Σκοπιανό: Σήμερα Τσίπρας με Παυλόπουλο, αύριο ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς

Σκοπιανό: Σήμερα Τσίπρας με Παυλόπουλο, αύριο ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς

Ο πρωθυπουργός είχε ξεχωριστή συνάντηση με Καμμένο για το Σκοπιανό μετά τις συζητήσεις στο Νταβός - Ώρα 15:00 σύσκεψη Τσίπρα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών

Σκοπιανό: Σήμερα Τσίπρας με Παυλόπουλο, αύριο ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς
Μετά τις 15 ημέρες μυστικών συζητήσεων και διαβουλεύσεων με την κυβέρνηση των Σκοπίων
για τις οποίες αρνούνταν να ενημερώσουν τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στην κυβέρνηση συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται για το όνομα της FYROM εν κρυπτώ και ζητούν διάλογο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Είναι μόλις πρόσφατη η απόφαση του
Αλέξη Τσίπρα
Κλείσιμο
να ενημερώσει τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και η παράλληλη -επί της ουσίας- άρνησή του να ενημερώσει την αντιπολίτευση για τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, αφού ούτε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής είχαν συγκαλέσει, ούτε και πρόσκληση για ενημέρωση είχαν απευθύνει στους πολιτικούς αρχηγούς.

Μπορεί τα κυβερνητικά στελέχη να μην το ομολογούν δημοσίως, όμως η απόφασή τους να στραφούν στην αντιπολίτευση για ενημέρωση και...διάλογο σχετικά με τις εξελίξεις πρωτίστως στο
Σκοπιανό και δευτερευόντως στο Αλβανικό, έχει να κάνει και με το ογκώδες συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης όπου περίπου 400.000 Έλληνες είπαν όχι στην συμπερίληψη του όρου Μακεδονία στην ονομασία της FYROM, στέλνοντας παραλλήλως το ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ότι οι αποφάσεις για ένα τόσο σημαντικό εθνικό θέμα χρειάζονται ευρείες συναινέσεις και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να επιβληθούν.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος  θα δεχθεί σήμερα και ώρα 18.00  τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξιο Τσίπρα, ο οποίος θα τον ενημερώσει για τα εθνικά θέματα σε συνέχεια των επαφών του στο Νταβός» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου στην οποία αναφερόταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 18:30 το απόγευμα της Παρασκευής. Τελικώς, έπειτα από διόρθωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας διασαφηνίστηκε ότι η συνάντηση Παυλόπουλου-Τσίπρα θα γίνει στις 18:30 το απόγευμα της Παρασκευής..

Διαβάστε την αρχική ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας:



Και εδώ η ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου που αναφέρει ότι η συνάντηση Τσίπρα-Παυλόπουλου θα γίνει στις 18:30:

Τελικώς, λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής η Προεδρία εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση σημειώνοντας ότι η συνάντηση Τσίπρα-Παυλόπουλου θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 το απόγευμα. 



  

Ξεχωριστές συναντήσεις Τσίπρα με Καμμένο και Κοτζιά

«Μίνι» υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 15:00 το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου δύο εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Σκοπιανού ομόλογού Ζόραν Ζάεφ του στο Νταβός για το όνομα των Σκοπίων. Στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα στη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης στο ζήτημα του ονόματος.

Στη σύσκεψη που θα γίνει το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον κ. Τσίπρα θα λάβουν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιώργος Κατρούγκαλος και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ. 

Το πρωί της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο τον οποίο και ενημέρωσε για το ταξίδι του στο Νταβός και τις εξελίξεις στα μέτωπα της οικονομίας και ονοματολογικού.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κάνει ξεχωριστές συναντήσεις με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών. Η επιλογή αυτή αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενιαία γραμμή στη διαπραγμάτευση καθώς ο Πάνος Καμμένος εμφανίζεται να επιμένει στη θέση περί μη συμπερίληψης του όρου Μακεδονία στη φόρμουλα ενός πιθανού συμβιβασμού. Από το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συνομιλήσει για το Σκοπιανό σε ξεχωριστή, διαφορετική συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά και τους κυρίους Κατρούγκαλο, Κουίκ και Αμανατίδη, φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να επιτύχει τη γεφύρωση των διαφορών με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο.

Τσίπρας βλέπει σήμερα Παυλόπουλο, αύριο πολιτικούς αρχηγούς

«Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί σήμερα στις 18:30 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από το Μέγαρο Μαξίμου. 

«Αύριο, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει κατ' ιδίαν στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς» προστίθεται στην ανακοίνωση. 

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της κυβέρνησης της FYROM ότι το Σάββατο θα συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια για το θέμα της διαφοράς με την Ελλάδα και τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το όνομα.

Η ηγεσία της ΝΔ, τοποθετήθηκε θετικά στην πρόσκληση που απηύθυνε δημόσια το πρωθυπουργικό γραφείο για συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις περί του ζητήματος των Σκοπίων, έπειτα και από την τρίωρη συνάντηση Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της FYROM στο Νταβός της Ελβετίας. Η συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη έχει προγραμματιστεί για τις 10:30 το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ναι» στη συνάντηση με Τσίπρα και από Γεννηματά και Θεοδωράκη

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός με την κυρία Φώφη Γεννηματά σχετικά με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό. Σύμφωνα με συνεργάτες της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η κυρία Γεννηματά επέκρινε τις ενέργειες της κυβέρνησης υποστηρίζοντας πως αποτελούν μυστική διπλωματία. Παράλληλα είπε πως ο κ. Τσίπρας δεν έχει εξασφαλίσει την συναίνεση του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝΕΛ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η πρόεδρος της ΔΗΣΥ κάλεσε τον πρωθυπουργό να σταματήσει την ρητορική διχασμού της κοινωνίας ενώ παράλληλα ζήτησε την σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Πάντως, η κυρία Γεννηματά επισήμανε πως η ίδια κινείται θεσμικά γι αυτό και αποδέχεται την πρόσκληση που της απηύθυνε ο κ. Τσίπρας για συνάντηση αύριο στις 12:30 το μεσημέρι.

Θετική ήταν και η απάντηση του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 13:30 το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη αύριο στις 3 το μεσημέρι.

Στις 17:30 το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Απόκλιση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Πάντως αυτό που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι η αυξανόμενη λεκτική ένταση ανάμεσα στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με εκατέρωθεν πυρά τα τελευταία 24ωρα. Στην «επιθετική ρητορική» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν με εξίσου υψηλούς τόνους - όπως φάνηκε από την περίπτωση του Δημήτρη Καμμένου - οι βουλευτές των ΑΝΕΛ εκφράζουν τη δυσφορία τους για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, εξέλιξη που κάθε άλλο παρά άσχετη είναι με την πίεση που αισθάνεται ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, δεδομένης της ευαισθησίας του στενού ακροατηρίου του για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και της εκτίμησης ορισμένων στελεχών του ότι με τη σωστή αξιοποίηση το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να εξελιχθεί σε σωσίβιο για το κόμμα που εμφανίζει απώλειες στις δημοσκοπήσεις.

Κυβερνητικοί κύκλοι διαβεβαιώνουν ότι στο Νταβός συντελέστηκε πρόοδος στο Σκοπιανό, με εκατέρωθεν κινήσεις καλής θέλησης, προαναγγέλλοντας έτσι την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ το αμέσως επόμενο διάστημα. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι ο Μάθιου Νίμιτς έσπευσε να βρίσκεται στην Αθήνα στις 30 Ιανουαρίου, ενώ μία ημέρα αργότερα θα επισκεφτεί τα Σκόπια, όπου έχει ήδη ανακοινωθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. 

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και στην ΠΓΔΜ το βράδυ του Σαββάτου

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ θα πραγματοποιηθεί αύριο το βράδυ στα Σκόπια, στην οποία θα εξετασθεί το πλαίσιο για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, που παρουσίασε στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.


Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο Πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, DUI, Αλί Αχμέτι.

Η συνάντηση διεξάγεται με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και σε αυτήν θα παραβρεθεί και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ. 
Σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Νίμιτς θα επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια για συνομιλίες με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών σχετικά με τη δέσμη ιδεών για το ζήτημα της ονομασίας που παρουσίασε, και την περαιτέρω πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Ο κ. Νίμιτς θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 29 και 30 Ιανουαρίου και ακολούθως θα μεταβεί στα Σκόπια.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης