LIVE

Κορωνοϊός

Μητσοτάκης: Ο Δεκέμβριος καταληκτική ημερομηνία για κυρώσεις - Η ΕΕ αποδοκιμάζει την τουρκική προκλητικότητα

mitsotakis_sinentefks-main

Ο Δεκέμβριος καταληκτική ημερομηνία για κυρώσεις  - Πλήρης στήριξη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο - Την έντονη αποδοκιμασία τους στις νέες μονομερείς προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εκφράζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο κείμενο των συμπερασμάτων

Την έντονη αποδοκιμασία τους στις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, πράγμα που αποτυπώθηκε και στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στις Βρυξέλλες. Το ζήτημα της Τουρκίας, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, δεν επρόκειτο να συζητηθεί, αλλά τελικά αυτό έγινε χάρη στις ελληνικές και κυπριακές προσπάθειες. Όπως επισήμανε, η καταληκτική ημερομηνία για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία είναι ο Δεκέμβριος, ενώ αποκάλυψε ότι έθεσε θέμα εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία, ως έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.


Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής

Το ζήτημα της Τουρκίας συμπεριφθήκε στο κείμενο των Συμπερασμάτων  της Συνόδου, όπου ειδικότερα αναφέρεται:

«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».

Η συνέντευξη Μητσοτάκη

Η ενημέρωση από τον κ.Μητσοτάκη ξεκίνησε με τη διατύπωση της ανησυχίας όλων των ηγετών για τον κορωνοϊό στην Ευρώπη. Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία, είπε, για το δεύτερο κύμα. Αναφέρθηκε στις τηλεδιασκέψεις που θα γίνονται με πρωτοβουλία της καγκελαρίου Μέρκελ προκειμένου να εκτιμάται η πορεία της πανδημίας.  Παράλληλα, ο κ.Μητσοτάκης έκανε αναφορά σε όλα τα ζητήματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο: Το Brexit, το περιβάλλον, αλλά και τη σχέση που πρέπει να έχει η Ευρώπη με την Αφρική. Παράλληλα, σημείωσε ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων υπάρχει και ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό - προσφυγικό και ειδικότερα στις συμφωνίες επανεισδοχής.

Για την Ανατολική Μεσόγειο

«Το θέμα δεν επρόκειτο να συζητηθεί» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία. «Δεν ήταν στην ημερησία διάταξη» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Επιμείναμε εγώ και ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Ζητήσαμε ρητή αναφορά που να καταδεικνύει έντονη αποδοκιμασία της ΕΕ για τις νέες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας. Συμφώνησαν τελικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε αυτές τις διατυπώσεις. Υπάρχει ρητή αναφορά να σεβαστεί τα ψηφίσματα η Τουρκία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και ανέφερε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις».

«Όταν συζητήσαμε εκτενώς το θέμα της Τουρκίας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής έπρεπε να διανύσουμε δρόμο για να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους», συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Μετά από κάθε συνεδρίαση διανύουμε ακόμα δρόμο. Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα στην παράγραφο 21, λένε ξεκάθαρα, θέτουν ξεκάθαρη χρονική περίοδο που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας το Δεκέμβριο».

«Αυτές οι ενέργειες και τα όπλα που έχει η Ευρώπη στη διάθεσή της περιγράφονται με σαφήνεια» ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ».

Οπως είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, πολλές χώρες αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από το γεγονός ότι το Ορουτς Ρέις ξαναβγήκε. «Δεν θέλω να πιστεύω ότι θα φτάσουμε να αναγκαστούμε να πάρουμε μέτρα τον Δεκέμβριο, αλλά η Ευρώπη δεν θα διστάσει να πάρει μέτρα και αυτά θα είναι επώδυνα», είπε ο πρωθυπουργός. Τον Δεκέμβριο θα είμαστε πιο συγκεκριμένοι και η Ευρώπη θα είναι πιο συγκεκριμένοι, σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. 

Απαντώντας στην ερώτηση ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» σε ό,τι αφορά το Ορουτς Ρέις και αν είναι τα 6 ή τα 12 ναυτικά μίλια, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία. Η συζήτηση γίνεται με λάθος τρόπο, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα 12 μίλια και είναι γνωστό γιατί δεν έχει γίνει ακόμη. Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμά της να επεκτείνει στα 12 μίλια. 

Για τον κορωνοϊό και την κατάσταση στη χώρα μας 

Εχουμε καταφέρει, είπε ο πρωθυπουργός, να κρατήσουμε τα κρούσματά μας σε ένα σχετικά σταθερό σημείο. Ξεπεράσαμε τις τελευταίες μέρες τα 20.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας είναι 1 στα 50. Εχουμε ξεκάθαρη κατηγοριοποίηση των βαθμών επικινδυνότητας στη χώρα μας. Οι ειδικοί εισηγήθηκαν μέτρα αυξημένης προστασίας στο επίπεδο 4 για την Κοζάνη, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να ελέγξουμε τη διασπορά του ιού. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, σε πολλές χώρες τα πράγματα εξελίσσονται εκτός ελέγχου. Υπάρχει επίπεδο απόλυτου αριθμού κρουσμάτων, και αν φτάσεις σ' αυτό αναγκάζεσαι να πάρεις οριζόντια μέτρα, όπως αυτά που πήρε η Γαλλία και επηρρεάζεται το ένα τρίτο του πληθυσμού της Γαλλίας. Τα γρήγορα τεστ είναι σημαντικά στο οπλοστάσιό μας. Είναι σημαντικό.  Μεγάλη ανησυχία υπάρχει συνολικά.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κοζάνη-Κορωνοϊός: Πώς έφτασε στο lockdown - Ποια τα μέτρα στήριξης για τις «κόκκινες» περιοχές 

Sinead O' Connor: Πεθαίνει της πείνας και ζητά απεγνωσμένα βοήθεια 

Live η συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη από τη Σύνοδο Κορυφής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (81)

Εύη

Πλάκα έχεις Κυριάκο...νάσαι καλά με έκανες και γέλασα 😹😹😹😹

αυτος ο τύπος

από τα χανιά παριστάνει τον πρωθυπουργ

Ερντογαν

Τελει'ωσανε τα ψέμματα γκιαούρηδες, τελειωσανε οι ψευδαισθήσεις, σας τέλειωσε και το σανό. Απο 'δώ και πέρα υπάρχει μόνο η αμείλικτη γυμνή πραγματικότητα της παράδοσής σας και της πλήρους δορυφοριοποίησής σας απο την μεγάλη Τουρκια, χωρίς καν να πέσει σφαίρα. Οι θάλασσες, τα δηθεν απαραβιαστα δικαιώματά σας, και προσεχως τα νησιά, ο Εβρος και η ίδια σας η ψηχή, ειναι πια δικά μας. Ετσι ειναι η ζωη γκιαουρηδες. Ο δυνατός κι ο τολμηρός κερδάει και όλοι τον προσκυνάνε και τον φυροφέρνουν για μεγάλα νταραβέρια. Για τον χαμένο, τον αδύναμο και τον λιπόψυχο δεν νοιάζεται κανείς, ούτε εταίροι, ούτε σύμμαχοι. Αν δεν αποφασίσει ο ίδιος οτι θέλει να ΥΠΑΡΧΕΙ, τότε εξαφανίζεται και απο την εγνοια, και απο την θύμηση όλων

Παραδοσου λοιπόν

Έχεις δίκιο κατάκτησε μας να κάνουμε τα λεφτά μας λίρες ας ζήσουμε με σουλτανο σαν σουλτάνοι. ; -)

Εμπάργκο όπλων έκανε η Γαλλία-Καναδάς

Συμπεράσματα Συμβουλίου  (14/10/2019) Federica Mogherini, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.....Υπενθυμίζοντας την απόφαση ορισμένων κρατών μελών να σταματήσουν αμέσως να χορηγούν άδειες εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία, τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν ότι θα λάβουν ισχυρές εθνικές θέσεις όσον αφορά την πολιτική τους για τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία με βάση τις διατάξεις της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ για τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων.Όλα τα κράτη μέλη ανέλαβαν σαφή δέσμευση για ισχυρές εθνικές θέσεις όσον αφορά την πολιτική τους για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία με βάση τις διατάξεις της κοινής θέσης σχετικά με τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων. Αυτό σημαίνει ότι έχει σταματήσει η πολιτική εξαγωγών. (…) Ο μηχανισμός αυτός επιτρέπει την άμεση λήψη αποφάσεων οι οποίες μπορούν να λαμβάνονται σε εθνικό και να συντονίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Casus belli

έχουν πει οι Τούρκοι για τα 12 και δε κουνιέται φύλλο . Αύριο θα πουν για αποστρατικοποίηση το ίδιο ..μεθαύριο για τη Θράκη και πάει λέγοντας . Εμείς παθητικοί όπως πάντα . Κάθε περσυ και καλυτερα .

Michalis

Η Ευρώπη αποδοκιμάζει λέει ...αν δεν δω βίντεο που κάνουν ουουουου δεν πιστεύω τίποτα

επ

Οι πραγματικές κυρώσεις θα έρθουν πρώτα απο τις ΗΠΑ και μετά από την Ευρώπη μην περιμένετε το αντίστροφο. Για τον Ερντογάν θα είναι η κολυμπήθρα του Σιλωάμ αν και μουσουλμάνος για να δικαιολογήσει την επερχόμενη πιστωτική κρίση και κοινωνική κρίση.

George

Κουράσατε!

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΛΩΝΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙ

Τα ερευνητικα και γεωτρυτικα της Τουρκιας ξεκινησαν απο τα 200ΝΜ και θα φθασουν στα 6,5ΝΜ εξω απο το Καστελλοριζο και επι τρεις μηνες ο Μητσοτακης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον Ερντογαν! ΑυγΣεπτΟκτ!!!! Αγανακτηση! Περσυ λεγαμε περι Τουρκικης περικυκλωσης απο το Νοτο (Λιβυη). Φετος βλεπουμε αναδυση miaσ μεγαλης περιφερειακης και ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ δυναμης την οποια ο Μητσοτακης κοιτα και δεν εξοπλιζεται επι 15 μηνες, τουλαχιστον!

Είμαστε τα ρεζίλια όλου του πλανήτη.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Σισι είπε, εάν τολμούν οι Τούρκοι ας περάσουν ένα μέτρο την υφαλοκρυπιδα μας. Ο τούρκος δεν πήγε ποτέ! Τα ΗΑΕ είπαν, εάν τουρκικό αεροσκάφος παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο μας καταρριπτεται άμεσα. Ο τούρκος ούτε που το σκέφτηκε. Η Σαουδική Αραβία έκανε μποϋκοτάζ σε όλα τα τουρκικά προϊόντα και επισήμως απαγόρεψε όλες τις εισαγωγές από Τουρκία. Εμείς, τι ακριβώς κάνουμε? Τι είναι αυτά? Δεν αντέχει άλλο ο λαός απειλές και εκβιασμούς χωρίς αντίδραση. Επίσημα μποϋκοτάζ και απαγόρευση εισαγωγών από Τουρκία, απαγόρευση διέλευσης τουρκικών φορτηγών, απαγόρευση ακτοπλοϊκής σύνδεσης ελληνικών νησιών με Τουρκία. Κάντε κάτι επιτέλους, μας έχετε ξεφτιλίσει. Οποίο τουρκικό αεροσκάφος μπει στο fir Αθηνών άμεσα κατάρριψη. Είναι εισβολή και επιθετική ενέργεια. Τι κάνετε μωρέ?????????????????

Κατανοητή η αγανάκτησή σας

αλλα η Τουρκία αποτελεί τον τέταρτο σημαντικό προορισμό των ελληνικών εξαγωγών και το εμπορικό ισοζύγιο ( εξαγωγές - εισαγωγές) είναι θετικό για τη χώρα μας. Τη χασούρα θα την πληρώσετε εσείς; Ή πιστεύετε αφελώςπως εμείς θα απαγορεύσουμε τις εισαγωγές αλλά θα εξακολουθήσουμε να τους πουλάμε τα προϊόντα μας; Επιπλέον, φέτος, λόγω του κορωνοϊού, οι νησιώτες μας έκλαιγαν με μαύρο δάκρυ , γιατί δεν υπήρχαν Τούρκοι τουρίστες να αφήσουν τα χρήματά τους.Επομένως, πιστεύετε πως είναι εφικτό να διακόψουμε πλήρως την ακτοπλοϊκή σύνδεση;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης