Κυβέρνηση: Από νωρίς σήκωσαν μανίκια οι υπουργοί και έφτασαν στα γραφεία τους

Κυβέρνηση: Από νωρίς σήκωσαν μανίκια οι υπουργοί και έφτασαν στα γραφεία τους

Γεωργιάδης: Οι προεκλογικές δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν στο ακέραιο - Παπαστεργίου: Να δουμε τι ταλαιπωρεί τον πολίτη στην καθημερινότητά του - Χατζηδάκης: Να ασκήσουμε πολιτική κοινής λογικής

ypourgoi-mak
Στα υπουργεία τους βρέθηκαν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης οι υπουργοί και υφυπουργοί της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη προκειμένου να έχουν τις πρώτες συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες ενόψει του πρώτου υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό.

Από τους πρώτους που έφτασαν στο καινούργιο του «πόστο» ήταν ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ευχήθηκε «καλή αρχή σε όλους» σημειώνοντας ότι «εγώ πάντα έρχομαι πρωί».

Όπως τόνισε «πρώτη προτεραιότητα είναι να κάνουμε τη ζωή των εργαζομένων καλύτερη, να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά τους, να φτιάξουμε προγράμματα επανεκπαίδευσης και να υπάρχει δικαιοσύνη στην αγορά εργασίας» ενώ στην ερώτηση τι θα γίνει με τον κατώτατο μισθό και τις αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα ο νέος υπουργός Εργασίας απάντησε «όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν στο ακέραιο».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cto149mbs4s9)


Για «καινούργια αρχή αλλά με συνέχιση της δουλειάς που έχει γίνει» έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, προσερχόμενος στο υπουργείο το πρωί της Τετάρτης.

Κλείσιμο
Ερωτηθείς για τις προτεραιότητές του απάντησε «πρέπει να συνείσουμε τη δουλειά που έχει γίνει. Δεν πρέπει να καθυστέρησουμε τίποτα από όσα έχουν δορομογληθεί. Να δουμε τι ταλαιπωρεί τον πολίτη στην καθημερινότητά του, παντού κρύβονται θύλακες καθυστέρησης ταλαιπωρείας και γραφειοκρατίας».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cto1gea9kcbd)


Ενημέρωση από τους γενικούς γραμματείς και τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θα περιλαμβάνει η πρώτη ημέρα του Κωστή Χατζηδάκη στη νέα του «έδρα» στην Καραγιώργης Σερβίας στην οποία θα βρεθεί στις 5 το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης «για μια γενική συζήτηση για την οικονομία».

«Δεν μου είναι άγνωστο το κτήριο και το υπουργείο γιατί ήμουν υπουργός Ανάπτυξης. Έχω χειριστεί μια σειρά από τομείς συναφείς με το υπ. Οικονομίας και Οικονομικών. Το ζήτημα είναι να ασκήσουμε πολιτική κοινής λογικής, να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα και να έχουμε πάντα το μυαλό μας στους ευάλωτους και την κοινωνική δικαιοσύνη» τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cto1hathxjlt)
 

Νωρίς το πρωί έφτασε στο νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και η Σοφία Ζαχαράκη που έκανε λόγο για «μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό» για το νέο αξίωμά της.

Όπως είπε «υπάρχει πολλή καλή δουλειά που έχει γίνει από πριν» εξηγώντας ότι «επειδή το υπουργείο παίρνει αρμοδιότητες από άλλα υπουργία έχουμε το ζήτημα το στεγαστικό με τα δάνεια για τα νέα ζευγάρια όπου πρέπει να πατήσουμε το κουμπί για να δωθούν για όσες αιτήσεις έχουν εγκριθεί. Έχουμε το πανικ μπατον, τις νταντάδες της γειτονιάς, τους χώρους φύλαξης παιδιών σε μεγάλες επιχειρησείς».

Η κυρία Ζαχαράκη αναφέρθηκε και στην υφυπουργό της Μαρία Κεφάλα για την οποία είπε ότι είναι μια «άξια βουλευτής από τα Ιώαννινα, περιοχή που έχει χτυπηθεί από το δημογραφικό που είναι προτεραιότητα του υπουργείου».

Ερωτηθείσα, δε, για την σεξιστική επίθεση που δέχθηκε από τον Θάνο Τζήμερο απάντησε ότι «εγώ θα κριθώ από την εργατικότητα και αποτελεσματικά. Όλες οι άλλες είναι προσωπικές επιλογές. Η αγάπη για τα παιδιά και τον άνθρωπο χωρίς περιορισμό δεν μπαίνει σε καλούπια και δεν κρίνεται από πρσωπικές επιλογές».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cto13opkpa5d)


Στην πολλή δουλειά που πρέπε να γίνει και στην συνέχιση του έργου που έχει ήδη ξεκινήσει στο υπουργείο Παιδείας αναφέρθηκε ο Κυριάκος Πιερρακάκης λέγοντας στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν έξω από το κτήριο στο Μαρούσι ότι «έχουμε πάρα πολλή δουλειά, συνεχίζουμε και ξεκινάμε ταυτόχρονα».

«Ο στόχος μας είναι ένας πώς θα εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον πολίτη, πώς θα αναβαθμίσουμε το δημόσιο ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες να είναι καλύτερες και πιο ποιοτικές. Η λέξη κλείδι εδώ είναι "πολίτης"» δήλωσε από την πλευρά της προσερχόμενη στο υπουργείο Εσωτερικών, η Νίκη Κεραμέως.


Πρωί-πρωί έφτασε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο υφυπουργός Κώστας Κυρανάκης ο οποίος σημείωσε πως «η δουλειά σου πρέπει να μιλήσει, τα πολλά λόγια είναι φτώχια, τα ζητήματα της απλοποίησης τα βλέπει στην καθημερινότητά του ο πολίτης».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cto1iranjad5)

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, επέλεξε για την πρώτη του επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του να επισκεφθεί το αστυνομικό τμήμα Ομονοίας όπου και μίλησε με τους αστυνομικούς «που δουλεύουν στην πρώτη γραμμή».«Σήμερα ξεκινάμε δουλειά, για λίγες ώρες στο υπουργικό συμβούλιο και μετά επιστρέφουμε εδώ» είπε η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη.

elena-rapti


Οι οδηγίες Μητσοτάκη προς τους υπουργούς

Η «κυβέρνηση δουλειάς» θα βρεθεί σήμερα σε πλήρη σύνθεση στο Μέγαρο Μαξίμου για το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, καθώς κατ’ εξαίρεση στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν και οι υφυπουργοί πέραν των υφυπουργών, προκειμένου να πληροφορηθούν τη στοχοθεσία για τα χαρτοφυλάκια τους. Ήδη χθες οι συσκέψεις στο Μαξίμου ήταν πυκνές και μια ομάδα υπουργών που συζήτησαν με τον κ. Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής αποχώρησε περί τις 19:30. Λίγο περισσότερο έμεινε στο Μαξίμου ο νέος υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος αναχώρησε περίπου την ίδια ώρα με τον πρωθυπουργό.

Στην πρώτη του τοποθέτηση ενώπιον των υπουργών του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει το στίγμα της επόμενης περιόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει στους υπουργούς του ότι, παρά τη μεγάλη νίκη της ΝΔ, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, συνεπώς πρέπει να παραχθούν άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Θα καλέσει τους υπουργούς του να παράγουν περισσότερη δουλειά παρά δημόσιες τοποθετήσεις γι’ αυτή, αλλά και έμφαση στον θετικό λόγο κατά τη δημόσια παρουσία τους. Με άλλα λόγια, να ασχολούνται με τη δουλειά και τον τομέα ευθύνη τους και όχι με την αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, αναμένεται να περιγράψει τις άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Σε πρώτο πλάνο είναι η πορεία της οικονομίας, εξ ου και η πρώτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη σε υπουργείο θα είναι σήμερα το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών. Το επόμενο διάστημα, άλλωστε, θα έρθει στη Βουλή και ένα φορονομοσχέδιο-σκούπα, το οποίο θα θεσμοθετεί τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ για αύξηση αφορολόγητου, μειώσεις φόρων και τεκμηρίων κ.ο.κ. σε ορίζοντα τετραετίας.

Σε πρώτη προτεραιότητα είναι, επίσης, το χαρτοφυλάκιο της Υγείας, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει επισημάνει ότι θα έχει προσωπική εποπτεία της δουλειάς που θα γίνει σε αυτό το μέτωπο. Η παρουσία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ως επικεφαλής του υπουργείου παρέχει εχέγγυα για την «επιχειρησιακή» προσέγγιση των προβλημάτων, ενώ ο ίδιος θα είναι σε άμεση επικοινωνία με τον παλιό του συνεργάτη από τις μέρες του υπουργείου Εμπορίου, Άκη Σκέρτσο, ο οποίος εποπτεύει τον κυβερνητικό συντονισμό. Πέραν της Υγείας, ο κ. Μητσοτάκης βάζει στην αιχμή των προτεραιοτήτων του να αντιμετωπιστούν εκκρεμότητες και παθογένειες που σχετίζονται με το κράτος, σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων, από την Παιδεία και την ψηφιακή διακυβέρνηση, ως το Δημόσιο και τις μεταφορές.

Οι μπλε φάκελοι

Για να γίνουν πράξη οι κυβερνητικοί στόχοι, οι υπουργοί θα βρουν στις θέσεις τους έναν «μπλε φάκελο» που θα περιέχει στόχους και προτεραιότητες σε τρία επίπεδα. Αρχικά, θα γίνεται λόγος για ορισμένες άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να δρομολογηθούν, ενώ για όλα τα υπουργεία έχει γίνει προγραμματισμός σε ορίζοντα εξαμήνου, ως το τέλος του 2023. Παράλληλα, θα γίνεται και μια γενικότερη περιγραφή των κεντρικών στόχων του χαρτοφυλακίου ενός εκάστου υπουργού σε ορίζοντα τετραετίας, ως το 2027.

Η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και η εκπλήρωση των «παραδοτέων» θα είναι υπό την άμεση εποπτεία του υπουργικού ντουέτου, των Άκη Σκέρτσου και Θανάση Κοντογεώργη. Ήδη, οι υπουργοί από χθες είναι στα γραφεία τους και μελετούν το νέο τους χαρτοφυλάκιο, καθώς πλην της Λίνας Μενδώνη, όλοι οι υπόλοιποι είναι σε νέο πόστο. Κάποιοι προσπαθούν ακόμα να προσδιορίσουν τις αρμοδιότητες που έχουν, αλλά να κάνουν και κατανομή αυτών στους υφυπουργούς τους, ενώ σε ορισμένα υπουργεία υπάρχουν κενά σε θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων. Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, αυτά τα κενά θα πληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες και σε κάθε περίπτωση εντός του Ιουλίου.

Τα πρώτα νομοσχέδια

Πέραν του φορονομοσχεδίου που θα έρθει τις επόμενες μέρες στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ότι θα έρθει και ένα νομοσχέδιο για «λίφτινγκ» στο Επιτελικό Κράτος. Αυτά τα δύο νομοσχέδια θα είναι η βασική ύλη της Βουλής για τον Ιούλιο, με δεδομένο ότι το κοινοβούλιο θα κάνει θερινή διακοπή μετά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Παράλληλα, σε κάποιο από τα δύο νομοσχέδια θα έρθει νομοθετική ρύθμιση και για την επέκταση μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας, τα οποία λήγουν στο τέλος Ιουλίου. Θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη η απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση του Market Pass για τουλάχιστον ένα τρίμηνο, αλλά και του καλαθιού του νοικοκυριού. Η ρύθμιση θα έρθει τον Ιούλιο και θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα, ενώ μένει να φανεί, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει στίγμα των προθέσεων του σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών ή αυτές οι πρωτοβουλίες θα ανακοινωθούν σε δεύτερο χρόνο.

Ειδήσεις σήμερα:

Survivor All Star: Αποχώρησε ο Ηλίας, μεγάλο... μαγείρεμα από τον Μπάρτζη - Δείτε βίντεο

Αδιανόητο έγκλημα στη Νέα Υόρκη: Πατέρας σκότωσε την 3 εβδομάδων κόρη του με βαλλίστρα

Διακομματική στήριξη στη Ζαχαράκη για τη σεξιστική επίθεση από τον Τζήμερο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης