Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης: «Mare Nostrum» και πάλι η Μεσόγειος - Ενίσχυση της ελληνογαλλικής συνεργασίας στην άμυνα, με θέα το Λούβρο

Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης: «Mare Nostrum» και πάλι η Μεσόγειος - Ενίσχυση της ελληνογαλλικής συνεργασίας στην άμυνα, με θέα το Λούβρο

Το παραδοσιακά θερμό κλίμα στις διμερείς σχέσεις ενισχύει η προώθηση κοινής ατζέντας το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι

5018716
Νέο κεφάλαιο στις διαχρονικές σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας σηματοδοτεί η αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη και κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο, διευρύνοντας κατά πολύ το πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Το παραδοσιακά θερμό κλίμα στις διμερείς σχέσεις ενισχύει η προώθηση κοινής ατζέντας το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών αφενός για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του ευρωπαϊκού Νότου και αφετέρου στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κοινός βηματισμός μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν αποτυπώθηκε τόσο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των κρατών -μελών του Ευρωπαϊκού Νότου (EUMED9) στην Αθήνα, όσο και στην ενεργό συμμετοχή της ελληνικής πλευράς σε γαλλικές πρωτοβουλίες διεθνούς εμβέλειας, όπως η Παγκόσμια Σύνοδος για τη βιοποικιλότητα στην Μασσαλία, μια γαλλική πρωτοβουλία κορυφής με έμφαση την προστασία στα δάση, τις θάλασσες και τους Ωκεανούς, στην οποία έδωσε το παρόν ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε μεν από το βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ της «πολυμερούς προσέγγισης» απέναντι στις «περίπλοκες, παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας», δηλώνοντας παράλληλα ο ίδιος «σταθερός υποστηρικτής της απόλυτης ανάγκης για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης».

Μητσοτάκης: Περισσότερα βήματα

Τα πρόσφατα γεγονότα έδειξαν ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι και ικανοί, ως Ευρωπαίοι, να κάνουμε περισσότερα πράγματα μόνοι μας. Αυτό δεν θα πρέπει να γίνει σε βάρος των διατλαντικών δεσμών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στον ΟΗΕ και προσθέτοντας πως «μια Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ. Θα αναγκάσει ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν ζητήματα διαλειτουργικότητας και πενιχρών αμυντικών προϋπολογισμών. Θα επιταχύνει τη συνεργασία μας σε ζητήματα του κυβερνοχώρου αλλά και του διαστήματος».

Υπενθυμίζεται ότι την ανάγκη για μια «Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση» διατύπωσε στις αρχές του μήνα και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δείχνοντας το Παρίσι ως σημείο αφετηρίας αντίστοιχων πρωτοβουλιών. Μιλώντας για την κατάσταση της ΕΕ το 2021, η κ. φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η «υπό τη γαλλική Προεδρία, ο πρόεδρος κ. Μακρόν και εγώ θα συγκαλέσουμε Σύνοδο Κορυφής για την ευρωπαϊκή άμυνα».

Με δεδομένο ότι η Γαλλία αναλαμβάνει επισήμως τα ηνία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2022, αλλά και τη χθεσινή επάνοδο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, το Μέγαρο των Ηλυσίων καθίσταται εκ νέου η «προωθητική δύναμη» της Ευρώπης, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος είχε ζητήσει ήδη από τα μέσα του 2018 τη συγκρότηση «ευρωπαϊκού στρατού», σχέδιο στο οποίο ανθίστατο μέχρι πρότινος το Λονδίνο.

Προβολή ισχύος στη θάλασσα

Την αντίστροφη μέτρηση, ωστόσο, για την «ολική επαναφορά» της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την ανάπτυξη μιας «Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης» σήμανε το τριμερές σύμφωνο ασφάλειας AUKUS, εντείνοντας κατακόρυφα τις διεργασίες στον ευρωπαϊκό νότο. Ταυτόχρονα, η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή έχει πολλάκις αναδειχθεί από το Παρίσι, το οποίο φέρεται να αναβαθμίζει την αμυντική συμφωνία με την Αθήνα, με την προμήθεια 3 και μίας φρεγατών και κορβετών για διάθεση στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, όπως μετέδωσε πρώτο το protothema.gr, ενισχύοντας την προβολή της ελληνικής ισχύος στη θάλασσα.

Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται σήμερα με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, στην έδρα του Οργανισμού, ενώ στις 20:00 (ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν θα εγκαινιάσουν από κοινού την έκθεση: «Παρίσι- Αθήνα η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675-1919» στο Λούβρο. Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα έχουν δείπνο εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Κλείσιμο
Η περαιτέρω αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων έχει ως αποτέλεσμα να μεταβεί αύριο στο Παρίσι και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.


Ειδήσεις σήμερα:

Κομισιόν: Στέλνει €94 εκατ. σε 20 κράτη-μέλη για την αγορά τεστ - Ανάμεσά τους Ελλάδα και Κύπρος

Συνελήφθη ο δράστης της ληστείας στην οδό Μητροπόλεως - Τον έπιασαν με καλάσνικοφ

Για πρώτη φορά δύο διεμφυλικοί υποψήφιοι μπαίνουν στη Μπούντεσταγκ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης