Κακοκαιρία Ελπίς: Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση – Η κυβέρνηση τα βάζει με την Αττική Οδό

Κακοκαιρία Ελπίς: Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση – Η κυβέρνηση τα βάζει με την Αττική Οδό

Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσαν βέλη για τις ανεπάρκειες του «επιτελικού κράτους» - Η κυβέρνηση, με εξαίρεση την επίθεση Στυλιανίδη κατά της Αττικής Οδού, απέφυγε να απαντήσει στις επικρίσεις- Θα πέσει βαρύς πέλεκυς για τους πολύωρους εγκλωβισμούς των οδηγών

1stylianidis-arthro
Τη σφοδρότητα των καιρικών συνθηκών… συναγωνίζονται οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ξέσπασαν μετά τα εκτεταμένα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία, η οποία βρήκε παντελώς ανέτοιμο τον κρατικό μηχανισμό με αποτέλεσμα την πολύωρη ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών που εγκλωβίστηκαν στους δρόμους.

«Με χιόνι, με πυρκαγιά, με βροχή, 2,5 χρόνια τώρα επιτελικό μπάχαλο», σχολίασε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Και πάντα κάποιος άλλος έχει την ευθύνη», πρόσθεσε επιτιθέμενος κατά του πρωθυπουργού.

«Μόνος ανεύθυνος ο κ. Μητσοτάκης», επεσήμανε και ευχήθηκε «κουράγιο και υπομονή σε όλες και όλους τους συμπολίτες μας που για άλλη μια φορά δοκιμάζονται». Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι «το θράσος της κυβέρνησης δεν έχει προηγούμενο» και ζητώντας εξηγήσεις για όσα συνέβησαν την πρώτη ημέρα της κακοκαιρίας.

Τα ξημερώματα έγραψε: Δύσκολο να κοιμηθείς αυτό το βράδυ. Η σκέψη μου στους εκατοντάδες συμπολίτες μας, που περνούν τη νύχτα εγκλωβισμένοι στο κρύο και εγκαταλελειμμένοι από το κράτος που κατέρρευσε πρωτοφανώς. Κουράγιο, δύναμη, υπομονή.



Κλείσιμο
Για ανεπαρκές «επιτελικό» κράτος της ΝΔ έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. «Εδώ και μέρες υπάρχει ενημέρωση για ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά όπως αποδεικνύεται, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική προετοιμασία», τόνισε.
Νωρίτερα, το ΚΙΝΑΛ είχε εκδώσει και ανακοίνωση στην οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση πως παρακολουθεί άπραγη όσα συμβαίνουν.


Οι στόχοι που τέθηκαν από την κυβέρνηση
Η κυβέρνηση, με εξαίρεση την επίθεση την οποία εξαπέλυσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης κατά των υπευθύνων της Αττικής Οδού, απέφυγε να λάβει θέση, αναμένοντας την εξέλιξη του φαινομένου προκειμένου να γίνει συνολική αποτίμηση και να επιμεριστούν ευθύνες.

Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, επεσήμαιναν ότι από την πρώτη στιγμή που η Μετεωρολογική Υπηρεσία προέβλεψε τα έντονα καιρικά φαινόμενα, η ένταση των οποίων στο κέντρο της Αθήνας ήταν μεγαλύτερη από την προβλεφθείσα, συζητήθηκαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν σε τέτοιες περιστάσεις και όλες οι δυνάμεις, εφοδιασμένες με τα απαιτούμενα υλικά μέσα, τέθηκαν σε επιφυλακή.

Οι βασικοί στόχοι ήταν να παραμείνουν ανοιχτές οι κεντρικές οδοί και να μην υπάρχουν διακοπές στο ρεύμα ή όπου υπάρξουν να γίνει γρήγορη αποκατάσταση. Παράλληλα προκειμένου να αποφευχθούν μεγαλύτερα προβλήματα, ελήφθη απόφαση να μείνουν κλειστά τα σχολεία την Δευτέρα και την Τρίτη.

Έρχονται κυρώσεις για την Αττική Οδό
«Όλος ο μηχανισμός βρισκόταν από την πρώτη στιγμή επί ποδός κι όλα τα μηχανήματα επί του πεδίου», σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Και επισημαίνουν ότι το σοβαρό πρόβλημα παρατηρήθηκε στην Αττική Οδό, όπου παρά τη διαβεβαίωση της εταιρείας ότι θα μείνει ανοιχτή κι ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Κι αυτό καθώς δίπλωσαν νταλίκες και την ίδια στιγμή αφήνονταν οχήματα να περνούν με αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία των οδηγών επί ώρες.

«Η ευθύνη της εταιρείας είναι μεγάλη και θα υποστεί τις κυρώσεις που προβλέπονται γι’ αυτή την ολιγωρία και την ταλαιπωρία των ανθρώπων», που χρειάστηκε να κινητοποιηθεί ο Στρατός για να απεγκλωβιστούν οι εγκλωβισμένοι οδηγοί.

Η εταιρεία έχει την ευθύνη της διαχείρισης της Αττικής Οδού και την υποχρέωση να την κρατά ανοιχτή, σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Εξηγούν ότι στις συσκέψεις, στις οποίες έλαβαν μέρος εκπρόσωποί της, παρείχαν τη διαβεβαίωση ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα και έχουν στη διάθεσή τους 30 εκχιονιστικά μηχανήματα ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα. Αυτό δεν συνέβη.

«Ο καταλογισμός των ευθυνών και οι κυρώσεις που τις ακολουθούν είναι θέμα της επόμενης μέρας. Και θα γίνει. Οι ευθύνες θα καταλογιστούν θα υπάρξουν συνέπειες», σημειώνουν. «Επίσης θα γίνει μια συνολική αποτίμηση για το τι έγινε και ποιες παραλείψεις υπήρξαν», καταλήγουν.


Ειδήσεις σήμερα:

Απίστευτο βίντεο στη Λιβαδειά: Έκανε σκι στο δρόμο δεμένος πίσω από αυτοκίνητο


Ιστορίες εγκλωβισμένων από την Αττική Οδό - Πώς βίωσαν τον «Γολγοθά» στο χιόνι

Ο Τσιτσιπάς γίνεται viral... σώζοντας ένα ball girl από ένα έντομο - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης