Βουλή: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Βουλή: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

«Μόνο εμείς και η Κούβα απαγορεύουμε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων» είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης – Η ένσταση αντισυνταγματικότητας κατατέθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Νίκη και Ελληνική Λύση

vouli_mkp
Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που συζητείται στη Βουλή. Νωρίτερα σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, η Νίκη και η Ελληνική Λύση κατέθεσαν ένσταση επικαλούμενοι το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης στην τοποθέτησή του στη Βουλή σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «μόνο εμείς και η Κούβα απαγορεύουμε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων».

Στη συνέχεια απάντησε τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Πιερρακάκης, σχολιάζοντας την κριτική του Σωκράτη Φάμελλου δήλωσε ότι τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα αυξήθηκαν, «όταν κυβερνήσατε αυτό λένε η αριθμοί και ότι μειωνόταν η χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων» και αναφέρθηκε και στον Κώστα Γαβρόγλου λέγοντας ότι «το 2018 ο Γαβρόγλου έφερε μία διάταξη που αναγνώριζε όλα τα πτυχία διεθνών οργανισμών ως απολύτως νόμιμα. Απορρίφθηκε αλλά κατατέθηκε».

Ταυτόχρονα, απευθυνόμενος προς τον Παναγιώτη Δουδωνή, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Παιδείας είπε: «Κύριε Δουδωνή ήταν χάρμα να σας ακούω να διαφωνείτε με Βενιζέλο και Αλιβιζάτο. Όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης έλεγε ότι δεν θα μπούμε εμπόδιο, ήξερε, χρησιμοποιείτε το Σύνταγμα ως φύλλο συκής. Απολύτως κατανοητό ότι η σημερινή σας τοποθέτηση φυσική συνέχεια όσων έγιναν χτες».


«Προϋπόθεση για τη δημοκρατία η τήρηση του Συντάγματος»

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλος χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο λέγοντας πως η κυβέρνηση επιχειρεί την καταστρατήγηση του Συντάγματος. «Η τήρηση του Συντάγματος είναι προϋπόθεση για τη δημοκρατία, γ’ αυτό καταθέσαμε την ένσταση αντισυνταγματικότητας και περιμένουμε να το κάνουν όλα τα προοδευτικά κόμματα», είπε με αιχμή στο ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «είστε ασύδοτη κυβέρνηση και τα κάνετε για τους κολλητούς σας και βαφτίζετε το κρέας ψάρι».

«Είναι η πρώτη φορά που εθνικό κοινοβούλιο κράτους μέλους θα πει ότι υποχωρεί το εθνικό Σύνταγμα ενόψει υποτιθέμενης σύγκρουσης με το Ενωσιακό», είπε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Δουδωνής ο οποίος στην τοποθέτηση του επιχείρησε να απαντήσει στις αιτιάσεις περί συνταγματικότητας της ρύθμισης. «Οι γνωμοδοτήσεις είναι σαν τις ακτινογραφίες. Πρέπει να τις διαβάζουν ακτινολόγοι. Είναι σα να γκουγκλάρει την ασθένεια του ο ασθενής και να μη τη βλέπει ο γιατρός», σημείωσε.

Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε προς τον Κυριάκο Πιερρακάκη πως «θα γραφτείτε στην ιστορία κύριε Πιερρακάκη ως ο μόνος υπουργός που πέρασε αυτό το νόμο γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια το Σύνταγμα της χωρας, είναι βαρύ αυτό το φορτίο. Καταστρέφετε το Σύνταγμα, αυτό θα το κουβαλάτε όλη την υπόλοιπη ζωή σας».


Ειδήσεις σήμερα:

Κανένα θέμα με την ασφάλεια της αποστολής Μητσοτάκη στην Οδησσό λένε κυβερνητικές πηγές μετά την επίθεση στο κονβόι Ζελένσκι


Με βίασε, με χτύπησε και απείλησε να κάψει ζωντανά τα παιδιά μας, λέει η 32χρονη από το Άργος

Οι ψίθυροι για τις ερωτικές περιπέτειες της Λετίθια και η «συμφωνία» με τον Φελίπε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης