Χοντρές απειλές της Άγκυρας: Η Ελλάδα προστατεύει εγκληματίες - Θα υπάρξουν επιπτώσεις

Χοντρές απειλές της Άγκυρας: Η Ελλάδα προστατεύει εγκληματίες - Θα υπάρξουν επιπτώσεις

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για πολιτική απόφαση - Κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν έδειξε συμπαράσταση και δεν συνεργάστηκε αλλά εμπόδισε την προσπάθεια να λογοδοτήσουν οι πραξικοπηματίες - Αίτηση ακύρωσης της παροχής ασύλου από την ελλ.κυβέρνηση

Ραγδαία κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνεται να προκαλεί η χορήγηση ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς από την Επιτροπή Ασύλου, με την Άγκυρα να ισχυρίζεται ότι πρόκειται για απόφαση με «πολιτικά κίνητρα» και να με απειλεί με «επιπτώσεις» στις διμερείς σχέσεις. 

Με μία ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση σε γλώσσα που ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την Ελλάδα ότι «με την απόφασή της να δώσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ πραξικοπηματίες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με αυτήν της την απόφαση έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και υποθάλπει πραξικοπηματίες».

Σύμφωνα με την Άγκυρα, «Η Ελλάδα που εμπόδισε τους εγκληματίες, οι οποίοι είχαν στόχο την δημοκρατική τάξη και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας μας, δεν επέδειξε τη συμπαράσταση και συνεργασία που περιμένουμε από σύμμαχο χώρα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος».

Αυτή η απόφαση, προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ, που πιστεύουμε ότι έχει ληφθεί με πολιτικά κριτήρια, αναμφίβολα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα. 

Σημειώνεται ότι η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου παρείχε άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, με το οποίο οι συνολικά οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στην γείτονα χώρα.

Ηδη ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου αφέθηκε ελεύθερος από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου που κρατείτο διοικητικά, λόγω της εκκρεμότητας της αίτησης ασύλου που είχε καταθέσει.

Η εν λόγω επιτροπή έκρινε ότι σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν προσφέρεται για τη διασφάλισή τους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

Η Ελλάδα που παραχώρησε άσυλο  σε έναν από τους οκτώ πραξικοπηματίες, οι οποίοι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, έδειξε για μία ακόμα φορά με αυτήν την απόφαση ότι είναι μία χώρα που προστατεύει πραξικοπηματίες.

Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να δείξει τη στήριξη και τη συνεργασία που αναμένουμε από μία χώρα σύμμαχο,  η οποία εμποδίζει τους ενόχους να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη στην χώρα μας, οι οποίοι σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες μας και τα μέλη των ενόπλων δυνάμεών μας και που έβαλαν στο στόχαστρο τη δημοκρατία.

Αυτή η απόφαση για την οποία πιστεύουμε ότι είχε πολιτικά κίνητρα, θα επηρεάσει χωρίς αμφιβολία τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα και τις κοινές ενέργειές μας στις περιφερειακές υποθέσεις".

Αίτηση ακύρωσης υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση

Το βράδυ του Σαββάτου, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης με την οποία χορηγήθηκε άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Αναλυτικά, «ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο μετά την γνωστοποίηση της σκληρής ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η απόφαση για χορήγηση ασύλου στον Τούρκο πραξικοπηματία

Απασφαλισμένη χειροβομβίδα κρατάει στα χέρια της η κυβέρνηση λίγες ώρες πριν εισέλθει ο νέος χρόνος, καθώς χορηγήθηκε άσυλο και είναι ελεύθερος ένας από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην πατρίδα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου  Ιουλίου στην γείτονα χώρα, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις και για τους υπόλοιπους επτά.
          
Η απόφαση αυτή, άλλα και οι αναμενόμενες άλλες επτά έχουν προκαλέσει πανικό στο Μαξίμου, που προσπαθεί από τη μία να μην γίνει γνωστή η επίμαχη απόφαση και από την άλλη αναζητά λύσεις για να την ανατρέψει.
          
Κλαίγοντας από χαρά και με τα δάκρυα να τρέχουν ασταμάτητα αφέθηκε ελεύθερος από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού που κρατείτο διοικητικά, λόγω της εκκρεμότητας της αίτησης ασύλου που είχε καταθέσει, ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου που είχε προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη.
          
Η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου  εξέδωσε απόφαση με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη  του ελικοπτέρου, με ένα σκληρό σκεπτικό σε βάρος της γείτονας χώρας.
          
Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
          
Ακόμη, αναφέρει η απόφαση της επίμαχης Επιτροπής ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε  συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα».
          
Παράλληλα, υπογραμμίζεται  στην απόφαση ότι για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στην γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».
    
Πάντως, διοικητικοί δικαστές οι οποίοι για ευνόητους λόους κρατούν την ανωνυμία τους,  μιλώντας στο ΘΕΜΑ, έλεγαν χαρακτηριστικά ότι σε όποιες  δικονομικές και δικαστικές ενέργειες και εάν προβεί η Κυβέρνηση, δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανατροπή της απόφασης αυτής, καθώς μάλιστα ο Άρειος Πάγος έχει αποφανθεί επί του θέματος αυτού οριστικά και αμετάκλητα.
          
Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Ιανουαρίου 2017 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε  τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία. Οι οκτώ Τούρκοι είχαν λάβει εντολή στις 15 Ιουλίου 2016 να πετάξουν μαζί με άλλα διασωστικά ελικόπτερα στην Κωνσταντινούπολη για να μεταφέρουν τραυματίες από «τρομοκρατική επίθεση». Όταν έφτασαν στον προορισμό τους δέχτηκαν πυρά και κατέφυγαν στο στρατόπεδο Τόπκουλε. Τα ξημερώματα, βλέποντας εικόνες λιντσαρίσματος στρατιωτικών, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και προσγειώνονται με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.
          
Τέλος, σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν ακόμη στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου οι  υπόλοιποι 7 Τούρκοι στρατιωτικοί, αναμένοντας τις αποφάσεις της επίμαχης Επιτροπής.


ΣΧΟΛΙΑ (149)

Iannis lykouris

Ρε αλεκακι εισαι μεγαλη φιρμα ρε μαγκακο. Ειναι μαγκια που η πρωτη σου δουλεια ειναι πρωθυπουργοσ. Εσενα σε παραδεχομαι. Εμεισ ειμαστε οι μαλακεσ που σε ανεχομαστε. Σε οποιαδηποτε ιδιωτικη εταιρεια θα χεσ παρει πουλο απο την πρωτη βδομαδα.

Μεταπρατης:Ήταν δίκαιο,έγινε πράξη...

Το ΟΝΕΙΡΟ των κηφηνων(= διορισμός,γκομενελικι,κοπάνα)!!! Το ΟΝΕΙΡΟ του( προβληματικού) υπέρ-κοματικο-κρατισμού!!! Το ΟΝΕΙΡΟ το μοναδικό,η μοναδική ΕΓΝΟΙΑ υπέρ των των προβληματικών μη δημιουργικών στρωμάτων-πελατών!!! Ζητω η( τριτοκοσμική) υπανάπτυξη!!!

Μανώλης Πελεκουδας γιατρός

ΝΑ ΠΑΡΗ ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΉΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

Μανώλης Πελεκουδας

Να παρης απόφαση το διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

δημοκρατης

@ 01 37 Κανεις μεγαλο λαθος! Δεν ειμαι αντιευρωπαιστης! Ειμαι ευρωσκεπτικιστης, και αυτο, γιατι η ΕΕ, με εχει αναγκασει. Πρωτα - πρωτα, μας εχει σε ενα μονιμο καθεστως μνημονιων και δεν αφηνουν τη χωρα να αναπτυχθει. Δευτερον, ενω βλεπουν οτι οι Ελληνες υποφερουν και πολλοι λοιμοκτονουν απο την ανεχεια, δεν βοηθα, ως προς το θεμα του χρεους, και τριτον, εχεις ακουσει εσυ, κανεναν αξιωματουχο της ΕΕ, να βγει και να δηλωσει ανοιχτα, οτι ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΕ και να βαλει στη θεση τους τους Τουρκους? Οχι! Γι αυτο καλα θα κανεις να μη βγαζεις αυθαιρετα συμπερασματα....

amerikanos

Το συμβουλιο επικρατειας και ο αρειος παγος θα πουνε στο σκυλολοι του συριζα και στη σκατοτασια .... ποιους τουρκους ελατε να μας τα λιασετε .... χαχαχα ο τσιπρας θα τραβα τα βυζια του γιατι δεν προλαβε να βαλει μπρος τα ανταρτοδικεια ....

gliak

Μισω τον αδιστακτο Ερντογαν, αλλα μηπως εχει δικιο? Δυο ειναι τα βασικα ερωτηματα: 1. Συμμετειχαν οι 8 στο πραξικοπημα? 2. Πρεπει να εκδοθουν? Η απαντηση στο 1. ειναι ΝΑΙ, συμμετειχαν , αλλιως δεν θαφευγαν. Στο 2 : Εμεις (και εγω) καθαγιασαμε τον Παναγουλη που πηγε να σκοτωσει τους πραξικοπηματιες. Ο Ερντογαν τους ζηταει για δικη.( Ξερω, δικη παρωδια. Αυτος εχει στη φυλακη χιλιαδες δημοσιογραφους, δικαστες, Κουρδους...) Ναι, φοβαμαι οτι ο τυραννος Ερντογαν, που ομως του εχει δωσει το δικαιωμα η πλειοψηφια των Τουρκων να φερεται ετσι, θα τους βασανισει, θα τους εξευτελισει. Πιθανοτατα δεν θα εχουν δικαιη δικη. Αρα? Εμεις που θελησαμε να σκοτωσουμε τους δικους μας πραξικοπηματιες, να εκδωσουμε τους 8 στην υποτιθεμενη "δημοκρατια" που πηγαν να καταλυσουν? Αν ειχαμε 8 μεγαλεμπορους ναρκωτικων, που πηραν στο λαιμο τους εκατομμυρια κοσμο, θα επρεπε να εκδοθουν, αφου δεν θαχουν δικαιη δικη? Αρα? Δεν απαντω. Φοβαμαι. Οχι τις απειλες του σουλτανου. Αλλα το μηπως εχει δικιο.

Κρόνος

Να πάρουν όμως πίσω και τους λάθρο που έστειλαν

Προδότες

Ειδικά δικαστήρια μόλις ξεκουμπιστούν για όλα.Από τα οικονομικά,τα εθνικά εως και τα κοινωνικά θέματα.Οτιδήποτε έχουν ψηφίσει είναι εναντίον του Ελληνικού λαού.

Μαλιστα

Υπαρχει ομως και καποιο αλλο θεμα που οι περισσοτεροι το παραβλεπουν.Με το σκευτικο της αποφασης δεν μπορουμε να στηλουμε πισω στην Τουρκια κανεναν που ερχετε απο εκει και ζητα ασυλο.Καταλαβαινετε τι σημαινει?

Καρανικα

Εσυ; η μηπως ο Αβερελ; ελα ραταπλαν σε καταλαβαμε...συριζα και συ;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4854969

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, συμμετείχε σήμερα στην άτυπη έκτακτη Διάσκεψη με θέμα τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος στη Μεσόγειο

xatzidakis_main2

Ο υπουργός Ενέργειας έκανε λόγο για ιδεοληπτικές πολιτικές, που οδήγησαν τη ΔΕΗ στην κατάρρευση και σε «ελεύθερη πτώση» τη μετοχή της, ενώ χαρακτήρισε τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ ως απόλυτα καταστροφικές και προανήγγειλε την κατάργησή τους - «Οι καταναλωτές δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά στους λογαριασμούς που θα πληρώσουν, αυτό είναι δέσμευση» 

9
theodorikakos1

Προς το παρόν θα διορθώσουμε άμεσα τις συνέπειες της απλής αναλογικής στους δήμους, είπε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος - Ωρολογιακή βόμβα τα σκουπίδια στην Αττική

1