Τσίπρας: Οι ροές των μεταναστών από την Τουρκία δεν έχουν μειωθεί

Τσίπρας: Οι ροές των μεταναστών από την Τουρκία δεν έχουν μειωθεί

Μετά τη Σύνοδο στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι έχουν αυξηθεί αρκετά οι μετανάστες που προέρχονται από χώρες που οι πολίτες τους δεν θεωρούνται πρόσφυγες και δεν γίνονται δεκτοί στην Ε.Ε.

Τσίπρας: Οι ροές των μεταναστών από την Τουρκία δεν έχουν μειωθεί
Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα
με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου
Κλείσιμο
, στο πλαίσιο της άτυπης μίνι-Συνόδου για το μεταναστευτικό
στις Βρυξέλλες. 

Ωστόσο, μετά τα χαμόγελα και τις δηλώσεις μπροστά από τις κάμερες κατά το τετ-α-τετ με τον κ. Νταβούτογλου, ο πρωθυπουργός πέταξε τα «καρφιά» του κατά της Τουρκίας
, υπογραμμίζοντας πως οι ροές των μεταναστών από τα τουρκικά παράλια, δεν έχουν μειωθεί, «πέραν μιας περιορισμένης μείωσης λόγω καιρικών συνθηκών».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως οι έχουν αυξηθεί αρκετά οι μετανάστες που προέρχονται από χώρες που οι πολίτες τους δεν θεωρούνται πρόσφυγες και δεν γίνονται δεκτοί στην Ε.Ε. 

Κατά τις ίδιες πηγές, στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Νταβούτογλου, συζητήθηκε το πρόγραμμα διμερών συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν σε υπουργικό και υπηρεσιακό επίπεδο κατά επόμενη περίοδο, συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση Συνόδου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, εντός του Φεβρουαρίου και τέλος, συμφωνήθηκε η ανάπτυξη τριμερούς συνεργασίας με Βουλγαρία στους τομείς της ενέργειας, διαχείριση υδάτων και μεταφορών και συγκοινωνιών. 

Νωρίτερα, πάντως, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τον έλεγχο των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, ενώ κατά τη συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου είπε πως το ζήτημα της μείωσης των ροών των μεταναστών, «είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας, για την Ευρώπη και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις». 

Στιγμιότυπο από την συνάντηση Τσίπρα - Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες


Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την προώθηση της συνεργασίας Ε.Ε.-Τουρκίας, όσον αφορά στη μείωση των μεταναστευτικών ροών, επί τη βάσει συγκεκριμένου Σχεδίου Δράσης, επισημαίνοντας, παράλληλα ότι δημιουργεί πρόβλημα και το καθεστώς θεωρήσεων της Τουρκίας με κάποιες χώρες. 

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ανέδειξε την ανάγκη εφαρμογής της Διμερούς Συμφωνίας Επανεισδοχής για την επιστροφή μη προσφύγων στην Τουρκία. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία καθιέρωσης μόνιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης στην Ε.Ε. κατευθείαν από την Τουρκία για τους πρόσφυγες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι τα ζητήματα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά και κατάληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να εξεταστούν άμεσα στο πλαίσιο Ομάδας Εργασίας που θα συσταθεί. Παράλληλα, απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας για το προσφυγικό στο πλαίσιο και της σχετικής διϋπουργικής ομάδας εργασίας.

Δηλώσεις Τσίπρα πριν από τη Σύνοδο 
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης