ΣΥΡΙΖΑ: Το colpo grosso για να αποφύγουν τις διαγραφές στην Κεντρική Επιτροπή

ΣΥΡΙΖΑ: Το colpo grosso για να αποφύγουν τις διαγραφές στην Κεντρική Επιτροπή

Ο αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος, Γιώργος Βασιλειάδης, εξήγησε πώς θα μείνουν εκτός ημερήσιας διάταξης οι διαγραφές

siriza-ektelestiko-grafeio
Στην αποκρυστάλλωση του εσωκομματικού τοπίου στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ατζέντας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο οδηγούν οι τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών της Κουμουνδούρου, μετά την αναζήτηση αποτελεσματικής διεξόδου στο εσωκομματικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει η νέα ηγετική ομάδα.

Με τον «εμφύλιο» μεταξύ «νεοπροεδρικών» και «Ομπρέλας» να μαίνεται και χθες με σφοδρότητα, η «αιτία πολέμου» που δεν είναι άλλη από τις παραπομπές των τεσσάρων ιστορικών στελεχών του κόμματος, των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανου Τζουμάκα προς διαγραφή, φαίνεται πως μένει εκτός ημερήσιας διάταξης από την πλέον κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναφορικά με την ενότητα και την προοπτική του κόμματος.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε χθες στο Attica TV ο Αναπληρωτής Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βασιλειάδης, «το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως γνωρίζετε, μέχρι το 2022 δεν προέβλεπε διαγραφές, είχε μια πολύ πιο αόριστη διαδικασία». Ωστόσο, «στο συνέδριο του 2022, το καταστατικό συνέδριο, φτιάξαμε την Επιτροπή Δεοντολογίας σαν ένα όργανο αντικειμενικό, ανεξάρτητο από τα υπόλοιπα όργανα που εκλέγεται απευθείας από το συνέδριο και όχι από την Κεντρική Επιτροπή – άρα δεν υπάγεται πουθενά –και φτιάξαμε και έναν συγκεκριμένα κανόνα, έναν συγκεκριμένο κώδικα δεοντολογίας, πέραν όσων προβλέπει το καταστατικό», εξήγησε. «Ο κώδικας αυτός λοιπόν τι προβλέπει; για κάθε υπόθεση η οποία πηγαίνει στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η Επιτροπή ορίζει επιτροπές που εξετάζουν την υπόθεση, φέρνει εισήγηση και αποφασίζει η Ολομέλεια. Πλην αν στην εισήγηση προβλέπεται η πρόταση για ποινή διαγραφής ή αναστολής ιδιότητας, οπότε τότε χρειάζεται και γνώμη από το ανώτερο όργανο, στο οποίο συμμετέχει ο υπόλογος» συνέχισε ο ίδιος, για να αποκαλύψει πως «αυτή τη στιγμή η διαδικασία στην Επιτροπή Δεοντολογίας έχει εκκινήσει, θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες και όταν θα υπάρχει εισήγηση, αν στην εισήγηση υπάρχει διαγραφή ή αναστολή ιδιότητας τότε θα συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή».

«Πολιτικά, αν με ρωτάτε, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει κουβέντα» για το θέμα των διαγραφών εκτίμησε ο κ. Βασιλειάδης, ερωτηθείς, ωστόσο, αν υπάρχει ήδη η σχετική εισήγηση από την Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος ή αν πρόκειται να υπάρξει μέχρι την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου, ο Αναπληρωτής Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απάντησε κατηγορηματικά «όχι», καταλήγοντας πως «υπό φυσιολογικές συνθήκες, αν σήμερα είναι Τρίτη, δεν πιστεύω ότι μέχρι την Παρασκευή θα υπάρχει εισήγηση».

Κλείσιμο
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cwsu3pev798h)


Νωρίτερα χθες, κληθείς να σχολιάσει την ατζέντα της επικείμενης Κεντρικής Επιτροπής, «δεν είναι αρμόδια για τις διαγραφές, είναι το πειθαρχικό που κάνει φακέλους, τους στέλνει στην Κεντρική Επιτροπή που γνωμοδοτεί και τελικά αποφασίζει το πειθαρχικό. Δεν θα είναι μια Κεντρική Επιτροπή Διαγραφών» τόνισε και ο Βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πέτρος Παππάς.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cwshlhoe2qw1)


Με αυτά τα δεδομένα, δηλαδή με την Επιτροπή Δεοντολογίας να παίζει στις… καθυστερήσεις, η «προεδρική» πλειοψηφία θα επιδιώξει τη ρητή «πολιτική καταδίκη» συμπεριφορών και λεκτικών εκφράσεων των πολιτικών στελεχών, αλλά θα αποφύγει κάθε καταμέτρηση δυνάμεων στη συνήθη, σχετική ψηφοφορία, καθώς υπάρχει δυστοκία να υπερψηφιστούν οι διαρροές ακόμη και εντός του «προεδρικού» μπλοκ, όπως έχει μεταδώσει το protothema.gr.

