Τι αλλάζει στο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων

Φαρμακα

Τι σημαίνουν οι αλλαγές για τον φαρμακευτικό κλάδο και τους πολίτες 

Αλλαγές δρομολογεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων. Οι αλλαγές θα ενταχθούν σε νομοσχέδιο-"σκούπα" για την υγεία, που ετοιμάζεται, έπειτα από πολύμηνη επεξεργασία με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων της φαρμακευτικής αγοράς, να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Ο φαρμακευτικός κλάδος, τον οποίο αφορούν άμεσα τα μέτρα που προωθούνται, θα ενημερωθεί τη Δευτέρα γι αυτά στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στο επίκεντρο των μέτρων βρίσκεται το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων. Σύμφωνα με το ισχύον σήμερα σύστημα, η τιμή ενός πρωτότυπου φαρμάκου που κυκλοφορεί στην Ελλάδα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών του φαρμάκου στις 26 χώρες της Ευρώπης. Με το νέο σύστημα για την τιμή του φαρμάκου θα λαμβάνεται υπόψη η μέση τιμή των δύο χαμηλότερων τιμών στην Ευρωζώνη, ενώ ενα άλλο σενάριο υποστηρίζει οτι μπορει να λαμβάνεται υπόψη μόνο μια τιμή, η χαμηλότερη τιμή του φαρμάκου αλλά απο τις χώρες της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά τα εκτός πατέντας και τα γενόσημα φάρμακα, που αποτελούν τον κύριο όγκο της παραγωγής των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, το σύστημα τιμολόγησης λέγεται ότι θα επικεντρωθεί στην προστασία της τιμής τους. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται τα γενόσημα φάρμακα να μην παίρνουν το 50% της τιμής του πρωτότυπου φαρμάκου που χάνει την πατέντα προστασίας (off patent), αλλά το 65%. Το θέμα της μείωσης των τιμών των γενοσήμων στη χώρα μας, την περίοδο των μνημονίων, έχει τεθεί πολλές φορές απο την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ιδίως σε συσχετισμό με τη μικρή διείσδυση τους στην αγορά - ωστόσο ο αντίλογος στις αντιδράσεις τους για τη μείωση των τιμών των γενοσήμων ειναι πως, παρά τις μειώσεις, οι τιμές τους παραμένουν σε υψηλότερο επίπεδο απ’ ότι ισχύει σε άλλες χώρες.

Γιατί μας ενδιαφέρει η τιμολόγηση των φαρμάκων

Η τιμολόγηση και η τιμή αποζημίωσης είναι δύο κρίσιμες παράμετροι για το φάρμακο στην Ευρώπη. Στη Βρετανία τα νέα φάρμακα αξιολογούνται από Επιτροπή αξιολόγησης Υγείας (ΗΤΑ), η οποία καθορίζει την τιμή και την πρόσβαση των ασθενών. Ανάλογη επιτροπή...προσπαθεί να ενεργοποιήσει εδώ και μηνες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την αξιολόγηση της ιατρικής καινοτομίας, πλην ομως χωρις αποτελεσμα ακόμη.

Η διαδικασία της αξιολόγησης ακολουθείται στο σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών, με εξαίρεση την Τσεχία, τη Σλοβενία και την Ελλάδα. Σε αρκετές χώρες, όπως πχ στη Γερμανία και τη Γαλλία, η τιμή που λαμβάνει ένα φάρμακο, με βάση την αξιολόγησή του, είναι διαφορετική από εκείνη με την οποία αποζημιώνεται τελικά από τα Ταμεία. Κι αυτό διότι η τομή προκύπτει έπειτα από διαπραγμάτευση και είναι συχνά εμπιστευτική. Σημειωτέον ότι αναλογη επιτροπή διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ, πλην όμως ειναι ακέφαλη τους τελευταίους μηνες, οποτε η διαπραγμάτευση έχει αναβληθεί μέχρι νεοτέρας.

Γενικά η χώρα μας διακρίνεται από τη...σταθερότητα της να υιοθετεί πρακτικές, χαρακτηριστικα, μέτρα απο άλλες χώρες αλλα να τα εφαρμόζει κατα το δοκούν και με το αποτελεσμα βεβαίως να απέχει τελικα απο τον αρχικό στόχο. Η κλειστή φαρμακευτική δαπάνη για νοσοκομειακά φάρμακα και τα φαρμακα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ είναι...κλασικό παράδειγμα. Ετσι, ενω κλείδωσε από το υπουργείο Υγείας ο νοσοκομειακός “κλειστός” προϋπολογισμός για φάρμακα στα 530 εκατ. Ευρω, υπάρχει ηδη υπέρβαση στη δαπάνη 220 εκατ. Ευρω!

Ομοίως στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη που ειναι κλειδωμένη στα 1,8 δις Ευρω και η υπέρβαση για το τρέχον έτος αγγίζει το 1δις Ευρω - ποσό που καλούνται να καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρίες. Η πραγματική ανάγνωση των υπερβάσεων, βεβαίως, κατα τις φαρμακευτικές εταιρίες ειναι πως το υπουργείο Υγείας δεν υπολογίζει σωστά την πραγματική δαπάνη ούτε και τη ζήτηση του φαρμάκου, και στο τέλος ζητεί από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να καλύψουν τους λανθασμένους υπολογισμούς του.

Τι σημαίνουν οι αλλαγές για τον φαρμακευτικό κλάδο και τους πολίτες

Οι αλλαγές στην τιμολόγηση αποτελούν ζωτική εξέλιξη για το σύνολο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Πάντως, στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς διαβλέπουν πως η νέα τιμολόγηση θα φέρει αυξήσεις στις τιμές των πρωτότυπων φαρμάκων, κάτι που θα ικανοποιήσει ιδιαιτέρως τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες.

Οπως εξηγούν, οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα επηρεάζουν τις τιμές των φαρμάκων σε τουλάχιστον 30 χώρες του εξωτερικού, οι δε χαμηλές τιμές των φαρμάκων στη χώρα μας επηρεάζουν προφανώς αρνητικά τις αντίστοιχες τιμές στις άλλες χώρες. Στην παρούσα δε φάση οι τιμες των φαρμάκων στην Ελλάδα αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα διότι η Ελλάδα θα περιληφθεί μεταξύ των 14 χωρών αναφοράς για την τιμολόγηση φαρμάκων στις ΗΠΑ, οπότε το τελευταίο που θα επιθυμούσαν οι πολυεθνικές εταιρίες που διαθέτουν καινοτόμα σκευάσματα, ειναι αυτα να τιμολογηθουν με πολύ χαμηλή τιμή στην Ελλάδα κι αυτό να τις "ακολουθήσει" στην τιμολόγηση στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς όμως θεωρείται βέβαιο ότι η νεα τιμολόγηση θα αυξήσει εκτός απο τις τιμές των φαρμάκων και τα ποσά του claw back που θα πρέπει να επιστρέψουν οι φαρμακευτικές εταιρίες στο κράτος, λόγω υπέρβασης της κλειστής φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.

ΣΧΟΛΙΑ (23)

Το παρτυ τελειωσε

30 χρονια, καταχρηση. Ο καθε μπαρπας πηγαινε και επερνε οτι φαρμακο ηθελε, για ολο το χωριο. 40 φαρμακομπακαληδες σε μια κωμοπολη των 15 χιλιαδων, διανε και περνανε. Ολοι σοφοι, τα ξεραν ολα, δωσε και μενα μπαρπα. Το παρτυ τελειωσε.

80 ΔΙΣ 1997-2010

ΦΑΓΑΝΕ ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ ,ΕΧΟΥΝ ΛΙΠΟΣ ΠΟΛΥ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ.

εκπροσώπων της φαρμακευτικής αγοράς

ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ,ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ! ,ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΕΙ ΛΕΝΕ.

Ernesto, ο σύντροφος της διπλανής Εκάλης.

Τσούκου τσούκου η υγεία όλο και χωλαίνει. Το σχέδιο για την εξόντωση του γηγενούς πληθυσμού βαίνει ολοταχώς προς την ολοκλήρωσή του από τους συντρόφους. Μπράβο σου μωρέ Αλέξη. Χαλάλι και η φραπεδιά με τις 29 ζάχαρες που σου κερνούσα κάθε μέρα τότε στα σεμινάρια της ΚΝΕ που μας μάθαιναν τα συντρόφια για έναν κόσμο όμορφο, αγγελικά πλασμένο, δίχως πατρίδες, έθνη, θρησκείες και άλλα τέτοια μεσαιωνικά κατάλοιπα όπως τα λέγαμε τότες. Θυμάσαι;

@

Με το μείωσε-μείωσε, πλέον δεν εισαγονται, γιατί μερικοί έξυπνοι πήγαν να βγαλουν χρήμα με εξαγωγή εισαγομένων. Την πάθαμε με αντιυπερτασικό και ρυθμισμένη πίεση, που η δραστική του ουσία υπάρχει σε ένα μόνο άλλο φαρμακο, αλλά σε πολύ μειωμένη περιεκτικότητα.

Γιατι...

Δεν περνατε το σχολιο μου για το HTA? Δεν εχει βγει φαρμακο στην αγορα απο το Μαιο. Ο προεδρος της επιτροπης εχει βαλει ολους τους κολλητους του και φωναζει οτι ειναι «ο θεος του φαρμακου». Ελεος πια με την προστασια σε καθε θολοκουλτουριαρη...για κοιταχτε ποιες εταιρειες του εφταξαν το εργαστηριο στην θεσσαλονικη...ποιοι απο εταιρεις συμμετοχουν σαν εισηγητες στα μεταπτυχιακα σεμιναρια που κανει...ΕΛΕΟΣ...

Διορθωση

Η εξωνοσοκομειακη δαπανη ειναι 1,945b και οχι 1,8b που αναφερει το αρθρο. Επισης, μεσα σε αυτο ειναι τα εμβολια για προληψη κια τα φαρμακα των ανασφαλιστων και αλλοδαπων!!! Τα clawback ειναι περιπου 1b δηλ ενα στα τρια φαρμακα ειναι δωρεαν απο τις φαρμακευτικες εταιρειες!!! Βαλτε τα ολα μαζι...1/3 φαρμακα δωρεαν απο την φαρμακοβιομηχιανια, συμμετοχες ασθενων κατα 25%...δηλ το κρατος δεν πληρωνει δωρεαν φαρμακα αλλα ενας απλος συμμετοχος ειναι...και θελει να κανει και κουμαντο. Αλλα εαν εισαι πακι ή εαργος αριστερος...τοτε αλλαζει το θεμα...ολα δωρεαν και τα πληρωνουν οι αλλοι!!!

...

Προτότυπο φάρμακο daflon τιμή 7.50€ Ελληνικά γενοσημα άριστης ποιότητας κόστος περίπου 5€ και κάτι.Εδω και 2 μήνες η τιμή τους έχει εξισωθεί με το πρωτότυπο με αποτέλεσμα οι εταιρείες που φτιάχνουν τα γενοσημα να μην προμηθεύουν τα φαρμακεία και σε αυτά να βρίσκεις ΜΟΝΟ το πρωτότυπο.Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός του καρτέλ τότε τι;;;

Χ

Εαν εχουν την ιδια τιμη τοτε ειτε το γενοσημο την αυξησε ειτε τα πρωτοτυπα την μειωσαν. Στο πρωτο σεναριο μιλαμε για κλεψια απο τα γενοσημα που αυξανουν τιμη. Στο δευτερο ειναι ο ελευθερος ανταγωνισμος...(και να σου πω, για ψαξε ποσο πουλιεται το φαρμακο σε αλλες χωρες της Ευρωπης απο εταιρειες που φτιαχνουν γενοσημα...ουτε 3 ευρω δεν εχει...αινται).Αλλα εσυ γιατι το γραφεις? Εσενα σε ενδιαφερει το φτηνο φαρμακο. Εαν ειναι φτηνα και τα δυο γιατι παραπονιεσαι για τον γενοσημο? Συμφεροντα βλεπω φιλαρακο πισω απο το σχολιο σου. Μηπως δουλευεις στην εταιρεια?

...

To φτηνό έχει εξαφανιστεί απο την αγορά πόσο πια να στο λιανίσω να το καταλάβεις;ΜΟΝΟ ΑΚΡΙΒΟ ΒΡΙΣΚΕΙΣ.

X

Κατι δεν λες σωστα. Εαν εξαφανιστικε το φθηνο δεν φταει η τιμη. Στην Ευρωπη πουλιεται φθηνοτερα. Ψαχτο. Τι καρτελ τσαμπουνας? Δεν βρισκεις το φθηνοτερο ειτε γιατι η εταιρεια το εξαγει ειτε γιατι αποφασισε να μην το προωθει. Που βλεπεις το καρτελ? Ξερεις τι σημαινει καρτελ? Οτι οι εταιρειες με βαση συμφωνιας φτιαχνουν κοινες τιμες. Εαν η τιμη ειναι μεγαλητερη τοτε το γενοσημο δεν ειχε λογο να φυγει. Εαν ειναι μικροτερη τοτε και να φυγει το γενοσημο δεν σε ενδιαφερει γιατι εσυ βρισκεις το φαρμακο σου σε χαμηλη τιμη.

Σπ

To daflon διαφημίζεται πια άρα είναι otc που σημαίνει άλλος τρόπος τιμολόγησης..Τι όχι ??

Q

Το συστημα τιμολογησης φαρμακων για τους λαθρομεταναστες θα αλλαξει, η αυτοι θα συνεχιζουν να τα παιρνουν τζαμπα οσο εμεις τα πληρωνουμε χρυσαφι?

ΓΙΑΝΝΗΣ

Η εντεροδιαλυτή Aspirin EC των 100mg που είναι για τους καρδιοπαθείς το πρωτεύον καθημερινό φάρμακο εδώ και έξι μήνες είναι άφαντο από την αγορά λόγω της ασύμφορης ΛΤ το υ των 1,13€ και η ίδια η Bayer Hellas απλά κυνικά ανάλγητα και «αλήτικα» απαντάει ότι «υπάρχει έλλειψη αυτή τη στιγμή» προτείνοντας άκουσον άκουσον το Salospir ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που προκαλεί αλλεργίες σε πολλούς καρδιοπαθείς λόγω των συντηρητικών εκδοχων του. Τα φαρμακεία άδειασαν από τα αποθέματα και μπορεί κάποιος να προμηθευτεί το φάρμακο ΜΟΝΟ από το εξωτερικό όπου υπάρχει σε αφθονία παντού!!!!!!! Φυσικά το κράτος ανύπαρκτο όπως πάντα όταν πρόκειται για οικονομικό πόλεμο ασχέτως αν εδώ είναι ύψιστο πρόβλημα που αφορά την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων καρδιοπαθών της χώρας. Στην τελική όπως έχουν δηλώσει πολλοί υπεύθυνοι κυβερνητικοί λειτουργοί «δεν πεθαίνουν κιολας»!!!!🤮🤮🤮

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

arachova0

Σε μεγάλο βραχνά για τους επαγγελματίες του ξενοδοχειακού κλάδου έχει εξελιχθεί η τρομερή άνθηση των υπηρεσιών βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς περισσότερα από 300 σπίτια και βίλες προσφέρονται προς ενοικίαση στον δημοφιλή χριστουγεννιάτικο προορισμό - Πώς μετατρέπουν τις βίλες σε δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια, για υπέρογκα κέρδη

3
jaguars0

Το περιστατικό συνέβη πριν από περίπου δύο εβδομάδες, αλλά... θάφτηκε, πιθανότατα επειδή εκείνη την ώρα το πάρκο ήταν επισκέψιμο - Άγνωστο πώς κατάφεραν τα δύο άγρια ζώα να περάσουν από τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής τους - Δεν κινδύνεψαν εργαζόμενοι ή επισκέπτες, λέει η εταιρεία

12
metro

Κατά τη διάρκεια της πορείας, είχε διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας, ωστόσο τώρα αποκαθίσταται σταδιακά. Επιπλέον, ο σταθμός μετρό του Συντάγματος είναι ανοιχτός