Πώς ανατίναξε τον «πράσινο καναπέ» του Κασσελάκη ο μέντορας Πολάκης

Πώς ανατίναξε τον «πράσινο καναπέ» του Κασσελάκη ο μέντορας Πολάκης

Το «ανάθεμα» στον εκσυγχρονισμό και η εμπλοκή στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ - Οι εσωκομματικές διαστάσεις του θέματος που προέκυψε από την απουσία και τις δηλώσεις Κασσελάκη για Σημίτη

kassel
Περισσότερα -αν όχι καθοριστικά- αποτελέσματα από μια αδειανή καρέκλα παρήγαγε η απουσία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη από την τιμητική εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη προχθές το βράδυ, όπου έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, πλην ΣΥΡΙΖΑ.

Μολονότι οι διοργανωτές της εκδήλωσης θεωρούσαν ως πιθανή την παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης - γι' αυτό άλλωστε και είχαν φροντίσει να κρατήσουν κενό ένα κάθισμα, με το ονοματεπώνυμό του - καθώς είχε προηγηθεί την ίδια μέρα στη Βουλή η συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν συμφωνήσει για συνεννόηση στα θέματα της λειτουργίας των θεσμών, εντούτοις τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά.
kassel
Στην εκδήλωση είχε προσκληθεί και ο Στέφανος Κασσελάκης αλλά τελικά η θέση του έμεινε άδεια

Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να απέχει από την συνάθροιση της όλης ελληνικής Κεντροαριστεράς και του Κέντρου, αφήνοντας την ίδια ώρα ζωτικό χώρο στους πολιτικούς του αντιπάλους. Την ηχηρή απουσία του κ. Κασσελάκη επιβεβαίωσε το ίδιο βράδυ με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Παύλος Πολάκης σχολιάζοντας πως «ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΛΕΜΕ!!! (Στην εκδήλωση για τον άνθρωπο που έκανε νόμο κίνησης της Ελληνικής κοινωνίας τη μίζα και το μαύρο χρημα!!!) Κόψτε τα fake news!!!».
Pollakis

Το «ανάθεμα» στον Εκσυγχρονισμό

Τους λόγους της απουσίας του εξήγησε χθες και ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, σε τυχαία συνάντησή του με δημοσιογράφο πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής, λέγοντας για τον δύο φορές εκλεγμένο πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως «Τι δουλειά έχω εγώ με όλους εκείνους που έχουν σπαταλήσει τόσα δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού λαού. Ξεχνάμε τη διαπλοκή αυτών των ετών;». «Μόνο εκσυγχρονισμός δεν ήταν» σχολίασε ακόμη ο κ. Κασσελάκης, συμπληρώνοντας πως «ας αναλάβουν άλλοι τον μανδύα του χρέους της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα δεν το προκάλεσε».
Κλείσιμο
Στέφανος Κασσελάκης: Γιατί δεν πήγε στην εκδήλωση Σημίτη

Τα λεγόμενα, ωστόσο, του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, καθώς συνέπεσαν σχεδόν χρονικά με τη χθεσινή ανάρτηση του Προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη, στην οποία ευχαριστούσε τον κ. Σημίτη για τη διαχρονική προσφορά του «στην πατρίδα και την παράταξη». Πρωτίστως, όμως, οι δημόσιες αιχμές του κ. Κασσελάκη για τον «εκσυγχρονισμό» διατυπώθηκαν πριν καν παρέλθει ένα εικοσιτετράωρο από το τετ α τετ του με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Βουλή, το οποίο εξελίχθηκε σε πολύ καλό κλίμα, όπως διαπιστώθηκε από την κοινή «διαρροή» των δύο κομμάτων, αλλά και την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για το Κράτος Δικαίου και τα Τέμπη.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του Νίκου Ανδρουλάκη:

Κώστας Σημίτης: "Προσπάθησα και προσπαθώ με το ΠΑΣΟΚ να συμβάλω στην εξέλιξη της κοινωνίας. Όχι μόνο υποστηρίζοντας την ελεύθερη διατύπωση απόψεων, αλλά συνεισφέροντας και στη δημιουργική συμβολή τους, ελπίζοντας να διαμορφωθεί έτσι μια δικαιότερη κοινωνία, ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Δεν ήταν πάντα εύκολο. Γιατί στις αλλαγές υπάρχουν συνήθως αντιστάσεις. Είναι βαθιά πεποίθησή μου όμως, ότι με προσπάθεια, με επιμονή λύνονται τα προβλήματα". Πρόεδρε, σε ευχαριστούμε για την προσφορά σου στην πατρίδα και την παράταξη.

Το διαφαινόμενο ναυάγιο στις γέφυρες που είχαν στήσει μια μέρα πριν οι κ. Ανδρουλάκης και Κασσελάκης αποτυπώθηκε, ωστόσο, σε μια δηκτική δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, Θανάση Γλαβίνα, ο οποίος επισήμανε για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πως «φαίνεται ότι όχι μόνο δεν είχε κατασταλάξει ιδεολογικά στα 24 του χρόνια, αλλά αγνοεί και την πρόσφατη ιστορία της χώρας», καταλήγοντας πως «επαναλαμβάνοντας τον χυδαίο λαϊκισμό κατά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κασσελάκης αποδεικνύει ότι μέντοράς του είναι ο κ. Πολάκης».

Της ανακοίνωσης του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ είχε προηγηθεί νέα ανάρτηση χθες από πλευράς του Βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Παύλου Πολάκη, ο οποίος ανέφερε πως «Μπράβο Στεφανε! Δείξτε μου και μερικούς άλλους από τους «γνωστούς αγνώστους», ένθεν κακείθεν που έχουν κάνει τέτοια δηλωση!!!», για να συμπληρώσει πως «Υγ .αντιθέτως όταν καποιοι από εμάς έβαζαν το Σημίτη στη θέση του ,τους έπιανε τεταρταιος πυρετός…».

Την ίδια ώρα, ο «τορπιλισμός» της όποιας γέφυρας επικοινωνίας είχε στηθεί λίγες ώρες πριν με τη Χαριλάου Τρικούπη προστέθηκε ως άλλη μια ψηφίδα έντασης στο εσωκομματικό ψηφιδωτό, καθώς επέφερε αμηχανία κυρίως στις τάξεις των πρώην «προεδρικών» στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Όχι μόνο γιατί η προοπτική των ευρύτερων προοδευτικών συνεργασιών θα μπορούσε να αποτελέσει όχημα «ολικής επαναφοράς» της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε τροχιά εξουσίας, όπως επένδυε η Κουμουνδούρου το τελευταίο διάστημα με αποκορύφωμα το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αλλά, κυρίως γιατί απέκοψε απότομα τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και το Κέντρο, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει «ισχυρό αντιστάθμισμα», όπως περιέγραφαν πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, απέναντι στις όποιες απώλειες από την αποχώρηση της αριστερής πτέρυγας, με προεξάρχουσα την «Ομπρέλα».

Παράλληλα, δεν είναι λίγα τα στελέχη που δεν ενθουσιάζονται στην ιδέα της έντονης εσωκομματικής παρουσίας του Παύλου Πολάκη, όπως διαφάνηκε από την ψηφοφορία για το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου -πλην της εσωκομματικής αντιπολίτευσης- απώλειες καταγράφηκαν και από το στρατόπεδο των «προεδρικών». Υπό αυτό το πρίσμα, η απώλεια της διεύρυνσης προς τα Κεντροαριστερά και το Κέντρο, σε συνδυασμό με την προαναγγελία αποχώρησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου μειώνουν αισθητά τα περιθώρια ελιγμών για την νέα ηγετική ομάδα, η οποία προσανατολίζεται στην «πολιτική καταδίκη» των υπό διαγραφή στελεχών αποφεύγοντας προσώρας τη ρήξη, αυξάνοντας παράλληλα κατακόρυφα την αγωνία βουλευτών και κορυφαίων στελεχών, που παρακολουθούν το κόμμα τους να… ξεμένει από δυνητικές δεξαμενές «απεύθυνσης» προς τους προοδευτικούς ψηφοφόρους.

Χωρίς ζωτικό χώρο ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο πλαίσιο αυτό, τα απόνερα της αδειανής καρέκλας στην τιμητική εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη δεν αποκλείεται να φτάσουν μέχρι την «καυτή» συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, καθώς η απουσία διαλόγου με το όμορο ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα γρήγορα αντανακλαστικά του ΚΚΕ, που πρόλαβε με την προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη συμπιέζουν αφόρητα τον εναπομείναντα χώρο για τον ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, ο οποίος «πιστεύω ότι υπάρχει» αποφάνθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά για μια έκφραση της «ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς», χωρίς αναγκαστικά να προϋποθέτει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδήσεις σήμερα:

Διπλή τραγωδία σε Ποσειδώνος και Βουλιαγμένης - Νεκροί 39χρονος και 38χρονος σε τροχαία

Βίντεο: Κρουαζιέρα του τρόμου για 1000 επιβάτες στον Βισκαϊκό κόλπο - «Θαύμα που επιζήσαμε όλοι»

Πτήση με μαχητικό F-16: «Δυσκολεύομαι να πιστέψω όσα είδα και όσα έζησα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης