Τσίπρας για νομοσχέδιο Συνεπιμέλειας: «Η κυβέρνηση κακοποιεί τη Δημοκρατία»

Τσίπρας για νομοσχέδιο Συνεπιμέλειας: «Η κυβέρνηση κακοποιεί τη Δημοκρατία»

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αναδειχθεί σε κακοποιητή της δημοκρατικής και κοινοβουλευτικής διαδικασίας» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

5307428
«Κακοποιητή της Δημοκρατίας» χαρακτήρισε από το βήμα της Βουλής την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο για τη Συνεπιμέλεια των παιδιών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε ιδιαίτερα και άσκησε εκτενή κριτική στην κυβερνηση για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντάς το «κοινοβούλιο σε καταστολή», ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα ανεχθούμε άλλο να συμμετέχουμε σε μια Βουλή με κανόνες σιωπής, σε μια σκιώδη Βουλή».

Ομιλία στη Βουλή για τη συνεπιμέλεια

Oμιλία στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου». #Βουλη #Vouli #Συνεπιμέλεια

Posted by Alexis Tsipras on Thursday, May 20, 2021


Αναλυτικά η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα:

«Να αναφερθώ στη συνεπιμέλεια της Δημοκρατίας. Χρησιμοποιώ αυτό τον όρο γιατί η Δημοκρατία πρέπει να αποτελεί μέλημα όλων μας. Της κυβέρνησης, κομμάτων, κοινωνικών οργανώσεων, κοινωνίας των πολιτών.

Η Δημοκρατία είναι ζήτημα κοινής υπεράσπισης. Το κοινό πεδίο για τις συμφωνίες τις διαφωνίες τις αναμετρήσεις.

Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα από την έναρξη της πανδημίας αυτό δεν συμβαίνει.

Αυτό που συμβαίνει συστηματικά και απροσχημάτιστα είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αναδειχθεί σε κακοποιητή της δημοκρατικής και κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Είναι κακοποίηση της Δημοκρατίας ο τρόπος που εδώ και μήνες με απόλυτη ευθύνη πρωθυπουργού, με εντολές πρωθυπουργού ασκείται η κοινοβουλευτκή διαδικασία και η Βουλή ασκεί τις συντγαματικές εξουσίες, χωρίς παρουσία βουλευτών. Με ονομαστικές ψηφοφορίες χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία βουλευτών αλλά δια εξουσιοδότησης Και με μυστικές ψηφοφορίες που δεν τηρούν τις εγγυήσεις μυστικότητας.

Είναι κακοποίηση της Δημοκρατίας η χρήση ενός κοινοβουλίου σε καταστολή προκειμένου να παράσουν με διαδικασίες εξπρες κρίσιμα νομοσχέδια για τη ζωή των πολιτών.

Όπως είναι κακοποίηση η καταιγίδα απευθείας αναθέσεων που αφήνουν τα δημόσια ταμεία χωρίς έλεγχο και διαφάνεια, που επιτρέπουν τη διαφθορά.

Σας ερωτώ: έτσι όπως διαχειριστήκατε δημόσια κονδύλια με πρόσχημα την πανδημία έτσι σχεδιάζετε να διαχειριστείτε και τα δισεκατομμύρια του ταμείου ανάκαμψης που ανήκουν στον ελληνικό λαό; Ετσι σχεδιάζετε; Με την μέθοδο της κας Νικολάου ή Πέτσα; Να μοιράζετε δημόσιο χρήμα χωρίς κριτήρια με απευθείας αναθέσεις;

Σχεδιάζετε συνδυασμό των μεθόδων Νικολάου – Πέτσα και αυτό δεν είναι μόνο κακοποίηση της Δημοκρατίας αλλά ολισθηρή επιστροφή στο πελατειακό κράτος της ΝΔ που μας οδήγησε στην χρεοκοπία.

Απαξιώνετε τη Βουλή και τον ελεγκτικό ρόλο των ΜΜΕ μοιράζοντας δημόσιο χρήμα.

Την ίδια ώρα που υλοποιείται πολιτική που συνθλίβει εργασιακά δικαιώματα. Αυτό είναι κακοποίηση της Δημοκρατίας.

Όπως κακοποίηση είναι ο πρωθυπουργός να μην παρίσταται σε κρίσιμες συνεδριάσεις και να αποφεύγει να απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα που του θέτει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να περιφρονεί τα κόμματα και τη Βουλή και να βολεύεται με μονολόγους αντί να επιλέγει πολυφωνία.

Βλέπω στα έδρανα και τον Πρόεδρο της Βουλής. Δεν είναι θέμα ΠτΒ καθώς είναι το αλεξικέραυνο επιλογών πρωθυπουργού.

Από πότε έχω ζητήσει την διεξαγωγή προ ημερησίας για τα θέματα που θέτω τώρα, της Δημοκρατίας και της κακοποίησης. Από τον Δεκέμβριο του προηγούμενου χρόνου. Αρνείστε να την διεξάγετε. Εχετε αποδεχθεί 2 προ ημερησίας διατάξεις της κα Γεννηματά για την πανδημία.

Την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνείστε. Εχετε το δικαίωμα; Με βάση τον Κανονισμό δεν το έχετε, και αυτό αποτελεί κακοποίηση. Οι άριστοι να μην λογοδοτούν για δηλώσεις και πράξεις.

Εχουμε καταθέσει 14 επίκαιρες επερωτήσεις που αρνείστε να διεξάγετε. Είναι πρωτοφανές. Εχετε το δικαίωμα αυτό; Όχι. Εγνοια σας είναι πως θα φιμώσετε και θα ελέγξετε κάθε φωνή ελέγχου από τον δημόσιο έλεγχο.

Είναι πρωτοφανές. Ολοι κατανοούμε ότι αν για παράδειγμα έρθουν οι αρμόδιοι υπουργοί -ας πάρω τυχαία την ερώτηση για το κέντρο εκπαίδευσης πιλότων στην Καλαμάτα που σας παρακαλούμε να μην γίνει αυτό- αλλά ξέρετε ότι αν γίνει αυτή η συζήτηση θα εκτεθείτε γιατί θέλετε κουκούλωμα. Όπως δεν θέλει να έρθει ο κ. Μηστοτάκης να απαντήσει για το κρίσιμο θέμα που έχει προκαλέσει ο νόμος Κεραμέως που περάσατε στη ζούλα και που κόβει από τα πανεπιστήμια το 1/3 υποψηφίων.

Αρνείται να έρθει και να απαντήσει και να πει ότι θέλετε να δώσετε πελατεία στα κολέγια.

Τη μια γιατί θέλει να πάει τριήμερο στην Τήνο με ελικόπτερα και την άλλη δεν ξέρω πού θέλει να πάει.

Αυτά γίνονται σε άλλα καθεστώτα.

Δεν συνάδει και μας κοροϊδεύετε από πάνω να μας λέτε ότι μπορεί ο βουλευτής να μιλά διαδικτυακά αλλά δεν μπορεί να ψηφίζει με την αυτοπρόσωπη παρουσία έστω και διαδικτυακά. Σε ποιους απευθύνεστε; Είναι ντροπή την εσωκομματική σας αδυναμία, να στοιχίσετε τους βουλευτές σας, να την μετατρέπετε σε αδυναμία κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Είναι ντροπή το δικό σας προβλημα να το μετατρέπετε σε πρόβλημα της Δημοκρατίας.

Με όλη την ευθύνη της θέσης μου είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω σήμερα στο σώμα ότι ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παράταξη που αγωνίζεται για τη Δημοκρατία δεν πρόκειται να δεχθούμε άλλο αυτή την κατάσταση.

Δεν θα ανεχθούμε άλλο να συμμετέχουμε σε μια Βουλή με κανόνες σιωπής, σε μια σκιώδη Βουλή. Σε μια Βουλή σκιών.

Και καλώ τον πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη να βάλει εδώ και τωρα ένα τέλος στην καραντίνα της Βουλής.

Είναι απαράδεκτο να έχουν ανοίξει όλα, καταστήματα, σχολεία, και να παραμένει σε καθεστώς εγκλεισμού το κοινοβούλιο. Αν σας απασχολεί η υγεία των βουλευτών, γιατί δεν ανοίξατε ένα εμβολιαστικό κέντρο βουλευτών για να τελειώνουμε.

Αυτό που έχει στο μυαλό του ο κ. Μητσοτάκης έιναι να περάσει από τη Βουλή κρίσιμα νομσοχέδια με τα οποία διαφωνούν οι βουλευτές του, όπως αυτό για συνεπιμέλεια, για την κάνναβη και τα μνημόνια με την Βόρεια Μακεδονία. Τον αποκαλείται πρόεδρο γειτονικής χώρας.

Υπάρχουν κάποιοι βουλευτές που αρνούνται να δεχθούν ότι πρέπει να πουν μια συγγνώμη για την αθλιότητά σας να κάνετε διαδηλώσεις και σήμερα κωλοτούμπα.

Δεν θα δεχθούμε άλλους περιορισμούς. Ψηφίσατε τον νόμο Κεραμέως, επιβάλατε ειδική αστυνομία σε ΑΕΙ, ασυλία τραπεζιτών, δεν θα επιβάλλεται και άλλα κρίσιμα νομοσχέδια όπως το εργασιακό. Ως εδώ. 

Εχω την τιμή να σας ενημερώσω ότι από σήμερα και στο εξής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέρχονται κανονικά στην Ολομέλεια τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα είτε το θέλετε είτε όχι. Όταν ο εργαζόμενος, ο μικρομεσαίος, ο νέος, ο πολίτης χρειάζεται τη συνδομή του βουλευτή εμείς δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να κάνει ό,τι θέλει χωρίς αντίλογο.

Και όταν εσείς θα επιχειρείτε να μετατρέπετε την Δημοκρατία σε θεραπαινίδα και βουλή σε θέατρο σκιών εμείς δεν θα μένουμε απαθείς. Θα είμαστε εδώ με παρουσία και με τα οφειλόμενα μέτρα.

Ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός του νομοθετήματος; Γιατί δεν είναι εδώ ο πρωθυπουργός; Ολοι γνωρίζουμε ότι το νομοθέτημα έρχεται από την κορυφή του επιτελικού κράτους.

Να εξηγήσει όχι σε εμάς, στην κ. Κεφαλογιάννη που μιλά για αστοχίες και στην κ. Γιαννάκου με την τόσο μακρά και αξιοπρεπή παρουσία.

Η κ. Γιαννάκου μίλησε για γραφεία και λεφτα.

Εγώ ρωτώ: ποιοι είναι αυτοί που διαθέτουν το χρήμα και επιβάλλουν νομοθετήματα στην κυβέρνηση και στον κ. Μητσοτάκη για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα; Και πώς είναι δυνατόν να επιβάλλουν αυτοί με χρήμα ένα τέτοιο νομοσχέδιο; Να έρθει εδώ ο κ. Μηστοτάκης και να απαντήσει.

Επιλέγετε να μεταφέρετε την κουλτούρα αντιπαράθεσης λίγων ζευγαριών στον πυρήνα του οικογενειακού δικαίου. Γιατί επιμένει να μεταφέρει τα παιδία ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά αυτής της αντιπαράθεσης; Γιατί αντί να γεφυρώνει αντιθέσεις επιλέγει να ακούει μόνο τη μια πλευρά προσβάλλοντας παιδοκεντρικό χαρακτήρα, οικογενειακό δίκαιο και τις γυναικείες οργανώσεις αλλά και τους μπαμπάδες που θέλουν λύση;

Πέραν από τα μεγάλα πορτοφόλια που είπε η κ. Γιαννάκου υπάρχουν και οι μπαμπάδες χωρίς οικονομική άνεση αλλά με μεγάλο ενδιαφέρον για το ζήτημα.

Την κυβέρνησή σας την διακατέχει θεσμικός πρωτογονισμός.

Γιατί το κάνει αυτό ο πρωθυπουργός και με το νομοσχέδιο διαχειρίζεστε το παιδί σαν να είναι οικόπεδο προς διανομή μεταξύ γονέων; Γιατί έρχεται ο κ. Μητσοτάκης και δεσμεύει τον δικαστή τι θα θεωρεί πρώτιστο συμφέρον του παιδιού;

Γιατί το από κοινού της γονικής μέριμνας που υποδηλώνει κοινότητα φροντίδων απαξιώνεται με το εξίσου; Γιατί ο νομοθέτης αγνοεί ότι οι γυναίκες δεν είναι μισθολογικά εξίσου που να τις επιτρέπει να συμβάλει οικονομικά. Ισότιμα ναι πρέπει να ασκείται η γονική μέριμνα αλλά όχι εξίσου. Εισάγετε με αυτό το τρόπο την υποχρεωτικά ισόχρονη συμμετοχή και επιβάλλεται την εναλλασσόμενη κατοικία. Μετράτε τους ψυχολογικούς κινδύνους ή δεν σας ενδιαφέρει αν μετατρέπετε το παιδί σε βαλίτσα;

Στην ίδια λογική στηρίζεται και η διάταξη για το τεκμήριο για την επικοινωνία στο 1/3 του χρόνου αλλά ποιου χρόνου; Της ημέρας; Μήνα; Και τι θα γίνει όταν οι γονείς μένουν σε άλλες περιοχές ή δουλεύουν τις υπερωρίες που θέλει να επιβάλλει η κυβένρηση; Σε αυτή τη διελκυστίνδα θα επικρατεί μόνο ο ισχυρός οικονομικά γονέας

Δεν μπορεί ούτε ο ένας ούτε ο άλλος γονέας να είναι ευτυχισμένοι όταν το παιδί είναι δυστυχισμένο.

Αντιμετωπίζετε το παιδί ως παράρτημα των γονέων.

Δεν λαμβάνετε υποψη σας τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και αυτό κρύβει από την πλευρά σας μισογυνισμό.

Εξέπεμψε κ. Τσιάρα μισογυνισμό η αναφορά σας για τις δύο συναδέλφους σας.

Το νομοσχέδιό σας δεν είναι πρόοδος αλλά αναχρονισμός. Είναι επικίνδυνο για το παιδί και τη σύγχρονη οικογένεια.

Θα έπρεπε να κάνουμε πιο αποτελεσματικά τα εργαλεία που έχει στην διάθεσή του κάθε δικαστής για να κρίνει ξεχωριστά για κάθε περίπτωση το καλύτερο για το παιδί.

Ο κ. Τσιάρας εκτελεί χρέη αυτοφοράκια. Το νομοσχέδιο αποτελεί δέσμευση του κ. Μητσοτάκη προς συγκεκριμένα συμφέροντα. Να έρθει λοιπόν εδώ και να υπερασπιστεί τις αποφάσεις του και να απολογηθεί. Αλλιώς να τροποποιήσει ο υπουργός τις διατάξεις που προκαλούν αντιδράσεις».

Ειδήσεις σήμερα: 

Μπουρλά: Η Pfizer θα βγάλει άμεσα νέο εμβόλιο που θα αποθηκεύεται σε απλό καταψύκτη

Ηράκλειο: Σε σοβαρή κατάσταση δύο γυναίκες, εξιτήριο για τον 35χρονο - Ερευνάται η εμπλοκή του AstraZeneca

Τροχαίο στο Κορωπί: Νεκρός οδηγός μοτοσικλέτας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης