Βαρουφάκης: Συνεννοημένη η «δημιουργική ασάφεια» της συμφωνίας

Βαρουφάκης: Συνεννοημένη η «δημιουργική ασάφεια» της συμφωνίας

- Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε νησιά-τουρισμό, φάρμακα, τρόφιμα
- Το Σαββατοκύριακο το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
- Το κείμενο της συμφωνίας δεν μας επιβάλλει μείωση συντάξεων
- Kαθιέρωση πιστωτικής κάρτας για την ανθρωπιστική κρίση

Τα χαρτιά του αναφορικά με τη δέσμευση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς για αύξηση στον ΦΠΑ, άνοιξε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη που προβλήθηκε σήμερα στο Πρωινό ΑΝΤ1. Ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας στη συνέντευξη του στον Γιώργο Παπαδάκη δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να απειληθούν βασικά αγαθά και υπηρεσίες καθώς επίσης ειδικά καθεστώτα όπως τα νησιά.

«Να κάνουμε μια ξεκάθαρη συζήτηση επ’αυτού: Δεν θα αυξηθεί στα νησιά. Δεν θα αυξηθεί στα φάρμακα. Δεν θα αυξηθεί στις παραμεθόριες περιοχές. Δεν θα αυξηθεί στα τρόφιμα. Δεν θα αυξηθεί στα βιβλία και στα έντυπα», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών. Επειδή είχε ξεχάσει να αναφέρει τον τουρισμό ο παρουσιαστής της εκπομπής, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό των Οικονομικών)  προσέθεσε ότι στο όχι συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ στα τουριστικά καταλύματα. Σε ερώτηση για το πού θα αυξηθεί, ο κ. Βαρουφάκης επισσήμανε ότι «θα ψάξω να βρω έναν φορολογικό συντελεστή σε ένα άνευ σημασίας αγαθό για να δείξουμε καλή θέληση».

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα τελειώσει ο νόμος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά τόνισε ότι θα επιβραβεύονται οι συνεπείς που πλήρωναν. Δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να αναφέρει δημοσιονομικούς στόχους χωρίς να είναι σίγουρος ότι θα τους πετύχει. «Θα είμαι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών που δε θα πει νούμερα» είπε χαρακτηριστικά.

Ασφαλιστικό

Για το ασφαλιστικό, υπογράμμισε πως θα βάλει φρένο σε μέτρα όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές και ιδίως για τους ασθενέστερους. Τόνισε πάντως πως το ασφαλιστικό δεν μπορεί να προχωρήσει και να επιβιώσει μακροπρόθεσμα χωρίς τομές. Μίλησε για προστασία των ασθενέστερων και χρηματοδότηση, συνδέοντας τη χρηματοδότηση του συστήματος με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω μιας αναπτυξιακής τράπεζας όπως στο παρελθόν ήταν η ΕΤΒΑ.

Ο κ. Βαρουφάκης, υποστήριξε πως μέσω της επιστολής για παράταση της δανειακής συμφωνίας εξασφαλίζεται και η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Αναφορικά με τις συντάξεις είπε: «Το κείμενο της συμφωνίας δεν μας επιβάλλει μείωση συντάξεων πρόσθεσε» και επισήμανε: «Δεν εκλεγήκαμε για να εφαρμόσουμε το Μνημόνιο». 

«Να είμαστε ειλικρινείς. Δουλειά μας είναι να βάζουμε φρένο σε ότι δυσχεραίνει τις ευπαθείς ομάδες. Αυτό το σύστημα που έχουμε δεν μπορούσε να συνεχίσει. Το στοίχημά μας; Εχει να κάνει με τη δημόσια περιουσία η οποία πρέπει να εκποιείται. Να αναπτυχθεί η δημόσια περιουσία. Στόχος μας είναι να συνδέσουμε τη δημόσια περιουσία με τα ασφαλιστικά ταμεία. Για να μπει σε στέρεες βάσεις. Ειμαστε στις Βρυξέλλες και τσακωνόμαστε για κάτι παλιόχαρτα. Γιατί παλιόχαρτα είναι. Δώστε μας χρόνο για να μη κυβερνάται αυτή η χώρα με e-mails».

Υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει ξανά στην αναξιοπρέπεια των ελλειμμάτων και πως συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα. Ανέφερε ότι η συμφωνία με το Eurogroup καταγράφει τα κεφάλαια των μεταρρυθμίσεων που θα γίνουν, ενώ σημείωσε πως «η συμφωνία αποτελεί το «φύλλο συκής» για να τελειώσει το μνημόνιο». Ανέφερε πως οι εταίροι δεν μπορούσαν να δεχθούν αυτό που έλεγε η κυβέρνηση: «χτυπήστε μας, βασανίστε μας, δεν θα το υλοποιήσουμε».

Υπογράμμισε πως, η συμφωνία δεν είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τόνισε πως με βάση τη συμφωνία, η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να λογοδοτει στους θεσμούς για μέτρα που φέρνουν έσοδα. Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι η χωρα δεν θα φύγει από το ευρώ και πως οι πολίτες δεν το επιθυμούν, ούτε το ζητούν.

Σε ερώτηση για το τρόπο με τον οποίο κινείται και τους χειρισμούς που ακολουθεί ο κύριος Βαρουφάκης απαντά: «Αν δεν καταλήγαμε σε συμφωνία θα έπρεπε να αυξήσω τον ΦΠΑ και να κόψω τις συντάξεις. Ο κόσμος δεν μου είπε να βγούμε από το ευρώ, ζητά να ανακτήσουμε την αξιοπρέπειά μας. Δεν θα φύγουμε ποτέ από το ευρώ. Θα ήταν καταστροφή».


«'Εχει ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης για το χρηματοδοτικό κενό» - Για την ανθρωπιστική κρίση το πρώτο νομοσχέδιο του υπΟικ 

«Από χθες έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης για το χρηματοδοτικό κενό» τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης στον ΑΝΤ1. Εκτίμησε πως οι εταίροι δεν θα αφήσουν να υπονομευθεί η προσπάθεια η οποία έγινε για ένα πολύ μικρό ποσό που οφείλεται στο ΔΝΤ. Πρόσθεσε πως δεν θα αναφέρει περισσότερα γιατί, η διαπραγμάτευση για το πρόβλημα αυτής της πρόσθετης χρηματοδοτικής γέφυρας είναι σε εξέλιξη.

Ο υπουργός Οικονομικών, αποκάλυψε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει θα είναι για την ανθρωπιστική κρίση. Προανήγγειλε τη δημιουργία μιας κάρτας πολίτη για τις συναλλαγές με το Δημόσιο και είπε πως θα χρησιμοποιείται και στα σούπερ μάρκετ, από οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με πίστωση ενός ποσού ανά εβδομάδα από το Δημόσιο.


Η ασάφεια στη συμφωνία ήταν σκόπιμη και σε συνεννόηση με τους εταίρους


Σχετικά με τη διαπραγμάτευση στην Ευρωομάδα (Eurogroup), ανέφερε ότι δυο φορές έθεσε βέτο και τόνισε πως οι εταίροι ζήτησαν να είναι «φλου» και με «δημιουργική ασάφεια» η συμφωνία για να περάσει από τα κοινοβούλιά τους. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα συζήτηση με ομόλογό του -που δεν κατονόμασε- ότι δεν μπορεί να καταγραφεί στη συμφωνία αναφορά για μείωση του πλεονάσματος, γιατί δεν θα παίρναγε από τα Κοινοβούλια. Ανέφερε πως, με τη συμφωνία τελείωσε το Μνημόνιο αν και αναγνώρισε ότι ήταν «απλουστευτικές κορώνες» τα περί κατάργησής του με έναν νόμο.ΣΧΟΛΙΑ (143)

Βασίλης

Βαρουφάκη ανέβασε τον Φ.Π.Α. στην βλακεία! Υπάρχει μπόλικη στην Ελλάδα!

dinos

Ο Γιάνννης Βαρουφάκης θα είναι ο πρώτος που θα φάει το ξύλο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι κωλοτούμπες είναι αυτές ωρέ?

Constantinos

Ο Παπαδακης, ο Λαζοπουλος, ο Τερενς Κουικ, ο Καμμενος, ο Αδωνης, ο Γιακουματος, ο συγχωρεμενος ο Κωστας Καρρας... η διαπλοκη... τα καναλια σας ... οι εφημεριδες σας... Καλα θα ηθελα να ξερω... ως δημοσιογραφοι δεν τα βλεπετε;;; δεν ενδιαφερεστε;;;; τοσο πολυ αναγκη τους εχετε;;;; εαν ειστε και αριστερης ταυτοτητας γιατι δεν τους ξεμπροσταζετε;;;;

DJORJ

... και κάτι ακόμα! Εσύ οικονομολόγε πλάνο να βγούμε στις αγορές έχεις; Ή πάντα θα μας έχεις ζήτουλες & θύματα γιατί αυτό πουλιέται πιο έυκολα στους ιθαγενείς που σε ψήφισαν...

Djorj

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ! Οι άντρες που όντως είναι ενα ΕΠΙΠΕΔΟ πάνω δεν θα καταδεχονταν ποτέ 3 πράγματα: 1 ΝΑ ΠΟΥΝ ΨΕΜΜΑΤΑ, όπως προσπαθεις να μπερδεψεις τους ιθαγενεις με την ΑΣΑΦΗ παραταση που εμενα ως φιλελευθερο με κανει να δακριζω σε σχεση με όσα είπε ο συριζα προεκλογικα & το 'ξύλο' που εφαγες εξω 2 ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥΣ, γιατι εσυ είχες πει: 'αποκλείεται να μη δεχθει, ο σόιμπλε, δεν χρειαζομαστε λεφτά, killed troika, αποκλειεται ο ντράγκι να κόψει τα ομόλογα... όλα ΜΕΣΑ 3 ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, όχι για την πάρτι τους αλλα για έναν ολόκληρο λαό! Δεν είμασταν όλοι ζωα όπως οι ψηφοφοροι σου για να περιμενουμε εσενα από το τέξας να παιξεις τα λεφτα & τις ζωες μας. Κατέστρεψες μεσα σε ένα μηνα τις βελτιωμενες οικονομικες προοπτικες της χώρας (το ξερεις πολυ καλά), άφησες την αγορά ξερή, άδειασες τις τράπεζες, δεν είχες κανένα πλάνο προετοιμασίας, μας έκανες ρεζίλι έξω, έχεις άδεια ταμεία εις το όνομα των ιθαγενών που τώρα τους πουλάς ότι δεν χρειάζονται λεφτά ή δουλειά αλλά Αξιοπρέπεια! Κοιτα μην πεις 'ουαου την πατήσαμε' & την κοπανήσεις. Να σε δω αμα σκουπίζεσαι με εφημερίδα ποσο αξιοπρεπής & cool θα είσαι...

ee

τον ακουσα για λιγο,μια συμβουλη εαν καταδεχθει απο εναν απλο πολιτη,θελουμε πολυ δουλεια,εργα και πολυ μα παρα πολυ λιγοτερα λογια,τα λογια μονο κακο μας κανουν,εδω yani δεν ειναι πανεπιστημιο ,εδω ειναι μια χωρα που ειναι στο χειλος του γκρεμου και πρεπει ολοι να βαλουμε πλατη για να ξαναπατησει σε στερεο εδαφος.οι χειρισμοι της κυβερνησεις στην αρχη ηταν λαθος,ο τσαμπουκας δυστυχως οταν εισαι στην θεση της ελλαδας δεν περναει,πας βλεπεις ,κοβεις κινηση και βλεποντας και κανοντας.παλι θα το ξαναπω λιγα λογια και πραξεις απο ανθρωπους που εχουν δουλεψει στην πραξη και οχι στην θεωρια,αυτα τα δυο ειναι η νυχτα με τη μερα.

γιανη,ννα εισαι αμειλικτος

τη κριση να την πληρωσει ο ιδιωτικος τομεας,που τα κονομαει χοντρα και δεν πληρωνει φορους,γιανη,να εισαι αμειλικτος,θα βρεθουν εκει τα λεφτα...

ΜΠΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΤΣΙΠΡΟΚΑΜΜΕΝΟΙ

Τίποτα δεν είναι αδιανόητο μ' αυτή την κυβέρνηση. Εδώ έχουμε την κυρία "Δεν πληρώνω" στα έσοδα του κράτους στον Βαρουφάκη θα κολλήσουμε τώρα? Ναι ήταν κάκιστη επιλογή γιατί ο Τσίπρας βασίστηκε στην τηλεοπτική και διαδικτιακή φήμη του και δεν κατάλαβε ότι ήταν φούσκα. Το γράμμα του Μηλιού χθες ήταν σαφέσταστο. Πέρα από τις διαπραγματεύσεις όπου ο Βαρουφάκης κυριολεκτικά μας ξεφτύλισε. Ο Βαρουφάκης δεν δουλεύει στο Υπουργείο του. Κι αυτό είναι το πρόβλημα για όλους μας (συγνώμη αλλά τα εσωτερικά του Σύριζα ολίγον με ενδιαφέρουν). Το μείλ του ήταν μια αδιάντροπη αντιγραφή Παπακωνσταντίνου και Χαρδούβελη πασπαλισμένη με φλού. Καμία ιδέα, καμία πρόταση για εκκίνηση της οικονομίας, κουβέντα για την γραφειοκρατεία του υπουργείου του. Τα αναπτυξιακά ομόλογα που είχε φανταστεί ως μέσον μιντιακής του προβολής ούτε καν συζητιούνται. Μένει ένας αρρωστημένα εγωπαθής τύπος που γυρνάει από ΜΜΕ σε ΜΜΕ. Αν τον παραιτήσει τώρα ο Τσίπρας θα θιχτεί η αξιοπιστία του (του Τσίπρα γιατί ο Βαρούφ δεν έχει). Ας τον υποχρεώσει τουλάχιστον να κλείνεται στο υπουργείο (χωρίς μικρόφωνο) οχτώ ώρες την μέρα. Έτσι για τα προσχήματα.

fidelio

"Όταν ο απλός πολίτης ακούει να του λένε ότι μαζί τα φάγανε δηλαδή μαζί με όλους τους άλλους που πραγματικά τα τρώνε, ότι η μεγάλη μεταρρύθμιση που θα γίνει είναι ότι θα του μειώσουν τη σύνταξη κατά 50%, ότι ταυτόχρονα θα χτυπήσουν τους ταξιτζήδες, τους φορτηγατζήδες, τις κομμώτριες, τα φαρμακεία την ώρα που η μεγάλη διαπλοκή όχι μόνο μένει στο απυρόβλητο αλλά ουσιαστικά διαχειρίζεται τις μεταρρυθμίσεις, αμέσως η λέξη μεταρρύθμιση γίνεται όπως η λέξη δημοκρατία στο Ιράκ" ΝΑΓΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΓΙΑΝΗ,ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ!!!!!!

ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ ΒΛΗΜΑ????

ΤΟ ΝΟΗΤΙΚΟΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΑΣΒΟΥ!!

fidelio

βλημα εισαι και φαινεσαι,να πας να σου δωσει το χαρτζιλικι ο σαμαρας και να αγορασεις μαντηλι να κλαψετε μαζι. αντε χωσου πισω στην τρυπα σου πανιβλακα,δε βρεχει σας φτυνουν!!

τακης

οι ηγετες του δεν εχω δεν πληρωνω εφορια τσιπρας κ φτοχοκαμενος αντι να πανε φυλακη για εσχατη προδοσια κυβερνουν εινε κ ηθικο κ νομιμο για το λαο να μη δωσει ευρω φορο

Συνταξιουχος , ετων 45

<< Ειμαι ενας φτωχος συνταξιουχος Δ.Υ. , 44 ετων . Επαιρνα 1180 ευρω συνταξη και τα βγαζα περα πολυ δυσκολα. Τωρα με τα μνημονια μου την πηγαν 950 , και δεν την παλευω. Και εχω και τα λαμογια να μου λενε "μαζι τα φαγαμε " >> . . . . . . Βρειτε το μαθηματικο παραδοξο στην παραπανω προτασιακο τυπο και κερδιστε 1 μηνα παραμονη στην NASA με ολα τα εξοδα πληρωμενα. (μια προσφορα την Ελληνικης Μαθηματικης Εταιρειας)

Agent Smart

I meant to do that!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4424012

«Έχει γίνει υπολογισμός του κόστους των καταστροφών που έχουν προκληθεί; Πώς είναι δυνατόν να διανέμονται τέτοιου είδους έντυπα, τα οποία κάνουν λόγο απροκάλυπτα για καταστροφή του κράτους, είναι άγνωστο πόση έκταση θα πάρουν και κατά πόσον θα επηρεάσουν την ελληνική κοινωνία;» αναφέρει στην ερώτησή του ο Δημήτρης Καμμένος

papachristopoulos_olistiko

Ακόμα και τον υπουργό Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος προκειμένου να υποστηρίξει την νεφελώδη υπόσχεση για μη εφαρμογή της ψηφισμένης πρόβλεψης για μείωση των συντάξεων

arthroosw

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε την πιθανότητα προληπτικής γραμμής στήριξης - Μίλησε για «καθεστώς μεταμνημονιακής επιτροπείας» - «Αόριστο ευχολόγιο» το ολιστικό πρόγραμμα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ - Σφοδρή η επίθεσή του για την ανομία: Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008

8
Koutsoympas

«Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, ο κ. Τσίπρας, μιλάει για ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ενώ έχει ψηφίσει μέτρα που θέτουν εν αμφιβόλω το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία», είπε

mitsots

Εσείς εκθρέψατε τους αγανακτισμένους, παραιτηθείτε αν δεν μπορείτε να προστατεύσετε τους Έλληνες - «Γιατί εξωραϊζετε τον τραμπουκισμό και διαχωρίζετε τη βία; Τι εννοείτε; Θα είχαν νομιμοποίηση να επιτεθούν στον Μπουτάρη αν ήταν συγκεντρωμένο πλήθος;» - Αόριστο ευχολόγιο το ολιστικό σχέδιο

91