Ο «τρίτος πόλος» στο επίκεντρο του Συνεδρίου του Ποταμιού

Ο «τρίτος πόλος» στο επίκεντρο του Συνεδρίου του Ποταμιού

Αίσθηση και από τα ανοίγματα του Κυριάκου Μητσοτάκη που τόνισε ότι «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι κράτησαν τη χώρα στην Ευρώπη» - Σημίτης: «Παλέψτε για νέο φορέα ανάμεσα  στη Δεξιά και στην παράλογη Αριστερά»

Ο «τρίτος πόλος» στο επίκεντρο του Συνεδρίου του Ποταμιού
Η ισχυρή προτροπή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για τη δημιουργία ενός ισχυρού πόλου «ανάμεσα στη Δεξιά και στην παράλογη και χωρίς έρμα Αριστερά» έδωσε, περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο, τον τόνο των ζωηρών συζητήσεων για το μέλλον στο χώρο του Κέντρου που άνοιξαν με αφορμή το Συνέδριο του Ποταμιού
.
Κλείσιμο

Οι επισημάνσεις του κ. Σημίτη έγιναν δεκτές με θερμά χειροκροτήματα από τους συνέδρους, ενώ πολλές συζητήσεις προκάλεσε και το γενναίο άνοιγμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας
Κυριάκου Μητσοτάκη που δημιούργησε τόσο έντονες εντυπώσεις ώστε συνεργάτες του έσπευσαν να επισημάνουν τον «πολιτικό» χαρακτήρα αναφορών, όπως «είμαστε στην ίδια πλευρά του λόφου», και να διευκρινίσουν ότι δεν απευθυνόταν σε πρόσωπα και δεν μπορεί με μεταγραφικούς όρους.       



Στο επίκεντρο του Συνεδρίου, που οι εργασίες του ολοκληρώνονται το μεσημέρι της Κυριακής, βρέθηκε η πρόταση που διατύπωσε στην εναρκτήρια ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού  Σταύρος Θεοδωράκης για τη συγκρότηση ενός νέου φορέα με την ονομασία «Κοινοβούλιο του Κέντρου», «χωρίς τη συμμετοχή κομματικών μηχανισμών από το Ποτάμι ή άλλα κόμματα και με στόχο να συζητήσει, να αποφασίσει, να οργανώσει τον διάλογο στην κοινωνία για ένα μεγάλο κίνημα αλλαγής».



Σε συνέχεια όλων αυτών η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κάλεσε το Ποτάμι να πει το μεγάλο «ναι» στην πρόταση για μια Συνδιάσκεψη, που «δεν θα επιτρέπει κανέναν αποκλεισμό, αλλά και την πλειοψηφία κανενός φορέα». Η κ. Γεννηματά πρότεινε «να συγκροτηθεί άμεσα μια κοινή Επιτροπή με πρόσωπα αυξημένου κύρους, ευρύτερου συμβολισμού και ισότιμη συμμετοχή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και όλων των άλλων Κομμάτων, Κινήσεων και προσωπικοτήτων, που επιθυμούν να συμβάλλουν και να συμμετέχουν σε όλη αυτή τη διαδικασία».
«Αναμένουμε τις αποφάσεις σας, αλλά δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Τώρα πρέπει να τολμήσουμε, τώρα πρέπει να προχωρήσουμε μαζί, τώρα πρέπει να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις». 




Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ πρότεινε να ξεκινήσουν οργανωμένες διαδικασίες διαλόγου που εφόσον καταλήξουν σε αποτέλεσμα, τότε πριν τις εκλογές, να επιλεγεί μέσα από προκριματικές εκλογές υποψήφιος για την πρωθυπουργία που θα δεσμευτούν όλοι να στηρίξουν. 

«Πειραματόζωο ανθρώπων που νοιάζονται μόνο για εξουσία» 

Εκτός από την ανάγκη για συμπόρευση στο χώρο του Κέντρου, που φαίνεται, ωστόσο, να συναντά πολλά εμπόδια, οι περισσότεροι προσκεκλημένοι του Συνεδρίου του Ποταμιού άσκησαν δριμεία στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ. 

Είναι χαρακτηριστικές οι επισημάνσεις του κ. Σημίτη που προέτρεψε για τη δημιουργία ισχυρού πόλου στον χώρο του Κέντρου «για να επανέλθουμε στην ομαλότητα, για να υπάρξει ορθολογισμός, για να μη συνεχιστούν οι περιπέτειες, για να μη μας κυβερνούν πρόσωπα που ανόητα πιστεύουν ότι θα επιβάλλουν νέα πρότυπα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο πρώην πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα στελέχη του Ποταμιού είπε: «Τον ισχυρό πόλο πρέπει να δημιουργήσετε και εσείς. Εσείς που ξεκινήσατε ένα αξιόλογο πείραμα υπέρβασης. Να πιέσετε να ξεπεραστούν εγωισμοί, μικροφιλοδοξίες, στείρες εμμονές και χωρίς περιεχόμενο πολιτικολογίες. Να δώσετε έτσι αποφασιστική δύναμη σ΄ένα μεγάλο τμήμα του λαού μας, που θέλει σταθερή οικονομία, κοινωνική αλληλεγγύη, βεβαιότητα για το αύριο. Που θέλει θεσμούς, που λειτουργούν για το κοινωνικό σύνολο και όχι για το εκάστοτε κόμμα εξουσίας, πολιτικούς με γνώση και ευθύνη και όχι εκπροσώπους συντεχνιών, υπηρέτες του πελατειακού κράτους». 
«Πρέπει να επιδιώξετε την κοινή προσπάθεια με όλους που συμμερίζονται σε μεγάλο βαθμό τους στόχους σας», συνέχισε. «Είσαστε πολλοί. Μπορείτε να δώσετε δύναμη και πνοή σε μια παράταξη ανανέωσης. Μπορείτε να συμβάλλετε αποφασιστικά στο να ξανααποκτήσει η χώρα κατεύθυνση και μέλλον. Να μην είναι, όπως σήμερα, πειραματόζωο ανθρώπων που νοιάζονται αποκλειστικά και μόνο για την εξουσία.  Μπορείτε την ανανέωση. Προσπαθείστε. Παλέψετε. Καλή επιτυχία».

«Τρία κόμματα, η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ κράτησαν την Ελλάδα στην Ευρώπη τον περασμένο Ιούλιο και αυτό δεν πρέπει  να το ξεχνάμε», τόνισε από την πλευρά  του ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος επίσης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό και χειροκροτήθηκε από τους συνέδρους. 

«Δυστυχώς σε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται η πιο ιδεοληπτική, η πιο ανίκανη Κυβέρνηση των μεταπολιτευτικών χρόνων», είπε ο κ. Μητσοτάκης. « Ένα είναι  το χαρακτηριστικό του σημερινού πρωθυπουργού. Το ψέμα και η αναξιοπιστία τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό».

 «Τον κ. Τσίπρα τον ενδιαφέρει μόνο η παραμονή του στην εξουσία και δεν έχει κανένα δισταγμό να στείλει τον λογαριασμό στην παραγωγική Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. 


Σημειώνοντας ότι «τα χρόνια τα οποία μεσολάβησαν από το 2009 μέχρι σήμερα ήταν διδακτικά για όλους», εξήγησε ότι «συνειδητοποιήσαμε την ένταση των προβλημάτων, τις εναλλακτικές επιλογές, αλλά κυρίως και τις ευθύνες που όλοι έχουμε απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Αντιληφθήκαμε, όσοι ανήκουμε στο χώρο των πραγματικών μεταρρυθμίσεων, ότι αυτά τα οποία μας χωρίζουν είναι  πραγματικά λίγα.

Δεν έχει σημασία ξέρετε σήμερα, σε ποια κομματική νεολαία γαλουχήθηκε κάποιος, ούτε από ποια κοινωνική τάξη προέρχεται. Δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία και σε ποιο κόμμα ασκεί την πολιτική του δράση. Σημασία έχει ότι όλοι όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, είμαστε από την ίδια πλευρά του λόφου και αυτό έχει αξία. Παλεύουμε για δίκαιες και εφαρμόσιμες μεταρρυθμίσεις».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης