Βουλή: Σφοδρές αντιπαραθέσεις και πολιτικές κόντρες στη συζήτηση για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Βουλή: Σφοδρές αντιπαραθέσεις και πολιτικές κόντρες στη συζήτηση για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο - Αντιπαράθεση του υπουργού Παιδείας με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

vouli12
Με σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβερνητικής πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο που εισάγει για πρώτη φορά πλαίσιο λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την εισαγωγική συζήτηση ανέφερε πως «η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια και το χρόνο να περιμένει στάσιμη» τονίζοντας ότι το πολιτικό σύστημα οφείλει να κάνει τολμηρά βήματα για τον εκσυχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ώστε η χώρα να ευθυγραμμιστεί με όσα ισχύουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Από την άλλη πλευρά τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν στην ανάγκη διατήρησης της υπάρχουσας κατάστασης στον χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευση οχυρώνοντας τα επιχειρήματα τους πίσω από τις απαγορεύσεις του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Πιερρακάκης σε Δουδωνή: Χάρμα οφθαλμών να σας ακούω να διαφωνείτε με Βενιζέλο και Αλιβιζάτο

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν οι συγκρούσεις του υπουργού με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

«Κύριε Δουδωνή, ήταν χάρμα οφθαλμών να σας ακούω να διαφωνείτε με τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Αλιβιζάτο. Είμαι βέβαιος πως σας άκουγαν και αυτοί» ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης σχολιάζοντας την στάση του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο.

Ο Πιερρακάκης στη Βουλή για τη θέση του ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Πέντε κυβιστήσεις σε 2,5 μήνες


Κλείσιμο
«Εμείς εδώ διαλέγουμε να εμπιστευτούμε γνωμοδοτήσεις κορυφαίων καθηγητών του Συνταγματικού και του Διοικητικού Δικαίου, έχοντας αντλήσει πάρα πολλά στοιχεία από αυτά που υπήρχαν στις γνωμοδοτήσεις», είπε ο κ. Πιερρακάκης απευθυνόμενος στον κ. Δουδωνή συμπληρώνοντας πως ήταν χάρμα να τον ακούει να διαφωνεί με Βενιζέλο και Αλιβιζάτο. «Απλώς ήθελα να πω πως όταν ο κ. Ανδρουλάκης έλεγε στις 20/12 ότι δεν θα μπούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ αρκεί το νομοσχέδιο να μην είναι σε βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων γνώριζε και τις συνταγματικές γνωμοδοτήσεις πάνω στις οποίες το νομοσχέδιο βασίζεται», συνέχισε. «Εσείς εδώ, λοιπόν, χρησιμοποιείτε το Σύνταγμα ως φύλλο συκής. Αυτό κάνετε. Αλλά ήταν τελείως αντιληπτό ότι η σημερινή σας τοποθέτηση ερχόταν σε συνέχεια των διαφωνιών που είχατε χθες», κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε επίσης: «Αρα, νομίζω ότι εδώ πέρα, καλό θα είναι, επειδή αυτό είναι το κοινό μας μέλλον, να μπορέσουμε να το συνδιαμορφώσουμε πέρα από τα συνθήματα διότι, όταν αναφέρθηκα σε τοτέμ και ταμπού, δεν αναφερόμουν σε συνταγματικό κείμενο όπως η μονταζιέρα κάποιων εδώ μέσα ήθελε να υπογραμμίσει. Αναφερόμουν στη στενή και ασφυκτική πεποίθηση της μίας και μοναδικής αλήθειας ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο η οποία έχει απαγόρευση ως προς τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Μόνο εμείς, κι αν δεν κάνω λάθος, και η Κούβα είμαστε. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή σε συμβατότητα με το συνταγματικό κείμενο όπως έλεγαν και συγκεκριμένες μειοψηφικές απόψεις στο ΣτΕ το 1998 και όπως λένε και όλες εκείνες οι θεμελιώδεις μεταβολές οι οποίες έχουν συντελεστεί από το 1974 και έκτοτε, μαζί με τη γνώμη κορυφαίων καθηγητών που ανέφερα πριν, μας κάνουν να πιστεύουμε και να θεωρούμε ότι είναι θεμελιωμένο, ότι αυτό το βήμα είναι απολύτως στέρεο».

«Πέντε κυβιστήσεις σε 2,5 μήνες»

Ο κ. Πιερρακάκης σχολίασε επίσης και τα όσα δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος. Ο κ.Πιερρακάκης, έκανε λόγο για πέντε κυβιστήσεις τους τελευταίους δυόμιση μήνες. «Η απάντησή σας αντανακλά ένα άγχος», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

«Στις 20 Δεκεμβρίου, δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη “δεν θα μπούμε εμπόδιο, αρκεί να μην είναι σε βάρος των δημοσίων πανεπιστημίων”. Δεύτερη τοποθέτηση στις 12.2.24. σήμερα προτείνουμε το σκανδιναβικό παράδειγμα. Τρίτη παρέμβαση 22/2/24 τον νόμο δεν θα τον ψηφίσουμε γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση και όχι την εμπορευματοποίηση.Ο νόμος κατατέθηκε 2 μέρες μετά.Τέταρτη τοποθέτηση συμφωνούμε αλλά με αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, αλλά αυτό που κάνει η ΝΔ είναι διευθέτηση συμφερόντων. Θυμάται το Σύνταγμα στις 22/2. Και χθες είπε ότι δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Πιερρακάκης σχολίασε και σκωπτικά τη στάση του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «ήταν λίγο σαν τον Γιώργο Κωνσταντίνου όταν παράγγειλε το εκμέκ η θέση σας». Πείτε Μου ποιες είναι οι αντιρρήσεις σας, είπε απευθυνόμενη προς τα έδρανα του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Παιδείας προσθέτοντας ότι τότε θα καθίσω κάτω μαζί σας να το αναλύσουμε. «Αν υπάρχει μία κερδοσκοπία είναι η πολιτική κερδοσκοπία εν όψει εκλογών. Αλλά εκεί φοβάμαι ότι η αποτυχία είναι δεδομένη», κατέληξε.

Νωρίτερα, ο Δημήτρης Μάντζος επιτιθέμενος προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ανέφερε ότι «διαβάζοντας πιο σωστά την γνωμοδότηση που επικαλείστε, αυτός που διαφώνησε με τον Βενιζέλο είστε εσείς, πηγαίνοντας στη ΝΔ, τώρα δεν ξέρω τι είναι πιο χάρμα οφθαλμών, να σας βλέπουμε να υποδύεστε τον Θεμιστοκλή ή να υπερασπίζεστε τον Ευάγγελο Βενιζέλο Από την θέση του Υπουργού της ΝΔ;».

Και συνέχισε ο κ. Μάντζος λέγοντας ότι « αφού σας αρέσει ως κυβέρνηση να επικαλείστε τον Βενιζέλο,κάντε το ίδιο για τις απόψεις που έχει εκφράσει για το ζήτημα των υποκλοπών, κάντε το ίδιο για τις συστηματικές επιθέσεις της κυβέρνησής σας».

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή της πυραυλικής επίθεσης με πέντε νεκρούς κοντά στο κονβόι του Ζελένσκι στην Οδησσό

Αίγινα: Συνελήφθη 36χρονος για τον βιασμό της θετής του κόρης - Βιντεοσκοπούσε τις πράξεις του και την εκβίαζε

To Big Bang γίνεται 75 ετών - Πώς ξεκίνησε η ιδέα της «μεγάλης έκρηξης» και ποιος ο πολέμιός της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης