Το φιλοεπενδυτικό προσωπείο της κυβέρνησης θάφτηκε στα ορυχεία της Eldorado

Το φιλοεπενδυτικό προσωπείο της κυβέρνησης θάφτηκε στα ορυχεία της Eldorado

Στη συνομωσιολογία το έριξε το Μαξίμου για να δικαιολογήσει το αδιέξοδο με την «Ελληνικός Χρυσός», που πλήττει ευθέως το αφήγημα Τσίπρα με το άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις - Ακρότητες από κυβερνητικά στελέχη και οξεία κριτική από την κυβέρνηση

Με πάταγο καταρρέει το αφήγημα που προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση, περί μίας Ελλάδας φιλικής σε επενδύσεις και δεκτική στην επιχειρηματικότητα, μετά τη νέα κρίση που παρουσιάστηκε στις σχέσεις με την εταιρία Eldorado
Gold και την επένδυσή της στη Χαλκιδική.

Το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με τις επισκέψεις του σε επιχειρήσεις και τα ανοίγματά του στους ενδιαφερόμενους για την Ελλάδα, επενδυτές, συνθλίφτηκε από τις εξελίξεις με την Eldorado Gold - ανακοίνωσε ότι παγώνει τις δραστηριότητές της στις 22 Σεπτεμβρίου -, προκαλώντας την αντίδραση της Κομισιόν, σειρά αρνητικών ξένων δημοσιευμάτων, αλλά και οξεία πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό. Το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και υπουργοί, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έφτασαν στο σημείο να μιλήσουν για συνομωσία, που στόχο είχε να πλήξει την… παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ!

Η κυβέρνηση δημοσίως υποβαθμίζει τη σημασία που έχει η κίνηση της Eldorado Gold για το επενδυτικό κλίμα στη χώρα, ενώ κατηγορεί την εταιρία ότι προσπαθεί να πιέσει με «τελεσίγραφα» κι ότι επιδεικνύει «αποικιοκρατική νοοτροπία» που δεν έχει σχέση με τις ευρωπαϊκές πρακτικές. «Με τελεσίγραφα δεν έχουμε μάθει να συζητάμε». Όπως ξεκαθάρισε μάλιστα χθες βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν γίνεται δεκτό το κάλεσμα της εταιρείας για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς.

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ακόμα (μιλώντας στον ΣΚΑΙ) ότι προκαλεί εντύπωση για τον χρόνο που επέλεξε η εταιρεία Eldorado Gold να προχωρήσει στην ανακοίνωση του παγώματος των εργασιών της , υπενθυμίζοντας ότι προηγήθηκε συνάντηση της διοίκησης της εταιρείας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ υπήρξε και δημοσίευμα που σχεδόν προαναγγέλλει την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Σημειωτέον ότι η εταιρία κατήγγειλε καθυστερήσεις σε θέματα αδειοδότησης, διαμηνύοντας ότι είναι πλέον αδύνατη η συνέχιση της επένδυσης στην Ελλάδα.

Αρνητικός διεθνής αντίκτυπος

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν είναι μόνο ή κυρίως η εσωτερική αναταραχή που προκαλείται και ο κίνδυνος να βρεθεί αντιμέτωπη με τεράστιες αντιδράσεις από εργαζόμενους και κοινωνικές ομάδες που πλήττοντα από την υπόθεση. Είναι ότι αντιμετωπίζει ήδη τον αρνητικό διεθνή αντίκτυπο, ο οποίος επηρεάζει την προσπάθειά της να φέρει ξένες επενδύσεις στη χώρα. Και παρά τις δηλώσεις της ότι το φιλοεπενδυτικό προφίλ που καλλιεργεί εσχάτως ο κ. Τσίπρας δεν κινδυνεύει, οι επιπτώσεις είναι δύσκολο να περιοριστούν.

Ήδη η πρώτη αντίδραση της Κομισιόν φανέρωσε τουλάχιστον δυσφορία. «Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω μέτρων που βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον είναι υψίστης σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας» δήλωσε ενδεικτικά και με σαφή τα υπονοούμενα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Αλεξάντερ Βίντερσταϊν.

Το πρακτορείο Bloomberg είχε μεγάλο αφιέρωμα χθες βράδυ στην υπόθεση, με επιφανείς αναλυτές να εκτιμούν ότι «η ζημιά για την Ελλάδα έγινε ήδη». Ο δε τίτλος του αφιερώματος ήταν επίσης χαρακτηριστικός: «Η Ελλάδα «κάθεται» πάνω σε χρυσωρυχείο και δεν μπορεί να βγάλει λεφτά»!

Ο γερμανικός τύπος έβριθε χθες όλη τη μέρα από αρνητικά δημοσιεύματα.

Η Handelsblatt είχε τίτλο «Ο Τσίπρας διώχνει πρόθυμους επενδυτές», το Spiegel Online έγραφε «Κινδυνεύουν τα χρυσά όνειρα της Ελλάδας» και η FAZ κυκλοφόρησε σημειώνοντας «Στοπ στις επενδύσεις στα ελληνικά ορυχεία χρυσού».
 
Πολιτική σύγκρουση

Η κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης έλαβε πρωτοφανή οξύτητα. Μάλιστα ο τρόπος που αντιμετώπισαν και σχολίασαν κυβερνητικά στελέχη την εξέλιξη έριξε λάδι στη φωτιά. Ειδικά η ανάρτηση που έκανε στο διαδίκτυο ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Νίκος Καρανίκας, ο οποίος ευχήθηκε στην εταιρία «να πάει στα… τσακίδια, και να μην στεριώσεις πουθενά!», πυροδότησε μία άνευ προηγουμένου σύγκρουση.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρέωσε στην κυβέρνηση πρόθεση ετών να διώξει την επένδυση, σημειώνοντας ότι «μέσα σε 24 ώρες οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα αποδείχθηκαν λόγια του αέρα. Χίλιοι διακόσιοι εργαζόμενοι της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός οδηγούνται στην ανεργία. Άλλοι τόσοι, που η εταιρεία σχεδίαζε να προσλάβει, χάνουν την ελπίδα να αποκτήσουν δουλειά». Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας εμφάνισε τον κ. Τσίπρα ως τυφώνα… Ίρμα, που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του.


 
Περνώντας στην αντεπίθεση το Μαξίμου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι από κοινού με την εταιρεία προκάλεσαν το όλο θέμα, για να πλήξουν την κυβέρνηση.

«Η ενορχηστρωμένη απόπειρα της πανικόβλητης αντιπολίτευσης να αντιστρέψει το θετικό κλίμα μετά την επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν και την ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ δε θα έχει καμία τύχη. Το θετικό διεθνές επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα δεν αλλάζει με στημένα επικοινωνιακά σόου της οδού Πειραιώς 62» ανέφερε χαρακτηριστικά το non paper του Μαξίμου. Και εγκαλούσε ευθέως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ο κ. Μητσοτάκης που στη συνάντησή του πριν από λίγες ημέρες ενθάρρυνε και δρομολόγησε τη σημερινή αντίδραση της εταιρίας ας απαντήσει: Τον απασχολεί το ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας; Τον ενδιαφέρουν οι επενδύσεις εκατομμυρίων σε τουριστικές υποδομές στη Χαλκιδική που θα πληγούν εάν η εταιρία δεν πληροί τους περιβαλλοντικούς κανόνες; Ή το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος όμως του δημοσίου συμφέροντος;».

 «Μια κυβέρνηση που στέλνει στα "τσακίδια", όχι μόνο την εταιρεία, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, έχει πολύ θράσος για να εγκαλεί την αντιπολίτευση» ανταπάντησε η ΝΔ.

Νωρίτερα υπουργοί, όπως ο Γιώργος Σταθάκης και ο Πάνος Σκουρλέτης επιτέθηκαν με δριμύτητα στην εταιρία.

Αλλά και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά ήταν ιδιαίτερα επικριτική για την κυβέρνηση: «2500 εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία.  Πριν αλέκτωρ λαλήσει … μια μεγάλη επιχείρηση κλείνει και το προσωπείο του φιλοεπενδυτή  κ.Τσίπρα στη ΔΕΘ καταρρέει. Οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης. Ιδεοληψίες, μικροκομματικά συμφέροντα και ανικανότητα καταδικάζουν τη χώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά και κάλεσε την κυβέρνηση «να αλλάξει ρότα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, προειδοποίησε για τους κυβερνώντες ότι «αάν δεν αλλάξουν μυαλά, το μέλλον θα είναι μαύρο. Όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά που περιμένει να υπάρξουν επενδύσεις για να βρει δουλειά» και επισήμανε ότι «οι χαρές και τα πανηγύρια για τον κ. Τσίπρα και την παρέα του στη Θεσσαλονίκη τελείωσαν. Ο λογαριασμός, όμως, θα σταλεί στις 4.000 οικογένειες που χάνουν τη δουλειά τους, χάνουν το ψωμί τους στη Χαλκιδική. Τα ατέλειωτα πήγαινε-έλα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε σχέση με τις επενδύσεις καταστρέφουν μεγάλες δουλειές στη χώρα».

ΣΧΟΛΙΑ (38)

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Ααααχχχ αυτοι οι .... "αλλοι" οι συνομωτες που φταίνε στα παντα αντι-Αριστερα!!

στρατηγικός σχεδιασμός

Ο Στάλιν θα σας έλεγε "σβαρνούτ", ο Λαφαζάνης έγινε ΛΑΕ-άρχης.Ο Καρανίκας τί σας λέει; Η Αυλωνίτου;Ο Μπαλάφας; Η Βαγενά;

ΣΒΑΡΝΟΥΤ!

Ο ΣΤΑΛΙΝ ΘΑ ΕΒΓΑΖΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΕΤΑΞΕΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ Χ.Α. ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΚΚΟ.

πρωην συριζαιος

ΠΩΣ ΑΝΤΕΧΕΙΣ ΤΟΣΗ ΞΕΦΤΙΛΑ ΒΡΕ ΤΣΙΠΡΑ....

Νίκος

Στημένο το παιχνίδι, φεύγουν οι Καναδοι και παίρνει το ορυχείο το δικό μας το παιδί ο επιχειρηματιας μας ο επενδυτής ο Πόντιος.

Τ.Τ

νικολακη, το ρουφηξες το αυγο σου το πρωι ?

stp

Αν φύγει θα φάμε μια αγωγή που θα χρειαστεί ακόμη ένα μνημόνιο αλλά 100 χρόνια για να ξεχρεώσουμε. Αλλά φυσικά δεν θα τα πληρώσει ούτε ο Αλέξης ούτε ο Σταθάκης αλλά ο μακάκας Ελληνικός λαός γιατί από αυτά που διαβάζω εδώ μέσα, το βλέπω , τα χρόνια έγιναν διακόσια και βλέπουμε.

να και κατι

καλο που εκανε αυτή η νεοφιλελε κυβερνηση

κοντομνημονιακός

Το 2013-14 με το 2ο μνημόνιο ο ...καταλληλότερος είχε απολύσει 15.000 εργαζόμενους, τώρα κόπτεται για 1.200 που δεν απολύθηκαν ακόμη. Η φιλελέδικη λογική της Διοικητικής Μεταρρύθμισης -τρομάρα τους- είναι όχι να αναδιοργανώσουμε και να βάλουμε να δουλέψουν σε νέα πόστα όπου έχουμε ανάγκη όλοι όσοι τα ξύνουν ολημερίς αλλά να τους απολύσουμε για τιμωρία τους που το κράτος είναι μπάχαλο για να πεινάνε κι οι οικογένειές τους. Τα ξεχάσαμε όλα αυτά, τώρα προέχει να στηρίξουμε την αποικιοκρατική επιχείρηση -τύπου υλοτόμησης Αμαζονίου ένα πράμα- ναι μεν θα γίνει, αλλά όπως πρέπει , όχι όπως θέλουν

Πρίν αλέκτωρ λαλήσει ......

Εδειξαν το αληθινό τους πρόσωπο οι σταλίνες , δοξάστε τους !

ΥΠΟΓΕΙΑ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ (ΓΡΑΦΕΙΟ Α-2)

ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΥΡΗ ΣΙΩΠΗ ΣΤΟ ΣΑΪΤ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΕΠΕΤΕΙΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙ! ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ Ο ΣΥΡΙΖΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΒΕΙ ΓΙΔΟΨΗΦΑΛΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ν.Δ.!

??????

@10.01 ΤΟ ΑΓΥΡΙΓΟ ΚΕΦΑΛΙ ΑΛΛΑΞΕ ΟΝΟΜΑ.....ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ....

ΥΠΟΓΕΙΑ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ (ΓΡΑΦΕΙΟ Α-2)

ΤΟ ΑΓΥΡΙΓΟ ΚΕΦΑΛΙ ΕΙΝΑΙ 70αρης ΧΟΥΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΛ. ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΚΑΤΙ; ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΩ ΕΓΩ ΕΝΑ ΘΕΜΑ. Η Χ.Α. ΠΑΛΙΑ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡ ΔΡΑΧΜΗΣ. ΜΕΤΑ ΑΛΛΑΞΕ ΥΠΕΡ ΕΥΡΩ. ΓΙΑ ΕΞΗΓΗΣΕ ΜΑΣ ΤΟ ΑΥΤΟ. ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΟΤΙ Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ Χ.Α. ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΒΕΙ ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΙΔΟ-Ν.Δ. ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ Ο ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΜΠΕΚΙ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ. ΝΑΙ;

ΙΔΕΑ

Να γράψετε στο ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της ΧΑ!!!! Χουντικοί αυτοί, φασίστες εσεις οπότε πάτσι

ΥΠΟΓΕΙΑ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ (ΓΡΑΦΕΙΟ Α-2)

ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΜΟΝΟΝ ΠΡΟΒΑΤΑ, ΟΧΙ ΓΙΔΙΑ.

oustre

H X.A. έχει βγάλει ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι είναι υπέρ της επένδυσης αλλά με έλεγχο, με τήρηση των περιβαλλοντικών προδιαγραφών και με κέρδη που καταλήγουν στον ελληνικό λαό. Και βέβαια έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της. Την έκενε ο Κασιδιάρης έξω από τη βουλή. Αλλά τέτοιο ντουγανι που είσαι που να την δεις....

ΓΙΩΡΓΗΣ

Στους Συριζανεληδες αλωνιζουν οι πρακτορες της Παγκοσμιοποιησης με ανταλλαγμα, να παρατεινει την παραμονη του στην Κυβερνηση ο Τσιπρας.Αυτο το τσουρμο των πρακτορων μαζι με τον κομματικο στρατο των Συριζανελ, εχουν λαβει εντολη εξωθεν, να τραιναρουν καθε επενδυτικη προσπαθεια για την αξιοποιηση του εθνικου μας πλουτου για αργοτερα,σε ευθετωτερο χρονο,οπου θα στειλουν δικεςς τους εταιρειες εκμεταλλευσης φιλικες προς τους Συριζανεληδες.Μεχρι τοτε οι προς εκμεταλλευση περιοχες θα παραχωρουνται στους λυκους,στα φιδια,στις χελωνες κοκ αλλα οχι στους πολιτες του Τοπου!Πρεπει πρωτα να εξαθλιωθει πεισσοτερο το εργατικο δυναμικο,να γινει πιο φτηνο, να γονατισει περισσοτερο η ελληνικη οικονομια, να εξασθενησει καθε ανταγωνιστης, και μετα να ερθει για ληστρικη καθολοκληριαν εκμεταλλευση του πλουτουμας, ο Επικυριαχος.!

nixta

Τι τον νοιαζει τον Σταθακη με τα εκκατομυρια στη τραπεζα και τον Πινοκιο που η γυναικα του ψωνιζει στο Παρισι με το προεδρικο αεροσκαφος για τους εργατες που θα μεινουν ανεργοι? Αυτα δεν ενδιαφερουν τους πατριωτες αριστερους αλλα μονο τους δοσιλογους δεξιους. Νυχτα ρε θα φυγετε ολος ο θιασος και οποιος προλαβει να μπει στα ελικοπτερα γιατι οι αλλοι που θα μεινουν πισω δεν θα περασουν καλα....

./.

ΕΣΕΝΑ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΕ ΜΑΡΑΝ. Ο ΧΡΥΣΟΣ ΔΕΝ ΣΕ ΜΑΡΑΝΕ;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4501584

Στη δήλωσή τους η  Ζανέτ  και ο Δημήτριος Τσίπρας κάνουν λόγο για  αθλιότητες, λασπολογίες και χυδαιότητες σε βάρος μας προς εξυπηρέτηση προσωπικών και κομματικών συμφερόντων

11
maria-spyrakh-thumb-large

«Τον Αύγουστο του 2016 ο νόμος Παρασκευόπουλου άλλαξε νύχτα, προκειμένου να μην εξεταστεί επί της ουσίας η υπόθεση του κ. Δημήτρη Τσίπρα από το δικαστήριο» ,  αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας

76
4506136

 Είπε οτι είναι... φιλορώσοι αλλά αρνήθηκε να τους κατονομάσει -Καταγγέλλει ότι πλήρωσαν από 13.000 - 21.000 ευρώ σε πολίτες των Σκοπίων για να δημιουργήσουν κλίμα χάους - Ζήτησε τη βοήθεια του Τραμπ  για το δημοψήφισμα

82