Ήδη, κλίμα υπέρ της απόσυρσης των διαγραφών διαμόρφωσε χθες το «Κείμενο Συμβολής» για την Κεντρική Επιτροπή, το οποίο συνυπογράφουν οι: Χάρης Τσιόκας, Λαμπρίδης Χρήστος, Μιχαηλιδης Ανδρέας, Ευαγγελοπούλου Ελένη, Λαμπρινίδης Φώτης και Μπουλέκος Γιάννης, αναφέροντας πως ««πρέπει να υπάρξει απόσυρση της πρότασης περί διαγραφών αλλά και ταυτόχρονη απόρριψη και καταδίκητων φραστικών/θυμικών υπερβολών». «Πρέπει να μιλήσουμε πολιτικά και όχι να αναλωθούμε περαιτέρω στις εσωκομματικές αντιθέσεις», καταλήγουν.

Σε ρόλο «γεφυροποιού» εμφανίστηκε χθες στον ΣΚΑΪ και ο Διονύσης Τεμπονέρας, λέγοντας πως «το ζήτημα των διαγραφών μπορεί να υποβαθμιστεί, υπάρχει χώρος για ενότητα». «Υπάρχει ένα ζήτημα διαδικασίας έτσι κι αλλιώς. Είναι μία ευκαιρία να υπάρξουν υποχωρήσεις και να πέσουν οι τόνοι. Είναι μία κακή εικόνα που βγαίνει προς τα έξω, πρέπει να πάμε στην επόμενη ημέρα και να επικεντρωθούμε στα πολιτικά ζητήματα» συνέχισε ο κ. Τεμπονέρας, προσθέτοντας ότι «οι χαρακτηρισμοί δεν βοηθούν κανέναν απολύτως» και πως «η Αριστερά έχει ζήσει διασπάσεις στο παρελθόν και αυτό έχει δείξει ότι τα γεγονότα αυτά δεν ευνοούν το συνολικό εγχείρημα».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cwsd4vdr8ts1)


Η «ετυμηγορία» των δημοσκοπήσεων

Την ίδια ώρα, την αλλαγή γραμμή πλεύσης στην τακτική της νέας ηγετικής ομάδας φαίνεται να υπαγορεύει, πλην των αρνητικών εσωκομματικών συσχετισμών και η εικόνα των δημοσκοπήσεων, όταν στην έρευνα της Alco για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, το 42% των ψηφοφόρων του κόμματος θέλουν να ανακαλέσει ο νέος πρόεδρος την απόφασή του για διαγραφές, το 38% ζητά να επιμείνει, ενώ ένα 20% δεν απαντά. Στο σύνολο των ψηφοφόρων, το 25% θέλει να διαγραφούν οι τέσσερις, το 31% να ανακαλέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και το 44% δεν απαντά. Ακόμη περισσότερο, όταν το 45% των ψηφοφόρων του κόμματος ζητά από τους διαφωνούντες να παραμερίσουν τις διαφωνίες τους και να παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 34% θεωρεί ότι πρέπει να φύγουν και να δημιουργήσουν άλλο κόμμα. Στην ίδια δημοσκόπηση μόλις το 21% των ψηφοφόρων θεωρεί πλεονέκτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ την εκλογή Κασσελάκη, ενώ ο 54% την θεωρεί μειονέκτημα και το 25% δεν απαντά. Επιπλέον, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ οι απόψεις είναι μοιρασμένες καθώς το 51% την θεωρεί πλεονέκτημα, το 31% μειονέκτημα και το 18% δεν απαντά.

Χωρίς την ώθηση από την αλλαγή ηγεσίας που συνήθως συνοδεύει την πρώτη περίοδο δράσης των νέων Προέδρων, ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται από χθες, για ένα διήμερο επαφών σε ασφαλή απόσταση από την Αθήνα, αλλά και με πρόγραμμα εκτός των εσωκομματικών, από τα οποία, ωστόσο, δεν φαίνεται προοπτική «δραπέτευσης» τόσο για την νέα ηγετική ομάδα, όσο και για τις τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, η πιθανότητα αποχώρησης της «Ομπρέλας», όπως τη διατύπωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναζωπύρωσε τα «συντροφικά» πάθη, με τους «νεοπροεδρικούς» Ελένη Αυλωνίτου, Νίκο Καρανίκα και Θανάση Οικόνομου να αντεπιτίθενται χθες στην «εσωκομματική αντιπολίτευση», τη στιγμή που ο Ναύαρχος και Βουλευτής Επικρατείας, Ευάγγελος Αποστολάκης παρατήρησε πως η «ομιλία Τσακαλώτου έδειξε ότι δεν υπάρχει γέφυρα. Δεν ξέρω τι θα κάνει. Εγώ πιστεύω ότι θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα πολύ γρήγορα».

Ειδήσεις σήμερα:

Συγκλονιστικό βίντεο: Άνδρας βγάζει όπλο και πυροβολεί εν ψυχρώ δύο διαδηλωτές στον Παναμά

«Μύλος» με τις κραυγές Κασσελάκη κατά Σημίτη - ΝΔ: Να διαβάσει ιστορία, ΠΑΣΟΚ: Μέντοράς του ο Πολάκης

Ανατροπή με Ζιρού για τη Μίλαν, 2-1 την Παρί - Προκρίθηκαν στους «16» Σίτι και Λειψία - Δείτε τα 21 γκολ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης