Το non paper της κυβέρνησης για την επίσκεψη Ομπάμα

Το non paper της κυβέρνησης για την επίσκεψη Ομπάμα

Το Μέγαρο Μαξίμου αποκαλεί τον Ομπάμα ως «τον πιο εμβληματικό δημοκρατικό πρόεδρο» των ΗΠΑ -Στην ατζέντα του αμερικανού προέδρου θα βρεθούν και οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα 

Το non paper της κυβέρνησης για την επίσκεψη Ομπάμα
Με ένα πανηγυρικό non paper το Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να επισκεφθεί την Αθήνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο επίκεντρο της επίσκεψης θα βρεθεί ο ρόλος της Ελλάδας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, ο οποίος «ενισχύεται δεδομένων των περιφερειακών εξελίξεων και της αυξανόμενης αστάθειας».

Όπως τονίζεται, αυτή η εξέλιξη έρχεται «ως αποτέλεσμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης η οποία περιλαμβάνει συνεργασία και επαφές με ευρύ φάσμα κρίσιμων περιφερειακών και παγκοσμίων παικτών, από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη ως την Αίγυπτο και το Ιράν. Από την Κίνα και τη Ρωσία, ως τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις και τις ΗΠΑ. Με επιτυχημένη τήρηση των απαραίτητων ισορροπιών και καθολική αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας, ως πόλου σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου».

«Η διεθνής θέση της Ελλάδας ενισχύεται. Οι προσπάθειές της αναγνωρίζονται. Καθίσταται, έτσι, πρόδηλο ότι οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί δήθεν "αναξιόπιστης κυβέρνησης" απορρίπτονται από παγκόσμιες δυνάμεις και πέφτουν στο κενό», σημειώνεται. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα υπάρξουν και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των κυβερνητικών αντιπροσωπιών Ελλάδας - ΗΠΑ. 
Κλείσιμο

Στο επίκεντρο της επίσκεψης αναμένεται να βρεθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η πορεία του προγράμματος. Άλλωστε κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου στην οποία αναφέρεται ότι ο Ομπάμα «θα επαναλάβει την υποστήριξή του στις προσπάθειες επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας στο δρόμο της βιωσιμότητας και της ανανεωμένης ανάπτυξης».

Το Κυπριακό αναμένεται να αποτελέσει βασικό θέμα στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, δεδομένου ότι οι διακοινοτικές συνομιλίες εισέρχονται σε κρίσιμη φάση και ότι η Ελλάδα έχει λόγο σε ζητήματα ασφαλείας και εγγυήσεων.

Το προσφυγικό θα είναι ένα ακόμη θέμα συζήτησης. Το Μαξίμου υπενθυμίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξη και αναγνώρισή τους προς την Ελλάδα για «την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, ενάντια στη λογική των διαχωριστικών και μονομερών ενεργειών, όπως προωθούνται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Ακόμη τονίζει ότι η επίσκεψη αναμένεται να αποτελέσει άλλο ένα σήμα υποστήριξης των ΗΠΑ στην επιλογή αυτή και στις ελληνικές προσπάθειες.

Στην ατζέντα του αμερικανού προέδρου θα βρεθούν και οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, για αυτό τον λόγο θα συνοδεύεται από επιχειρηματίες. 





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης