Το Μαξίμου καλύπτει Κατρούγκαλο

Το Μαξίμου καλύπτει Κατρούγκαλο

«Αν το είχα κάνει, θα είχα παραιτηθεί, θα είχα φύγει από τη χώρα, θα είχα αυτοκτονήσει» - Παραμένουν τα ερωτήματα για το αν υπήρχαν και άλλες παρόμοιες υποθέσεις - Σφοδρή αντίδραση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Το Μαξίμου καλύπτει Κατρούγκαλο
Πολιτικό και ηθικό ζήτημα ανέκυψε με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», «είχε υπογράψει εργολαβικά συμφωνητικά με υπαλλήλους που επαναπροσλαμβάνει στο Δημόσιο, οι οποίοι ήταν ή απολυμένοι ή σε διαθεσιμότητα». Ο ίδιος, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά από παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου που του ζήτησε να ξεκαθαρίσει άμεσα την κατάσταση, δήλωσε πως αν είχε κάνει ό,τι του καταλογίζεται θα έπρεπε όχι μόνο να παραιτηθεί και να φύγει από τη χώρα, αλλά να αυτοκτονήσει. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κύριος Κατρούγκαλος «συνέχισε να υπογράφει ιδιωτικά συμφωνητικά μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου του 2015 οπότε και ορκίστηκε αναπληρωτής υπουργός». Εκτός αυτού, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι στο ζήτημα της αμοιβής, είχε φροντίσει «να διατηρήσει τα πλήρη δικαιώματα για τον εαυτό του, όπως προκύπτει από τα αντίστοιχα δικαιολογητικά».

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, καλύπτοντας τον υπουργό, μετά τη συνέντευξή του, επιτέθηκαν στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που είχαν ζητήσει την παραίτησή του κυρίου Κατρούγκαλου. «ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ καλά θα κάνουν τώρα να αποσύρουν τις ανακοινώσεις τους» σημείωναν χαρακτηριστικά. Επίσης, αναφερόμενοι ονομαστικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, κύκλοι του Μαξίμου σημείωναν: «Όσο για τον υπουργό των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, λογικό είναι να έχει πρόβλημα καθώς έχασε τη "δουλειά του". Καλά θα κάνουν, λοιπόν, όλοι να θυμούνται ότι το "ψέμα έχει κοντά ποδάρια", όπως λέει και ο λαός μας».

Κλείσιμο
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Κατρούγκαλος και καλώντας να απαντήσει πώς υπέγραψε ένα συμφωνητικό για μια αγωγή κατά του δημοσίου, έστω άσχετη με διαθεσιμότητες και απολύσεις την ημέρα της υπουργοποίησής του, εκείνος είπε ότι πρόκειται για μια μικρή υπόθεση που κατατέθηκε από τη συνεταίρο του στην ετααιρεία, όταν αυτός δεν ήξερε ότι θα γίνει υπουργός σε λίγες ώρες. Μάλιστα είπε πως και αν το γνώριζε θα της επέτρεπε να το καταθέσει. 

Απαντώντας σε ερώτηση αν η προμήθεια που λάμβανε σε υποθέσεις απολυμένων και διαθεσίμων είναι 12%, είπε ότι σε αντιμνημονιακές υποθέσεις ή δεν έπαιρνε αμοιβή ή έπαιρνε πολύ μικρή και ότι ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις η προμήθεια δεν είχε σχέση με το 12%. Ανέφερε πως την αμοιβή του σε αυτές τις περιπτώσεις την ελάμβανε σσε περίπτωση δικαστικής νίκης και όχι νομοθετικής επίλυσης και ότι ήταν ίση με το μισό μισθό.

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό για το θέμα, αρνήθηκε να πει τι συζήτησαν, εντούτοις σημείωσε ότι ένας από τους λόγους που τον επέλεξε ο κ. Τσίπρας γι' αυτή τη θέση είναι και γιατί έχει νομική εμπλοκή σε τέτοιες υποθέσεις. Τέλος ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε πως τα εργολαβικά κέρδη που δικαιούται από υποθέσεις απολυμένων ή διαθεσίμων έχουν μείνει στην εταιρεία με την οποία συνεργαζόταν έως τον Ιούλιο και από τα οποία έχει παραιτηθεί.

«Σας κάλεσα για να μιλήσω για κάτι που αποτελεί πρωτοφανές γεγονός της δημοσιογραφίας της χώρας μας», είπε νωρίτερα, ξεκινώντας την έκτακτη συνέντευξη Τύπου και ενώ νωρίτερα μοίρασε στους παριστάμενους δημοσιογράφους το δημοσίευμα της εφημερίδας, καθώς και το επίμαχο ιδιωτικό συμφωνητικό που δημοσιεύεται.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «δεν πρόκειται για συκοφαντία, αλλά προβοκάτσια και πλαστογραφία». Ανέφερε ότι το βράδυ της Παρασκευής, είχε επικοινωνία με τον συντάκτη που υπογράφει το δημοσίευμα, Βασίλη Χιώτη, ο οποίος τον ενημέρωσε για θέματα που κυκλοφορούσαν στο διαδύκτιο. 

Διαβάζοντας σχεδόν παράγραφο προς παράγραφο το δημοσίευμα, ο κ. Κατρούγκαλος κατέληξε λέγοντας ότι το ρεπορτάζ έχει τρύπες. Συγκεκριμένα είπε ότι όλες οι αγωγές κατά του δημοσίου που σχετίζονταν με απολύσεις και διαθεσιμότητες είχαν ασκηθεί το 2013 και 2014 και ως εκ τούτου, είπε, το δημοσίευμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανόητο και ότι έχει ξεπεράσει την μονταζιέρα.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στο συμφωνητικό που παρουσιάζει η εφημερίδα, είπε: «αν ήταν αληθείς οι καταγγελίες, δεν θα έπρεπε απλά να παραιτηθώ, αλλά να φύγω από τη χώρα, να αυτοκτονήσω. Όλα είναι στη φαντασία του συντάκτη».

Ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε πως το συμφωνητικό πράγματι κατατέθηκε εκείνη την ημέρα, στις 27 Ιανουαρίου, οπότε και υπουργοποιήθηκε και που έκτοτε, όπως είπε, η δικηγορική του ιδιότητα τελεί υπό αναστολή. Μιλώντας για το συμφωνητικό συγκεκριμένα υπογράμμμισε ότι δεν αφορά υπόθεση υπαλλήλου σε διαθεσιμότητα ή υπό απόλυση αλλά αφορά εργαζόμενο που εργάζεται στο δημόσιο και στρέφεται κατά αυτού λόγω της διαφοράς αποδοχών σε σχέση με ερμηνεία του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο.

«Πρόκειται για εντελώς άσχετο», είπε ο κ. Κατρούγκαλοος και συμπλήρωσε ότι έτσι όπως εμφανίζεται είναι κατά τι γνώμη του προφανές πού αποσκοπεί, στο να δημιουργήσει την εντύπωση, όπως είπε, ότι θα είχε την ηθική αναξιότητα να προβεί σε αυτές τις πράξεις. «Απορώ πως ένα τόσο ευκολα αποδείξιμο ψέμα φιλοξενήθηκε στις σελίδες μιας εφημερίδας που θεωρούσα έγκυρη», είπε, επίσης. Ανέφερε, δε, ότι θα καλέσει την εφημερίδα να ζητήσει συγγνώμη και να καταθέσει 10000 ευρώ στο ΚΕΘΕΑ, ειδαλλιώς θα καταθέσει αγωγη που θα ζητά πολλαπλάσιο ποσό, το οποίο θα καταθέσει εκείνος στο ΚΕΘΕΑ. 

Ο κύριος Κατρούγκαλος είπε ακόμα πως αν εμφανιστεί ένα ιδιωτικό συμφωνητικό τον Ιανουάριο με την υπογραφή του ή την υπογραφή συνεργάτη του, το οποίο να αφορά προσφυγή διαθέσιμου ή απολυμένου υπαλλήλου θα παραιτηθεί.

Αναρρωτήθηκε, επίσης, πώς μπορεί να δημοσιευτεί ρεπορτάζ το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί τόσο εύκολα να αποδειχθεί ότι λέει ψέματα και απάντησε πως πολλοί φοβούνται αυτή την κυβέρνηση και ότι ο μόνος τρόπος να σταματήσουν τον εκδημοκρατισμό της χώρας είναι να δημιουργήσουν αμφιβολίες. «Προφανώς γελιούνται. Δεν θα τους περάσει», είπε και έκανε λόγο για «πλστογραφία» και «μαύρο ψέμα», ενώ μίλησε και για συλλεκτικό κομμάτι ψεύδους, κιτρινισμού και συκοφαντίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης