Γεραπετρίτης: Επιζήμια η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά θα την τηρήσουμε

Γεραπετρίτης: Επιζήμια η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά θα την τηρήσουμε

Άκουσα με έκπληξη όσα είπε ο κ. Κασσελάκης για τη Χαμάς, ότι δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών για δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

gerapetritis
«Η εξωτερική πολιτική, η διεθνής διπλωματία είναι ένα σύνθετο αντικείμενο, το οποίο δεν χωρεί απλουστευτικές λύσεις. Η λογική του μανιχαϊσμού, ότι υποστηρίζουμε φανατικά τη μία πλευρά, δεν μπορεί να βρίσκεται στο πεδίο της δικής μας αλληλεπίδρασης», ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, με αφορμή την επίσκεψη και τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη στην Παλαιστίνη.

«Άκουσα με έκπληξη όσα είπε ο κ. Κασσελάκης για τη Χαμάς, ότι δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Η Χαμάς δεν ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό», πρόσθεσε.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-d1jbgcgizx3t)


Τόνισε επίσης ότι «θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να υπάρξει πολιτική λύση για να σταματήσει το αιματοκύλισμα. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε την επόμενη μέρα της Παλαιστίνης και του παλαιστινιακού λαού. Η επόμενη μέρα της Παλαιστίνης δεν μπορεί να είναι η Χαμάς. Δεν μπορεί επ' ουδενί μέσα στη διακυβέρνηση της επόμενης μέρας να βρίσκονται τρομοκρατικά στοιχεία».

Η Ελλάδα παραμένει πάντοτε προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο

Κλείσιμο
Αναφερόμενος στα θαλάσσια πάρκα υπογράμμισε ότι «η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στηρίζεται σε αρχές τις οποίες δεν υιοθετούμε. Η Ελλάδα παραμένει πάντοτε προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, δεν πρόκειται να αποκλείνουμε ποτέ από αυτό. Υποχρέωση της εκάστοτε διπλωματίας να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι με το Διεθνές Δίκαιο».

Με αφορμή την τροποποίηση του κανονισμού για την επιστράτευση, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «το παρακολουθούμε», σημειώνοντας, ωστόσο «δεν αξιολογώ ότι η κίνηση του Τούρκου προέδρου να αναλάβει την ευθύνη για την κήρυξη εθνικής επιστράτευσης είναι κάτι που ασκεί άμεση επίδραση στην Ελλάδα. Υπάρχουν συνταγματικά όρια και στην Τουρκία και οφείλει να τα παρακολουθεί».

«Θα προχωρήσουμε σε μία απόπειρα ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή μας. Η ειρηνική συνύπαρξη δεν είναι αυτοσκοπός, είναι ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την ευημερία του λαού μας», πρόσθεσε.

Η ελληνική στρατηγική που αφορά την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος θα συνεχιστεί απρόσκοπτα - Η κυριαρχία μας είναι αταλάντευτη, αναπαλλοτρίωτη και δεν τίθεται σε καμία διαπραγμάτευση.

«Η Τουρκία μπορεί να αποφασίσει οτιδήποτε ανήκει μέσα στη δική της κυριαρχία, δεν μπορούμε να σταθούμε εμπόδιο. Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι δυνατόν η άσκηση της κυριαρχίας να επιδρά με οποιονδήποτε τρόπο σε ένα άλλο κράτος. Η ελληνική στρατηγική που αφορά την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος θα συνεχιστεί απρόσκοπτα με βάση τον σχεδιασμό μας», δήλωσε ο υπουγός Εξωτερικών, επισημαίνοντας: «Θα κάνουμε εκείνο το οποίο επιβάλλεται με βάση τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και όχι με την άσκηση της κυριαρχίας. Η κυριαρχία μας είναι αταλάντευτη, αναπαλλοτρίωτη και δεν τίθεται σε καμία διαπραγμάτευση. Θέλουμε να έχουμε έναν καλύτερο πλανήτη. Η δική μας περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης».

Επιζήμια η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά θα την τηρήσουμε

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση που κρατούν τα μέλη του VMRO, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια. Η ενέργεια της ΠτΔ της Βόρειας Μακεδονίας ήταν μία κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Από την άλλη αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή τη στιγμή η πολιτική ηγεσία δεν υφίσταται. Μόλις υπάρξει νέα κυβέρνηση, θα προβούμε στα δέοντα».

«Παρακολουθούμε την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία κυρώθηκε από τα κοινοβούλια των δύο χωρών και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να τροποποιηθεί μονομερώς. Ακόμη και αν υπάρχει η βούληση από τη Βόρεια Μακεδονία ή την Ελλάδα να τροποποιήσουν τη Συνθήκη μονομερώς, δεν μπορεί να γίνει. Δεν προβλέπεται η δυνατότητα μονομερούς καταγγελίας» διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Η ελληνική κυβέρνηση είχε εγκαίρως επισημάνει τα προβλήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι προβλήματα τόσο πολιτικά, γεωπολιτικά όσο και τεχνικά. Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μία συνθήκη η οποία προέβλεψε θέματα τα οποία έχουν κόστος για την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, ήταν μία συμφωνία, η οποία τεχνικά, νομικά είχε σοβαρά προβλήματα τα οποία συν τω χρόνω ανακύπτουν. Για το λόγο αυτό, από την αρχή είχαμε τοποθετηθεί, ότι η Συμφωνία αυτή είναι επιζήμια. Τη Συμφωνία αυτή θα την τηρήσουμε και θα μεριμνήσουμε για την πιστή της τήρηση», πρόσθεσε.Ειδήσεις σήμερα:

Ξεκινούν την Πέμπτη στα ΕΠΑΛ και την Παρασκευή στα ΓΕΛ οι Πανελλαδικές Εξετάσεις - Το πρόγραμμα

Ανάσα στην αγορά κατοικίας - Νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb ετοιμάζει η κυβέρνηση


Επιστολική ψήφος: Λήγει η προθεσμία αποστολής του ασφαλισμένου ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης