Στον κατώτατο μισθό και τον διεμβολισμό του κέντρου ψάχνει «ομπρέλα» ο Τσίπρας μετά το ξεπούλημα της Μακεδονίας

Στον κατώτατο μισθό και τον διεμβολισμό του κέντρου ψάχνει «ομπρέλα» ο Τσίπρας μετά το ξεπούλημα της Μακεδονίας

Παράλληλα ξορκίζει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών αν και καλείται να κυβερνήσει με ένα προβληματικό σχήμα

tsio-yprg
Στροφή στα φιλολαϊκά μέτρα κάνει η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας ξορκίζει τα σενάρια πρόωρων εκλογών το Μάιο, διαμηνύοντας εξάντληση της Συνταγματικής θητείας και κάλπες το φθινόπωρο του 2019. Στα απόνερα της Συμφωνίας των Πρεσπών και των επιθέσεων του πρώην εταίρου Πάνου Καμμένου ο πρωθυπουργός δίνει σήμα επανεκκίνησης και δρομολογεί το απαραίτητο “λιφτινγκ” με στροφή στην Κεντροαριστερά. Διόλου τυχαίο το νέο προσκλητήριο για τη συγκρότηση "προοδευτικού μετώπου" , μιλώντας, χθες, σε εκδήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη με αφορμή τον απολογισμό του έργου του στο ευρωκοινοβούλιο. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών δεν είναι απλά οι πολιτικές ισορροπίες και η κοινωνική συνοχή εξαιτίας της ηγεμονίας των νεοφιλελεύθερων ιδεών, αλλά ο κίνδυνος, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις της ακροδεξιάς να πάρουν σημαντικό προβάδισμα.

Η επόμενη ημέρα από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και της αποχώρησης των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα ίσως αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση για τον Αλέξη Τσίπρα, παρά τη συγκρότηση μίας νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Αν και οι Πρέσπες εξαέρωσαν τρία κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ “αντέχει”, ο πρωθυπουργός καλείται να κυβερνήσει με ένα προβληματικό σχήμα, η σύνθεση του οποίου προέκυψε από προθύμους διαφορετικών ιδεολογικών χώρων και στοχεύσεων. Αυτό το δεδομένο ίσως αποτελέσει τον καταλυτικό παράγοντα που ο κ. Τσίπρας αποφασίσει να μην” οδηγήσει” το κυβερνητικό όχημα μέχρι το τέλος της διαδρομής, αλλά όταν κρίνει πως τα καύσιμα τελειώνουν. Πάντως, η αλλαγή ατζέντας και απομάκρυνση όσο γίνεται από το Μακεδονικό αποτελεί προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου, καθότι η κουβέντα για τις Πρέσπες επισκίασαν την κυβερνητική ρητορική περί αλλαγής σελίδας μετά το Μνημόνιο και της επιστροφής στην κανονικότητα. Με το βλεμμα στα “θετικά μέτρα” και τις παροχές το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδοθεί σε ένα επικοινωνιακό ντελίριο μέχρι οι προσπάθειες να αποτυπωθούν στις δημοσκοπήσεις, όπου και αναμένεται να κρίνουν το χρόνο των εκλογών. Το σενάριο για εκλογές το φθινόπωρο του 2019 φαίνεται να κερδίζει έδαφος έναντι των τριπλών τον Μάιο, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται μετά τη ψήφιση των θετικών μέτρων.

Στόχος οι αναποφάσιστοι και το κέντρο

Κατά το πρώτο υπουργικό του έτους, ο πρωθυπουργός αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της εισαγωγικής του ομιλίας στην αύξηση του κατώτατου μισθού, σε μία προσπάθεια να χτίσει τα “κοινωνικά” θεμέλια για τις επικείμενες εκλογές και να κερδίσει από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων που ανήκουν στο κέντρο. Επανέλαβε, πολλές φορές, ίσως και εμμονικά, τις λέξεις - κλειδιά για την αύξηση κατώτατου μισθού (στα 650 ευρώ από 586) , έξοδος από την κρίση, κανονικότητα, ενώ επιτέθηκε στις κυβερνήσεις ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. “Είμαστε η κυβέρνηση των πολλών, όχι των λίγων. Είμαστε των πράξεων”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα οδηγήσει την Ελλάδα στην επόμενη ημέρα, ενώ οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019.

«Η πλειοψηφία των βουλευτών έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση να προχωρήσει και να ολοκληρώσει ένα εξαιρετικά σημαντικό για τον ελληνικό λαό και για τη χώρα έργο με ορίζοντα το τέλος της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας, το φθινόπωρο του 2019. Έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης αναγνωρίζοντας ότι η χώρα και η οικονομία έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα. Αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι μεγάλες θεσμικές και κοινωνικές τομές που έχουμε μπροστά μας πρέπει να υλοποιηθούν από μια κυβέρνηση που έχει αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να τις υλοποιήσει» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Από τη κυβέρνηση που κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα έξω από το καθεστώς των μνημονίων. Από τη κυβέρνηση που κατάφερε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και την σταθερότητα στην ελληνική οικονομία. Από τη κυβέρνηση που κατάφερε να ρυθμίσει το δημόσιο χρέος, καθιστώντας το βιώσιμο και να δημιουργήσει όρους για την ομαλή αναχρηματοδότηση του» πρόσθεσε.

Έξοδος στις αγορές - Αύξηση κατώτατου μισθού

Αναφέρθηκε και στην επικείμενη έκδοση 5ετούς ομολόγου: «Και ειρήσθω εν παρόδω να σας ενημερώσω ότι σήμερα ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ότι η Ελλάδα εκκίνησε τη διαδικασία έκδοσης νέου πενταετούς ομολόγου στις αγορές χρήματος. Και η εξέλιξη αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον γιατί κατεδαφίζει άλλο ένα από τα ψευδοεπιχειρήματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τις δυνατότητες της χώρας να έχει πρόσβαση στο διεθνή δανεισμό. Και υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα του δανεισμού με όρους επικοινωνιακού πυροτεχνήματος αλλά με σχέδιο και με τη σοβαρότητα και την τεχνική αρτιότητα που του αρμόζει» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κλείσιμο
«Η κυβέρνηση μας συνεχίζει λοιπόν. Και συνεχίζει με αποφασιστικότητα και επιμονή» είπε στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

H Ελλάδα είναι διαφορετική χώρα από αυτή που παραλάβαμε

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι η χώρα σήμερα είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη που παρέλαβε η κυβέρνησή του τον Ιανουάριο του 2015: «Με στοχοπροσήλωση και σκληρή δουλειά, το έργο της ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας με προσανατολισμό τη δίκαιη ανάπτυξη. Ώστε τον Οκτώβριο του 2019 οι έλληνες πολίτες να μπορούν να συγκρίνουν. Να συγκρίνουν την Ελλάδα του σήμερα με την χώρα που μας παρέδωσαν οι κυβερνήσεις του παλιού πολιτικού συστήματος τον Ιανουάριο του 2015. Και όλοι ήδη βλέπουν ότι πρόκειται για μια διαφορετική χώρα. Μια χώρα στην οποία δημιουργούνται όροι και προϋποθέσεις για να αφήσουμε πίσω μας την κρίση. Να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα της παρακμής, της χρεοκοπίας και του εκφυλισμού. Και να οικοδομήσουμε μια χώρα δυναμική, με αυτοπεποίθηση. Μια χώρα που στηρίζεται πια στις δικές της δυνάμεις. Μια χώρα πρωταγωνίστρια στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Η σημερινή (σ.σ Δευτέρα) συνεδρίαση, όμως, είναι ιδιαίτερη και επειδή λαμβάνει χώρα λίγα μόνο 24ωρα μετά την κύρωση από τη μεριά του Ελληνικού Κοινοβουλίου της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ενός ιστορικού πολιτικού γεγονότος που σηματοδοτεί τόσα πολλά: Την επίλυση μιας ιστορικής εκκρεμότητας με τους γείτονες μας, με τη Βόρεια Μακεδονία. Το πέρασμα σε μια νέα εποχή συνεργασίας, αλληλεγγύης και φίλιας στα Βαλκάνια. Αλλά και την ήττα του εθνικισμού και από τις δύο μεριές των συνόρων. Που είναι την ίδια στιγμή μια νίκη των δυνάμεων που δεν έχουν σκοπό να αφήσουν το μέλλον και των δύο λαών στους πατριδοκάπηλους και τους εμπόρους του μίσους. Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι δεν είναι μόνο αυτοί οι λόγοι που καθιστούν αυτή τη συνεδρίαση ιδιαίτερη. Είναι και ένας ακόμα.

Είναι το γεγονός ότι σήμερα στην ημερήσια διάταξη έχει να κάνει μ' ένα θέμα που ακουμπά τον πυρήνα του πολιτικού μας σχεδίου, των στρατηγικών μας στοχεύσεων αλλά κυρίως ακουμπά τον πυρήνα του κοινωνικού ζητήματος και των κοινωνικών αντιθέσεων. Το ζήτημα δηλαδή του μισθού. Του κατώτατου μισθού. Από την πρώτη στιγμή της δικής μας διακυβέρνησης είχαμε επισημάνει την κομβική σημασία που έχει για εμάς ο μισθός.

Είχαμε επισημάνει ότι η στρατηγική της δίκαιης ανάπτυξης και ο στρατηγικός στόχος περιορισμού των ανισοτήτων περνά μέσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού, από την ενίσχυση της μισθωτής εργασίας, από την ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων. Μετά λοιπόν την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής και την έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων έχουμε πλέον την δυνατότητα να προχωρήσουμε στην υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών που δίνουν σάρκα και οστά στις στρατηγικές αυτές στοχεύσεις. Ήδη όπως πολύ καλά γνωρίζετε η κυβέρνηση μας έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στο πεδίο της αγοράς εργασίας.

Η σημερινή μας πρωτοβουλία είναι επιστέγασμα μιας ολόκληρης προσπάθειας, δεν είναι ένα πυροτέχνημα.

1. Με τις εντατικές προσπάθειες του Σώματος επιθεώρησης εργασίας αλλά και με σειρά στοχευμένων νομοθετημάτων καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα και να μειώσουμε την μαύρη εργασία από το 20% που βρισκόταν το 2014 στο 9% το 2018, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική μείωση και το πετύχαμε σε σκληρές συνθήκες. Και συνεχίζουμε την σκληρή δουλειά για να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Για να κάνουμε την Ελλάδα όχι απλώς μια κανονική χώρα αλλά μια χώρα πρότυπο σεβασμού των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας.

2. Έχουμε επίσης ήδη επαναφέρει το καθεστώς προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων δημιουργώντας ένα θεσμικό πλαίσιο που όχι μόνο έχει οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών για 100000 εργαζόμενους μέσα σε λίγους μήνες. Αλλά και λειτουργεί ως κίνητρο για την οργάνωση των εργαζομένων και την ενίσχυση των διαπραγματευτικών τους δυνατοτήτων.

3. Τρίτη αλλά εξίσου σημαντική αν όχι σημαντικότερη επιτυχία η μείωση της ανεργίας. Από το 27% του 2014, η ανεργία σήμερα βρίσκεται στο 18,3% με την δημιουργία 350 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Στα 650 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Ο κ.Τσίπρας προχώρησε στην ανακοίνωση της απόφασής του για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ (από 586 σήμερα- αύξηση 11%) και ζήτησε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, πράγμα που έγινε δια χειροκροτήματος.

Ειδικότερα, είπε: «Σήμερα όμως είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ακόμη ένα μεγάλο βήμα. Να προχωρήσουμε σε μια εμβληματική για τον κόσμο της εργασίας πρωτοβουλία που θα έχει πολλαπλές ευεργετικές συνέπειες. Για τον περιορισμό των ανισοτήτων, για την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, για την τόνωση της ανάπτυξης, 
για την ίδια την αυτοπεποίθηση των μισθωτών στρωμάτων. Μιλώ φυσικά για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την συνακόλουθη κατάργηση του υποκατώτου μισθού για τους νέους. Αυτού του κατάπτυστου θεσμού που δημιουργούσε εργαζομένους δύο ταχυτήτων, χωρίς να προσφέρει απολύτως τίποτα στη μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας. Σας καλώ λοιπόν σήμερα, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια μειώσεων μισθών να προβούμε σε ένα ακόμη ιστορικής σημασίας βήμα. Να εγκρίνει το υπουργικό μας συμβούλιο την πρόταση για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αναδιαμόρφωση του κατώτατου στα 650 ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι όσοι νέοι εργαζόμενοι παίρνουν τον υποκατώτατο μισθό 510 ευρώ και όσοι παίρνουν τον κατώτατο των 586, από τον επόμενο μήνα θα λαμβάνουν μισθό 650 ευρώ.

Βήμα προς την αποκατάσταση της αδικίας

Συνεχίζοντας την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός είπε: «Νομίζω ότι αυτή η κίνηση είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Για όλους εκείνους και εκείνες που την περίοδο της κρίσης είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται, είδαν τους μισθούς τους να περικόπτονται σε ένα βράδυ κατά 22% και 32%, για όλους όσοι πέρασαν στο βάναυσο καθεστώς του υποκατώτατου μισθού. Για όλους εκείνους και εκείνες που σήκωσαν στην πλάτη τους το βάρος της χρεοκοπίας και της προσαρμογής. Για εκείνους που είδαν τα όνειρα της ζωής τους, τις προοπτικές τους και τις προσδοκίες τους να βυθίζονται μέσα στο σκοτάδι της κρίσης. Και αυτό είναι ένα μόνο βήμα στην μεγάλη πορεία για την αποκατάσταση των αδικιών και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας ισότητας και αλληλεγγύης.
Διότι φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε. Και να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και πίστη στις ιδέες και το σχέδιο μας. Ξέρω ότι παρόλο που η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας θα δεί θετικά τη σημερινή ιστορική απόφαση. Θα υπάρξουν όμως και ορισμένοι – λίγοι- που θα τη δουν αρνητικά. Πρόκειται για όλους εκείνους που στα χρόνια της κρίσης είδαν τη κρίση ως ευκαιρία για να διευρυνθούν οι αντιθέσεις και ταυτόχρονα η δική τους κερδοφορία. Και όλοι εκείνοι – οι λεγόμενοι και νεοφιλελεύθεροι - που θεωρούν ότι προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι η συντριβή της εργασίας. Τους απαντάμε ότι η συντριβή της εργασίας δεν είναι ο δρόμος για την βιώσιμη ανάπτυξη και την τόνωση της οικονομίας. Αντίθετα αποτελεί, αποδεδειγμένα, την συνταγή της χρεοκοπίας.

Ο πρωθυπουργός, κατέληξε:

Γιατί δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι κρίσεις της ιστορίας του καπιταλισμού ξέσπασαν όταν οι ανισότητες έφτασαν στο υψηλότερο σημείο τους. Γιατί δεν πιστεύουμε στις ψευδείς υποσχέσεις των δήθεν ειδικών που μας λένε ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η μείωση των μισθών.  Γιατί ξέρουμε από την θεωρία και την εμπειρία ότι στην πραγματικότητα των αντίθετο συμβαίνει. Ότι η αύξηση των μισθών είναι η προϋπόθεση και η ανάπτυξη είναι το αποτέλεσμα. Με την απόφαση μας αυτή σήμερα δίνουμε νέα ελπίδα και προοπτική. Όχι μόνο στους 600.000 εργαζόμενους που επηρεάζονται ευθέως από την αύξηση. Ούτε μόνο στους 280.000 που επηρεάζονται εμμέσως από την αύξηση επιδομάτων, που είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό. Δίνουμε ελπίδα και προοπτική στο σύνολο των εργαζομένων στη χώρα. Δίνουμε ελπίδα και προοπτική στο σύνολο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Δίνουμε ελπίδα και προοπτική στους ελεύθερους επαγγελματίες. Δείχνουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Και ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τον διαβεί. Γιατί είναι η κυβέρνηση των πολλών και όχι των λίγων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης