Αβραμόπουλος: Ζητά μετεγκατάσταση των μεταναστών σε άλλες χώρες εντός του μήνα

Αβραμόπουλος: Ζητά μετεγκατάσταση των μεταναστών σε άλλες χώρες εντός του μήνα

«Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός βρίσκεται προ των ευθυνών του - Η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει πρόσθετη στήριξη από την ΕΕ με την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας» 

Αβραμόπουλος: Ζητά μετεγκατάσταση των μεταναστών σε άλλες χώρες εντός του μήνα
Στην Κω βρέθηκαν σήμερα, για λίγες ώρες, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φρανς Τίμερμανς και ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι οποίοι συναντήθηκαν με τις τοπικές αρχές για το κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Υγείας Αθανάσιος Δημόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ιωάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου Φώτης Χατζηδιάκος, ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης και υπηρεσιακοί παράγοντες. «Η Ευρώπη είναι σήμερα εδώ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος, στην έναρξη της σύσκεψης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχάρη την κοινωνία της Κω και γενικότερα τους Έλληνες πολίτες για τον ανθρωπισμό που επέδειξαν απέναντι σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και τόνισε πως «θα αποτύχουμε στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, αν δεν καταφέρουμε να εφαρμόσουμε στην Ευρώπη ενιαία πολιτική ασύλου».

Κλείσιμο
«Η Ευρώπη είναι σήμερα εδώ» ανέφερε από την πλευρά του ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, το βάρος του οποίου έχει πέσει κυρίως στα νησιά και καλούνται να αντιμετωπίσουν με πενιχρά μέσα οι νησιωτικές κοινωνίες.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν εγκεκριμένα από την ΕΕ 442 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ενώ ειδικά για την Κω τόνισε ότι πρέπει άμεσα να υπάρξουν δράσεις και πρωτοβουλίες ταχύτατης διεκπεραίωσης της διαδικασίας ταυτοποίησης και άμεσης μεταφοράς εκτός νησιού, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η Κως από τις χιλιάδες των προσφύγων και μεταναστών, που φθάνουν καθημερινά.

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, υποδεχόμενος τους δυο Ευρωπαίους αξιωματούχους, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία τους στην Κω και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τοπική κοινωνία και στον τρόπο που στάθηκε απέναντι στο πρόβλημα των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, τιμώντας με την στάση της τον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό.

«Μέχρι σήμερα δώσαμε πολλές μάχες μόνοι μας, άλλες τις κερδίσαμε και άλλες τις χάσαμε. Τον πόλεμο όμως, χωρίς την Ευρώπη στο πλευρό μας, δεν έχουμε ελπίδα να τον κερδίσουμε. Το ό,τι επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη που κάναμε πριν από ένα χρόνο, ότι δηλαδή σύντομα το πρόβλημα αυτό θα βρίσκεται στην αυλή του κάθε Ευρωπαίου, δεν μας χαροποιεί» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος στην τοποθέτησή του. 

Στη συνέχεια, ο κ. Αβραμόπουλος, μαζί με τον αντιπρόεδρο της ΕΕ, έδωσαν συνέντευξη Τύπου για τις αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών.

«Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός βρίσκεται προ των ευθυνών του. Η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει πρόσθετη στήριξη από την ΕΕ με την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Να ξεκινήσει άμεσα προεργασία για μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες μέχρι τέλος μήνα» δήλωσε ξεκάθαρα ο κ. Αβραμόπουλος.

Είπε ακόμη ο κοινοτικός Επίτροπος ότι μέσα στις επόμενες πέντε μέρες θα έχει συσταθεί η εθνική διαχειριστική αρχή για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.






 



Η άφιξη του κ. Αβραμόπουλου και του κ. Τίμερμανς στην Κω














Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης