Αναστασιάδης: Εισηγήθηκα διπλωματία «πήγαινε-έλα» στον γ.γ. του ΟΗΕ

Αναστασιάδης: Εισηγήθηκα διπλωματία «πήγαινε-έλα» στον γ.γ. του ΟΗΕ

Προκειμένου ο επικεφαλής του ΟΗΕ να αξιολογήσει αν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για επανασύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο

Αναστασιάδης: Εισηγήθηκα διπλωματία «πήγαινε-έλα» στον γ.γ. του ΟΗΕ
Την εισήγηση για διπλωματία του «πήγαινε-έλα» κατέθεσε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης
προς τον γ.γ. του ΟΗΕ
Αντόνιο Γκουτέρες, ώστε ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού να αξιολογήσει αν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για επανασύγκληση της Διάσκεψης για την
Κύπρο
Κλείσιμο
.

Η πρόταση αυτή κατατέθηκε κατά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Γκουτέρες τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι αναφορές του κ. Αναστασιάδη έγιναν σήμερα, κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε ο Πρέσβης της Εσθονίας με αφορμή την Εσθονική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας. Απευθυνόμενος στους Πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ, ο Κύπριος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι «η καλύτερη εγγύηση για την Κύπρο και τον λαό της είναι η ίδια η ΕΕ» .

Εξέφρασε παράλληλα την ισχυρή δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς για την επίτευξη μιας «λειτουργικής και βιώσιμης, συνολικής λύσης, πλήρως ευθυγραμμισμένης με το Ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, η οποία θα επανενώνει την Κύπρο, καθιστώντας την ελεύθερη από εξαρτήσεις τρίτων χωρών».

 Ανέφερε ακόμη ότι είναι προς το συμφέρον της Κύπρου, καθώς και της ΕΕ να επανενωθεί η Κύπρος ως «ένα σύγχρονο κράτος, ένα φυσιολογικό κράτος» στη βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ, προσφέροντας την προοπτική για ευημερία και ειρηνική συνύπαρξη για όλους τους πολίτες της.

 Είπε εξάλλου ότι παρά την απογοήτευση μετά το Κραν Μοντανά, η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη διαδικασία από το σημείο που διακόπηκε, κάτι που όπως ανέφερε, το έχει ήδη μεταφέρει στον ΓΓ του ΟΗΕ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το τέλος της Διάσκεψης δεν είναι το τέλος της διαδικασίας για εμάς».

 Μιλώντας εξάλλου για την εξωτερική πολιτική της Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις τριμερείς συνεργασίες που αναπτύσσει η Λευκωσία με χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και του Λιβάνου.
 Αναφέρθηκε ακολούθως στην επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά και στην τριμερή συνάντηση που θα ακολουθήσει την επόμενη, στην παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

 Ακόμη, αναφέρθηκε στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε πριν από λίγες μέρες με τον υπό παραίτηση Πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι, λέγοντας ότι «επανέλαβε ότι η Κύπρος, ως πραγματική φίλη χώρα του Λιβάνου, θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες της χώρας για αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει». Είπε επίσης ότι «είμαστε δεσμευμένοι στη στήριξη της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της σταθερότητας του Λιβάνου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης