Αναστασιάδης: Η Τουρκία θέλει να ελέγχει τους φυσικούς πόρους της ανατολικής Μεσογείου

Αναστασιάδης: Η Τουρκία θέλει να ελέγχει τους φυσικούς πόρους της ανατολικής Μεσογείου

Mιλώντας στο συνέδριο Mediterranean Oil and Gas Forum 2018, ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι η Κύπρος φιλοδοξεί σύντομα να καταστεί παραγωγός φυσικού αερίου και χώρα διαμετακόμισής του

33735373385_e874f1d9ab_o
Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μεταφέρθηκαν ήδη στην Τουρκία και οι δηλώσεις των Τουσκ και Γιούνκερ ήταν σαφέστατες, δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, και πρόσθεσε: «Αν η Τουρκία έλαβε τα μηνύματα, θα το δούμε στη συνέχεια».

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να ελέγξει τους φυσικούς πόρους της ανατολικής Μεσογείου και την πορεία διοχέτευσης τους προς την Ευρώπη. Ανέφερε, επιπλέον, ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι απόλυτα κατοχυρωμένοι και τα προσχήματα περί δήθεν προστασίας τους «είναι απλώς το προκάλυμμα για τους στόχους της Τουρκίας, η οποία επιθυμεί να μετατραπεί σε ενεργειακό κέντρο προμήθειας της Ευρώπης».

Εξάλλου, μιλώντας στο συνέδριο Mediterranean Oil and Gas Forum 2018, ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι η Κύπρος φιλοδοξεί σύντομα να καταστεί παραγωγός φυσικού αερίου και χώρα διαμετακόμισής του. Επισήμανε ότι έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις, ώστε το συντομότερο δυνατόν να καταρτιστεί το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη» και ακόμη ότι το επόμενο βήμα είναι οι γεωτρήσεις, που θα διεξαχθούν από την κοινοπραξία ExxonMobil/Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες, που έλαβε η Κύπρος, με μεγάλη -όπως τόνισε- επιτυχία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο με χώρες όπως ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Ελλάδα. Τέλος, ανακοίνωσε ότι η Κύπρος προχωρεί με την υλοποίηση προγραμμάτων, όπως το "CyprusGas2EU", το "EastMed Pipeline" και το "EuroAsia Interconnector".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης