Τσίπρας: Υπόδειγμα διπλωματικής επίλυσης διαφορών η Συμφωνία των Πρεσπών

4698181

Μητσοτάκης και Γεννηματά είναι στην ίδια γραμμή με τους εθνικιστές του VMRO είπε ο πρωθυπουργός που μίλησε  σε εκδήλωση του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη  - Παρόντες Μπίστης, Ραγκούσης,  Τζουμάκας και Δανέλλης 

Mηνύματα για κοινή δράση των δυνάμεων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μίλησε απόψε σε εκδήλωση του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη με αφορμή τον πενταετή απολογισμού του έργου του στις Βρυξέλλες.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τον στόχο του για μια ευρεία προοδευτική συμμαχία και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και σημείωσε ότι αντίπαλός είναι μια νέα δεξιά που οδηγεί στην εθνική περιχαράκωση. 

Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδαίτερη αναφορά στην ενίσχυση της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη και κατηγόρησε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κάνει στροφή στα άκρα. Η σημερινή ΝΔ δεν είναι αυτή που γνωρίσαμε είπε συγκεκριμένα και τόνισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να συστατευθούν απέναντι στον κίνδυνο της ακροδεξιάς. Το παρών στη σημερινή εκδήλωση έδωσαν οι Νίκος Μπιστης, Γιάννης Ραγκουσης, Στέφανος Τζουμάκας και Σπύρος Δανέλλης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία αναφερόμενος στην πρόταση για να δοθεί σε αυτόν και τον Ζόραν Ζάεφ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός το σημαντικότερο για αυτή τη Συμφωνία είναι ότι διασφαλίζει την ειρήνη, τη συνύπαρξη στη Βαλκανική και  αυτό δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα βραβείο και καμία άλλη τιμή. 

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού

Η Συμφωνία των Πρεσπών "σηματοδοτεί μια μεγάλη τομή που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά συνολικότερα την ταλαιπωρημένη, βασανισμένη από τις αντιπαλότητες, το μίσος, τους πολέμου, περιοχή των Βαλκανίων", είπε ο Αλ. Τσίπρας.

"Κι εμείς ερχόμαστε σήμερα κι αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι όταν υπάρχουν προοδευτικές κυβερνήσεις και δυνάμεις που τολμούν και δεν δειλιάζουν μπροστά στο πολιτικό κόστος να υπερασπιστούν αξίες, τότε μπορεί να γραφτεί ιστορία που αφορά και το χθες και κυρίως όμως το σήμερα και το αύριο", είπε. Τόνισε πως "όταν προοδευτικές κυβερνήσεις αναλαμβάνουν την ευθύνη, αποδεικνύεται ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε μαζί ένα διαφορετικό μέλλον για την περιοχή μας".

"Αναλάβαμε πριν από 4 χρόνια τη διακυβέρνηση του τόπου με στόχο να σταματήσουμε την καταστροφή και να βγάλουμε τη χώρα από τη μνημονιακή περιπέτεια και να υπερασπιστούμε αξίες", είπε ο Αλ. Τσίπρας.

"Πιστεύω ότι παρά τα λάθη που μπορεί να κάναμε όλα αυτά τα χρόνια δεν υπάρχει ούτε ένας που να μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν υπερασπιστήκαμε αξίες και αρχές και ότι δεν βάλαμε ένα λιθαράκι να προχωρήσει μπροστά ο τόπος για την οικονομία και την ενδυνάμωση της χώρας στη διεθνή σκηνή", ανέφερε.

"Λίγες ώρες πριν στο υπουργικό συμβούλιο προχωρήσαμε σε ένα πολύ σημαντικό βήμα, μετά από 10 χρόνια μείωσης των μισθών προχωρήσαμε στην απόφαση να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό και να καταργήσουμε τη θεσμική αθλιότητα του υποκατώτατου μισθού για τους νέους ανθρώπους", τόνισε.

Σήμερα με την επιμονή μας να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και προπάντων το αξιακό μας πρόσημο ως δύναμη της προόδου και να αντισταθούμε στα κελεύσματα όσων μας έλεγαν ότι θα έχουμε μεγάλο πολιτικό κόστος, η επιλογή μας να μείνουμε σταθεροί στην προσπάθεια μας, μας κάνει σήμερα, τρεις μέρες μετά την 25η Γενάρη του 2019 και 4 χρόνια μετά την 25η Γενάρη του 2015, να αισθανόμαστε δικαιωμένοι, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Θα ολοκληρώσουμε τη συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία

"Μπροστά μας έχουμε ακόμα σκληρές μάχες, έχουμε όμως και την ηθική και την πολιτική δύναμη να ολοκληρώσουμε τη συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία και να προχωρήσουμε σε σειρά σημαντικών κοινωνικών και θεσμικών τομών", είπε ο Αλ. Τσίπρας.

"Βλέποντας συνολικά την εικόνα της Ευρώπης είναι η αίσθησή μου ότι ο ευρωπαϊκός Νότος, όχι όλος, αλλά η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα αποτελούν οάσεις σε μια πολιτική έρημο", τόνισε και πρόσθεσε ότι "η Ευρώπη οδηγείται δυστυχώς σε λάθος κατεύθυνση, σε επικίνδυνους δρόμους".

Γιατί, είπε, για πρώτη φορά αυτό που διακυβεύεται δεν είναι απλά οι πολιτικές ισορροπίες και η κοινωνική συνοχή εξαιτίας της ηγεμονίας των νεοφιλελεύθερων ιδεών, αλλά αυτό που διακυβεύεται είναι υπαρξιακό για την Ευρώπη. "Υπάρχει ο κίνδυνος οι ευρωπαϊκές δυνάμεις της ακροδεξιάς να πάρουν σημαντικό προβάδισμα στις επικείμενες ευρωεκλογές", ανέφερε.

Πρόκειται για μια νέα δεξιά που έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και δίνει στίγμα μέσα στο ΕΛΚ, είπε αναφερόμενους στους Κουρτς, Λεπέν κ.α.

Ο Μητσοτάκης μετατοπίζει τη ΝΔ στα άκρα

"Η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά και του αντιπροέδρου Γεωργιάδη, του κ. Βορίδη και του κ. Σαμαρά που είναι ο ιδεολογικός ινστρούκτορας αυτής της μετατόπισης, είναι ένα διαφορετικό κόμμα από αυτά που είχαμε γνωρίσει τα προηγούμενα χρόνια", είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Μιλώντας για το ευρωπαϊκό τοπίο είπε ότι αυτή η νέα δεξιά -που είχε περιγράψει νωρίτερα- με μια στροφή στην εθνική περιχαράκωση και στην εθνικιστική ρητορική, αναλαμβάνει κυβερνητικές ευθύνες και στοχεύει στην καθιέρωση της ως ρυθμιστή στο ευρωπαϊκό συμβούλιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βασικός πυλώνας για μια προοδευτική συμμαχία

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η συμβολή του Δημήτρη Παπαδημούλη και όλης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έχει υπάρξει πολύ σημαντική, για να γίνουν πραγματικότητα αυτές οι πρωτοβουλίες. Με την “Προοδευτική Συμμαχία” στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και τα δύο Ευρωπαϊκά Φόρα Προοδευτικών Δυνάμεων στη Μασσαλία και το Μπιλμπάο. Και αυτό κατάφερε να προβληθούν οι ελληνικές θέσεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα, από τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, ως την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Τα πέντε τελευταία χρόνια δώσαμε εξαιρετικά δείγματα γραφής μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Και πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα αυτή τη προοδευτική συμμαχία που αναζητεί, διεκδικεί και παλεύει ο Δημήτρης και οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να επιχειρήσει να την εκφράσει το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές.

Υπογράμμισε πως η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ούτως ή άλλως διαδραματίσει ρόλο καταλυτικό στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ειπε, θα αναζητήσει και ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας με δυνάμεις και πρόσωπα που αντιλαμβάνονται την ανάγκη μιας ευρύτερης συμπόρευσης. Με ξεκάθαρο μέτωπο στον εθνικισμό και την ακροδεξιά. Με ξεκάθαρο μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές που τρέφουν τον ακροδεξιό και αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και οι προοδευτικές, φιλοευρωπαϊκές και αντινεοφιλελευθερες δυνάμεις στην Ευρώπη πρέπει να βγουν ισχυρές από τις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Για να είναι ο βασικός πολιτικός πυλώνας της ενωτικής ανασύνθεσης όλων εκείνων των δυνάμεων, που θέλουν και μπορούν να πορευτούν μαζί, για μια ριζική αλλαγή πορείας της Ευρώπης.

ΣΧΟΛΙΑ (53)

Άγγελος

Αφού ήταν και ο Τζουμάκας στην μάζωξη, των προδοτών εθνομηδενιστών, εγώ ησύχασα. Έχασε κανένας το πορτοφόλι του;;

"Κύριοι" του Σύριζα

Είστε τελειωμένοι. Όσες αυξήσεις και να δώσετε (προεκλογικά μπαξίσια) ο λαός σας έχει καταλάβει πλέον και θα σας τιμωρήσει όπως σας αξίζει. Με μονοψήφιο αριθμό σε πρώτη φάση και αν είμαστε τυχεροί και εκτός βουλής!

Είσαι κ προκλητικός

εκτός των άλλων...Το νου σας όλη η συμμορία γιατί τελειώνετε...

ειστε τελειωμενοι και δεν το καταλαβατε.

Ολοι θα παρετε αυτο που σας αξιζει υπαρχει θεια δικη αργει αλλα δεν ξεχναει.Χαρειτε για λιγο ακομη.Το εγκλημα που κανατε δεν παραγραφετε και δεν ξεγραφετε.Ο λαος δεν χρειαζετε να κανει τιποτα οτι εκανε εκανε.Ο λαος θα ειναι θεατης.

Τσίπρα προδότη!

Τσίπρα προδότη! Τσίπρα προδότη! Τσίπρα προδότη!

NAI!

Θέλουμε κι άλλα υποδείγματα, Αλέξη μας, ΠΘ-ργάρα μας!!!!! Πιάσε ένα Νόμπελ στο Μαξίμου με απ' όλα! Ακόμα;;

υπόδειγμα

διπλωματικής ασχετοσύνης και αμορφωσιάς εκ μέρους της ελλάδας,η συμφωνία,αλλά είναι τόσο γαιδούρια που δεν τους νοιάζει τίποτε!

Νίκος

Κάνε εκλογές άμεσα βρε αλήτη

Πετρογιάννης

Μα φυσικά, αν τα παραδώσεις όλα, σε υπολογίζουν οι αντίπαλοι σαν ένα "υπόδειγμα" πολιτικής και διπλωματίας του τύπου "πάρτα όλα"!! Το πωλητήριο της Μακεδονίας το έχετε χρεωθεί, οβερ!

Ελληνας

Έλα μια βόλτα στη Μακεδονία ν σ αγκαλιάσουμε γιατί σ αγαπάμε πολύ.Ου να χαθείς Προδότη!Γράφτηκες στην Ιστορία με μαύρα γράμματα.Ξεπέρασες και τον Εφιάλτη.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης