες αποδεικνύει αυτό. Ποιος λαος κανει τετοια πραγματα κατά του εαυτού του? Αυτή είναι η ελληνική νοοτροπία , μην αντιδράς και κανε ότι έχεις αμνησία. Όλοι οι άλλοι μπορούν να κάνουν οτι θέλουν , ομως οχι εσυ. Γιατί σκοτώνουν Έλληνες στην Αλβανία? Γιατί κατεδαφίζουν τα ελληνικά σπίτια στην Αλβανία? Γιατί βασανίζουν τους Έλληνες στην Αλβανία? Γιατί ξυλοκοπούν τους Έλληνες στην Αλβανία? Για να ήμαστε πλήρη ειλικρινής, οι ξυλοδαρμοί κατά των Ελλήνων συμβαίνουν, για παράδειγμα, παντού στα Βαλκάνια όπου ζουν ή σπουδάζουν Έλληνες. Αυτοί απλά μισουν τους Έλληνες με ολη τους την καρδια.......... Ο εβραϊκός λαός αντιμετώπιζε ένα παρόμοιο επίπεδο διωγμόν στην ιστορία του , αλλά οργανώθηκαν ως έθνος και τώρα είναι ένα από τα πιο ισχυρά κράτη στον κόσμο. Ο εβραϊκός λαός μάλλον είναι το πιο ισχυρό έθνος στον κόσμο σήμερα ή ένα από τα έθνη με την μεγαλύτερη επιρροή. Ομος ενοποιηθηκαν για να επιβιώσουν. Ο εβραϊκός λαός μας δείχνει τον δρόμο.

Γεώργιος Βλάχος

Είναι λογικά ξεκάθαρο ότι όταν διαβάζουμε αυτά που ξεδιάντροπα γράφονται, ότι αυτό που ήθελε και θέλει η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, δηλαδή να μην ονομάζονται <<Μακεδονία το κρατίδιο και Μακεδόνες οι κάτοικοι>> της γειτονικής χώρας, επειδή θα ήταν αδύνατο να γίνει αποδεκτή από τις ελίτ και τον λαό της Σκοπιανής Δημοκρατίας!! Η άρνησή τους στηρίζεται στην γνώση τους ότι οι δήθεν σύμμαχοι και φίλοι της Ελλάδας ορκίστηκαν να επιβάλουν στην Ελλάδα την ονομασία που επιθυμούσαν ο Τίτο και ο Στάλιν αλλά δεν τους το επέτρεψε ο Στεττίνιους. Εδώ σας αναφέρω την Πρόταση του ΥΠΕΞ Γερμανίας κύριου Γκένσερ στις 2 Μαϊου 1992 να αναγνωριστεί το νέο Κράτος ως <<Δημοκρατία των Σκοπίων>>Συνάντησε όμως την αντίσταση του Ηνωμένου Βασίλειου, Γαλλίας και Ιταλίας με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί η Κοινότητα να δίνει ονόματα σε άλλα κράτη. Εδώ γελάει και το παρδαλό κατσίκι μολονότι οι ΗΠΑ δεν μπήκαν ακόμη στον χορό. Θα σύρουν σε λίγο όμως και πάλι τον χορό για να σταθεροποιήσουν την περιοχή και να την ειρηνεύσουν και όλα αυτά για το καλό και όφελος της Ελλάδας. Είναι τόσο Μεγάλη η αγάπη και η καλοσύνη τους για την Ελλάδα, που είναι έτοιμη να πνίξουν την Πατρίδα μας αν δεν δεχθεί και δεν διεκπεραιώσει όλα όσα του επιβάλλουν για το καλό της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Εκείνο που δεν μας λένε οι φιλάνθρωποι σύμμαχοί μας είναι, γιατί πρέπει να ματώσει και πάλι η Ελλάδα προκείμενου να κυριαρχήσει και να υπάρξει μία φανταστική σταθερότητα και ειρήνη στα Βαλκάνια; Δεν είστε της γνώμης ότι μάτωσε αρκετά η Ελλάδα στον Β'Π Π; Γιατί σταθεροποιοί μόνο η λέξη <<Μακεδονία>> την κατάσταση στα Βαλκάνια και δεν κάνει το ίδιο και δεν επιτυνχάνει το ίδιο η λέξη Σκόπια ή οποιαδήποτε άλλη ονομασία που δεν περιέχει την λέξη Μακεδονία; Γιατί σκορπάει με μανία τα χρήματά του προκειμένου να ονομαστούν οι Σλάβοι <<Μακεδόνες>> όπως και έγινε, από που πηγάσει το απύθμενο μίσος του κατά των Ελλήνων; Είναι δυνατό να μας δώσει κάποιος μιά απάντηση;

Είναι προδότες και γουστάρουν

Παντού πουλημένα τομάρια. Πως έχασε ο προδότης μας την φωτογράφιση με τα ινδάλματά του;

Βασιλικός

Ο πραγματικός ιδιοκτήτης της ΠΓΔΜ, ουσιαστικά δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα των τελευταίων μηνών και όχι απαραίτητα δυσάρεστες. Κατ' αρχάς μιλάει διαρκώς για Βόρεια Μακεδονία. Δεύτερον, όταν μιλάει για Μακεδόνες, αναφέρεται σε πολίτες. Δηλαδή μιλάει για nationality και όχι ethnicity, δίνοντας έμφαση στην Μακεδονική υπηκοότητα, όχι την εθνική ταυτότητα. Επίσης, επειδή πολλοί Μακεδόνες αναρωτιούνταν πως θα λέγονται αυτοί από εδώ και στο εξής, η απάντηση είναι..Έλληνες Μακεδόνες και η Μακεδονία...Ελληνική Μακεδονία. Άλλο καλό, αλλά και διφορούμενο, η αναφορά σε Ελληνική Μακεδονία και την Θράκη. Δηλαδή κατά το ευαγές ίδρυμα, είτε η Θράκη είναι Ελληνική, είτε (ανάλογα πως το διαβάζει κανείς) αναφέρεται σε Ελληνική Μακεδονία και (Ελληνική) Θράκη. Σε κάθε περίπτωση δεν θα θεωρούσα την συγκεκριμένη έκθεση (στα σημεία που αναφέρεται σε εθνικά θέματα) ως ανθελληνική τοποθέτηση. Τώρα, το γεγονός πως ένας ιδιώτης, μπορεί να έχει συμμετοχή στην διαμόρφωση της ιστορίας ολόκληρων λαών, αυτό φοβάμαι πως "είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε" (κατά τον Μπογιόπουλο). Αφού η οικονομία παγκοσμιοποιείται και εταιρίες αποκτούν μεγαλύτερη οικονομική δύναμη από τα κράτη, κάτι τέτοια είναι μάλλον μικρά δείγματα του που βαδίζουμε.

Sokratis

Παρόλο που η μεγάλη πλειοψηφία είναι αντίθετη στη συμφωνία, ο Πρωθυπουργός μας μιλάει για μειοψηφίες. Θες να κάνεις το άσπρο μαύρο κ Τσίπρα; Θέλεις να μη μιλάμε μήπως ούτε να σκεφτόμαστε, νομίζεις πως είσαι το καλό παιδί των Ελλήνων; NA φύγεις από τη χώρα αυτή που σε ανέθρεψε..να πας στο φίλο σου στον Μαδούρο να κάνετε φιλοσοφικές συζητήσεις του αέρα όπως αυτές που πλασάρεις εδώ.

amerikanos

συριζαιοι κουφαλες ερχονται κρεμαλες

αριστεροί προδότες παλιοτόμαρα

Οι ΠΡΟΔΟΤΕΣ οι αριστεροί προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλο τους.

Η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική

Οι Γερμανοί φεύγοντας σκότωσαν τους Γερμανοπροσκηνηνενους έτσι και ο Σόρος.. έκανε την δουλειά του και τώρα τους δίνει κανονικά...

@

..... κάνεις λάθος εμείς τους σκοτώσαμε στο Κιλκις !!!

@!

Η εμφύλια Μάχη του Κιλκίς έλαβε χώρα στις 4 Νοεμβρίου 1944 μεταξύ του ΕΛΑΣ από τη μία πλευρά, και εθνικιστικών ομάδων και Ταγμάτων Ασφαλείας ....

ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Γιατι δεν ξεραμε οτι τα πηρε ο Τσιμπλας , συριζαιοι, ανελ. ποταμακι για να στηριξουν τη συμφωνια των Πρεσπων; Απο το Σορος περιμεναμε; η τους νοιαζει τα αναρχοκομμουνια για τα εθνικα θεματα; αυτοι μια ζωη προδοτες και ανθελληνες ειναι.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης