Μητσοτάκης: Ο νόμος για τα ομόφυλα είναι θέμα ισότητας - Σέβομαι την άποψη της Εκκλησίας, δεν θα χαλάσουμε τη συνεργασία μας

Μητσοτάκης: Ο νόμος για τα ομόφυλα είναι θέμα ισότητας - Σέβομαι την άποψη της Εκκλησίας, δεν θα χαλάσουμε τη συνεργασία μας

Ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο - Μετά τις ευρωεκλογές η τροπολογία για την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές εφόσον καταψηφιστεί - «Σημαντική μεταρρύθμιση» ο νέος δικαστικός χάρτης

mitsotakis_ypoyrgiko2401_arthro
Θέμα ισότητας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών με νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης (24.1.2024). Μιλώντας στους υπουργούς, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι σέβεται τη διαφορετική θέση της Εκκλησίας ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα χαλάσει η συνεργασία Πολιτείας - Εκκλησίας. 

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η τροπολογία της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως που θα καθιερώνει την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στο νομοσχέδιο για τον νέο δικαστικό χάρτη, που θα παρουσιάσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για μια «σημαντική μεταρρύθμιση», που εκκρεμεί εδώ και 100 χρόνια. 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cymv6xhtbcgx)


Μετά τις ευρωεκλογές η τροπολογία για την επιστολική ψήφο εφόσον καταψηφιστεί

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που διαφωνούν με την τροπολογία της Νίκης Κεραμέως για την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές. «Γίνεται ένα ιστορικό βήμα για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές. Η τροπολογία θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές εφόσον καταψηφιστεί. Και τότε θα φανεί ποιος θέλει να έχουν τη δυνατότητα οι συμπολίτες μας από το εξωτερικό». 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επαφές που είχε στο Νταβός. «Είναι φανερό ότι η επενδυτική βαθμίδα λειτουργεί ως ένα πρόσθετο κίνητρο που θα φέρει επενδύσεις στη χώρα, ανάπτυξη, περισσότερα δημόσια έσοδα για στήριξη του εισοδήματος. Πριν δύο ημέρες, ο κ. Χατζηδάκης και η κυρία Ζαχαράκη ανακοίνωσαν τη μόνιμη αύξηση του επιδόματος γέννησης στα 2.400 ευρώ», είπε, προσθέτοντας ότι το μέτρο αφορά περίπου 75.000 ετησίως, ενώ θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1.1.2023. «Η πρωτοβουλία αποδεικνύει ότι η καλή πορεία της οικονομίας μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε αναχώματα κατά της ακρίβειας» σε συνδυασμό με τη στρατηγική της οικογένειας. 

Κλείσιμο
Η ευημερία των πολιτών μιας κοινωνίας δεν μετριέται μόνο με οικονομικούς όρους, σημείωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για περισσότερη ελευθερία, δικαιοσύνη, ισότητα ασφάλεια. «Τι νόημα έχει να αυξάνεται το ΑΕΠ της χώρας χωρίς να συνοδεύεται από ατομικά δικαιώματα, χωρίς να μπορεί κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να έχουν ελευθερία;» διερωτήθηκε. «Η χώρα ανήκει εις τη Δύση, όπως τόνισε και ο ιδρυτής της παράταξής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Γι' αυτό και όραμά μας είναι η Ελλάδα να αποδίδει σημασία στα ατομικά δικαιώματα των πολιτών», είπε. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον νέο δικαστικό χάρτη, που είναι μια μεταρρύθμιση που εκκρεμεί εδώ και 100 χρόνια. Σκοπός είναι να ξεπεραστούν εσωτερικές αδυναμίες του συστήματος. «Δεν υστερούμε σε αριθμό δικαστών, αλλά η εκδίκαση των υποθέσεων απαιτεί τον πενταπλάσιο χρόνο. Οι αλλαγές που εισηγείται το αρμόδιο υπουργείο είναι κρίσιμες. Έχει γίνει μία λεπτομερής δουλειά. Είναι μία σημαντική μεταρρύθμιση». 

Για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Για το νομοσχέδιο που θα προβλέπει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ζήτημα ισότητας.  Ο ίδιος εξέφρασε τον σεβασμό του στη διαφορετική θέση της Εκκλησίας, σημειώνοντας πάντως ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη συνεργασία των δύο πλευρών. 

Το νομοσχέδιο, όπως είπε ο πρωθυπουργός, επιδιώκει κυρίως την προστασία των παιδιών των ομόφυλων γονέων, που ήδη υπάρχουν και πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά. Όπως ανέφερε, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών προβλέπεται σε σε 36 χώρες σε πέντε ηπείρους και πουθενά δεν έβλαψε την κοινωνική ευημερία. Συζητήθηκε και στο εσωτερικό των κομμάτων και είμαι ικανοποιημένος που συζητήθηκε στην παράταξη μας χωρίς το ισοπεδωτικό μέτρο της κομματικής πειθαρχίας.

«Η μεταρρύθμιση συζητήθηκε νηφάλια, χωρίς ακρότητες», είπε για τη συζήτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που συζητήθηκε και στη ΝΔ χωρίς το ισοπεδωτικό μέτρο της κομματικής πειθαρχίας.

«Σεβομαι όλες τις απόψεις, της παράδοσης της εξέλιξης. Ακούστηκαν φωνές που δεν είχαν ακουστεί, όπως των ομόφυλων γονέων, που θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, ότι αν τους συμβεί κάτι, το παιδί τους θα καταλήξει στον άλλο γονέα και όχι σε κάποιο ίδρυμα. Το νομοσχέδιο δεν μεταβάλλει το πλαίσιο της παρένθετης κύησης. Δεν προσθέτει ορολογίες όπως Γονέας 1 και Γονέας 2. Η Ελλάδα δεν θα γίνει εργαστήρι πολιτικών. Η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαίωμα σε μερικούς, χωρίς να αφαιρεί δικαίωμα από τους πολλούς. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου θεού», είπε, κάνοντας λόγο για «θέμα ισότητας, που δεν προσφέρεται για διχαστικές προκλήσεις και για υπερβολικές μεγεθύνσεις». 

«Έτσι αντιμετωπίζω τις θέσεις της Εκκλησίας την οποία σέβομαι απόλυτα. Αναφερόμαστε σε επιλογές της πολιτείας, όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις. Και παλαιότερα είχαμε διαφορετικές επιλογές με την Εκκλησία αλλά η ζωή έδειξε ότι οι επιλογές ήταν ώριμες, δεν έβλαψαν ούτε την κοινωνία ούτε τη συνεργασία Πολιτείας - Εκκλησίας και είμαι σίγουρος ότι έτσι θα συμβεί και τώρα», σημείωσε. Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο 


Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από επτά υπουργεία και θα έχει ως εισηγητή του τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο περιέχει 13 άρθρα. Εκτός από την επέκταση του δικαιώματος στον πολιτικό γάμο, προβλέπεται η διαδικασία για την αναγνώριση γάμων που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό, αλλά και το πώς θα γίνεται η αναγνώριση παιδιών που έχουν αποκτηθεί ή υιοθετηθεί στο εξωτερικό. Παράλληλα, θα υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις για όσους εν Ελλάδι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και θελήσουν να το λύσουν, προκειμένου να συνάψουν πολιτικό γάμο. Εν προκειμένω, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να λύσουν το σύμφωνο, να παντρευτούν πολιτικά και ο γάμος θα έχει ημερομηνία έναρξης ισχύος την επομένη αυτής της λύσης του συμφώνου. Παράλληλα, θα υπάρχουν και προσαρμογές στην εργατική νομοθεσία για την επέκταση δικαιωμάτων που υφίστανται για τα ετερόφυλα ζευγάρια και στα ομόφυλα π.χ. γονικές άδειες. Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν περιέχει δικαίωμα για τα ομόφυλα ζευγάρια στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή που περιλαμβάνει την παρένθετη μητρότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει ότι πρόκειται για μια μεταρρύθμιση με κοινωνικό πρόσημο, υπό την έννοια ότι ρυθμίζεται μια de facto κατάσταση με γνώμονα τα δικαιώματα των παιδιών. Η άποψη της κυβέρνησης, επίσης, είναι ότι η κατοχύρωση αυτού του δικαιώματος δεν γίνεται εις βάρος ενός άλλου. Παράλληλα, η πρόσφατη ανακοίνωση της ενίσχυσης του επιδόματος γέννας, αλλά και η προαναγγελία για ένα συνολικό σχέδιο δράσης για την ανάσχεση του δημογραφικού που θα παρουσιαστεί εντός της άνοιξης, εκτιμάται ότι βοηθά προκειμένου να καμφθούν ενστάσεις κυβερνητικών βουλευτών που έλεγαν σε συνομιλητές τους ότι δεν πρέπει να ρυθμιστεί μόνο ένα θέμα δικαιωμάτων, αλλά να ληφθούν μέτρα για το «δάσος», δηλαδή για τη στήριξη των «πολλών». Όπως έχει γράψει το protothema.gr, πάνω από 110 βουλευτές είναι σε τροχιά υπερψήφισης, με τον αριθμό να βαίνει αυξανόμενος.

Ο Βορίδης ανοίγει τα χαρτιά του

Μετά την εισήγηση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, ακολούθησε η τοποθέτηση του έτερου υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος ως γνωστών διαφωνεί ριζικά. Ο κ. Βορίδης έχει περιγράψει τη διαφωνία του με νομικά και πολιτικά επιχειρήματα σε συνομιλητές του, όμως, επισημαίνει ότι είναι σε συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Κάτι που εκλαμβάνεται ως μήνυμα για αποχή του κορυφαίου υπουργού από την ψηφοφορία, κάτι που δεν αποκλείεται να αποκαλυφθεί και στη σημερινή συζήτηση.

Ενδιαφέρον, βεβαίως, έχει πώς τοποθετούνται άλλοι υπουργοί που είχαν καταψηφίσει ή δεν είχαν υπερψηφίσει εν πάσει περιπτώσει το σύμφωνο συμβίωσης το 2015. Ο λόγος για τον Βασίλη Κικίλια, τον Λευτέρη Αυγενάκη, τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Κώστα Σκρέκα. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται εκπλήξεις, ενώ η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για έγκριση του νομοσχεδίου θα δεσμεύει τα μέλη του εκ των πραγμάτων. Όσο για τους υφυπουργούς που δεν είναι μέλη της σύνθεσης, η πιο δύσκολη περίπτωση είναι αυτή της υφυπουργού Οικογένειας Μαρίας Κεφάλα που ισορροπεί μεταξύ καταψήφισης και αποχής, κατόπιν εντατικού πρέσινγκ. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, τις τελευταίες μέρες η πλάστιγγα έχει γείρει υπέρ της αποχής για τη γαλάζια υφυπουργό από τα Ιωάννινα, με δεδομένο ότι το υπουργείο της είναι εξ αυτών που καταθέτουν το νομοσχέδιο. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι η θέση της έναντι του Μαξίμου ενόψει ενός μελλοντικού ανασχηματισμού έχει βελτιωθεί.

Με βάση τις ως τώρα πληροφορίες, εισηγήτρια του νομοσχεδίου στη Βουλή από μέρους της ΝΔ θα είναι η γραμματέας του κόμματος Μαρία Συρεγγέλα, η οποία πρωτοστάτησε και στην ενημέρωση των «γαλάζιων» βουλευτών στα γραφεία του κόμματος.

Το νομοσχέδιο Φλωρίδη

Όπως είναι αναμενόμενο, το θέμα του γάμου ομοφύλων έχει επισκιάσει όλη την υπόλοιπη ατζέντα του υπουργικού, στην οποία επίσης ξεχωρίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο δικαστικό χάρτη που περιλαμβάνει ριζική αναδιάρθρωση στα ειρηνοδικεία και στα πρωτοδικεία της χώρας. Αρκετά ειρηνοδικεία θα κλείσουν και οι δικαστές τους θα ενταχθούν στο δυναμικό των πρωτοδικείων, ενώ σε νομούς που υπάρχουν δύο πρωτοδικεία, θα μείνει ένα. Από την κυβέρνηση λένε ότι πρόκειται για μια νομοθετική τομή, με στόχο την «απελευθέρωση» δικαστικών από μη παραγωγικές θέσεις, ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός απονομής της δικαιοσύνης. Ήδη, πάντως, οι τοπικές αντιδράσεις σε διάφορες περιοχές είναι οξείς και έχουν φτάσει σε αρκετούς βουλευτές της ΝΔ, πολλοί εκ των οποίων τυγχάνουν και δικηγόροι.

Η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον Υφυπουργό Γιάννη Μπούγα του νομοσχεδίου για τον δικαστικό χάρτη,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.

Ειδήσεις σήμερα:

Πάρτι φοροδιαφυγής σε χλιδάτο γάμο: Η ΑΑΔΕ τσάκωσε από το ανθοπωλείο έως τον τραγουδιστή μέσω των social media

Η εξομολόγηση του Παύλου Μαρινάκη για τη νόσο του Crohn: Αφού δεν θα πεθάνω, είμαι χαρούμενος - Είχα υποτιμήσει συμπτώματα

Έντσο Φερράρι: Ο τραγικός θάνατος του γιου του, η εμμονή του με το σεξ και η ολέθρια σχέση με τις γυναίκες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης