Στο «κόκκινο» τα ελληνοτουρκικά μετά τις νέες προκλήσεις Ερντογάν

000_Z40YE

Σήμερα η Σύνοδος Τουρκίας και ΕΕ στη Βάρνα - Τι απάντησε ο Καμμένος στα περί «μεγάλης Τουρκίας» του Σουλτάνου

Στη χειρότερη φάση – μέχρι τώρα – των σχέσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, αλλά και μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, συνέρχεται σήμερα στη Βάρνα της Βουλγαρίας η ευρωτουρκική σύνοδος κορυφής, που εξ αντικειμένου θα εξετάσει όλα τα θέματα που χωρίζουν αυτή την ώρα τις δύο πλευρές, αλλά ουδείς μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμά της.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δυναμιτίσει ήδη το κλίμα και εξοργισμένος από την δήλωση καταδίκης που υπέγραψαν οι «28» την περασμένη Παρασκευή κατά της Τουρκίας για την Αφρίν και τη συμπεριφορά της γενικά στην ανατολική Μεσόγειο, απείλησε ακόμα και με την προβολή βίντεο στη σύνοδο, που υποτίθεται θα εκθέσει τους Ευρωπαίους. Σημειωτέον ότι ο Ερντογάν έχει επιτεθεί στην ΕΕ, κατηγορώντας την ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις για την καταβολή ποσού 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραδέχθηκε ότι προσέρχεται στη σύνοδο με «ανάμεικτα συναισθήματα» και εκτίμησε ότι «οι βασικές πηγές έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ αυξάνονται», εκφράζοντας πάντως την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί «περισσότερη συνεργασία».

Στο τραπέζι της συνάντησης είναι κυρίως η ανανέωση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, με πολλές πλευρές να σημειώνουν ότι στόχος είναι να συνεχιστεί ο διάλογος και η συνεννόηση, που αυτή τη στιγμή αμφισβητούνται.

Κυρίαρχα θέματα στη συνάντηση θα είναι και αυτά του ελληνικού ενδιαφέροντος, δηλαδή η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο, ενώ αναμένεται να τεθεί με έμφαση και η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται ακόμα από τις τουρκικές αρχές.

Ωστόσο, η συμπεριφορά του Ερντογάν τα τελευταία 24ωρα, μόνο αισιοδοξία δεν προκαλεί στις Βρυξέλλες και την Αθήνα.

Οι τελευταίες δηλώσεις του μάλιστα περί της «μεγάλης Τουρκίας» για την οποία οι Τούρκοι θα δώσουν, όπως είπε και την ζωή τους, συμπληρώνοντας με απειλητικό τόνο, ότι θα «πάρουν και ζωές, αν χρειαστεί», προκάλεσε τεράστια απορία στην Αθήνα για το πού το πάει ο Σουλτάνος, αλλά και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί σε αυτή την κρίσιμη καμπή.

Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ξεπέρασε κατά πολύ την αυστηρή μεν, αλλά γενικά πιο προσεκτική γραμμή, που τήρησε το Μαξίμου απέναντι σε αυτές τις δηλώσεις και απάντησε στον Ενρτογάν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

«Όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία θα τον συντρίψουμε. Όπως συνέτριψαν το 1821 οι Έλληνες μαχητές μία πανίσχυρη οθωμανική αυτοκρατορία. Όσοι σκέφτονται για μεγάλες οθωμανικές αυτοκρατορίες θα πρέπει να θυμούνται ότι το 1821 το πώς μία ψυχή, ο ελληνικός λαός, ενωμένος και δυνατός αντιμετώπισε την οθωμανική αυτοκρατορία και την συνέτριψε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος, διαβεβαιώνοντας ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση απέναντι στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας».

Πρόσθεσε ακόμα πως «πρέπει να καταλάβει και η Τουρκία ότι μπορεί να στέλνουμε συνεχώς μηνύματα ειρήνης και συμφιλίωσης αλλά τέτοιου είδους συμπεριφορές την απομονώνουν και την στέλνουν πίσω από κει που ξεκίνησε απ' τα βάθη της Ανατολής»!

Αναφερόμενος στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, ζήτησε ουσιαστικά την αποφασιστική παρέμβαση της ΕΕ και του διεθνούς παράγοντας, λέγοντας ότι με νόημα ότι «χρειάζονται πράξεις και τώρα θα μετρήσουμε τους φίλους και τους συμμάχους μας».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ήταν στις δηλώσεις του με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, αυστηρός με την συμπεριφορά της Άγκυρας, λέγοντας ότι «η Τουρκία οφείλει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο. Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Να σεβαστεί τους κανόνες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

«Η Ελλάδα ως πόλος και εγγυητής της σταθερότητας και της ασφάλειας για την περιοχή μας, δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλότητα» τόνισε από τα Ψαρά και απευθυνόμενος ουσιαστικά στον Ενρτογάν και τις προκλητικές του δηλώσεις. Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο και απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον τούρκο πρόεδρο, πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, όχι για να απειλήσει, αλλά ακριβώς για να εξασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, για να υπηρετήσει την αρχή της καλής γειτονίας, την αρχή κατά την οποία την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού δεν την διασφαλίζουν οι προκλήσεις και οι εθνικιστικές κορώνες, αλλά ο αλληλοσεβασμός και η συνεργασία με τους γείτονες του».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ήταν επίσης αυστηρός προς την τουρκική πλευρά: «Θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε, δίχως ίχνος εκπτώσεων, την Ελευθερία μας, κατ’ επέκταση δε τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της πατρίδας μας και της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς στη σύνοδο της Βάρνας είναι, πέραν όλων των άλλων θεμάτων, στα ελληνοτουρκικά, που έτσι κι αλλιώς χτυπάνε «κόκκινο» ή και βρίσκονται κοντά στο «σημείο μηδέν», να αυξηθεί η πίεση προς την Άγκυρα για τον τερματισμό της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Η συνάντηση της Βάρνας θεωρείται πρώτης τάξεως ευκαιρία για το θέμα αυτό και η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς για την ανάδειξή του, με δεδομένο ότι ήδη εκδηλώθηκαν πρωτοβουλίες, ακόμα και από την γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ προ ημερών.

Σημειωτέον ότι και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην υπόθεση. Με αφορμή τη χθεσινή επέτειο, επισκέφθηκε την Ορεστιάδα, συναντήθηκε με τους γονείς του λοχία Κούκλατζη και του ανθυπολοχαγού Μητρετώδη και διαβεβαίωσε πως «κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιστρέψουν οι δύο αξιωματικοί μας, το συντομότερο στην πατρίδα».

ΣΧΟΛΙΑ (50)

επαμιτης

εν ολιγεις ο τουρκοφασιστας θα μας στειλει παλι τη σαρα και τη μαρα της ασιας και της αφρικης.

Ρεαλισμός και σκέψη

Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι πλέον δεν ακούω τίποτα για εξοπλισμoύς. Ο στρατός το Ναυτικό η αεροπορία παραμένουν ‘οπως ήταν το 2005 από τότε δεν υπάρχει κανένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Η Τουρκία εξοπλίζεται συνέχεια, η Τουρκία έχει πολεμική βιομηχανία, φτιάχνει δικά της πολεμικά ελικόπτερα, ναυπηγεί πολεμικά πλοία, έχει ήδη παραγγείλει πολεμικά αεροσκάφη, έχει επενδύσει πάρα πολλά χρήματα σε εξοπλισμούς. Γιατί το κάνει; Από ποιους κινδυνεύει η Τουρκία; Από τους Κούρδους στο Αφρίν με τα τουφεκάκια; Δεν νομίζω. Ίσως είναι ήδη είναι πολύ αργά για εμάς. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή διαθέτει υπεροπλία, ενώ από εδώ και στο εξής τα πράγματα γίνονται πολύ κρίσιμα για εμάς. Θα έρθει σύντομα η εποχή που η Ελλάδα στρατιωτικά θα είναι νάνος δίπλα στην Τουρκία και δεν κάνουμε τίποτα για αυτό! Έχετε ακούσει κανέναν πολιτικό να μιλάει για εξοπλισμούς; ‘Εχετε ακούσει να μιλάει κανένας για παραγγελίες πολεμικού υλικού; Εδώ μία μέτρια αναβάθμιση πήγαμε να κάνουμε στην Πολεμική Αεροπορία και αυτή έχει κολλήσει στη γραφειοκρατία και στις αναβολές… Με τα μνημόνια να τρώνε τη χώρα, με την οικονομική δυσπραγία παντού, η ελπίδα είναι αυτή που παραμένει και αυτή που χάνεται τελευταία. Οι πόλεμοι σήμερα δεν κερδίζονται με ιαχές, με εμβατήρια, με βλακώδεις εθνικισμούς, ούτε μόνο με το ηθικό ακμαίο και την περηφάνια ασπίδα! Οι πόλεμοι σήμερα κερδίζονται με προσεκτικό σχεδιασμό, με ισχυρές-υπερσύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις και ομοψυχία πολιτικών και πολιτών. Είμαστε σίγουροι ότι τα έχουμε όλα αυτά ;

Και πάλι η Ελλάδα μπορεί να αποκρούσει τον Τούρκο

Ακόμη και με πολεμικό υλικό του 2005, που λες εσύ, η Ελλάδα μπορεί να αποτρέψει την Τουρκία. Θερμή παράκληση ομώς: μην μεμψιμοιρείς απ΄το πληκτρολόγιο όμως.

Ο

Ερντογανας ξεπαστρεψε μερικες χιλιαδες δημοσιους υπαλληλους......εμεις τους αυξανουμαι....δεν φοβαμαι τιποτα γιατι εαν γινει καμμια στραβη εχουμε υπεροχη 2εκ πανετοιμους.........τρεμε Ερντογανα..............

Φυσικά πρώτα θα επιστρατευτουν οι ΔΥ

Αυτοί τρώνε απο τον κρατικό κορβανά αυτοί να πάμε πρώτοι. Θέλει πολυ σκέψη? Θα ακολουθήσουν οι οργανωμένοι οπαδοί που είναι και εκπαιδευμένοι σε μάχη σωμα με σώμα και μετά οι εξαρχιωτες. Μετά οι νέοι πρόσφυγες (να αποδείξουν ότι νοιάζονται για την πατρίδα που επέλεξαν. Αν δεν θέλουν, υποχρεωτική εργασία να αποπληρώσουν ότι παροχές εισέπραξαν απο την Ελλάδα και απέλαση.)

Άι χάσου, μυρμηγκάκι!

Δηλαδή εγώ που είμαι δημόσιος υπάλληλος και φορώ το ίδιο καθαρό πουκάμισο βρέξει-χιονίσει και μάλλινο χωρίς μανίκια το χειμώνα να αφήσω την καρεκλίτσα μου, το αερόθερμο κάτω απ΄το γραφειάκι μου, και να πάω στο μέτωπο, επειδή με γέννησε δημόσιο υπάλληλο ο θεός; Ε τότε να γίνω Χατζηαβάτης και να προσκυνήσω τον Σουλτάνο! "Γιατί με τον θεό των δημοσίων υπαλλήλων κανείς δεν τα βάζει σε τούτη εδώ τη χώρα" (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

Αγύριγο κεφάλι

Πρέπει να πάει ΚΑΙ ο κύριος Πρωθυπουργός στην Βάρνα της Βουλγαρίας και να είναι ΣΚΛΗΡΟΣ και ΑΜΕΙΛΙΚΤΟΣ στο παραλήρημα του Ερντογάν που θέλει να παραστήσει και το ..."ΘΥΜΑ" κι από πάνω!..

kk

Αγύριγε, από αντάρτης έχεις γίνει ευρωπαιστής... Προσπαθήστε να μην λειτουργείτε σαν αγέλη, δεν σας τιμά.

Αγύριγο κεφάλι

Ποιός μου μίλησε; Ο ΝΑΖΙΣΤΗΣ;

Γιατιιιιιί??????????

Mην σου κάνει εντύπωση καμμία! Ενας "Αγύριγος"μπορεί να είναι και "αντάρτης" και Ευρωπαϊστής! Εθνικόφρων δεν πρόκειται ποτέ να ..είναι!

Αγύριγο κεφάλι

@26/03/2018, 15:10 ____Kάτω ο Ουγκανο-ΦΑΣΙΣΜΟΣ, λέω!..

kk

Σενάριο... Θα υποσχεθεί ο Τούρκος στους Γερμανούς ότι θα αγοράσει τανκς και στο τέλος οι Γερμανοί θα πείσουν τους Ευρωπαίους να τους δώσουν κι άλλα δις για τα κύματα μεταναστών.

Αγύριγο κεφάλι

Oι μέχρι στιγμής χειρισμοί της Ελληνικής Κυβέρνησης απέναντι στις εκτεταμένες προκλήσεις της Τουρκίας οι οποίες κατατείνουν στο να καθίσει κάτω την Ελλάδα και να ΕΠΑΝΑ-ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΘΕΙ την Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία συνθήκη αισθάνεται η Τουρκία ότι την ΠΝΙΓΕΙ, είναι ΑΨΟΓΟΙ!_______Σε τέτοιες προκλήσεις απαιτούνται: Σταθερός και ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΣ ορίζοντας, Ηρεμία, ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ, αποφυγή του "λάθους" και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΟΤΗΤΑ!________Ήδη η ΘΕΤΙΚΗ προς την Ελλάδα _και γιά ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στα χρονικά_ξεκάθαρη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνιστά σηματωρό ότι βαίνομε ΑΣΦΑΛΩΣ και όχι επί σαθρού πεδίου!

zz

προσ (Αγύριγο κεφάλι 26/03/2018, 12:28 ) =========== Τελευταία φορά ψυχολόγος πότε σε είδε ?

chrisAK

Λειτουργεί κανονικά το ίδιο σενάριο και πιάνει. Αμολούν την λέξη πόλεμος, και αρχίζει καθημερνή συζήτηση των πολιτών. Κάθε τόσο αναφέρεται ότι πχ η Τουρκία αγόρασε μπλα μπλα, οι άλλοι τρομάζουν και αγοράζουν και αυτοί. Αλλά κάθε εποχή έχει τα φεγγάρια της. Κάποια στιγμή τα νέα μοντέλα οπλικών συστημάτων-τεχνολογία κλπ, πρέπει να δοκιμαστούν και τα παλιά να καταναλωθούν για να στηρίξουν οικονομικά την επόμενη έρευνα-γενιά, και πάει κομπολόϊ εις αεί. Μήπως είναι ώρα για το φεγγάρι του πολέμου??? Κίνδυνος πολέμου με την Τουρκία δεν υπάρχει, σφαλιάρες και κραυγές θα πέφτουν αλλά όχι πόλεμο. Υπάρχει EU όπως USA, δεν μπορεί μια επίθεση στην Καλιφόρνια να αφορά μόνον την πολιτεία της Καλιφόρνιας και η Ουάσιγκτον να αδιαφορεί-αμέτοχη όταν ένα μέρος της USA πλήταιτε. Δεν μπορεί η EU να επιτρέψει επίθεσι σε κράτος μέλος. Σφαλιάρες και κραυγές ναι, πόλεμος όχι.

ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ

Μην παραλείπεις δόσεις απο τα χάπια σου

Νταχτιρντί

Το τσου τσου νταρχτιρντί συνεχίζει και πάει σύννεφο.

fds

Κακό redisgn!! Καμία σύνδεση με το προηγούμενο σιτε!

ΑΝΝΑ

Συμφωνώ απολύτως μαζί σου....αλλά θα υπάρχει κάποιος λόγος γι' αυτό που φυσικά και δεν....γνωρίζουμεεεεε!!!!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

agathonisi_ar

Ίσως λόγω της ημέρας θέλησαν να συμμετάσχουν στους εορτασμούς, είπε ο πρωθυπουργός που βρίσκεται στο ακριτικό νησί για την 25η Μαρτίου - H Άγκυρα «απαντά» με συνεχείς προκλήσεις στην πολιτική κατευνασμού της ελληνικής κυβέρνησης

12
apostolakis_doxologia

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν άριστες σχέσεις με την κοινωνία, χαίρουν αμοιβαίας εκτίμησης και το διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας - «Εμπνεόμαστε από τους ήρωες της επανάστασης»

prokopis-nw12

«Εμείς, οι Έλληνες, θα υπερασπιζόμαστε την Ελευθερία μας αποφασισμένοι, ανυποχώρητοι και υπό όρους αρραγούς ενότητας έναντι οιουδήποτε θα διανοείτο να την επιβουλευθεί» διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

4