LIVE

Κορωνοϊός

Στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τα 2,8 δισ. - Τι προβλέπει

Στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τα 2,8 δισ. - Τι προβλέπει

37 εκατ. ευρώ «στο κεφάλι» για ασφαλισμένους ΟΓΑ - Στο 20% οι εισφορές Υγείας για μικροξενοδόχους και ενοικιαζόμενα στα μικρά χωριά και νησιά - Τέλος στην έκπτωση εισφορών για νέους επαγγελματίες - ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ πάνε στο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων

Στη Βουλή κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο, που περιλαμβάνει μέρος των προαπαιτούμενων μέτρων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις, στο νέο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων περνούν οι μετοχές των: ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ και ΕΛΒΟ.

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας, που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτος εκτιμά ότι προκαλείται «αύξηση εσόδων από την αναπροσαρμογή του ποσοστού εισφοράς για την υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΟΓΑ από 1.1.2017 (αντί 1.1.2019) το ύψος της οποίας σύμφωνα με το επισπεύδον υπουργείο ανέρχεται σε 37,36 εκατ. ευρώ για το 2017, στα 31,13 εκατ. ευρώ για το 2018 και στα 6,23 εκατ. ευρώ για το 2019».

Επίσης, δεν μπορεί να υπολογίσει τα έσοδα από την μείωση της έκπτωσης που παρέχεται σε περίπτωση εξαγοράς των ετών ασφάλισης με εφάπαξ καταβολή.

Το πολυνομοσχέδιο θα εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα στις 10 το πρωί και την Τρίτη θα μπει στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.


Τι προβλέπει ο εφαρμοστικός
Στην πράξη, το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, για να εξασφαλίσει την είσπραξη των 2,8 δισ. ευρώ, φέρνει νέες ανατροπές.

Μερικές εξ αυτών: δυσκολότερη γίνεται η εξαγορά χρόνου ασφάλισης, αυξάνονται οι εισφορές κατοίκων της υπαίθρου, που θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται και άλλο από 1.1.2017, δυσκολεύουν τα πράγματα για νέους επαγγελματίες που στήνουν την δική τους επιχείρηση και ξεχνούν πλέον τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορέςς, ενώ απαλλάσσεται από φόρους η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μετά την ιδιωτικοποίησή της.

Συγκεκριμένα:

1. Ασφαλισμένοι ΟΓΑ θα πληρώνουν κρατήσεις Υγείας 6% από 1.1.2017, αντί 4,73% που θα πλήρωναν. Θα δουν να φεύγουν 37,3 εκατ. ευρώ από τις τσέπες τους, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει το νομοσχέδιο.

2. Ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματιών (έως δέκα δωμάτια) σε περιοχές με λίγους κατοίκους, θα πληρώνουν από 1.1.2017 για περίθαλψη 20% του εισοδήματός τους, αντί 14% που θα πλήρωναν. Η αύξηση στην επιβάρυνση αυτή αγγίζει το 50%.

3. Καταργείται διάταξη που επέτρεπε μειωμένες εισφορές για τα πέντε πρώτα χρόνια ασφάλισης στο Ταμείο Αυταπασχολουμένων, για να διευκολύνει το επαγγελματικό ξεκίνημά τους.

4. Αντί 15% έκπτωση στο ποσό για εξαγορά χρόνου ασφάλισης, αν η πληρωμή γινόταν εφάπαξ, η έκπτωση καθορίζεται πλέον σε 2% για κάθε εξαγοράσιμο έτος. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση για όσους θα εξαγόραζαν π.χ. ένα-πέντε χρόνια, δηλαδή αν πληρώσουν εφάπαξ, θα έχουν έκπτωση 2%-10%, αντί 15% που ίσχυε για όλους.

5. Τελικά περνάνε στο υπερ-Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας επτά ΔΕΚΟ (και όχι έξι, όπως προέβλεπε το προσχέδιο νόμου): ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές (πρώην ΟΣΚ κλπ), αλλά και η ΕΛΒΟ. Ορίζεται παρόλα αυτά ότι η εκκαθάριση της ΕΛΒΟ θα συνεχιστεί με τους ίδιους όρους και συμφωνίες.

6. Στο πλαίσιο του διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ, δεν θα επιβληθεί προβλεπόμενη διάταξη για προκαταβολή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

7. Αλλάζει το πλαίσιο για την χονδρική αγορά Ενέργειας (ενισχύεται η ΡΑΕ, αναλαμβάνει ρόλο ο ΛΑΓΗΕ  κλπ).

8. Απαλλάσσονται από φόρους τα ενοίκια που θα εισπράττει η ΓΑΙΟΣΕ από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μετά την ιδιωτικοποίηση. Επίσης, η ΓΑΙΟΣΕ θα παρακρατά ένα μέρος των εσόδων της αυτών και δεν θα το δίνει στο Δημόσιο. Το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών δεν έδωσε στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να υπολογιστεί η απώλεια εσόδων που θα έχει το Δημόσιο.


Δείτε την αιτιολογική έκθεση

Δείτε τον πίνακα τροποποιημένων-καταργούμενων διατάξεων

Δείτε το σχέδιο νόμου με τις επείγουσες ρυθμίσεις

Δείτε την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Δείτε την ειδική έκθεση

Δείτε την έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων

Δείτε την έκθεση διαβούλευσης από το υπουργείο Περιβάλλοντος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (85)

Ρια

Για τη φυγάδευση σας να ζητήσετε Chinook για να πάρετε και τα γίδια μαζι.

Mendrinos

Γι αυτους που δεν γνωρίζουν,με το που ένας οργανισμός ΔΕΚΟ κτλπ περάσει στο ταμείο αποκρατ/σεων αυτόματα παύει να ισχυει η μονιμότητα των εν λογο υπαλλήλων

Ε

Να δω ποιος νεος επαγγελματίας κ νεος επιστήμονας θα κανει έναρξη επιτηδευματος όταν με το καλημέρα κ χωρίς να έχει εναν πελάτη ή να εχει εισπράξει ενα ευρώ θα πρεπει να πληρώνει στο ακέραιο κ απ την πρωτη μερα ασφαλιστικες εισφορές στο 100% τέλος επιτηδευματος (700ευρω τον χρονο) φορο αλληλεγγύης,προκαταβολή φόρου για την επόμενη φορά κτλπ.Μιλάμε οι άνθρωποι είναι Αλήτες με Α κεφάλαιο ΔΕΝ τους ενδιαφέρει για τίποτα κ για κανέναν

ΛΑΘΟΣ

Υπηρεσίες που δεν έχουν εμπορική δραστηριότητα αλλα κοινοφελή όπως ο ΟΣΚ αλλά και άλλες με κρίσιμο μονοπώλιο όπως οι εταιρείες ύδρευσης είναι λάθος να μπουν στο ταμείο. Μερικοί ολιγάρχες έχουν σκοπό να κάνουν ιδιωτικό μονοπώλιο στο νερό και να γίνονται σχολεία -νοσοκομεία κλπ (διότι ο ΟΣΚ νυν Κτιριακές Υποδομές φτιάχνει και νοσοκομεία) μόνο μέσω των πανάκριβων και ανεξέλεγκτων ΣΔΙΤ. Εκεί οι φολογούμενοι θα πληρώνουν δόσεις για 25 χρόνια και όποια δυσλειτουργία υπάρχει θα την πληρώνουν οι χρήστες φταίνε δεν φταίνε.

LAKATHELAS

περνάνε στο υπερ-Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας επτά ΔΕΚΟ (και όχι έξι, όπως προέβλεπε το προσχέδιο νόμου): ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές (πρώην ΟΣΚ κλπ), αλλά και η ΕΛΒΟ. Τέρμα η μονιμότητα στους εργαζόμενους ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Κινέζος

Προς Λούλη και Αντιδραστικό στοιχείο: είστε ολα τα λεφτα, δυστυχώς δεν μπορώ να σας παρακολουθώ συνέχεια, εδω στην Κίνα πρέπει και να δουλεύω. Πάντως αυτοί που κατάντησαν τη Ελλαδα αυτο που ειναι σήμερα ειναι πολυ δύσκολο να την σώσουν αυτο ειναι σίγουρο και ο λαός που τους ψηφίζει ποτέ δεν θα διορθωθεί γιατί πάντα θα κοιτάζει την τσέπη του και ποτέ το σύνολο

δαναος

φοβερό νομοσχεδιο

Ο λαος μιλησε

Οι εκλογες εγιναν.Ο λαος μιλησε.

chris

Ρε παιδιά, για την ΕΥΑΘ δεν είχαν κάνει δικό τους δημοψήφισμα οι συριζαίοι έξω από τα εκλογικά κέντρα της Θεσσαλονίκης; Πόση ξεφτίλα πια;

!!!

Ποιοι τα περνάνε όλα ρε σεις; Οι Σαμαροβενιζέλοι; Πω πω... τι σου είναι αυτοί οι δεξιοί ρε παιδί μου!

Προφήτης

Σαμαρά θα λέτε και θα κλαίτε

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης