Εκλογές 2023: «Ανοχή ή Μητσοτάκης» το εκλογικό δίλημμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ – Υποψήφια η Αθηνά Λινού

Εκλογές 2023: «Ανοχή ή Μητσοτάκης» το εκλογικό δίλημμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ – Υποψήφια η Αθηνά Λινού

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τράβηξε μια «αυστηρή κόκκινη γραμμή» σε σχέση με τις δηλώσεις Βαρουφάκη αναφορικά με το παράλληλο σύστημα συναλλαγών «Δήμητρα»

tsipras_delphi_1
Να αποκρυσταλλώσει το πολιτικό τοπίο απέναντι στις δυνητικές μετεκλογικές συνεργασίες επιχείρησε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς η απλή αναλογική έχει ανατρέψει σε μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή προεκλογική συμπεριφορά των κομμάτων. Στον απόηχο της τριπλής άρνησης, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 να συμπράξουν εξαρχής σε μια «προοδευτική διακυβέρνηση», ο κ. Τσίπρας περιέγραψε από το «Φόρουμ των Δελφών» την τακτική του κόμματός του την επομένη των εκλογών, αλλά και τους δυνητικούς του κυβερνητικούς εταίρους, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κόψει πρώτος το νήμα το βράδυ της 21ης Μαΐου.

Εμμονές Βαρουφάκη

Πριν από όλα, ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τράβηξε μια «αυστηρή κόκκινη γραμμή» σε σχέση με τις δηλώσεις του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη αναφορικά με το παράλληλο σύστημα συναλλαγών «Δήμητρα», λέγοντας πως «ο κ. Βαρουφάκης ανοίγει ένα θέμα που δεν απασχολεί την ελληνική κοινωνία, δεν απασχολεί την πραγματικότητα. Δεν αφορά την πραγματικότητα. Αφορά τις δικές του εμμονές. Αυτές οι θέσεις και οι απόψεις για το νόμισμα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε καν συζήτησης».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cs6n300cnr89)



«Και πρέπει να σας πω ότι δεν αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης, ούτε στις δύσκολες μέρες του 2015 και αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βαρουφάκης» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, όταν το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει καταχωρηθεί στο συλλογικό υποσυνείδητο της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το 2015 και εξής ως «σχέδιο Σόιμπλε» και ως τέτοιο μη συζητήσιμο.

Δικομματική κυβέρνηση με διπλή ανοχή

Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο κ. Τσίπρας εξήγησε για το προσκλητήριο συνεργασίας που απηύθυνε προς τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις πως «η εναλλακτική για τη χώρα είναι ή να υπάρξει μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας κατά βάση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, εάν είναι πρώτο κόμμα, και στο ΚΙΝΑΛ, προοδευτικής συνεργασίας, που βεβαίως είναι εφικτό να βγαίνουν οι αριθμοί». Ωστόσο, «εάν δεν βγαίνουν, και τα κόμματα τα υπόλοιπα της Αριστεράς, τα μικρότερα κόμματα, θα πρέπει να αναλάβουν ευθύνη» περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, παρατηρώντας ότι «η απλή αναλογική δεν έχει μόνο οφέλη. Έχει και υποχρεώσεις. Έχει και ευθύνες».

«Εάν υπολείπονται 5,10 βουλευτές…»

Στην κατεύθυνση αυτή, «και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, που το ΚΚΕ σίγουρα θα είναι, το ΜέΡΑ 25 δεν ξέρω εάν θα είναι στη Βουλή την επόμενη μέρα, εάν υπολείπονται 5, 10 βουλευτές για να έχουμε την πλειοψηφία που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα σχέδιο προοδευτικής σύγκλισης, προγραμματικής σύγκλισης, θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη αν θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση, ή εάν θα ανοίξουν τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκη με απανωτές εκλογές και με περιπέτειες για τη χώρα, να επανέλθει και να συνεχίσει αυτά τα οποία έκανε όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια» εξήγησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συμπληρώνοντας πως «θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Κλείσιμο
Με αυτά τα δεδομένα, στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία εκτιμούν πως οι εκλογικοί συσχετισμοί θα πουν την τελευταία λέξη στην προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, καθώς δεν παραβλέπουν ότι όλοι οι πολιτικοί χώροι και δη οι όμοροι, είναι προεκλογικά ανταγωνιστικοί. Εντούτοις, συνοψίζουν την εκλογική τους στρατηγική στο δίλημμα «ανοχή ή Μητσοτάκης», καλώντας μετεκλογικά τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν απέναντι σε συγκεκριμένα μέτρα «ανακούφισης της κοινωνίας» από την μια και στο «καθεστώς Μητσοτάκη», από την άλλη.

Βάση το «Πρόγραμμα των 50 ημερών»

Το γεγονός ότι στην Κουμουνδούρου εννοούν την ανάγκη των προοδευτικών δυνάμεων να τοποθετηθούν απέναντι στο συγκεκριμένο δίλημμα ενισχύει και η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να το κάνει ακόμη πιο απτό, παρουσιάζοντας την επόμενη εβδομάδα (κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τρίτη) το «Πρόγραμμα των 50 ημερών» του κόμματος, το οποίο θα αποτελέσει το προγραμματικό -και μετεκλογικό- πλαίσιο κυβερνητικής συνεργασίας τους με τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα. Ανάμεσα σε άμεσα μέτρα που προτείνει, είναι η αύξηση μισθών, η επιστροφή της 13ης σύνταξης, η μείωση του ΦΠΑ και ΕΦΚ, οι αλλαγές στο κράτος και η αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», με στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Την ίδια ώρα, όμως, η δυσκολία σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 απέναντι σε ένα «φιλολαϊκό προγραμματικό πλαίσιο» δεν είναι τελείως ακατανόητη από την Κουμουνδούρου, αλλά μάλλον μαχητή. Υπό αυτό το πρίσμα, καταγράφεται μια διάθεση κατανόησης ως προς τα διαφορετικά προγράμματα του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 (πλην «Δήμητρας» που την «αποκήρυξε» ο κ. Τσίπρας ως «ανοησίες»), αλλά ταυτόχρονα αυτά δεν λογίζονται αναγκαστικά ως εμπόδιο για μια συμφωνία ad hoc σε ένα πλαίσιο φιλολαϊκών μέτρων, η ανοχή απέναντι στα οποία δεν ταυτίζεται με τη συμμετοχή του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 στο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει.

Στον αντίποδα, «εάν και εφόσον αυτό προκύψει», αυτό που αναζητείται είναι η ανοχή τους απέναντι στα μέτρα ανακούφισης της κοινωνικής πλειοψηφίας και σε κάθε περίπτωση υπό την έννοια του επείγοντος, λόγω της αύξησης του κόστους ζωής και των κοινωνικών ανισοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο χθες για κυβέρνηση ιδεατά ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ, αλλά σε περίπτωση έλλειψης εδρών, με την ανοχή του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 και με την αίρεση ότι το τελευταίο θα μπει στη Βουλή, το οποίο δεν είναι προς στιγμήν βέβαιο, κατά τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Αύριο το Επικρατείας, Σάββατο τα ψηφοδέλτια

Στις λίγες βεβαιότητες αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, Παρασκευή, για να ακολουθήσουν όλες οι εκλογικές λίστες του κόμματος μεθαύριο, Σάββατο. Στις τελευταίες εκπλήξεις των ψηφοδελτίων αθροίζεται και η υποψηφιότητα της Επιδημιολόγου, Αθηνάς Λινού, η οποία ακούγεται πως θα είναι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, συμπληρώνοντας σιγά σιγά τα τελευταία κενά ονόματα στα ψηφοδέλτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης.



Ειδήσεις σήμερα:

Η Ρωσία κατηγορεί την Πολωνία πως πήρε χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς της πρεσβείας της στη Βαρσοβία

Νέα σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ για την άφιξη Ελλήνων από το Σουδάν


Δημοσκόπηση Marc: Ανέβηκε στις 6 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης