ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου στην εκδήλωση «Ζητήματα Συνταγματικότητας του νέου Φορολογικού Νόμου»

Ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου στην εκδήλωση «Ζητήματα Συνταγματικότητας του νέου Φορολογικού Νόμου»

Κάθε φορολογικό τεκμήριο που επιτρέπει στην Εφορία να υπολογίζει τα φορολογικά βάρη με βάση πλασματική φορολογητέα ύλη είναι αντίθετο με το Σύνταγμα, επισήμανε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Κριτική στον νέο φορολογικό νόμο και ειδικά σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για τα τεκμήρια, άσκησε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών, Επιστημόνων, Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, με θέμα «Ζητήματα Συνταγματικότητας του νέου Φορολογικού Νόμου».

Όπως επισήμανε η διάταξη για το τεκμήριο έχει «εμφανές νομικό ενδιαφέρον» ενώ «αποκαλύπτει και μια καίρια παθογένεια της κρατικής μηχανής».

«Αντίκειται προδήλως στις διατάξεις του Συντάγματος κάθε φορολογικό τεκμήριο, το οποίο επιτρέπει στ’ αρμόδια κρατικά όργανα να υπολογίζουν τα φορολογικά βάρη -και να καθορίζουν τις αντίστοιχες φορολογικές υποχρεώσεις- με βάση πλασματική φορολογητέα ύλη. Και τούτο διότι ένα τέτοιο «πλάσμα» οδηγεί, νομοτελειακώς, σε συνταγματικώς ανεπίτρεπτο υπολογισμό αμιγώς πλασματικής φοροδοτικής ικανότητας», τόνισε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι τα φορολογικά τεκμήρια, προκειμένου να είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα «κατά το γράμμα και το πνεύμα τους σε ό,τι αφορά την κατανομή των δημόσιων βαρών, πρέπει να είναι μαχητά».

Όπως εξήγησε «τούτο σημαίνει ότι η νομοθετική εξουσία ναι μεν μπορεί να θεσπίζει τεκμήρια εξακρίβωσης του φορολογητέου εισοδήματος και υπολογισμού των αναλογούντων στους υποχρέους φόρων, πλην όμως κατά το γενικό τεκμήριο ειλικρίνειάς τους πρέπει και οι βαρυνόμενοι φορολογούμενοι να έχουν την δυνατότητα αποτελεσματικής αμφισβήτησης του τεκμαρτώς υπολογιζόμενου φορολογητέου εισοδήματος». Αυτό σημαίνει ότι «τα απολύτως αμάχητα φορολογικά τεκμήρια δεν είναι συνταγματικώς ανεκτά».

Επισήμανε δε ότι «η τακτική υιοθέτησης αμάχητων φορολογικών τεκμηρίων από την Εκτελεστική και την Νομοθετική Εξουσία έχει και μια πρόσθετη ‘θλιβερή’ εξήγηση» όπως και ότι «η εκτελεστική εξουσία «με ‘θεραπαινίδα’ την νομοθετική επιδίδεται σε ‘ανέξοδες’ πολιτικές είσπραξης άμεσων φόρων».

Κρίνει ακόμη ότι οι κυβερνήσεις «δεν έχουν το πολιτικό ‘θάρρος’ ουσιαστικής μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος και των μηχανισμών του σε ό,τι αφορά τις δομές του και το έμψυχο δυναμικό του». Οι πολιτικές τους, όπως λέει, όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικές ως προς την είσπραξη των φόρων αλλά και πλήττουν το κράτος δικαίου.

Δείτε την ομιλία του κ. Παυλόπουλου μετά το 44:00.

«Aντισυνταγματικότητες του Νέου Φορολογικού Νόμου»
Κλείσιμο

Στην ίδια εκδήλωση ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί ο νομοθέτης να ισοπεδώνει με την νομοθεσία συλλήβδην τους φορολογούμενους, αν δεν καταπέσει δικαστικά ο νέος νόμος δεν θα έχουμε πετύχει κανενός είδους νίκη».

«Δεν μετατίθεται το βάρος της απόδειξης για την φορολογητέα ύλη από τη φορολογική διοίκηση στον φορολογούμενο. Το βάρος της απόδειξης εξακολουθεί να το φέρει η φορολογική διοίκηση. Το μαχητό τεκμήριο έχει πει η νομολογία το ΣτΕ συνιστά κανόνα εκτίμησης των αποδείξεων εν τέλει από το δικαστή αλλά όχι ριζική αντιστροφή του βάρους της απόδειξης. Εδώ νομίζω ότι θεμελιώνεται με απλό και πρακτικό τρόπο αυτό που ακούσαμε να λέγεται τεκμήριο φορολογικής ειλικρίνειας. Το βάρος της απόδειξης εξακολουθεί να βαραίνει την φορολογική Αρχή. Έστω και αν εισάγονται ειδικότεροι κανόνες» είπε σχετικά.

Τέλος ο Θεόδωρος Φορτσάκης, καθηγητής Φορολογικού Δικαίου ΕΚΠΑ και πρώην βουλευτής , επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «τα νέα τεκμήρια όπως είναι διατυπωμένες οι διατάξεις του νόμου είναι ουσιαστικά αμάχητα αν και θεωρητικά είναι μαχητά».


Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία: Επιμένει το τσουχτερό κρύο και τις επόμενες ώρες - Έρχεται νέο κύμα ψύχους το Σάββατο, ποιες περιοχές επηρεάζονται

ΗΠΑ: Γυναίκα δηλητηρίασε τον σύζυγό της – Την έπεισε απατεώνας που παρίστανε ηθοποιό του «Τόλμη και Γοητεία»

Αυτά είναι τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου για το 2024 - Στην πέμπτη θέση η Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης