Κυπριακό - Τατάρ: Επίσημες συνομιλίες μόνο στη βάση δύο κρατών

Κυπριακό - Τατάρ: Επίσημες συνομιλίες μόνο στη βάση δύο κρατών

Ο Τούρκοκύπριος ηγέτης επιβεβαίωσε εκ νέου την πρόθεσή του για συνάντηση 5+1 για το Κυπριακό – Ζήτησε βοήθεια στο θέμα των εμβολίων από την ΕΕ

e_tatar
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δήλωσε και πάλι ότι επίσημες συνομιλίες για το Κυπριακό μπορούν να ξεκινήσουν «μόνο στη βάση των δύο κρατών», επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να συμμετάσχει σε μια συνάντηση 5+1 για το Κυπριακό και στην ειδική εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Η συνάντηση της κας Σπέχαρ με τον κ. Τατάρ διήρκεσε μία ώρα και 10 λεπτά και λίγο μετά ο κ. Τατάρ ανέφερε πως, συζητήθηκε η ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης, η έκθεση για τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά επανέλαβε στην κ. Σπέχαρ και την θέση του για το Κυπριακό, ενώ ζήτησε -όπως είπε- βοήθεια στο θέμα των εμβολίων από την ΕΕ.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο προετοιμασίας, είπε ο κ. Τατάρ, και συνεχίζονται εντατικά οι διεργασίες για μια διάσκεψη τέλος Φεβρουαρίου -αρχές Μαρτίου, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας. Ο κ. Τατάρ είπε ότι τουρκοκυπριακή πλευρά και Τουρκία «έχουμε με τον ίδιο τρόπο, δώσει ξεκάθαρα τα μηνύματά μας».

Η ΕΕ, πρόσθεσε, «δεν είμαι μέρος αυτής της υπόθεσης. Συνομιλητές μας σε μια συνάντηση 5 + 1, είναι τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτή η συνάντηση θα είναι στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ. Εάν ζητηθεί μια τεχνική πληροφορία από την ΕΕ, αυτό μπορεί να γίνει. Αλλά η ΕΕ δεν είναι μέρος μιας τέτοιας συνάντησης και ούτε πρέπει να γίνει».

Αναφερόμενος στις Τεχνικές Επιτροπές, είπε ότι μετέφερε στην κ. Σπέχαρ πως μελετούν τρόπους για να γίνουν πιο αποδοτικές και της ζήτησε βοήθεια όσον αφορά «το απαραίτητο έδαφος στο θέμα των εμβολίων από την ΕΕ. Στο τέλος0τέλος, συνομιλητές μας είναι η ΕΕ και όχι η ελληνοκυπριακή διοίκηση».

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι σήμερα έλαβε μια έκθεση από την αρμόδια Τεχνική Επιτροπή για την υγεία για τον εφοδιασμό των εμβολίων από την ΕΕ μέσω της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» -όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία- λέγοντας πως κάτι τέτοιο «δεν θα το αποδεχθούμε. Εάν δοθούν αυτά τα εμβόλια, (της) είπαμε ότι πρέπει να γίνει αυτό απευθείας».

Ειδήσεις σήμερα:

Παρατάθηκε μέχρι 31 Ιανουαρίου η προθεσμία υποβολής αίτησης για επαναπροσδιορισμό υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη»

Αυστηρή προειδοποίηση φαρμακοβιομηχανιών: Μην παραβιάζετε τις δόσεις των εμβολίων

Βραζιλία: Πέθανε λόγω κορωνοϊού δήμαρχος που εξελέγη ενώ ήταν σε κώμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης