Αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων ανακοίνωσε ο Ξανθός

4563231

Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε τα μέτρα στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας - Αναμένεται να δοθούν την Τρίτη στη διακομματική επιτροπή της Βουλής -  Η τιμολόγηση δεν αφορά μόνο στα νέα φάρμακα, αλλά αναπροσαρμόζονται και τα υπάρχοντα - Τι ισχύει για τα γενόσημα

Τη δέσμη των μέτρων για τη φαρμακευτική πολιτική παρουσίασε το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, στους τρεις φορείς εκπροσώπησης της φαρμακοβιομηχανίας, τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ), την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και το PIF (Φορέας για την Καινοτομία.

Τα μέτρα αναμένεται να δοθούν την Τρίτη στη διακομματική επιτροπή της Βουλής για το Φάρμακο και θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης.

Το σύστημα τιμολόγησης αποτελεί το επίκεντρο των αλλαγών που προωθούνται με τα νέα μέτρα. Σύμφωνα με αυτό, τα νέα φάρμακα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα θα λαμβάνουν τιμή ίση με τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών του φαρμάκου στην Ευρωζώνη, αντί των τριών χαμηλότερων τιμών ισάριθμων χωρών στην Ευρώπη που ισχύει σήμερα.

Από το υπουργείο Υγείας υποστηρίζουν ότι θα γίνει πιο απλό το σύστημα τιμολόγησης και οι τιμές αναφοράς θα προκύπτουν από χώρες με κοινό νόμισμα και παρόμοιο επίπεδο οικονομικής – κοινωνικής ανάπτυξης. Ωστόσο, στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς διαβλέπουν πως το νέο σύστημα τιμολόγησης θα φέρει αυξήσεις στις τιμές των πρωτότυπων φαρμάκων, συνεπώς και επιβάρυνση στους ασφαλισμένους.

Η τιμολόγηση δεν αφορά μόνο στα νέα φάρμακα, αλλά αναπροσαρμόζονται και τα υπάρχοντα. Τα φάρμακα που έχουν σήμερα τιμή ανώτερη των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, θα υφίστανται ετήσια μείωση τιμής κατά 10%, μέχρι η τιμή τους να εξισωθεί με τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων. Τα φάρμακα που έχουν τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης, θα αυξάνονται κατά 10% σε ετήσια βάση, μέχρι να φτάσουν στη χαμηλότερη τιμή.

Επιπλέον, από το υπουργείο Υγείας προτείνεται να γίνεται μία ανατιμολόγηση στο δελτίο τιμών τον χρόνο, αντί για δύο που ισχύει σήμερα.

Όσον αφορά στα γενόσημα φάρμακα, θα λαμβάνουν το 65% της τιμής του πρωτοτύπου, του οποίου λήξει η πατέντα (off patent), έναντι 50% που λάμβαναν μέχρι σήμερα.

Αλλαγές θα επέλθουν και στο περίφημο τέλος εισαγωγής νέου καινοτόμου φαρμάκου (σήμερα είναι 25%) σε 5% κατά τον πρώτο χρόνο, 4% τον δεύτερο, 3% τον τρίτο, 2% τον τέταρτο, 1% τον πέμπτο και στη συνέχεια θα παύει να υφίσταται.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

barbaros_main02

Δείτε χάρτη με τις τουρκικές αξιώσεις - Βγάζουν το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» και το γεωτρύπανο «Πορθητής» - Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Άγκυρα απέστειλε επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, στην οποία αναφέρεται σε απόφαση για πραγματοποίηση γεωτρήσεων στη κυπριακή ΑΟΖ, υποστηρίζοντας ότι μεγάλο μέρος της αποτελεί ΑΟΖ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους

12
4783900

«Η ευρωκάλπη είναι το πρώτο ημίχρονο και το αποτέλεσμα πρέπει να είναι τέτοιο που να μην έχει κανείς αμφιβολία για το τελικό αποτέλεσμα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Στις 26 Μαΐου ψηφίζετε για Δήμαρχο όποιον θέλετε» - Για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Από Κουρουμπλή, Κουντουρά και Κόκκαλη, ένας Τζουμάκας δρόμος»

90
tsipras_omilia_art

Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.

15