ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Πρόβες και τάμπλετ για τις κάλπες της 15ης Μαΐου - Πώς θα γίνει η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο του κόμματος

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Πρόβες και τάμπλετ για τις κάλπες της 15ης Μαΐου - Πώς θα γίνει η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο του κόμματος

Η Κουμουνδούρου έχει αποδώσει σχεδόν δημοψηφισματικό χαρακτήρα στην εσωκομματική της αναμέτρηση - Αναδεικνύει την ψηφοφορία για τα ανώτατα κομματικά της όργανα σε ψήφο αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής, υπό το σύνθημα «τους στέλνουμε πίσω το λογαριασμό»

5570850
Εβδομάδα κορύφωσης της οργανωτικής προσπάθειας, αλλά και των εσωκομματικών ζυμώσεων είναι αυτή που ξεκινά για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς οι επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος την ερχόμενη Κυριακή, 15 Μαΐου, μονοπωλούν το ενδιαφέρον και την ενέργεια των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην αφετηρία η Κρήτη

Τον τόνο της «προεκλογικής» εκστρατείας δίνει ο ίδιος, Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εγκαινιάζει νέο κύκλο περιοδειών και επισκέψεων αρχής γενομένης από την Κρήτη (Χανιά και Ρέθυμνο) σήμερα, με στόχο να επικοινωνήσει όσο το δυνατόν περισσότερο το μήνυμα της συμμετοχής και της συσπείρωσης των παλιών και νέων μελών του κόμματός του, στις κάλπες 15ης Μαΐου. Ο κ. Τσίπρας, άλλωστε, γνωστοποίησε πως θα «κάνει ταμείο» το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής, αφού η Κουμουνδούρου έχει αποδώσει σχεδόν δημοψηφισματικό χαρακτήρα στην εσωκομματική της αναμέτρηση, αναδεικνύοντας την ψηφοφορία για τα ανώτατα κομματικά της όργανα σε ψήφο αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής, υπό το σύνθημα «τους στέλνουμε πίσω το λογαριασμό».

Την ίδια ώρα, οι προετοιμασίες από πλευράς της Κουμουνδούρου είναι πυρετώδεις, καθώς έχουν επιστρατευθεί 3.000 άτομα για τις εφορευτικές επιτροπές (3 άτομα ανά κάλπη) και 900 τάμπλετ (όσα και τα εκλογικά τμήματα που θα στηθούν), ενώ εξελίσσονται όλες αυτές τις ημέρες πρόβες και δοκιμές για το εκλογικό της σύστημα, το οποίο συνδυάζει τις νέες τεχνολογίες με την παραδοσιακή κάλπη.

Συγκεκριμένα, δικαίωμα ψήφου για την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος έχουν τα 61.600 ενεργά (εγγεγραμμένα στους κομματικούς καταλόγους) μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για την κάλπη εκλογής του Προέδρου του κόμματος, ωστόσο, δικαίωμα ψήφου θεμελιώνουν και όσες και όσοι επιθυμούν να εγγραφούν στο κόμμα, ακόμη και την ημέρα της ψηφοφορίας.

Εγγραφή μέσω τάμπλετ για τον Πρόεδρο

Έτσι, αν κάποια/ος προσέλθει στο εκλογικό τμήμα για να συμμετάσχει στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χωρίς να αποτελεί ήδη εγγεγραμμένο μέλος, τότε θα υπάρχει δυνατότητα να δίνει τα προσωπικά του στοιχεία επί τόπου, ώστε να πραγματοποιήσει εγγραφή εκείνη την ώρα στο κόμμα, τα ατομικά στοιχεία του θα μεταφέρονται την ίδια στιγμή ως νέα εγγραφή στο Μητρώο Μελών μέσω τάμπλετ και ακολούθως το νέο μέλος να λαμβάνει ψηφοδέλτιο και φάκελο, για να ψηφίσει για τον επικεφαλής του κόμματος.

Ο πήχης και το ΚΙΝΑΛ

Μετά το προσκλητήριο που επανέλαβε προς την κοινωνία τις τελευταίες ημέρες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να μετάσχει μαζικά στο εγχείρημα, ο εκλογικός στόχος της Κουμουνδούρου συνοψίζεται στη φράση «όσο περισσότεροι, τόσο πιο ισχυρό μήνυμα», παρότι ακόμη και έμπειρα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορούν να προβλέψουν με ασφάλεια τα επίπεδα συμμετοχής στη διαδικασία της Κυριακής.

Κλείσιμο
Ακόμη και αν ευσεβής πόθος αποτελεί ο πολλαπλασιασμός του αριθμού, όσων μελών ψήφισαν στις εκλογές των Συνέδρων (40.500 μέλη), εντούτοις ο «ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα δεκαετίας» επισημαίνουν έμπειρα κομματικά στελέχη, παρατηρώντας πως η εκλογική του βάση δεν είναι ακόμη συμπαγής (ξεκινώντας από ένα αρχικά και κατόπιν δύο εκατομμύρια ψηφοφόρους τα τελευταία χρόνια) σε σχέση με παραδοσιακές, εγχώριες πολιτικές δυνάμεις, όπως για παράδειγμα το Κίνημα Αλλαγής.

Με δεδομένη, ωστόσο, τη χρονική σύμπτωση των εκλογικών διαδικασιών στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τη χθεσινή διαδικασία στο Κίνημα Αλλαγής για την επιλογή νέου ονόματος του πολιτικού φορέα, η οποία υπερέβη κατά πολύ τον στόχο της προσέλευσης από πλευράς των διοργανωτών, η Κουμουνδούρου παρατηρεί ότι η εσωκομματική της διαδικασία για την ανάδειξη των νέων κομματικών οργάνων είναι αφενός «πρωτόγνωρη» για τα ελληνικά δεδομένα και αφετέρου τελείως διαφορετική ως προς την πολιτική φιλοσοφία της. Μιλώντας, άλλωστε, για τη διαδικασία της Κυριακής, ο ίδιος ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε ότι «δεν είναι αμιγώς συγκρίσιμη με τις διαδικασίες των άλλων κομμάτων διότι δεν προσκαλούμε γενικά και μέλη άλλων κομμάτων ή ψηφοφόρους άλλων κομμάτων να έρθουν να ψηφίσουν σε εμάς». Στον αντίποδα, στις «αρχαιρεσίες» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούνται να ψηφίσουν τα ενεργά μέλη και μόνο, με μοναδική εξαίρεση την ανάδειξη του Προέδρου, όπου δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής, με την ταυτόχρονη εγγραφή τους ως μέλη του κόμματος και σε όσους φίλους και ψηφοφόρους του το επιθυμούν, ακόμη και αυθημερόν.

Στόχος η νέα γενιά

Ακόμη, ωστόσο, και αν υπογραμμίζεται με έμφαση ότι -ως προς το διαδικαστικό μέρος- η ψήφος για τα νέα κομματικά όργανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαφέρει από τις ανοιχτές διαδικασίες, τις οποίες επέλεξαν τόσο η ΝΔ, όσο και το Κίνημα Αλλαγής τα τελευταία χρόνια, η μαζική συμμετοχή συνιστά, σε κάθε περίπτωση, πολυπόθητο στόχο για την αξιωματική αντιπολίτευση, με τον κομματικό μηχανισμό να βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση τις τελευταίες ημέρες.

Εκτός από την ένταση της επικοινωνιακής καμπάνιας (η οποία θα συνεχιστεί μέσω διαδικτύου, αλλά και τηλεόρασης), το βάρος για την Κουμουνδούρου πέφτει στην προσέλευση της νέας γενιάς, η οποία αποτελεί προνομιακό ακροατήριο για την αξιωματική αντιπολίτευση (ακόμη και στα εκλογικά αποτελέσματα του 2019), αλλά και εκλογικό σώμα που δύσκολα μετέχει σε κομματικές διαδικασίες, με δυνατότητα, όμως, να συμβάλει στην μεταστροφή του πολιτικού κλίματος.

Πάντως, δε λείπει και μερίδα στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εσωκομματικές διαδικασίες στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς η αυξημένη προσέλευση -για δεύτερη φορά χθες μετά την νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη τον περασμένο Δεκέμβρη- τροφοδοτεί την εγρήγορσή τους ενόψει της διαδικασίας της Κυριακής, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να μη βρεθεί πίσω σε μέλη και ποσοστά συμμετοχής από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Από πλευράς του, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Τζανακόπουλος έστειλε χθες πολλαπλά μηνύματα προς την μεριά της Χαριλάου Τρικούπη, παραδεχόμενος, την ίδια ώρα, την παρατηρούμενη «ενίσχυση» στις «πράσινες» γραμμές.

«Μετά την εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη υπήρξε σχετική ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ αλλά στην πολιτική τα πράγματα αφορούν περισσότερο την ουσία και λιγότερο την επικοινωνιακή διαχείριση. Και το λέω αυτό γιατί δυστυχώς το ΚΙΝΑΛ ακροβατεί αυτή τη στιγμή σε σχέση με τις πολιτικές του τοποθετήσεις και ο πολιτικός του λόγος είναι θόλος, αόριστος» σχολίασε σχετικά ο κ. Τζανακόπουλος (στον ρ/στ Alpha Radio 98,9) και απευθυνόμενος προσωπικά, προς τον Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, διερωτήθηκε: «ο Ν. Ανδρουλάκης τί λέει για το πλαφόν του ηλεκτρικού ρεύματος, για τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και την αναδιανομή τους, για την αναστολή της λειτουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας;».

«Βασικός πρωταγωνιστής»

«Δεν έχει σαφείς θέσεις, όπως δεν έχει σαφείς θέσεις και σε ό,τι αφορά την ανάγκη επαναρρύθμισης της αγοράς εργασίας, ή την τραγική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση», συμπέρανε για τον Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Τζανακόπουλος, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως «ο βασικός πρωταγωνιστής στο χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, του προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και παρά τις ελπίδες ορισμένων συστημικών κέντρων να αλλάξει αυτό, δεν φαίνεται στον ορίζοντα».

Ανοιχτό κάλεσμα

Παράλληλα, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε «όλους τους δημοκρατικούς προοδευτικούς πολίτες στα περίπου 990 εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα να γραφτούν μέλη μας και να ψηφίσουν», όπως επισήμανε, ενώ συμπλήρωσε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας δεν αμφισβητείται από κανέναν στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Η εμπιστοσύνη των μελών και των ψηφοφόρων και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο πρόσωπό του είναι αδιαμφισβήτητη». «Το ζητούμενο», ωστόσο, κατά τον κ. Τζανακόπουλο «είναι η ενίσχυση του κόμματός μας, για να αντιστοιχίσουμε την μεγάλη επιρροή μας στην κοινωνία με την δυνατότητά του να παρεμβαίνουμε σε όλους τους θεσμούς», ξεκινώντας από τα κομματικά όργανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ειδήσεις σήμερα:

Σήμερα η ρωσική επίδειξη δύναμης με την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία

Έγκλημα στην Καβάλα: Ο φόνος ήταν προμελετημένος υποστηρίζει η οικογένεια

Τροχαίο στη Μονεμβασιά: Στον εισαγγελέα ο 52χρονος που παρέσυρε και σκότωσε τους ηλικιωμένους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης