Ανάλυση στο LSE: Η ηγεσία «θέλει» χαρακτήρα, κουράγιο και συμπόνια: Ο Τσίπρας απέτυχε και στα τρία

tsipras-mati

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κασιμέρη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Wolverhampton  και έναν από τους κορυφαίους πολιτικούς αναλυτές στην Ευρώπη,  ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει χάσει για πάντα την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό του λαού της Ελλάδας

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις φονικές φωτιές στην Αττική την περασμένη εβδομάδα, με την ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να δέχεται έντονη κριτική για τους χειρισμούς της κατά τη διάρκεια και στον απόηχο της καταστροφής.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κασιμέρη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Wolverhampton της Αγγλίας και ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς αναλυτές στην Ευρώπη, αυτή η κριτική δεν είναι καθόλου άδικη. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί στο blog του στον ιστότοπο του London School of Economics, ο τρόπος αντιμετώπισης της τραγωδίας από τον Αλέξη Τσίπρα συνιστά μια αποτυχία πολιτικής ηγεσίας, η οποία έχει αμαυρώσει (πιθανόν μη αναστρέψιμα) τόσο τη δική του φήμη όσο και τη φήμη του κόμματός του.

Διαβάστε παρακάτω τι αναφέρει στο blog του ο διακεκριμένος πολιτικός αναλυτής:

Οι προκλήσεις φέρνουν στο φως το πραγματικό πρόσωπο των ανθρώπων, ή, στην περίπτωση της Ελλάδας, το «κενό» πρόσωπο ενός πρωθυπουργού: του Αλέξη Τσίπρα.

Την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα βίωσε την πιο σοβαρή και τραυματική κρίση της από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με καταστροφικές πυρκαγιές να αποδεκατίζουν μια ολόκληρη παραθαλάσσια κοινότητα, έξω από την Αθήνα. Καθώς ο αριθμός των νεκρών έχει πλέον αυξηθεί σε 91, και εξακολουθούν να υπάρχουν 25 αγνοούμενοι, οι φρικιαστικές εικόνες τρόμου, αγωνίας και καταστροφής θα παραμείνουν χαραγμένες στην εθνική συλλογική μνήμη για πολύ καιρό μετά την κατεδάφιση των καρβουνιασμένων ερειπίων.

Προφανώς, μια τόσο ανελέητα φονική πυρκαγιά όσο αυτή, ξεπερνά την ανθρώπινη ευθύνη, και οι εσφαλμένοι πολιτικοί υπολογισμοί που έχουν έρθει στο φως - ο αμελής σχεδιασμός, οι καθυστερημένες προσπάθειες διάσωσης και παροχής βοήθειας - δεν πρέπει να καταλογιστούν στην ελληνική κυβέρνηση. Τούτου λεχθέντος, δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη κατάσταση όπου απαιτείται σοβαρή και αποτελεσματική ηγεσία. Τέτοιες καθοριστικές στιγμές απαιτούν από τους εθνικούς ηγέτες θάρρος, χαρακτήρα, επινοητικότητα και, κυρίως, ενσυναίσθηση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός (ο νεότερος στην ιστορία της χώρας) απέτυχε παταγωδώς να επιδείξει οποιοδήποτε από αυτά τα χαρακτηριστικά.

Λόγω άγνοιας και πιθανώς παραπληροφόρησης όσον αφορά στην ταχύτητα και την σφοδρότητα της καταστροφής που λάμβανε χώρα, ο Τσίπρας αντέδρασε αρχικά σαν να είχε χαλαρώσει τόσο από τις καλοκαιρινές του διακοπές, που δεν ήταν έτοιμος ούτε καν να αναγνωρίσει την πραγματικότητα, πόσο μάλλον να την αντιμετωπίσει. Του πήρε περισσότερο από 48 ώρες για να πάρει την απόφαση να βγει από τοπρωθυπουργικό κουκούλι και να ξεστομίσει κάποιες απλές, ανθρώπινες φράσεις που θα μπορούσε να κατανοήσει ο κόσμος.

Στη συνέχεια, εξαφανίστηκε ξανά.

Μόνο όταν το μέγεθος της καταστροφής έγινε αφόρητο για τους ανθρώπους στη χώρα του κατέφυγε την την πέμπτη μέρα - ναι, την πέμπτη μέρα - της καταστροφής στο να αναλάβει την «πλήρη πολιτική ευθύνη», χωρίς ωστόσο να ζητήσει συγνώμη αλλά ούτε και να ικανοποιήσει τα αιτήματα για παραίτηση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και άλλων βασικών αξιωματούχων.

Ήταν μια κενή, άσκοπη χειρονομία, που είχε ως κύριο στόχο τον περιορισμό της πολιτικής ζημιάς και φυσικά αποτέλεσε το "κερασάκι στην τούρτα" για τους πληγέντες και τους συγγενείς των θυμάτων. «Πώς σκοπεύει να αποζημιώσει τον κόσμο για αυτή την πολιτική ευθύνη και τι ακριβώς σημαίνει πολιτική ευθύνη;» ρωτά ένας 79χρονος άντρας έναν τηλεοπτικό ρεπόρτερ, ενώ στέκεται μπροστά από το καμένο σπίτι του.

Είναι πραγματικά απίστευτο που ένας πολιτικός, όπως ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υποτίθεται ότι είναι τόσο πολιτικά οξυδερκής, απέτυχε να αντιληφθεί πόσο αναίσθητη και άξια περιφρόνησης θα έδειχνε αυτή η συμπεριφορά. Από την άλλη μεριά βέβαια, ακριβώς αυτό το είδος αναίσθητης και κατακριτέας συμπεριφοράς είχαν επιδειξει και ο Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια των τυφώνων Κατρίνα και η Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς του Πύργου Γκρένφελ. Και οι δύο ηγέτες όχι μόνο απέτυχαν να επιδείξουν συμπόνια και ενσυναίσθηση, αλλά αρνήθηκαν ακόμη και να επισκεφθούν τις κατεστραμμένες περιοχές το αμέσως επόμενο διάστημα. Για την ιστορία, η απαράδεκτα καθυστερημένη επίσκεψη του Τσίπρα στις πληγείσες περιοχές ήρθε τελικά μία εβδομάδα μετά το συμβάν.

Η πολιτική ηγεσία έχει να κάνει με το θάρρος, τον χαρακτήρα και το παράδειγμα. Για να έχει το οποιοδήποτε νόημα αυτή η ηγεσία, πρέπει να εκφράζει αρχές που αξίζει να πιστέψει κανείς. Είναι αδύνατο να εξετάσει κανείς την καθυστερημένη, αποστασιοποιημένη, αδιάφορη και αμετανόητη αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού σε μια σοβαρή εθνική κρίση και να μην καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, δυστυχώς για τον ίδιο ως αρχηγό και για τη χώρα ως σύνολο, απέτυχε από κάθε άποψη.

Καθώς η χώρα προσπαθεί να ανακάμψει από την τραυματική της εμπειρία, το ερώτημα τώρα είναι το εξής: Θα μπορέσει ο Αλέξης Τσίπρας να αποκαταστήσει τον εαυτό του και την κυβέρνησή του στα μάτια του λαού; Αυτό είναι πολύ απίθανο, κατά τη γνώμη μου. Είναι ξεγραμμένος. Η ανικανότητά του την περασμένη εβδομάδα να κάνει κάτι περισσότερο από το ελάχιστο δυνατό σε μια εποχή πρωτοφανούς καταστροφής του κόστισε τον σεβασμό των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και, μέσω αυτών, την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

ΣΧΟΛΙΑ (31)

Κιτσος

Κατω ο Τσιπρας! Ζητω ο Μητσοτακης. Ζητωωωω!

ΚΑΡΒΑΣ

ΔΥΣΤΗΧΩΣ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΕΜΠΑΘΕΙΣ, ΜΕ ΚΟΜΠΛΕΞ ΚΑΙ ΣΤΕΡΗΤΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ. ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΒΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥ ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΕΘΙΜΟ, ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ.....

danaos

Δυστυχώς,εδώ ισχύει απόλυτα αυτό που είχε πει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος ΤΣΑΤΣΟΣ: Οι άρχοντες δεν έχουν α ρ χ ο ν τ ι ά! Και πού να τη βρουν την αρχοντιά οι της σήμερον άρχοντες? Το χειρότερο όλων δε δεν είναι ότι δέρουν,ΔΕΝ ξέρουν ότι ΔΕΝ ξέρουν! Και πώς να ξέρουν,βέβαια, είναι ακόμη,όπως λέει και ο Βερναδάκης, μωρά!Άλλωστε τα χρόνια της μάθησης τα πέρασαν στις καταλήψεις.Πού χρόνος για μάθηση?

uli chris

Ναι, το LSE που είχε δώσει έδρα και στον... Αλογοσκούφη, ο οποίος τίναξε το έλλειμα στο 15% και μας οδήγησε στο μνημόνιο. Για φαντάσου... Υπάρχουν ανόητοι που ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ τι λέει το LSE! Ελάτε, ελάτε... Έχω πολύ πράμα για πούλημα!

Xenos

Είσαι ανόητος. Το LSE δεν διδάσκει πως να τιναξεις το έλλειμμα στον αέρα. Σου δίνει τα εφόδια για να γίνεις ένας καλός οικονομολόγος. Δίνει καλό background. Εάν ο καθείς χρησιμοποιεί τις γνώσεις του εις βάρος του κοινωνικού συνόλου δεν φταίει το Πανεπιστήμιο. Πρέπει να είσαι πολύ συμπλεγματικό για να τα γράφεις αυτά.

kyriakos

Είναι λίγο πονηρά αυτά που γράφεις. Είσαι της γνώμης ότι ο σκοπός του πανεπιστημίου είναι ΜΟΝΟ να σου. Κασέτα. Αν σ' ένα πανεπιστήμιο είναι μαζεμένοι καραγκιοζηδες, οι φοιτητές θα βγουν πιο βλαμμένα απ' ότι ήταν όταν μπήκαν. Μάλλον είσαι ξένος.

kyriakos

Εγώ πάντως μια χαρά τον βλέπω τον αλβανοτσαμη. Μάζεψε αρκετά εκατομμύρια από πολλούς που λυπηθηκαν τους ελλαδιστανους βλαμμενους. Θα τους τα δώσει (όχι όλα ρε κοροιδοοο, να μη φάνε και λίγα οι δικοί μας; Τόσο βρισίδι φάγανε.) και οι ελλαδιστανοι, λόγω της εγγενους ατιμιας τους, θα τα πάρουν και θα συνεχίσουν την άτιμη και παρασιτική τους διαβίωση. Έτσι απλά. Χωρίς καμία ντροπή.

weirdo

ακριβως..γιατι πολυ απλα ειναι λιγος και μονο σαν φελλο μπορει να τον χαρακτηρισει κανεις. Δυστυχως η κριση τον εφερε απο το 3% στο προσκηνιο (θα ειχε τελειωσει σε αλλες εποχες) επειδη ενα μεγαλο ποσοστο οσων ψηφισαν (και οχι οσων μπορουν να ψηφισουν) τον επελεξαν. Κι αυτο πρεπει να γινει μαθημα σε οσους δεν ψηφισαν καθολου... Αυτοι που τον εξελεξαν δυστυχως ειναι απο τον παλαιο δικομματισμο, που ψηφιζουν με τα ιδια κριτηρια οπως ψηφιζαν και παλαιοτερα. Το θεμα ειναι να μην αφηνουμε αυτους τους πρασινομπλε και νυν κιτρινοκοκκινους να οριζουν τις ζωες μας. Γιατι οσο εχθρος μας ειναι ο Τσιπρας, αλλα τοσο ειναι κι αυτοι οι βολεμενοι/ελαφρομυαλοι που τον εξελεξαν. Ειναι απο την ιδια παστα ανθρωπων...

ΠΑΘΩΝ

Τι άλλες επιλογές είχαν οι ψηφοφοροι; Τους "μαζι τα φαγαμε" του ΠΑΣΟΚ ή τους ΝΔ που χρεοκόπησαν την χώρα; Η ανάδειξη του Τσίπρα είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας των δύο μεγάλων κομμάτων.

Για...

...αυτό και γω θα σταυρώσω Κούλη πλέον. Από δω και πέρα θα τιμωρώ...ψηφίζοντας!!!

kyriakos

Το ότι τώρα κατάλαβες αυτό που έκανες δείχνει την ποιότητα του μυαλού και της ψυχής σου. Κάτω του ανεπαρκούς. Πάντως, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Κάνε και συ κάτι να σώσεις την ψυχή σου και τις ψυχές της οικογένειας σου ειδάλλως η ατιμια και η παντελης έλλειψη αρετής θα σας στοιχειώνει για πάντα.

Μη ειστε

αυστηρός μαζί του κύριε καθηγητά. Είναι ΜΌΝΟ 44 ετών. Το είπε και ο Βερναρδάκης!!!!

..υπάρχουν κακοί άνθρωποι και επί"πρώτης φοράς"?? Είναι δυνατόν???

Βαλτώσαμε πατριώτες με αυτόν

Αγράμματος, άκαπνος, θρασύς, χωρίς συναίσθηση καθήκοντος, ενώ χαρακτηρίζεται για το σοβαρό έλλειμα αγάπης και εκτίμησης προς τους ανθρώπους. Προσπαθεί ως αυτοδίδακτος να μάθει στου Κασίδη το κεφάλι, θέλει να επιβιώσει με την Μακιαβέλεια τακτική. Δεν μπορεί να επιλέξει συνεργάτες, ούτε όμως θέλει ισχυρά άτομα δίπλα, αυτά τονίζουν τη γύμνια του βασιλιά. Ο βασιλιάς δυστυχώς είναι ολόγυμνος, το πληρώνουμε με νεκρούς και γεωμετρική αύξηση της φτώχειας και της μιζέριας του λαού. Ούτε το εχει, ούτε εχει δυνάμεις ......

ΚΑΡΒΑΣ

ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΧΕΡΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ, ΟΡΦΑΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΠΥΞΙΔΑ ,ΣΧΕΔΙΟ ΑΛΑΒΑΝΙΚΟ.

kyriakos

Δεν μας νοιαζουν αυτά. Είμαστε ελλαδιστανοι, καλοί στα λόγια και βαθύτατα άτιμοι. Περιμένουμε καμιά αύξηση από τον αληταμπουρα μπετοβλακα που κάναμε πρωθυπουργό. Τίποτα άλλο. Ήταν η κακιά στιγμή γι αυτό κάηκαν. Είμαστε ο πιο έξυπνος λαός του κόσμου. Κι ο Ερντογαν να έρθει και να μας δώσει 13η σύνταξη και διορισμό στην αγέλη των βλαμμενων ΔΥ, εμείς θα τον ψηφίσουμε γιατί είμαστε προοδευτικοι άνθρωποι.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

IMG_1839

Μετά την χθεσινή επεισοδιακή περιοδεία στο Κιλκίς, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής τα... άκουσε και στη Βέροια για τη Συμφωνία των Πρεσπών - Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν έξω από την αίθουσα που μιλούσε ο υπουργός και συνεχίστηκαν και εντός αυτής, προκαλώντας την εμφανή ενόχλησή του

61
D2HrO6JWoAE0MfP

Ολοκληρώθηκε η τριμερής στο Ισραήλ - Με κοινή δήλωση, Τσίπρας, Νετανιάχου και Αναστασιάδης καταδικάζουν τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο - Στόχος μας ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των ενεργειακών πόρων, επισήμανε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας των συνομιλιών  - Η παρουσία του Πομπέο αποτελεί απτή απόδειξη ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ είναι αξιόπιστοι εταίροι των ΗΠΑ, δηλώνει ο Νίκος Αναστασιάδης 

5